| RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?

Křídla | 1. díl | příroda a přátelství se stávají vším |

2. února 2012 v 15:38 | Abyss
Autorka: Aprilynne Pikeová
Originál: Wings, 2009
Série: Křídla / Wings
Přeložila: Alena Amchová
České vydání: 294 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2011

Laurel byla celý svůj život zvyklá na klid svého domova a přírodu, která obklopovala jejich malý domek. Nyní se ovšem díky snu jejího tatínka - vlastnit knihkupectví - přestěhovali do většího města, byť je jejich nový domek snad ještě menší, než ten předešlý. Pro Laurel se však v životě naskýtá ještě jiná změna a to je střední škola. Na rozdíl od svých spolužáků se Laurel dříve učila doma a třída plná studentů, je pro ni něco naprosto nového.
Nový dům, noví lidé - jednomu by z toho šla hlava kolem. Pak ji ovšem podá pomocnou ruku David, který se stane jejím záchytným bodem v tomto matoucím čase. Není to však jen škola, čemu musí Laurel čelit. Začne totiž postupně zjišťovat, že je v mnoha ohledech jiná - divná? Nebo snad neobyčejná? A jak by se měl člověk zachovat, pokud by mu na zádech vykvetla křídla, pokud je Laurel tedy vůbec člověk...

Roztomilé malé lhářky: Nevinné | 2. díl | když lež má krásné nohy |

11. ledna 2012 v 14:54 | Abyss
Autorka: Sara Shepardová
Originál: Pretty Little Liars: Flawless, 2008
Série: Roztomilé malé lhářky (2. díl)
Přeložila: Anna Školníková
České vydání: 280, hardback
Nakladatelství: BB art, 2011

Krása, to je jen povrchové zranění.

Emily, Spencer, Hannu a Arii dohání minulost. Je tu totiž někdo, kdo rozhodně nechce zapomenout na jejich chyby a neštítí se začít je jejich tajemstvími ani vydírat. Jediný člověk, který toho o nich tolik ví je Alison, a nebo vlastně byla Alison. Po tolika letech, kdy byla jejich kamarádka označena za nezvěstnou, se nyní našlo její tělo, po celou tu dlouhou dobu ukryté na zahradě za jejich domem.
Ovšem nejen, že tajemný A. ví vše, co se děvčatům kdy stalo, ale neunikne mu ani nic z toho, s čím se musí každý den potýkat. Musí se tedy nacházet v jejich blízkosti a podezřelými se stávají opravdu všichni. Neexistuje jediná indície, která by je mohla nasměrovat správným směrem, tedy až do doby, kdy se ve městě opět ukáže Toby Cavanaugh. S kterým dívky pojí snad nejhorší tajemství ze všech. Ukrývá se snad on za A., aby se jim pomstil za to, co se stalo před lety...

Virus | 1. díl | dobrodružství ve kterém zvítězí bystrá mysl |

20. prosince 2011 v 17:59 | Abyss
Autorka: Kathy Reichs
Originál: Virals, 2010
Série: Virals / Virus
Přeložila: Kristýna Kučerová
České vydání: 278 stran, hardback
Nakladatelství: BB art, 2011

Tory se po nehodě své matky přestěhovala k otci, kterého vlastně ani nikdy dřív nepotkala a ani on sám neměl nejmenší tušení, že se někde po světě pohybuje jeho dcera. Jižní Karolína ale nabízí spoustu prostoru pro její bádání v přírodních vědách. Toto nadšení přitom mají v rodině. Její otec pracuje ve výzkumném ústavu na malém ostrově a Tory je navíc praneteří slavné soudní antropoložky Temperance Brennanové.
Společně s novou partou kamarádů, pak sdílejí stejné nadšení pro vědu, byť každý v jiném odvětví. Díky své zvídavosti se ovšem ocitnou v pořádné šlamastice... a vlastně ne jenom v jedné.
Při záchraně čtyřnohého přítele se dostanou do styku s nebezpečným parvovirem, který by na člověka správně neměl vůbec působit. Parta přesto začne trpět zvláštní nevolností, s kterou začnou přicházet i nenormálními schopnostmi. Náhodou se pak ještě dostanou ke stopě, která by mohla objasnit jedno dávné zmizení, z něhož se nakonec vyklupe hrůzný zložin...

(Recenze) Pokrevní pouta / Bloodlines (#1)

18. prosince 2011 v 11:03 | Abyss
Autorka: Richelle Mead
Originál: Bloodlines, 2011
Série: Krevní pouta (VA II) / Bloodlines
Přeložila: Katrin Chýlová
České vydání: 330 stran, paperback
Nakladatelství: Domino, 2011

Sydney nikdy neměla možnost prožít normální dětství a ani nyní to není o moc lepší. S tím se člověk musí smířit, pokud se dostane do tajného společenství alchymistů, kteří dohlížejí na to, aby se okolní svět nedozvědět o ničem nenormálním a v tomto ohledu je to utajení světa vampýrů.
Po tom, co se díky pomoci dhampýrce Rose dopustila činu, který se by ve světě alchymistů lehce rovnal velezradě, má nyní druhou šanci - dokázat svému otci i ostatním alchymistům, že rozhodně nepatří mezi "milovnice vampýrů". O to zvláštnější pak je, že její úkol spočívá právě v tom, že se má o jednu mladou vampýrku postarat.
Na bezpečí této Morojky totiž závisí celá vampýří budoucnost a tak i dosavadní klid mezi jejich světem a tím lidským. Kde jinde pak někoho takového ukrýt, než v Palm Springs, na místě plném slunečních paprsků, díky kterým byste zde vampýra nikdy nehledali.

(Recenze) Lovkyně snů: Procitnutí

11. prosince 2011 v 16:09 | Abyss
Autorka: Lisa McMann
Originál: Wake, 2008
Série: Lovkyně snů / Dream Catcher
Přeložil: Matocha Čeněk
České vydání: 215 stran, paperback
Nakladatelství: Fragment, 2011

Chcete vědět o čem jiní sní?
Není to zase tak jednoduché.
Janie Hannaganová o tom ví své.

Janie nemá ráda sny a přitom se jí žádný ani nikdy nezdál, ona se totiž propadá do cizích snů. Stačí, aby se poblíž ní někomu něco zdálo a Janie rázem není sama sebou a je nemilosrdně vržena do cizího snění. Tajné tužby, nejhorší děsy i prapodivné propadání do neznáma... Janie by se mile ráda bez toho všeho obešla, jenže své nadání - prokletí - nedokáže ovládat.
Pak se ovšem její pasivní počínání ve snech změní a ona si začne uvědomovat, že v tom všem může být něco víc, jen je třeba najít první vodítka.

(Recenze) Prokletý dům (#1)

28. listopadu 2011 v 16:57 | Abyss
Autorka: Rachel Caine
Originál: Glass Houses, 2006
Série: Morganville Vampires / Upíří z Morganville
Přeložil: Pavel Valenta
České vydání: 250 stran, paperback
Nakladatelství: Brokilon, 2011

Claire se díky svým skvělým výsledkům dostala na vysokou o dva roky dříve, což se nadruhou stranu ale nelíbí jejím rodičům, kteří by svou holčičku raději měli doma na očích. Stejný názor nakonec začne sdílet i obávaná dívčí parta na koleji, kdy se Claire nakonec z potyčky podaří-jen-tak-tak-vyváznout se zdravím krkem.
Rozhodne se proto zkusit své štěstí jinde, až jí padne do oka možnost pronájmu - ve starém děsivě vyhlížejícím domě. Claire navíc až moc pozdě zjistí, že Morganville se může pyšnit něčím mnohem nebezpečnějším než jsou nafintěné barbie a večerní procházka se díky tomu může stát pořádnou adrenalinovou záležitostí. Po setmění si zde totiž každý obyvatel, bez Ochrany, může na záda klidně napsat prostý nápis... "snězte si mě".

(Recenze) Jezdci časem / TimeRiders (#1)

17. listopadu 2011 v 18:47 | Abyss
Autor: Alex Scarrow
Série: Jezdci času / TimeRider
Přeložil: Jaroslav Žerávek
Nakladatelství: BB art, 2011

Liam, Maddy a Sal měli společný osud, tím bylo zemřít a nechat dál plynou jiné lidské životy, pak k nim ale promluvil neznámý muž a nabídl jim něco zcela jiného...
Liam měl zemřít na moři v roce 1912, Maddy při havárii letadla roku 2010 a Sal v roce 2026 při ničivém požáru. Nyní se ale všichni ocitli v roce 2001, aby střežili čas a zabránili ostatním měnit historii. I sebe menší změna může pro lidstvo znamenat zaznamenávání nových dějin. Nezáleží na tom, je-li to změna k lepšímu nebo horšímu, co se stalo, stalo se a musí to tak i zůstat.
S něčím takovým ale nesouhlasí vědec Kramer, který se ze své doby vydá do minulosti, aby napravil osudovou chybu lidstva. Vše se ovšem zvrtne a svět, tak jak ho známe, se náhle ocitne v rukou tří mladých lidí, starce... no a jedné lidsky vyhlížející bytosti.

(Recenze) Eragon (#1)

14. listopadu 2011 v 17:56 | Abyss
Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz dračích jezdců
Nakladatelství: Fragment, 2004 (vydání první)

Eragon nikdy nepatřil k náročným lidem, chtěl jen spokojeně žít poblíž Carvahallu a všechny spory nechat daleko za sebou. Předurčeno mu však bylo něco naprosto jiného a Eragon má nyní jen dvě možnosti - bojovat s osudem a nebo se mu poddat.
Kdo by to byl řekl, že jeden jediný modrý kámen ho dokáže dostat do tolika problémů - to když se z kamene stane vejce a z něj se vyklube drak. Modrá dračice Safira.
Král Galbatorix ovšem nesnese pomyšlení, že by se v jeho zemi měl pohybovat dračí jezdec, kterého by nemohl ovládat.
Náhlá ztráta pak Eragona dožene k cestě po pomstě, z které se díky starému vypravěči stane i pouť poznání. Brom toho totiž o dracích ví tolik, jako nikdo jiný a Eragon se Safirou budou potřebovat všechno, co by jim mohlo pomoci při jejich neodvratném boji s temnými sílami, které už tolik let sužují království.

(Recenze) Měsíční oko (#1)

10. listopadu 2011 v 15:46 | Abyss
Autorka: Libba Brayová
Série: Gemma Doylová / Gemma Doyl
Přeložila: Eva Klimentová
Nakladatelství: Mladá fronta, 2011

Viktoriánská Anglie je pro ženu především vězením, kde jejich názor nic neznamená a snění je pobuřující. Většina londýnských dívek by tak daly vše pro to, aby se byť jedinkrát mohly podívat do Indie. Gemma by si to přitom s nimi velmi ráda vyměnila. Celý život žila v zemi koření a nyní po ničem netouží více, než spatřit konečně ten dokonalý Londýn, jak jí ho alespoň babička často vybarvuje ve svých dopisech. Jejím životem však v jediném okamžiku otřese smrt matky, která nebyla jen pouhou nehodou.
Gemma se tedy poprvé ocitá v Londýně, který ale není okouzlující, jak si myslela. Působí spíše jako šedé pomírající město. Babička navíc není spokojená s jejím vychováním a Gemma se ocitá v internátní škole, kde zní mají vytvořit prvotřídní mladou dámu. Je tu ovšem i něco mnohem záhadnějšího a také děsivějšího než jsou korzety bránící vám dýchat a vyšňořené falešné dívky...

(Recenze) Pijou mi krev (#1)

6. listopadu 2011 v 15:16 | Abyss
Autorka: Kimberly Pauley
Série: Pijou mi prev / Sucks to Be Me
Přeložila: Eva Konečná
Nakladatelství: Alpress, 2010

Dostat jméno po postavě z proslulého Drákuly Brama Stokera by nejspíš nebylo tak strašné, kdyby Vaši rodiče opravdu nebyli upíří. Ovšem narozdíl od těch knižních a filmových se rodiče Mini na slunci nerozpadnou, ba na něm ani nezáří.
Každý den chodí do normální práce a starají se o svou dceru jako každý jiný. Je tedy pravda, že místo vína si večer přiťuknou sklenkou krve, ale to už holt tak nějak k upírství patří.
Mininy rodiče se stali upíry až po jejím narození a sama Mina se tuto novinku dozvěděla až v průběhu svého dětství, což je ovšem taky jeden z hlavních problémů. Lidé by o upírech vůbec neměli vědět, na což důkladně dohlíží Rada.
Mina se tedy musí rozhodnou jestli se stát upírkou a ztratit tak svůj dosavadní obyčejný život nebo postrádat zase něco (někoho) jiného...

 
 

Reklama