Údolí: Hra | 1. díl | vědět příliš mnoho se velmi často nevyplácí |

1. dubna 2012 v 14:52 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Krystyna Kuhn
Originál: Das Spiel
Série: Údolí
Přeložila: Lucie Navrátilová
České vydání: 256 stran, hardback
Nakladatelství: Deus, 2011

Julii a jejího bratra Roberta čeká studium na internátní škole, snaží se tak uniknout své minulosti a právě odlehlé údolí, které se nachází uprostřed kanadských hor, by jim v tom mělo pomoci. Jenže minulost se vás drží ať chcete nebo ne, a tak, i když se Julie snaží seč může, ji za sebou nechává jen o jediný krok a to rozhodně není dobře, pokud chcete začít znovu.
Snad jí v tom pomůže nová maska "miláčka všech", Julie dobře ví, že pokud chce zapadnou, musí zapomenout na problémy a snažit se tvářit, jako by bylo vše v pořádku.
Jenže s klidnými chvílemi na Grace College nikdo nepočítá a tak se Julie a její noví kamarádi ocitnou uprostřed tajemné hry, do jehož středu se dostane její bratr. Všechno je však tak neskutečné, že nikdo nechce poslouchat Robertovu verzi příběhu a Julie se musí rozhodnout, jestli se i nadále bude držet své nové role a nebo dá přednost rodině. Znepokojivé jezero toho nakonec odhalí více, než by si mnozí přáli a zprvu jediná hra bude mít nakonec několik dějství...


První díl série Údolí přináší do českých knihkupectví zase něco nového a i když mi nával všemožných paranormálních romancí vůbec nevadí, je vážně příjemné, když se člověk může začíst do něčeho jiného. Autorka děj zasadila do opuštěného místa, ocitáme se v údolí, které je přizpůsobeno ke studenskému životu. Grace College je navíc škola pro elitní studenty, takže je zde důraz kladen na klid, který studenti k učení potřebují.
Krystyna Kuhn je německá autorka, proto kdyby kanadská divočina tak skvěle nevyhovovala jejím účelům, mohlo by být poměrně zvláštní, že děj nezasadila do vlastní domoviny. I když se kniha ani bez narážek na Evropu a Německo neobešla a do příběhu tento fakt silně zasahuje.

Některé pasáže mohou čtenáři na první pohled připadat ne docela doladěné, občas scéna působí tak, jako by jí kousek chyběl, jenže autorka si vše umí v dalším okamžiku zdůvodnit, což je velice chytré, dokonce až neuvěřitelně mazané. Je díky tomu velmi těžké spisovatelku na něco nachytat (ale my jsme taky pěkní lišáci ;)). Nejspíše razí heslo "když Vám něco nesedí, tak proč to rovnou nezměnit". I přesto se zde drží takový ten vrtkavý pocit, že nám něco schází, pokud si ovšem na tento fakt zvyknete, stane se pro Vás kniha milým osvěžením.
Co by se dalo autorce vyčíst o něco více, je příliš pomalé rozplétání minulosti Julie a jejího bratra. Něco nám nabídnuto sice je, ale čtenáře to spíše tahá za fusekli, protože se tyto pomyslné nápovědy mění a není se tedy pořádně čeho chytnout. I když jen samotným hádáním je možné dostat se na velmi dobrou stopu. Máme tu přeci jen titul, který ze všeho nejvíce zasahuje do detektivního románu, jak už to u nich chodí, autoři záměrně mlží, aby vyvrcholení celého příběhu bylo o to dramatičtější.

Kniha je čtivá, což je snad nejdůležitější vlastnost každého titulu, pokud se u knih nudíte, nebo se Vám nechce znovu se začítat, je v příběhu něco špatně. Tady Vás některé scény upoutají a i pokud jde zrovna jen o obyčejný studentský život, nejedná se rozhodně o špatné čtení.
Jen by mezi akcí a poklidem nemusely být tak velké výkyvy, protože se pak může v některých pasážích až zdát, že se nic neděje. Úplný konec navíc přináší i jedno výrazné odhalení, které nám napovídá, kam by se měl příběh v dalším díle ubírat a bude to ještě záhadnější a zamotanější, to je jisté již nyní.

Postavy jsou příjemné, i když mi přijde, že se nám ještě úplně neodhalili a Julie a Robert nejsou jediní, kteří mají co ukrývat. V knize jsem si našla i svou nejvíce neoblíbenou knižní postavu vůbec - Debbie - autorka jí přesně proto napsala, aby čtenáře otravovala do morku kostí, mít já někoho takového vedle sebe, nejspíše bych jí při první příležitosti shodila z útesu.
Je škoda, že se u nás Hra drží prozatím v tichém nevědomí čtenářů, určitě si totiž zaslouží pozornost a snad se třeba po knize nyní podíváte a budete vědět, co při další návštěvě hledat v knihkupectví. Kniha vyšla i na Slovensku, kde má také velmi dobré hodnocení a nejen tam, ale i u nás už můžete naleznout i druhý díl, který se jmenuje Katastrofa. Názvem se ale nenechte zmást, alespoň co se týče prvního dílu, jedná se o příjemné čtení.

Abyss hodnocení: 7/10

* Zdroj obálky knihy: Deus
* Za možnost zrecenzovat první díl Údolí: Hra děkuji nakladateli Deus
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit.com
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 gabiadari gabiadari | E-mail | 1. dubna 2012 v 16:05 | Reagovat

no dobri :-)

2 Terýsek Terýsek | Web | 1. dubna 2012 v 16:45 | Reagovat

Vypadá to zajímavě :-) možná se na ní v knihkupectví podívám.

3 Kikulka Kikulka | Web | 1. dubna 2012 v 17:10 | Reagovat

Po téhle knížce bych se určitě poohlédla. Přece pro jednou je to nějaká evropská spisovatelka a přběh se micelkově líbí. A nemůžu se dočkat až poznám charakter Debbie. PUž dlouho mi žádná knížní postava nepila krev :-)

4 Dori Dori | Web | 1. května 2012 v 15:08 | Reagovat

Obálka mi teda moc nesedla, nevím jak to vypadá přímo na knize, ale řekla bych, že se s tím dalo trochu více vyhrát.
Podobné knížky plné tajemství mě lákají, avšak v poslední době jich mám celkem dost (po třech knihách Eca - kdo by se divil :D).
Každopádně si ji slabě poznamenám do svého seznamu. Recenze je napsaná hezky + doprovodné obrázky mě celkem navnadily. Uvidíme.

5 Hráblík=) Hráblík=) | Web | 1. května 2012 v 15:20 | Reagovat

Na tuhle knížku jsem četla minimálně dva dobré ohlasy a nevím jestli bych se pustila do čtení, teda asi bych ji četla, ale k tomu abych si ji koupila, bych si určitě musela kousek přečíst :)

6 Ells Ells | Web | 1. května 2012 v 16:24 | Reagovat

No, obálka mě moc neláká, ale tvá recenze mě navnadila. Nemuselo by to být špatné.

7 Tez Tez | Web | 1. května 2012 v 16:40 | Reagovat

Páni. Koukám, že máš docela dost recenzí na německé knížky. To je pro mě docela překvapení, protože já sama bych si ráda přečetla německé knížky (německy), ale kdykoli přijdu do knihkupectví, knížky v němčině jsou jenom překlady z angličtiny.
Je docela zajímavé, že autorka nahradila Německo Kanadou, podobné místo by se dalo určitě najít i v Německu.
Ale recenze mě navnadila, a hned jak budu mít možnost, tak si knížku přečtu.

8 GiraffeAndy GiraffeAndy | E-mail | Web | 1. května 2012 v 17:36 | Reagovat

Tuhle knihu bych si určitě chtěla přečíst, od Krystyny Kuhn jsem četla už "Pohádkový zločin", ten je sice určen spíše pro mladší než tato série, ale přesto se mi kniha líbila...

9 VeEee VeEee | Web | 1. května 2012 v 17:52 | Reagovat

Tohle vypadá zajímavě a vůbec jsem netušila, že to u nás vyšlo už před takovou dobou. Ale uznat musímjedno, slováci mají hezčí obálky :D já jsem taková barvičková :D

10 Sedmikráska Sedmikráska | E-mail | Web | 1. května 2012 v 20:00 | Reagovat

Tak tohle je rozhodně něco pro mě!!! :-)

11 laurdes laurdes | E-mail | Web | 2. května 2012 v 14:28 | Reagovat

Konečně něco nového..žádný slaďárny s upírama..hned řadím do seznamu knih k přečtení ;)

12 Annie Annie | Web | 2. května 2012 v 15:07 | Reagovat

Taky mě obálka moc nenavnadila. Asi je to tou podivnou oranžovou v pozadí, protože obrázek se mi líbí, ale kdybych o knize nikdy neslyšela, nechám ji v knihkupectví/knihovně bez povšimnutí.
Píšeš, že je to "zase něco nového", mně to teda až tak nepřijde, minimálně v jednom ohledu - to, že se něco stane a hrdina se o tom snaží někomu říct a nikdo ho neposlouchá je už docela ohraný.
Pomalejší rozplétání minulosti a hádání mám naopak ráda. :-) A potvory otravující všem život taky :-D.
Navzdory negativním pocitům, které jsem prvně měla, to vypadá zajímavě. Pravděpodobně si ji přečtu. :-)

13 Suši Suši | E-mail | Web | 2. května 2012 v 22:39 | Reagovat

Jsem člověk soudící hlavně podle obálky =D (já vim, jsem děsná =D) a moc mě teda nenadchla. =) Pro někoho by to možná mohlo být zajímavé téma, avšak námět mě skoro nechytnul. Neříkám, že by se to nikomu nemohlo líbit, ale já se tomu radši vyhnu 0=DDD

14 Nesis Nesis | 5. května 2012 v 23:12 | Reagovat

Akosi zvláštne na mňa pôsobí celá kniha podľa recenzie... Možno to je tým, že nemám rada pomalé príbehy alebo bohvie... No je to niečo, čo stojí za to prečítať, už len pre tú tajomnú minulosť Julie a Roberta...

15 Eluvies Eluvies | Web | 12. května 2012 v 17:14 | Reagovat

Obálka se mi příliš nelíbí, ale děj vypadá zajímavě - internátní škola (prostředí školy mě vždy potěší), Kanada a tajemství je kombinace, která ve mě vyvolává chuť si tu knížku přečíst :D

16 Kiks Kiks | 21. května 2012 v 19:37 | Reagovat

Nevime preco mi vzdy nazov tejto knihy pripomenie Harryho a Hermionu v Godrikovej uzlabine ale je to len tym nazvom anotacia  aj recenzia ma navadzaju chciet si ju precitat.

17 Yukatie Yukatie | Web | 25. května 2012 v 16:22 | Reagovat

Něco mě od té knížky odrazuje. Přestože se mi obálka líbí a tvoje recenze je taky pěkná... budu ještě přemýšlet, jestli si ji přečtu.

18 Lady Diabolus Lady Diabolus | Web | 25. května 2012 v 17:07 | Reagovat

Vypadá to zajímavě. Docela mám chuť si to přečísst, i když nejsem moc na takovéhle tajemno. Postavy z toho všeho, co jsem přečetla, vypadají jako kámen úrazu knihy, ale když pomineme fakt, že autorka mlží, jistě si tuhle ságu ráda přečtu.

19 tory burch flats tory burch flats | E-mail | Web | 23. října 2012 v 7:32 | Reagovat

Very inspirational post! Thank you!.
http://www.shoesgreat.com/

20 mermaid style wedding dresses mermaid style wedding dresses | E-mail | Web | 23. října 2012 v 9:30 | Reagovat

Q. What kind of cake do you get at a cafeteria?
http://www.wiredress.net/

21 Lofinkaa Lofinkaa | 30. listopadu 2013 v 14:57 | Reagovat

Ahojte, nevíte prosím jestli někdy vyjde v češtině i druhá sezóna údolí?:)) a jestli ano, kdy?:O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama