Šerochodec | 1.díl | překročíš-li na druhý břeh, již není cesty zpět |

18. března 2012 v 13:00 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Kat Richardson
Originál: Greywalker
Série: Harper Blainová / Šerochodec
Přeložila: Petra Kubašková
České vydání: 288 stran, hardback
Nakladatelství: Fantom Print, 2012

Říká se, že smrt je jen začátek.
Harper Blainová by mohla vyprávět.

Harper se živí jako soukromá detektivka, při jednom ze svým případů ale přecení své síly a to dokonce natolik, že zemře - tedy alespoň dočasně - po dvou minutách se záchranářům podaří dostat Harper zpět, ať již byla kdekoliv.
Jenže, i když Harper zachránili život, začíná se zdát, že přichází o rozum. Vidí věci, které doopravdy nejsou (a nebo ano). Ovšem jak si má člověk vysvětlit věci, které by existovat vůbec neměly a přitom jsou tak zřetelné. Její doktor se však již s něčím takovým setkal a díky tomu Harper pošle za lidmi, kteří by jí snad mohli vysvětlit, co se to s ní děje.
K tomu získá dva nové případy, jeden záhadnější než druhý, ale účty se z něčeho platit musí, a při každém jejím kroku se k ní ještě plíží ta děsivá šedá mlha. Harper musí přijít na kloub všem záhadám, které její svět obrací doslova vzhůru nohama a přitom ještě doufat, že ji její pátrání nedostane až na druhý břeh... zemřít dvakrát v jednom roce by už bylo vážně mrzuté.


První kapitola toho nabídla hodně a čtenáři předkládá velmi rychlý spád děje - je to právě onen bod, kdy Harper bojuje o svůj život, marně, ale to samozřejmě netuší a když se na to člověk podívá kolem a kolem, mohla dopadnout i hůř. Přeci jen, co by jí za to dnešní rozverná generace dala, spatřit i tu tajemnější stránku světa a především se do něj zařadit. Harper tedy přežila, ale jakmile jednou vstoupíte do oněch neznámých míst, musíte očekávat nějaké následky. Pro Harper to především znamená nové kontakty, i když by se bez nich mile ráda obešla. K těm lepším patří manželé Danzigerovi, kteří Harper seznamují s její novou a magičtější podstatou.
Začátek byl tedy překvapivě velkolepý, takže jsem v očekávání četla dál a bohužel narazila na mrtvý bod, tedy ne doslova mrtvý, ale natolik neživý, aby jste nedočetli knihu na jeden zátah. Téma "přechod z mrtvé strany a nějaké ty zvláštní schopnosti k tomu" není úplně nejoriginálnější, přesto nabízí velkou škálu využití. Jednoduše je zde stále dost prostoru, kam autor může vstoupit a zanést tam děj příběhu. Což o to, Kat Richardson si vybrala cestu zajímavou, na výšlap po ní ale nezvolila ty nejvhodnější boty.

Na knize je znát, že se jedná o autorčinu prvotinu, i když totiž nabízí zajímavé téma, nezvládá úplně zpracování a čtenář se tak musí poprat se zdlouhavými popisy okolí. Nedílnou součástí příběhu je tajemná mlha a to by jste vážně netušila, jak dopodrobna je možné ji vyobrazit. Na poprvé se jedná o nutnost, čtenář si tak může i takovouto věc představit do nejmenších detailů. Po několikerých líčeních se už ale mlha stává doopravdy otravnou a to i když ji autorka povětšinou popisuje naprosto jinak. Nejednou mě dokonce napadlo, že bych knihu mohla navrhnout do naší povinné četby, protože by si spisovatelka mohla podat ruku i s těmi většími klasiky.
Popis okolí (v klasice spíše krajiny) není úplně nejlehčí, jenže i když je to popis kvalitní, do urban fantasy v tak velké míře nezapadá. Tam čekáme především zvraty, potyčky - městská fantasy by měla být energická, protože v ulicích se stále něco děje. Abychom zase Šerochodci moc nekřivdili, i tady se zajímavé scény najdou a je jich poměrně dost. Jenže jsou až moc brzy odsunuty do pozadí a autorka moc rozebírá, co se děje kolem a v hrdince samotné, než aby svůj čas zaměřila na rozvinutí konfliktu.

Harper zapírá, že by mohla mít něco společného s Šerem, to nejspíš už patří k přirozenosti člověka, který na vše vždy hleděl racionálně. Snaží se sice zachovávat kamennou tvář, ale jinak je to dosti křehká žena, která na můj vkus moc často vytahuje svou bouchačku - brání se tedy reálně, ale ne čtenářsky přitažlivě (není nic lepšího než kopanec do... tam). Také díky tomu je těžké vytvořit si k hlavní postavě větší vztah, je to taková suchá škeble bez života (- asi na té prvotní příhodě něco bude). Takové postavy jsou velmi běžné v amerických seriálech, u sebe ovšem mají vždy někoho hravějšího (říkají Vám něco detektivní "páry" z Mentalisty, Castla či třeba seriálu Na doživotí), tady na někoho takového ale autorka zapomněla, byť jsou zde určité náznaky, že by se i taková postava mohla v budoucnu zařadit mezi ty reprezentativnější.
A když už mluvíme o těch důležitějších postavách, chtělo by to i zapracovat na nějaké mužské. To prostě k urban fantasy patří! Tady se jich objevilo sice hned několik, ale žádný z dialogů neprobíjí a tak si vzájemné přitažlivosti možná postavy užijí do syta, ale čtenář je opět o něco ochuzen. Ale víte co? Opět se na konci blízkalo na lepší časy a musím uznat, že jsem si během několika posledních stránek vybrala svého (temného) oblíbence.

Šerochodec je titul u kterého budete trávit nejspíše více večerů, některé momenty nejsou úplně doladěné a i konečná pointa by si zasloužila větší jiskru, jenže Harper a hlavně tedy pokračování jejího příběhu v sobě nese něco, za čím je dobré jít. Autorka se svým prvním větším příběhem trochu plácá, jako našlápnutí to ovšem není vůbec špatné. Každopádně druhý díl by měl podle všeho vyjít ještě letos a já se do něj určitě pustím, proč taky ne, Šerochodec není špatný, ale zapadá spíše do nevýrazného průměru - možná sérii v lepším světle ukáže právě "Poltergeist".

Abyss hodnocení: 6.5/10

* Zdroj obálky knihy: Fantom Print
* Za možnost zrecenzovat Šerochodce děkuji našemu nakladateli - Fantom Printu
* Pokud by jste se rádi seznámili se stylem Kat Richarson, podívejte se na první kapitolu
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit.com
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kimberly B. Kimberly B. | E-mail | Web | 18. března 2012 v 13:29 | Reagovat

Vypadá to docela zajímavě. Možná se do ní pustím. :-)

2 Simone Sipriano Simone Sipriano | Web | 18. března 2012 v 15:36 | Reagovat

Zaujímavá recenzia. Možno si to prečítam, ak budem mať čas. Opisy okolia nemám veľmi rada, ale prinajhoršom ich môžem jemne preskakovať. :-D

3 Tara Tara | 18. března 2012 v 16:27 | Reagovat

Vypadá to na jednu z těch sérií, kdy musíte protrpět nudný začátek, aby vás v pozdějších dílech akce strhla. Jako u Rachel Morgan.

4 Pouli Pouli | Web | 18. března 2012 v 16:42 | Reagovat

Zdá se to zajímavé. Nebude to kdovíjaká senzace, ale na prázdniny dobré.

5 P. D. P. D. | Web | 19. března 2012 v 17:34 | Reagovat

jak jsi začala o tom, že stále popisuje mlhu, řekla jsem si: jo! to by mohlo být dobrý. pak jsem koukla na úvodní kapitolu tady v odkazu, a bohužel tam mlha moc rozepsaná nebyla, čekala jsem dlouhé převalující se pasáže šedého melancholična s nejrůznějšími obrysy, ale byla s tím strašně rychle hotová. tak to asi nechám plavat... :-(

6 Bobo Bobo | 28. března 2012 v 19:30 | Reagovat

Kniha nebyla špatná, hlavně, že hrdinka nebyla šestnáctiletá i když tady o samostné hrdince jsme se moc nedozvěděli, pobavili mě jména upírů Edward, Alice

7 Hráblík=) Hráblík=) | Web | 1. května 2012 v 15:12 | Reagovat

Četla jsem úryvek, který mi jasně řekl, že kniha není vůbec špatná a že si ji určitě pořídím :)

8 Dori Dori | Web | 1. května 2012 v 15:15 | Reagovat

Název knihy je rozhodně zajímavý, ale podle tvé recenze... No nevím, ač mě toto téma láká, ta úvodní kapitola mě příliš nezaujala. Je možné, že to je tím, že nemám moc ráda knihy v ich-formě, ale nevím.

9 Evelin Evelin | E-mail | Web | 1. května 2012 v 15:25 | Reagovat

Mňa zaujala tá hmla...je to také iné 8D pripomína mi to nejakú detektívku s nádychom nadprirodzenosti, mohlo by to byť zaujímavé :-)

10 Lady Diabolus Lady Diabolus | Web | 1. května 2012 v 15:55 | Reagovat

Tohle je naprosto parádní počin. Taktéž musí skončit v mé jaksi přeplněné knihovně. :)

11 Ells Ells | Web | 1. května 2012 v 16:10 | Reagovat

Ta obálka mi připomíná knihu V temnotě. Mám v sobě spor, jestli si ji přečíst nebo ne. A co to je za úvodní větu? Říká se, že smrt je jen začátek.
Harper Blainová by mohla vyprávět. Připomíná mi odstíny života. :D

12 Miss Murder Miss Murder | E-mail | Web | 1. května 2012 v 16:51 | Reagovat

Možná je to tím že tady už půl hodiny čichám lak na nehty, ale Šerochodec zní super :-D
Sice to není zrovna moje gusto (boha kde sem přišla na takový slovo) ale zajímavě to zní :-D

13 Tez Tez | Web | 1. května 2012 v 17:33 | Reagovat

Podle recenze mě napadla Anita, ale jak jsem si přečetla kus ukázky, začíná se mi to líbit. Zaujala mě hlavně část o propadnutí postelí. Myslím, že Šerochodce zkusím.

14 Rodaw Rodaw | Web | 1. května 2012 v 17:42 | Reagovat

No.. tak tato kniha je něco pro mě :-) Nejen, že mě nadpřirozeno opravdu zajímá a fascinuje, ale konkrétně přechod mezi životem a smrtí.. to je fakt dobrý :-) Když je to autorčina první kniha, tak je jasné, že tam bude pár nedostatků, ale i tak se mi kniha zalíbila. A má moc pěknou obálku :-) I když samozřejmě vím, že hezká obálka neznamená super kniha :D  :D

15 Slečna Nikola Slečna Nikola | E-mail | Web | 1. května 2012 v 17:45 | Reagovat

Ano na tuhle knihu čekám, řekla jsem si o ní k  narozeninám, bohužel se ke mě ještě nedonesla.
Život a smrt..jedno z nejvděčnějších témat.
Miluji knihy tohoto typu.

16 VeEee VeEee | Web | 1. května 2012 v 17:51 | Reagovat

Já si myslím, že tenhle díl je jenom takový "úvod" do toho všeho, co nás v téhle sérii ještě čeká. Dala jsem tomu sama jenom tři hvězdičky, ale na další jsem zvědavá

17 Suzanne Suzanne | E-mail | 1. května 2012 v 18:14 | Reagovat

Přijde mi to jako super knížka s originálním příběhem (kde na to ti autoři chodí?) :D, ale ještě uvidím,moc se mi nechce pouštět do další dlouhatánské série. :-D

18 laurdes laurdes | E-mail | Web | 2. května 2012 v 14:26 | Reagovat

Přečetla jsem prvních pár stránek a moc mě to nezaujalo. Snad se k ní někdy vrátim ;)

19 Annie Annie | Web | 2. května 2012 v 15:15 | Reagovat

Jako obvykle nejdřív okecám název a obálku - název mě hodně zaujal, přijde mi originální, a obálka je naprosto dokonalá!
K recenzi - děj mě sice zaujal, ale po 'dlouhých opisech' nadšení trochu opadlo. Mám radši knihy, které si můžu otevřít i v jednu ráno v posteli a neusnu při nich - takže dialogy a akce.
Každopádně, pořád to vypadá zajímavě, ale do koupě se zatím hrnout nebudu. Tohle je kniha přesně podle vkusu mojí kamarádky(hádám, že ji bude mít), takže si ji od ní půjčím a uvidí se.
Mimochodem, hodně dobře zpracovaná recenze. Nevím proč, ale líbila se mi asi i víc než některé jiné, co jsem u tebe četla... :D

20 Hanulla Hanulla | E-mail | Web | 3. května 2012 v 13:03 | Reagovat

Po téhle knížce se poohlížím už docela dlouho a chtěla jsem si ji koupit, ale když jsem si přečetla pár recenzí (a všechny, jako ta tvoje taky zmiňují ty obsáhlé popisy), tak jsem si místo toho pořídila knížku jinou... No uvidím, jestli někdy budu mít náladu a přijdu Šerochodci na chuť, nemuselo by to být možná tak špatné... :-D

21 moira moira | Web | 4. května 2012 v 15:07 | Reagovat

z knihy jsem měla stejný pocit, četla se ne úplně lehce a byla napsaná zvláštním stylem. ale ke konci se to zlepšilo a já doufám, že další díl bude lepší. x))
(A navzdory očekávání jsem knihu četla jen jeden den. :D)

22 Nesis Nesis | 5. května 2012 v 23:16 | Reagovat

Kamarátka mi knihu nesmierne odporúčala, ako jednu z najnovších a najlepších noviniek, teraz som mierne zmútená... Recenzia bola výborná, občas pobavila, akosi pripravila na samotnú knihu... tak ešte uvidím, či sa po nej rozhliadnem, no je možné, že by som na ňu mala celkom iný názor.

23 lola181 lola181 | E-mail | 6. května 2012 v 14:11 | Reagovat

napriek tomu, že z recenzie vyšla kniha ako priemer mňa takéto niečo zaujíma a rozhodne sa teším keď si ju kúpim a táto patrí k tým, ktoré chcem medzi prvými
zaujala ma a to je u mňa hlavné a niekedy  aj keď príde v nejakej knihe nudná časť tak si to pretrpím pretože mňa zaujíma ten príbeh a nevadí mi až tak to akým tempom sa k nemu dostanem :)

24 kacenec kacenec | 17. května 2012 v 18:40 | Reagovat

tak po tvojej recenzii zaraďujem knihu do priečinku "čítaj len keď už ozaj nie je čo". škoda, taká pekná obálka si zaslúžila lepší príbeh.

25 Te. Te. | 20. května 2012 v 21:18 | Reagovat

Po téhle knížce už chvíli pokukuju, jen jsem se k ní ještě nedostala, resp. u nás v knihovně je pořád půjčená a já už si knihy moc nekupuju :-D V soutěži se mi ji taky nepovedlo vyhrát. Tak snad se k ní nekdy dostanu, protože celý ten námět se mi zamlouvá. Nevím proč, je to nesmyslné, ale něčím mi připomněla Underworld :D Ale to je asi jen tou obálkou.

26 Domisssek Domisssek | E-mail | 21. května 2012 v 15:13 | Reagovat

Moje kamarádka na tuhle knihu pěla ódy, tak jsem si ji půjčila v knihovně. Dobře jsem udělala, že jsem si  ji rovnou nekoupila, protože tahle kniha mě vůbec nezaujala a několikrát jsem se musela nutit číst dál. Ke konci už to bylo lepší, ale zezačátku se to hrrrozně vleklo ???

27 Fée Fée | Web | 25. května 2012 v 14:52 | Reagovat

No nevím, námět mi nepřijde nijak lákavý. Pakliže chci číst něco s nezajímavým námětem, doufám, že to alespoň bude dobře napsané. Tvoje recenze mě tak nějak utvrzuje v názoru, že si Šerochodce asi nutně číst nemusím :-D

28 Sára Sára | E-mail | Web | 17. září 2012 v 22:39 | Reagovat

Knížku jsem si nedávno přečetla a asi bych jí zařadila do průměrných, námět byl hezký, ale spisovatelka to napsala tak zdlouhavě, ale přesto rychle :-? mohla by ses jen juknout na můj blog, mám ho od včerejška a teprv se hodně pomalu rozjíždím - mám ho o filmech, seriálech a knížkách...mohla bys mi pak jen na mail napsat, jak to vypadá :-) díky díky, díky moc ;-)

29 charlotte olympia shoes charlotte olympia shoes | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:57 | Reagovat

I find myself coming to your blog more and more often to the point where my visits are almost daily now!.
http://www.shoesgreat.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama