Erebos | když závislost na hře začne být opravdu nebezpečná |

5. března 2012 v 15:32 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Ursula Poznanski
Originál: Erebos
Přeložila: Karolína Kousalová
České vydání: 320 stran, paperback
Nakladatelství: Fragment, 2011

Nick by rád zjistil, proč se tolik studentů, a dokonce i jeho kamarádů, chová tak divně a především, co se ukrývá v tajemných balíčcích, které postupně začínají zaplavovat celou školu, ale k němu si stále ještě cestu žádný nenašel. Nejsou to ovšem jen balíčky, co ho znepokojuje, mnoho studentů začne chybět a pak se do školy vrací unavení a přepadlí, jako po flámech dospělých.
Nakonec se přeci jen i Nickovi dostane do rukou předmět toho všeho, není to ovšem nic jiného než obyčejný disk s hrou - Erebosem. Jenže o hře se nesmí nikde mluvit a dokonce Vás ani při hraní nemá ani nikdo vidět. To ale ještě není ani zdaleka to nejdivnější, žlutooký posel o Vás totiž ví úplně všechno a komunikuje s každým hráčem jako se starým známým.
Nickovi brzy začne docházet, že v téhle hře nejde jen o hraní, ale i o něco mnohem horšího, jenže má jen jeden pokus, aby odhalil, co všechno se ukrývá pod virtuálním povrchem. A až příliš pozdě si začne uvědomovat, že za změnou jeho prvotních plánů nestojí ano tolik dokonalost a propracovanost hry, jako spíš nedokonalost v něm samotném. Hra začíná a dobrý konec není dost možná ani naprogramovaný...


Erebos mě dokázal v hlavní míře především neuvěřitelně překvapit a to především proto, že má první zkušenost s knihou, kde by byla v hlavní roli počítačová hra, nebyla úplně nejlepší. Zaujala mě ale ocenění, která za tento titul autorka sklidila, tudíž jsem nakonec ignorovala své prvotní chmurné myšlenky a do čtení se přeci jen pustila.

Kniha mě nakonec pohltila stejně, jako samotné hráče jejich hra. Je totiž velmi zajímavé, když se nám prolínají dva světy, jak ten reálný, tak i ten fantazijní, o kterém ani samotní hráči nedokážou pořádně říct, jestli je to opravdu jen svět virtuální, nebo může opravdu prosakovat do běžného života s takovou precizností.
Brzy po tom, co náš hlavní hrdina vstoupil do Erebosu, mě jeho hraní pohltilo stejně jako jeho, což nebyl na jednu stranu vůbec příjemný pocit. Hry dnes již skoro vůbec nehraju, po letech jsem o těchto Vánocích skončila pouze u Uncharted a až do dalšího dílu se pravděpodobně PS3 zase nedotknu, i tak mi Erebos trochu připomněl časy, kdy jsem s kamarády občas naskočila na Lineage.
Opravdu jsem si myslela, že mi dnes počítačové (konzolové) hry nemají zase-tolik-co nabídnout a pak přišel Erebos a člověk ihned pochopil, co může znamenat ta pravá počítačová závislost. Četla jsem knihu, ale přitom mě stále přepadaly pocity, jako bych i sama nějaký ten Erebos hrála.

A když nemohl Nick hrát, četla jsem rychle dál, abych se opět v tom hracím světě ocitla, opravdu tak trochu blázinec, to Vám tedy povím. Čtení Vás vtáhne a jen tak nepustí. Samozřejmě pokud k hrám chováte opravdu ten největší odpor a k fantasy hrám obzvlášť, tak se ani tak zajímavý počin, jakým je Erebos, přes Váš léty vypracovaný štít nedostane.
Na druhou stranu i takový člověk jako já, který k hernímu šílenství nikdy úplně nepřičuchl, se nechal autorčiným popisem plně vtáhnout. Tohle je opravdu ten pravý thriller pro mladé, protože se ani tak nebojíte čtení, jako narůstající závislosti. Té Vaší nebo hrdinů příběhu? To je přesně to děsivé následné zjištění - nedá se to ani pořádně určit.

Ale i přes tyhle strhující skutečnosti, se do knihy ze začátku obtížněji začítalo a čím více herní svět ustupoval, tím se i trochu začal odvracet můj zájem. Autorka totiž v první půli nabrala opravdu rychlé tempo, ze kterého čtenáře vyhodila nepřipraveného. Chvíli ho nechala v tomhle zbytkovém oparu nadšení, ve kterém se mohl leda tak naprázdno máchat a nakonec se začala konečně opět dostávat k tomu, díky čemuž knihu neodložíte nedočtenou. A ještě že tak, byla by to obrovská škoda, zahodit takto zajímavý nápad.

Ale na okamžik zase zpět k samotnému propojení reality s virtuální hrou. Hra si totiž za její používání žádá daň a je pak opravdu zajímavé sledovat, čeho všeho je mladý člověk schopný, pokud se dostane do této nebezpečné hrací závislosti. O to děsivější je právě fakt, že Vás nikdo nenutí ve hře setrvat, nesmíte o ní sice mluvit, ale můžete z ní jednoduše odejít. Takže co myslíte, kolik silných duší se najde v dnešním Londýně? A ano já to ještě nezmínila, autorka si pro své dílo vybrala přesně tohle zajímavé město (sama se narodila ve Vídni) a výběr to byl účelný, což dokresluje celou promyšlenost příběhu.

Erebos je tedy poměrně děsivá kniha, člověk by možná čekal nějaký ten děs obsažený a přesně popsaný i v příběhu, ale to čeká čtenář marně, tenhle strach ze čtení je úplně na jiné úrovni. Spíše se dostáváme až ke znechucení z lidské generace, kdy se nechá větší část naprosto dobrovolně využívat za malá cukrátka.
Autorčiny postavy někdy nepůsobí úplně nejlépe, zde ale jednoznačně nejde o to, někoho si oblíbit, takže to ani nevnímám jako velké mínus. Naopak obrovským plusem pro dnešní dobu je to, že Erebos patří mezi jednorázovky, zapomeňte tedy na nekonečné série. Kniha ve čtenáři dost možná zprvu zanechá především šokovou prázdnotu, což už k thrilleru asi patří. Chce to také nevzdat prvotní nelehké začátky, Erebos totiž nejdříve musí prozkoumat Vaše schopnosti (a slabiny)...

Abyss hodnocení: 8/10


* Zdroj obálky: Fragment
* Chtěla bych tímto poděkovat Fragmentu, za získání recenzního výtisku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit.com
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Niviat Niviat | Web | 5. března 2012 v 16:02 | Reagovat

Tak tahle kniha mě podle tvého popisu hodně láká. Třeba bych konečně přišla i na to, co lidi baví na těchto hrách. :-))

2 TerushQaH TerushQaH | Web | 5. března 2012 v 16:04 | Reagovat

už delší dobu váhám nad tím, jestli si tuto knihu přečíst nebo ne, ale po této receni si ji v nejbližší době určitě přečtu.. =)

3 Lúthien Lúthien | Web | 5. března 2012 v 16:13 | Reagovat

Zní to hodně zajímavě, možná se někdy po knize poohlédnu. Nikdy jsem nepropadla hrám, ale to jen proto, že schválně žádné nehraju :D Vím, že bych byla závislák hned.

4 Dori Dori | Web | 5. března 2012 v 16:39 | Reagovat

Četla jsem a se vším, co jsi napsala, absolutně souhlasím. Občas jsem měla docela nahnáno.

5 Tres Tres | 5. března 2012 v 17:17 | Reagovat
6 Fíkツ Fíkツ | Web | 5. března 2012 v 17:21 | Reagovat

děj knihy zní zajímavě

7 Rodaw Rodaw | Web | 5. března 2012 v 18:28 | Reagovat

Dneska mi kniha dorazila!! o bože, já se tak těším, až si ji přečtu!! :-)

8 Suši Suši | E-mail | Web | 6. března 2012 v 21:56 | Reagovat

Plánuju si to přečíst, ale u nás v knihovně je to věčně vypůjčený =D

9 Skříteček2 Skříteček2 | Web | 9. března 2012 v 10:33 | Reagovat

Jsem ráda, že jsem u tebe našla na tohle recenzi, četla jsem o Erebosu na nějakém knižním letáku, který se zjevil ve škole na katedře. Po přečtení recenze docela váhám, zda si mám knihu přečíst, přesto však doufám, že bude k dostání u nás v knihovně.

10 AranisLea AranisLea | 29. dubna 2012 v 19:11 | Reagovat

Knihu jsem četla asi do poloviny, pak jsem začala zívat a přečetla si konec. Polovina postav mi byla neznámá, ale k tomu, abych se vrátila zpátky do "své" poloviny, už jsem se nedokopala. Přišlo mi, že už tak jsem přečetla až přespříliš, že jsem knize dala šanci a že číst dál rozhodně nepotřebuji. Tvůj popis mě láká k tomu, abych ji vytáhla, zfoukla prach a znovu ji přečetla. Ale pak si vzpomenu na to svoje zívání, jak jsem jen tupě civěla do knihy a přemítala, co je hlavní hrdina za (s prominutím) vola, takže knihu nechám tam, kde je. A nechám ji tam hodně, hóóódně dlouho.

11 Das Das | Web | 4. května 2012 v 16:58 | Reagovat

[10]:
souhlasím!
Kniha mě sice bavila, ale kdybych nebyla nemocná a několik dní v kuse neležela jenom v posteli, tak bych ji skoro jen za jeden den nepřelouskala.

12 Das Das | Web | 4. května 2012 v 16:59 | Reagovat

Ale ne že by se mi nelíbila, právě naopak! Jen mi přišla moc zdlouhavá ta část, kde Nick pořád jen hraje.. :)

13 Majaja Majaja | 20. května 2012 v 19:54 | Reagovat

Právě tuto knihu čtu. Je prostě úžasná. Mám ji půjčenou z knihovny, ale přemýšlím o tom, že si ji i koupím. ;-)  ;-)  ;-)

Určitě si ji taky přečtěte!!!

14 Fée Fée | Web | 25. května 2012 v 14:43 | Reagovat

Erebos mě láká už nějakou dobu. Trošku se ale bojím toho, že to bude pojaté trochu moc pro mladší ročníky, takový "adolescentní thriller". Přesto se chystám to zkusit, uvidíme :-)

15 laurdes laurdes | E-mail | Web | 25. května 2012 v 15:20 | Reagovat

Erebos je vskutku jedinečná knížka, ať už tím, je že to taková jednodhubka, jak jsi ty sama řekla, ale tak i proto, že počítačová hra v hlavní roli není tak "in" jako upíři. Tentokrát se ale zariskovat vyplatilo a Erebos je poměrně povedený /nicméně pořád tak napůl/ thriller pro náctileté. /-Neberte to špatně, ale na Deavera nebo Kinga to prostě nemá./ ... Hodně se mi líbilo, že se setkáváme s normálními postavami, které mají své chyby a které se chovají poměrně přirozeně... jak řekla má kamarádka "Čtení Erebosu je tak časově náročné jako kdybych ho hrála." :)

16 Lady McFly Lady McFly | Web | 26. května 2012 v 12:38 | Reagovat

Tak tahle knížka se mi vážně líbila. Upřímně, když se mi dostala do rukou, tak jsem ji moc velké naděje nedávala. Opravdu mě počítačové hry neberou a na knihy z pohledu chlapce nejsem moc zvyklá. Po jejím přečtení jsem však změnila názor - popisy autorka zvládla na jedničku, stejně tak uvažování puběrťáka. Také se mi líbí to, že se zase nejedná o sérii s milionem dílů.

17 Nikarika Nikarika | Web | 27. května 2012 v 11:29 | Reagovat

Souhlasím s tebou, že je to zajímaví a originální námět. :) Ale já bych této knize dala 10/10. :) Po přečtení této knihy jsem měla chuť začít hrát také nějakou online hru. :) Nevím, zda se to stalo i vám, ale byla jsem tím překvapena. :D Po přečtení této knihy, jsem si uvědomila, že bych hru určitě hrála, a dokonce i nějaké ty nevinné úkoly plnila. Ale samozřejmě bych nezašla zas tak daleko!....Pokud jste Erebos ještě nečetly, co nejdřív musíte! :)

18 CoolAnge CoolAnge | 3. června 2012 v 12:43 | Reagovat

Souhlasím s tebou úplně ve všem, sama jsem Erebos prožívala stejně jako ty. Byla to totální závislost, nejvíc ten blízký konec, když se bádali po tom co Erebos vlastně je. Řeknu ti, napsala bych to úplně stejně jako ty tady :D

19 Chiaki Chiaki | 4. července 2012 v 20:11 | Reagovat

Dneska sem ti začla číst a už sem u 15té kapitoly a hodlám dál pokračovat :D tyhle hry mě nebaví ale erebos bych si klidně zahrála xD

20 Ohana Ohana | E-mail | Web | 15. července 2012 v 15:24 | Reagovat

Erebos ke mě zrovna putuje od Fragmentu, takže jsem na něj vážně zvědavá. Až ho přečtu a napíšu vlastní recenzi, pečlivě si pročtu i tuhle, nerada se ale nechávám ovlivňovat, takže zatím komentuju na sucho, stačí mi to hodnocení 8/10

21 mynonka mynonka | E-mail | 15. července 2012 v 19:17 | Reagovat

Knihu jsem před časem dočetla a musím říct, že mě vůbec neděsila. Naopak bych si takovou hru ráda zahrála:) samozřejmě tu "lepší verzi". Téma mi přišlo naprosto aktuální a proto zajímavé.Dokonce jsem donutila přítele, aby si ji taky přečetl a nadchla ho:).

22 laurdes laurdes | Web | 20. července 2012 v 11:07 | Reagovat

Už jsem jednou tento článek komentovala, tak mi to odpusť, ale já k Erebosu mám pořád co říct. Nedávnou jsem ho pujčila taťkovi. Říkala jsem si, že se mu to přece nemůže líbit. Je to kniha o puberťácí pro puberťáky. No, tak nevím. Buď je táta stejný puberťák jako já nebo je Erebos vážně hodně dobrej :) ..protože večer za mnou pravidelně chodí  a vykládá mi naprosto nadšeně kolik toho už přečetl :)

23 vampbooks vampbooks | 21. července 2012 v 13:06 | Reagovat

Erebos je úžasná kniha, vryla se mi hodně do paměti.. Už se mi o něm i zdálo, zrovna jak Nick měl,za úkol otravit svého profesora. S postavami se autorka nijak nerozepisovala, coz nevadilo, protoze tam neslo o to, jak si koho oblibite. Kdyz uz jsem se zacetla, nedalo se prestat. Je take pravda, ze tech Erebosovych postav tam bylo moc a nemela jsem v tom prehled, kdo je kdo . Natocit film podle knihy by vubec nebylo na skodu ;)

24 Nells Nells | Web | 22. srpna 2012 v 12:05 | Reagovat

Mně se kniha moc nelíbila! Chvílemi mi přišla nereálná. Autorka tam taky moc popisuje hru a to mě příliš nebavilo... Jinak pokud bys chtěla nějakou super knihu na toto téma, tak musím pochválit Modrou sféru, ta kniha si mě získala!!!

25 Lemonpie Lemonpie | Web | 22. srpna 2012 v 12:59 | Reagovat

Počítačový hry, to je moje, a tak jsem Nicka chápala až moc. Možná to i můj postoj k nim dost změnilo. Nicméně nejvíc se mi líbil asi začátek a konec, nápad s metrem mi přišel vskutku geniální. Víc než dvakrát bych si to asi nepřečetla, ale jestli na to jako já narazíte v knihovně, tak berte, dokud je!

26 Catherine Catherine | 22. srpna 2012 v 13:32 | Reagovat

Jedna z nejzajímavějších knížek, co jsem četla. Na tohle téma se toho moc nepíše a počítačovou hru Erebos jsem si dokázala podle popisu živě představit. Kniha se četla jedním dechem a podle mě je jedinečná. Jen mi trochu vadil ten rychlý konec, který jsem tak úplně nepochopila. Nick, jako hlavní hrdina, byl také skvělý. Knihu všem doporučuju :)

27 Veree Veree | Web | 24. srpna 2012 v 16:58 | Reagovat

Knihu EREBOS jsem přečetla jedním dechem a nadchla mě. Opravdu jsem měla pocit že hraji spolu s Nickem a odtáhlo mě to i od počítače, protože jsem si říkala, že když začnu číst tak budu putovat spolu se Sariusem a zvyšovat svoje levely.:D Hodně se mi líbila zápletka s Emily a přímo jsem jásala když si dali pusu. :) Doporučuji tuto knihu všem! :)

28 Kejt Kejt | 31. srpna 2012 v 22:14 | Reagovat

Tuhle knihu právě čtu, úplně mě nadchla, líbí se mi, jak autorka spojila herní, ale i normální reálný svět dohromady. Úplně živě vidím postavy i děj knihy, je to naprosto fantasticky napsaná kniha! Doporučuji! :)

29 Swiss Rolex Milgauss Swiss Rolex Milgauss | E-mail | Web | 23. října 2012 v 9:34 | Reagovat
30 Klip Klip | 24. listopadu 2012 v 23:18 | Reagovat

Knihu jsem neznal. Koupil jsem ji celkem náhodou v Levných knihách za 49,- :-) Upoutal mne obal a potřeboval jsem něco na čtení do vlaku. Teď jsem v půlce a nemůžu se odtrhnout. Super čtení....A ta za prachy :-D

31 Admyn Admyn | 29. dubna 2013 v 19:40 | Reagovat

Tá kniha JE supiš! :-D

32 Mary Mary | 30. října 2013 v 14:11 | Reagovat

Musím se přiznat, že kdyby mi tu knihu nedoporučila učitelka, tak bych se na ní ani nepodívala, protože mě obálka dvakrát moc nenadchla.
Knihu jsem poté přečetla jedním dechem za několik dnů a byla jsem z ní nadšená. Jen je škoda, že když to nekomu řeknu(holce), tak řekne. ,,Já nemám ráda knihy o počítačových hrách." Některé lidi prostě nechápu. Hned všechno odsoudí, aniž by si přečetli kapitolku,dvě.

33 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 20. dubna 2014 v 20:19 | Reagovat

Knihu jsem právě docela a velmi mě nadchla, ačkoliv z počátku jsem o ni neměla moc dobré mínění.
Ten začátek je sice trochu vleklý, ale jakmile se to rozjede, nejde se odtrhnout :D

34 Antonentidge Antonentidge | E-mail | Web | 16. ledna 2017 v 3:16 | Reagovat

Viagra Sur Le Net Acheter Using Propecia Finasteride Generic Viagra India 100mg  <a href=http://drugseo.com>brand levitra canada</a> What Does Keflex Do Dove Comprare Cialis Sicuro Osu Propecia Acheter Vendita Viagra Generico In Europa  <a href=http://uspapz.com>online pharmacy</a> Cialis Kamagra In Linea Buy Nizagara In Uk Code For Amoxicillin Methotrexate And Amoxil Interaction  <a href=http://bpdrugs.com>cialis online pharmacy</a> Costco Propecia Comprar Cialis En Farmacia Purchase Metformin  <a href=http://eclatrx.com>buy kamagra jelly india</a> For Sale Zithromax Z Pak Oral Where Can I Buy Retin A Online? Propecia Worked For Me Receding Hairline Cialis One A Day Dosage  <a href=http://erxbill.com>buy viagra</a> Cialis Viagra Online Bestellen Gonorrhea Zithromax Buy Plavix Brand

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama