Křídla | 1. díl | příroda a přátelství se stávají vším |

2. února 2012 v 15:38 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Aprilynne Pikeová
Originál: Wings, 2009
Série: Křídla / Wings
Přeložila: Alena Amchová
České vydání: 294 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2011

Laurel byla celý svůj život zvyklá na klid svého domova a přírodu, která obklopovala jejich malý domek. Nyní se ovšem díky snu jejího tatínka - vlastnit knihkupectví - přestěhovali do většího města, byť je jejich nový domek snad ještě menší, než ten předešlý. Pro Laurel se však v životě naskýtá ještě jiná změna a to je střední škola. Na rozdíl od svých spolužáků se Laurel dříve učila doma a třída plná studentů, je pro ni něco naprosto nového.
Nový dům, noví lidé - jednomu by z toho šla hlava kolem. Pak ji ovšem podá pomocnou ruku David, který se stane jejím záchytným bodem v tomto matoucím čase. Není to však jen škola, čemu musí Laurel čelit. Začne totiž postupně zjišťovat, že je v mnoha ohledech jiná - divná? Nebo snad neobyčejná? A jak by se měl člověk zachovat, pokud by mu na zádech vykvetla křídla, pokud je Laurel tedy vůbec člověk...


Autorka se rozhodla vytvořit příběh, který čtenáře seznamuje s neobyčejnými stvořeními - vílami. Svět víl je něco, do čeho se autoři nepouštějí zase tak často. Sama mám zakořeněnou představu malých lidiček a to je pro YA, zasazenou do světa lidí, poněkud nepohodlné. Má-li se vílí postava pohybovat stejně jako každý jiný člověk, musí tak samozřejmě i vypadat.
Křídla je právě příběh o tom, jak se jedna dívka dokáže vyrovnat s tím, že je vlastně jiná a autorka na odlišnostech opravdu nešetřila, byť to jsou odlišnosti na první pohled nerozeznatelné. Celé to objevování skutečností probíhá ve velkém poklidu, což bohužel v určitých pasážích vede až k nulové napínavosti.
Čtenář od samého počátku ví, co že to je Laurel za bytost a proto pro něj odhalování není tak zajímavé, jako pro samotnou postavu. Stále tak nějak čekáte, kdy už se začne dít i něco jiného a proto je stále více skličující, když se ani po polovině nezačínají dít žádné mimořádné věci. Přitom spisovatelčino vykreslování kouzelných bytostí je opravdu pozoruhodné a čtenář si dokáže vše domyslet i do těch největších detailů.

Možná to jen chtělo větší střet právě se světem víl a nekroužit tolik kolem hlavní hrdinky. Nadruhou stranu je zase kniha příjemnou změnou, protože celý příběh působí neskutečně mile. Hlavní hrdinka je křehká bytůstka, která teprve začíná objevovat svět - ovšem ona navíc musí objevit i sama sebe. Připočítejte si ještě lehkou romantiku a máte tu ideální knihu na chvíle, kdy si chcete jednoduše odpočinou od něčeho neurvalého a dramatického.
Abychom knize ale zase tolik nekřivdili, je třeba zmínit, že se u konce přeci jen dopracujeme i k něčemu, co je možné považovat za akčnější okamžiky, stále je to ale v mezích toho, že tu před sebou nemáme bojovnou hrdinku. Laurel se spíše snaží ve všech lidech, i jiných bytostech, vidět to lepší a zakročí tak jen v okamžiku, kdy už jde jejím přátelům opravdu na mále.
Nějak výrazně si u této knihy stěžovat na fakt, že neobsahuje zase tolik akce, zde ovšem není tak úplně na místě. Je to jako plavat v moři a následně se bouřit, že je voda slaná. K této knize totiž poklidný nájezd patří, dokresluje jak samotný charakter hrdinky, tak i atmosféru, kterou se autorka po celou dobu snaží vytvořit. Nikdo vám ani od samého začátku neslibuje nějaká výrazná dramata. Je to spíše o souznění s přírodou a příroda jako taková, staví na velice jednoduchých principech, které se autorce podařilo zapracovat i do knihy samotné.

Ten kdo tedy čeká boje a akci, by se prvně neměl do knihy ani pouštět, nadruhou stranu, dokud nevyzkoušíte něco nového, nemůžete ani vědět, jestli by se Vám právě takový poklidný příběh nezalíbil. Díky nenucené možnosti zapadnout lehce do světa přírody, by se navíc čtenáři mohlo brzy zdát, že při každém otočení stránky uslyší šustění listí.

Křídla patří mezi klasické poklidné YA (knihy pro "young adults"), které čtenář nejspíše nezhltne hned na posezení, neboť není zase takový problém knihu odložit a ke čtení se vrátit o něco déle. Rozhodně ale nepatří ani mezi ty, které by jste nechtěli dočíst. Svou nenuceností poměrně dost připomíná sérii Vlků z Mercy Falls, tudíž by se kniha mohla líbit především fanouškům Mrazení.
Navíc tu máme opět novou sérii, ke všemu ze světa víl a takových u nás zatím moc nevyšlo. Stačí jen doufat, že nám autorka postupně z toho kouzelného světa bude odhalovat stále víc a kromě toho, je do příběhu prolnuta i jedna stará známá legenda. Jednoduše proč se nenechat unášet jedním milým příběhem...

Abyss hodnocení: 7/10

* Zdroj obalu knihy: Fortuna Libri
* Děkuji tímto nakladatelství Fortuna Libri, za získání recenzního výtisku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheatit.com
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 myanmar myanmar | Web | 2. února 2012 v 15:42 | Reagovat

Hrozně s mi líbí ta obálka :) O vílách jsem toho zatím opravdu moc nečetla, takže docela přemýšlím o tom se do téhle série také začíst :)

Něco opravdu poklidného mi zrovna v tuhle chvíli docela chybí :)

2 Daysy Daysy | E-mail | Web | 2. února 2012 v 15:50 | Reagovat

To vypadá hezky.

3 trpaslyk trpaslyk | 2. února 2012 v 15:59 | Reagovat

Strašně mě okouzlila ta obálka, takže jsem si pro tuhle knížku běžela do knihkupectví hned, jak vyšla. Zhltla jsem ji během dvou dnů, ale byla jsem zklamaná. :-( Hodně zklamaná.
Příběh mě vůbec nevtáhnul, byl povrchní, příliš jednoduchý, řekla bych, že to není ani tak YA, ale ještě mladší věková kategorie. Souhlasím s názorem Abyss, že se to asi dalo čekat, protože je to zřejmě součástí autorčina záměru o vykreslení atmosféry, ale...
Dál mi vadí přílišná kladnost Davida - je tak kladný, až je to nereálné. A taky moc nemusím silné zasazení do amerického prostředí, které nám Evropanům v leckterých detailech prostě je cizí...

4 Ebolin Ebolin | Web | 2. února 2012 v 16:17 | Reagovat

Pokud je to pro romantiky, hlásím se pro ni :-)
PS: už víš, jaká kniha bude v soutěži? :-)

5 Abyss Abyss | Web | 2. února 2012 v 16:46 | Reagovat

[4]: Nejspíše zrovinka tahle :))

6 Neriah Neriah | E-mail | Web | 2. února 2012 v 17:48 | Reagovat

Hm, no možná si ji časem seženu v knihovně, jestli bude. Neuchvátila mě natolik, abych ji chtěla hned teď, nechci ji ale zatracovat, protože o vílách jsem nečetla skoro nic a tak by mě zajímala. A ačkoliv já raději ty akce, něčím poklidným občas taky nepohrdnu...

7 annejude annejude | E-mail | Web | 2. února 2012 v 18:23 | Reagovat

Skvělá recenze, měla jsem z knížky podobné  pocity. Svým milým a jemným pohledem na svět se skutečně podobá stylu "Mrazení", snad jen s tím rozdílem, že příběh je ve veselejším a méně melancholickém tónu:)

8 moira moira | Web | 2. února 2012 v 19:31 | Reagovat

pěkná recenze. Uvažovala jsem, že si knížku přečtu, ale asi ji vynechám. Mrazení pro mě je kniha, kterou je dobré číst jen jednou. Je fajn, ale naprosto mimo můj knižní revír. :D
Navíc jsem slyšela, že Křídla jsou vážně komická kniha. Prý tam jsou víly popsány vážně... hmm.. neobvykle. :D

9 black Jackie black Jackie | Web | 3. února 2012 v 8:54 | Reagovat

Jka vidě,t dobrá knížka já ted čtu Iris a Ruby, je to o dívce, která není u svých rodičů štastná, proto se rozhodně odjet za babičkou do Arábie, která ji vypráví o své lásce,, a Ruby sama si najde kluka:) je to opravdu moc pěkný děj:)

10 misha misha | 3. února 2012 v 9:50 | Reagovat

Jo, Křídla jsem četla ;) A úplně ve všem s tebou souhlasím.. 8-O

11 JuliaR JuliaR | Web | 3. února 2012 v 19:06 | Reagovat

Křídla jsem četla a musím říct že se mi hrozně líbily. Připadalo mi to jako úleva od těch upírů a démonů. Knížka se četla rychle a k tomu všemu mi hezky doplňuje moje "hvězdičky" úžasná obálka :-)

12 Charlie Charlie | Web | 4. února 2012 v 8:50 | Reagovat

to musi být hezke :)

13 Charlie Charlie | Web | 4. února 2012 v 8:50 | Reagovat

Jinak mas to tummoc pekne ;-)

14 Brianne Brianne | Web | 4. února 2012 v 21:14 | Reagovat

Knížku jsi popsala hodně zajímavě a moc hezky jsi ji vykreslila. Jde opravdu vidět, že se v knížním světě pohybuješ už nějakou dobu a hrozně se mi na tobě líbí, že i když vlastně píšeš recenzi na knížku, neřekneš nebo spíše nenapíšeš do ní žádné věci, které by mohli vést k prozrazení děje.
Jinak tato knížka se mi zalíbila a asi bych si ji chtěla co nejdřív pořídit :-)

15 Yanny Yanny | Web | 12. února 2012 v 13:06 | Reagovat

Já si myslím, že i kdyby se tenhle příběh snažil sebevíc a Lauren by se rotrhla, stejně to nebude na víc než na 3 hvězdičky. Já osobně čekala alespoň nějaké takové to citové týrání.. přece jenom, to co se dělo s tatínkem Lauren.. akci jsem moc ani nečekala, takže zrovna tuhle část jsem četla nejdéle, protože to Aprilynne vážně moc nešlo. Nedokázala jsem si prostě nějak představit ty boje, co ta popisovala. Najednou FUK, trol vyskočí z okna a ty ho ještě vidíš u dveří :D
Ale jako ano.. pro mladší čtenáře to určitě bude zajímavé počteníčko. :)
Asi je to tím, že mám teď takové "kyselé období" že všechno kritizuji.. anebo prostě proto, že to nebyla zrovna kniha pro mě no. :)

16 Nessie Nessie | E-mail | Web | 18. února 2012 v 11:14 | Reagovat

Jupí:) čekala jsem,až napíšeš recenci na Křídla a jsem ráda, že tu je ;)
Knížku jsem koupila mladší ségře k Vánocům. Sice jsem si z ní přečetla jen kus, než jsem ji odevzdala jako dárek, ale i tak jsem ze psaní měla pocit, že to bude milá knížka :-)
Pamatuju, že se mi hrozě líbilo autorčino popisování a její fantazie. Je hezké vidět něco trochu jiného ;)

17 Jana Jana | E-mail | 20. května 2012 v 18:50 | Reagovat

Knihu jsem si půjčila od kamarádky... Zase příjemná změna, že se v knize objevují víly o kterých moc knih není :) Kniha se mi dobře četla, nechybělo tam napětí, ani romantika. ALE knihu bych si do knihovničky nekoupila. :( Bohužel mě to nezaujalo natolik, abych ji tam chtěla mít. Druhý díl si samozřejmě ráda přečtu, pokud ho bude mít někdo z mého okolí.

18 Jana Jana | E-mail | 20. května 2012 v 18:53 | Reagovat

Tohle bude krátké :D Kniha je skvělá a celou tuhle sérii miluju! Už se těším na 10. díl! Víc k tomu asi není co dodat :D

19 Jana Jana | E-mail | 20. května 2012 v 18:55 | Reagovat

[18]: Aaaa omylem jsem tenhle koment napsala tady :O Mělo to být k jinému článku :-?

20 Annie Annie | Web | 25. května 2012 v 14:40 | Reagovat

Já ji četla... a jsem možná divná, ale mně se to vůbec nelíbilo. Jen obálka a námět.
Štvalo mě, že se tam nic nedělo, štvaly mě nekončící opisy, Laurel byla otravná... a to, jak to bylo milé mě štvalo snad nejvíc. Teď mám rozečtený druhý díl, a u toho je sice víc akce, ale nevěřím nikomu ani slovo, je to plytké a nevěrohodné, a navíc se mi tam nelíbí ani ta obálka. :-D Doslova se nutím, abych pokračovala, protože mně se to prostě nelíbí a nebaví mě to. A u prvního dílu jsem to měla podobně...
A Mrazení mi čeká na poličce, tak doufám, že se mi bude líbit aspoň o kapku víc... :-)

21 Mell Mell | Web | 2. června 2012 v 13:56 | Reagovat

Kniha sa mi celkom páčila, ale ja som zvyknutá na niečo "tvrdšie" :D S postavami sa často vžívam, čo sa mi s Laurel absolútne nestalo. Taká krehká, proste ako si väčšina ľudí predstavuje víly ale mne to nejako nevyhovovalo. Prišla mi otravná, dotieravá, nevedela sa poriadne nezhodnúť, ťažko to vyjadriť. Kníh o vilách som veľa nečítala a táto bola zaujímavá, ale nie až tak aby som si kúpila pokračovanie, alebo aby som si ju požičiavala dookola. Verím, že v pokračovaní, ktoré mi má kamarátka požičať bude viac akcie, legiend, napätia.... Úprimne dúfam, že sa mi bude pokračovanie páčiť viac ako prvý diel.

22 Zuzzi Zuzzi | Web | 15. července 2012 v 22:00 | Reagovat

Knížku jsem četla, a hodnotila jsem ji podobně.. 4 hvězdičky.. Nic extra, ale docela originální :))

23 Zuzzi Zuzzi | Web | 15. července 2012 v 22:01 | Reagovat

[22]: Samozřejmě myslím knihu- nic extra, ale originální :))

24 vampbooks vampbooks | 21. července 2012 v 13:15 | Reagovat

Milé poctenicko, omlouvam se, jestli se po nekom opakuju .. :)
Bylo to cele takove moc predvidatelne, hned jak ji zacla rust ta boule, bylo mi jasne, ze tam bude mit ta kridla (nebo kvet, chcete-li) . Jsem dost zvedava, jakou funkci tam bude mit ten florel, na jmeno si zaboha nevzpominam. Myslim, ze mi kniha nestala za ty penize, druhy dil si pujcim v knihovne,ve ktere bude Kouzleni nejdriv za 10 let, nase knihovns je pradavna :-D

25 kensington ugg boots kensington ugg boots | E-mail | Web | 23. října 2012 v 7:59 | Reagovat

Q. When does a cart come before a horse?
http://www.shoesvisit.com/ugg-ultra-tall-boots.html

26 svetthesims3 svetthesims3 | E-mail | Web | 2. února 2013 v 11:34 | Reagovat

Tak nevím. Začátek mi přišel hrozně dětinský.. a ani jsem neměla chuť číst dál a to jsem se na tu knížku tak těšila.. možná, kdybych ji dočetla, tak změním názor, ale do budoucna to už číst nehodlám.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama