Roztomilé malé lhářky: Nevinné | 2. díl | když lež má krásné nohy |

11. ledna 2012 v 14:54 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Sara Shepardová
Originál: Pretty Little Liars: Flawless, 2008
Série: Roztomilé malé lhářky (2. díl)
Přeložila: Anna Školníková
České vydání: 280, hardback
Nakladatelství: BB art, 2011

Krása, to je jen povrchové zranění.

Emily, Spencer, Hannu a Arii dohání minulost. Je tu totiž někdo, kdo rozhodně nechce zapomenout na jejich chyby a neštítí se začít je jejich tajemstvími ani vydírat. Jediný člověk, který toho o nich tolik ví je Alison, a nebo vlastně byla Alison. Po tolika letech, kdy byla jejich kamarádka označena za nezvěstnou, se nyní našlo její tělo, po celou tu dlouhou dobu ukryté na zahradě za jejich domem.
Ovšem nejen, že tajemný A. ví vše, co se děvčatům kdy stalo, ale neunikne mu ani nic z toho, s čím se musí každý den potýkat. Musí se tedy nacházet v jejich blízkosti a podezřelými se stávají opravdu všichni. Neexistuje jediná indície, která by je mohla nasměrovat správným směrem, tedy až do doby, kdy se ve městě opět ukáže Toby Cavanaugh. S kterým dívky pojí snad nejhorší tajemství ze všech. Ukrývá se snad on za A., aby se jim pomstil za to, co se stalo před lety...


Druhý díl navazuje přesně na okamžik, kde skončil ten předchozí. Alison je mrtvá a tak je hlavní otázkou, kdo toho o nich může vědět stejně tolik jako ona a ukrývá se pod tajemnou přezdívkou A. I když všechno volá po tom, aby se dívky spojily, je tu propast, kterou není možné jednoduše přejít.
Každá by totiž musela odhalit své tajemství a na to není ani jedna z nich dostatečně připravená. Místo aby pátraly spolu, se tak jen více zaplétají do hry, kterou pro ně někdo jiný přichystal. A že mu dívky ale musely hnout žlučí.

Opět se dostáváme i hlouběji ke každé z dívek, přičemž je skvělé, že autorka vytvořila již na první pohled tak různorodé postavy, díky tomu se ani není čemu divit, že se jejich přátelství po zmizení Alison rozpadlo, protože ona byla to, co je všechny poutalo dohromady.
Jenže z naivních děvčátek, která k Ali vždy vzhlížela, nyní naše čtveřice vyrostla a v mnoha ohledech se jejich chování změnilo. Jak k dobrému, tak i k tomu horšímu. Hlavním posuvníkem příběhu je právě ta změna a rozkol mezi tím, co dříve odsuzovaly a nyní se toho samotné dopouštějí a nebo si naopak uvědomují, že celou dobu měly vše, a pochopí to až ve chvíli, kdy o všechno přijdou.

Sara Shepardová vkládá do knihy spoustu zajímavých zamyšlení, byť se příběh na první pohled jeví jako klasický dívčí románek. Možná za to může právě to, jak je celý příběh opředený tajemnem a i samotné vztahy nejsou úplně jednoduché, že před sebou nakonec máme úplně něco jiného.
Na rozdíl od seriálu jsou postavy zajímavější i v tom, že jsou o něco více ďábelské a to vytváří zajímavý pohled čtenáře na hrdinky příběhu. U seriálu není těžké si nějakou postavu hned oblíbit, tvůrci k tomu přistupovali s myšlenkou "chudáčci děvčátka - ty lidé musí milovat a litovat", v knize je to poněkud složitější a čtenář k postavám jen tak nepřilne.
Tak by to být nemělo? U knihy, kde máte ale čtyři hrdinky, je to přesně to pravé. Autorka totiž dává každé z dívek přesně tolik prostoru, aby na ně bylo možné nahlížet rovnocenně. Zatím to ani nejsou takové kamarádky jako kdysi a dokonce je navzájem čekají i nějaké ty potyčky. Jednoduše jak se ukazuje, liší se kniha a seriál ve více ohledech, než jen ve vzhledu postav.

V ohledu na to, co kniha nabízí, patří jistě mezi jedničku ve svém formátu, nebo snad spíše i převyšuje klasické dívčí romány, přesto je trochu nesmyslné, když se dívky obviňují i za něco, v čem vlastně neměly vůbec prsty. Možná tím chtěla autorka jen ještě více zdůraznit, jak může být někdy přátelství slepé. Pokud ale nemáte rádi americké seriály a vlastně americkou společnost jako takovou, do knihy se raději nepouštějte. A opravdu nehledejte v knize více, než od začátku nabízí, celý název série "Roztomilé malé lhářky" totiž opravdu mluví za vše, a tak se ocitáme v občas trochu klišénoidním světě.
První díl byl také o něco čtivější, protože jste opravdu celou dobu netušili na čem jste. U pokračování je od začátku patrné, že vše bude směřovat k Tobymu, otázkou jen zůstává, je-li on ta záhadná postava a nebo se jen stal také obětí nějaké hry.

Největším tahounem celého příběhu je tak vlastně A., protože neustále očekáváte, kdy už přijde nějaká další záhadná zpráva, která by mohla dívky potrápit a právě v tomto je ukryt celý úspěch této série. Bez A. by to nešlo, ta postava tu je a přitom jakoby ani neexistovala, i proto stojí za to číst stále dál a pokračovat v sérii, protože kdo by nechtěl vědět, kdo je tím tajemným fantomem. A otázka na závěr... "Setkali jsme se již s tebou A.?"

Abyss hodnocení: 7/10





* Zdroj obalu knihy: BB art
* Chtěla bych tímto poděkovat BB art, za získání recenzního výtísku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheatit.com
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (133)
Zobrazit starší komentáře

101 BszToni BszToni | E-mail | Web | 31. července 2017 v 21:17 | Reagovat

a payday loan no faxing - https://loansbadrehcredit.org/
payday title loan consolidation <a href=https://loansbadrehcredit.org/>bad credit payday loans</a> ’

102 GynEmary GynEmary | E-mail | Web | 31. července 2017 v 21:17 | Reagovat

credit loan application - https://paydayaikloans.org/
bad credit car loans <a href=https://paydayaikloans.org/>payday loans near me</a> ’

103 DebBabs DebBabs | E-mail | Web | 1. srpna 2017 v 6:19 | Reagovat

consolidate credit cards - https://personalaumloan.org/
online loans <a href=https://personalaumloan.org/>personal loans online</a> ’

104 SamuelBlomi SamuelBlomi | E-mail | Web | 1. srpna 2017 v 11:59 | Reagovat

canadian viagra online <a href="http://canadacialisproviagra.com/">visit this link</a>

canadian pharmacy viagra online

read <a href=http://canadacialisproviagra.com/>her explanation</a>

for beginners

105 JrvVop JrvVop | E-mail | Web | 1. srpna 2017 v 15:40 | Reagovat

bad credit personal installment loan
<a href="https://paydayikmloans.org/">3 month payday loans</a>
fast loans
<a href="https://paydayikmloans.org/">pay day loans</a> ’

106 LiosMen LiosMen | E-mail | Web | 1. srpna 2017 v 16:36 | Reagovat

cialis dove acquistarlo

      http://genericialisasonline.com/ - buy cheap cialis

    <a href="http://genericialisasonline.com/">buy cheap cialis</a>

    cialis dove acquistarlo

107 LiosMen LiosMen | E-mail | Web | 1. srpna 2017 v 23:22 | Reagovat

cialis canada   us

      http://genericialisasonline.com/ - cialis generic

    <a href="http://genericialisasonline.com/">buy cheap cialis</a>

    cialis dose timing

108 Llophica Llophica | E-mail | Web | 2. srpna 2017 v 0:23 | Reagovat

credit loan application
<a href="https://installmentrthcloan.org/">get installment loan</a>
irs tax debt relief
<a href=https://installmentrthcloan.org/>bad credit installment loans</a> ’

109 Frbtah Frbtah | E-mail | Web | 2. srpna 2017 v 1:09 | Reagovat

bad credit payday loans online
<a href="https://personalaumloan.org/">payday loan</a>
business loans
<a href=https://personalaumloan.org/>payday day loans</a> ’

110 Vtnaxiog Vtnaxiog | E-mail | Web | 3. srpna 2017 v 1:01 | Reagovat

cialis 20 mg dosage - https://cialisceol.com/
cialis for women <a href=https://cialisceol.com/>cialis pills</a> ’

111 FvtKique FvtKique | E-mail | Web | 3. srpna 2017 v 2:52 | Reagovat

viagra online no prescription - https://viagraceol.com/
womens viagra <a href=https://viagraceol.com/>cheap viagra</a> ’

112 KmtHing KmtHing | E-mail | Web | 4. srpna 2017 v 0:37 | Reagovat

bad credit absolutely no faxing payday loan - http://personalarcloan.com/
payday loans <a href=http://personalarcloan.com/>find personal loan</a> ’

113 SdegBic SdegBic | E-mail | Web | 4. srpna 2017 v 0:38 | Reagovat

credit counselling - http://paydayzrtbloans.com/
speedy cash <a href=http://paydayzrtbloans.com/>quick cash</a> ’

114 JrvdVop JrvdVop | E-mail | Web | 4. srpna 2017 v 15:57 | Reagovat

payday loans no credit check
<a href="http://personalnaeloan.com/">personal loan rates</a>
loan payday savings
<a href="http://personalnaeloan.com/">instant personal loan</a> ’

115 Lavdfolf Lavdfolf | E-mail | Web | 4. srpna 2017 v 16:27 | Reagovat

bad credit instant loans
<a href="http://paydayzrtbloans.com/">payday cash loan</a>
small personal loans bad credit
<a href=http://paydayzrtbloans.com/>instant payday loans</a> ’

116 FiksHax FiksHax | E-mail | Web | 4. srpna 2017 v 16:34 | Reagovat

quick loans for bad credit
<a href="http://installmentokmloan.com/">installment loan</a>
home loans bad credit
<a href=http://installmentokmloan.com/>installment loans online</a> ’

117 Lslophica Lslophica | E-mail | Web | 5. srpna 2017 v 1:06 | Reagovat

all payday loan companies
<a href="http://paydayvtuloans.com/">online payday loans</a>
get loan bad credit
<a href=http://paydayvtuloans.com/>best online payday loans</a> ’

118 JsvdVop JsvdVop | E-mail | Web | 6. srpna 2017 v 18:24 | Reagovat

loans payday loans
<a href="https://personalaumloan.org">easy personal loans</a>
all online payday loans
<a href="https://personalaumloan.org">bad credit personal loan</a> ’

119 Lvyfolf Lvyfolf | E-mail | Web | 6. srpna 2017 v 19:04 | Reagovat

a payday loan lender
<a href="https://paydayloanscelj.com">quick cash</a>
can payday loan companies garnish your wages
<a href=https://paydayloanscelj.com>fast cash</a> ’

120 Ntyfolf Ntyfolf | E-mail | Web | 6. srpna 2017 v 19:08 | Reagovat

$500 payday loan
<a href="https://installmentrthcloan.org">payday loans bad credit</a>
30 day payday loans online
<a href=https://installmentrthcloan.org>bad credit personal loans</a> ’

121 FdHax FdHax | E-mail | Web | 6. srpna 2017 v 19:12 | Reagovat

1 hour faxless payday loan
<a href="https://installmentzhtloan.org">installment loans online</a>
cash advance near me
<a href=https://installmentzhtloan.org>installment loans bad credit</a> ’

122 Lvtyphica Lvtyphica | E-mail | Web | 7. srpna 2017 v 3:13 | Reagovat

payday loans no faxing no credit checks
<a href="https://paydaytniloans.org">cash advance loan</a>
loan bad credit
<a href=https://paydaytniloans.org>cash advance on credit card</a> ’

123 NtyVop NtyVop | E-mail | Web | 7. srpna 2017 v 19:12 | Reagovat

apply for payday loan online
<a href="https://personalnae.org">small personal loans</a>
1000 online payday loan
<a href="https://personalnae.org">personal loans</a> ’

124 YuliaMen YuliaMen | E-mail | Web | 7. srpna 2017 v 20:09 | Reagovat

cialis grapefruit

      http://canadiangcialisonline.com/ - online cialis

    <a href="http://canadiangcialisonline.com/">cheap cialis</a>

    trusted cialis online

125 Nyuphica Nyuphica | E-mail | Web | 8. srpna 2017 v 3:52 | Reagovat

best payday loan lenders
<a href="https://paydayqxej.org">3 month payday loans</a>
500 fast cash payday loan
<a href=https://paydayqxej.org>payday loans</a> ’

126 AwxNeest AwxNeest | E-mail | Web | 8. srpna 2017 v 6:33 | Reagovat

apply for payday loan
<a href="https://paydayvi.org">online payday loans</a>
bad credit loan
<a href=https://paydayvi.org>same day payday loans</a> ’

127 HjkBabs HjkBabs | E-mail | Web | 8. srpna 2017 v 23:33 | Reagovat

payday america - https://paydayvtulo.org
personal loans people bad credit <a href=https://paydayvtulo.org>payday loans online same day</a> ’

128 Jhkweavy Jhkweavy | E-mail | Web | 9. srpna 2017 v 3:30 | Reagovat

unsecured personal loans - https://loansbadzwe.org
quick personal loans <a href=https://loansbadzwe.org>cash loans online</a> ’

129 Bbgsiste Bbgsiste | E-mail | Web | 10. srpna 2017 v 5:11 | Reagovat

canadian payday advance - https://paydaybuc.org
cash advance loans <a href=https://paydaybuc.org>get payday loan</a> ’

130 sbdVop sbdVop | E-mail | Web | 10. srpna 2017 v 16:01 | Reagovat

personal installment loans poor credit
<a href="https://personalaae.org">personal loans online</a>
cash loans for bad credit
<a href="https://personalaae.org">unsecured personal loan</a> ’

131 LrvcHax LrvcHax | E-mail | Web | 10. srpna 2017 v 16:41 | Reagovat

bad credit personal installment loan
<a href="https://installmentccy.org">installments loans</a>
bad credit payday loans online
<a href=https://installmentccy.org>personal installment loans</a> ’

132 bywernLag bywernLag | E-mail | Web | Pondělí v 12:45 | Reagovat

This site
<a href="http://autousapremium.com/">auto insurance a</a> auto owners insurance <a href=http://autousapremium.com/>car insurance fl</a>
car insurance for

133 BrvBabs BrvBabs | E-mail | Web | Čtvrtek v 18:09 | Reagovat

get loan bad credit - http://paydayvrvi.org
get loan <a href=http://paydayvrvi.org>cash advance loans online</a> ’

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama