Seriál pro začínající recenzenty

7. listopadu 2011 v 19:15 | Abyss |  Mini seriál pro začínající recenzenty

Často mi na email chodí dotazy, jestli bych nechtěla sepsat nějaké "desatero pro recenzenta" nebo jen chcete poradit, jak s psaním recenze začít a čeho se vyvarovat (bohužel, i když je to s podivem, patent na blbost prozatím nevlastním).


Hned ze začátku musím říct, že jsem podobné radící články řadu měsíců odmítala, neboť především i já sama bych se měla učit "jak být lepším recenzentem". Nadruhou stranu se zde v poslední době vyrojilo velké množství lidí, co se rozhodlo založit si "knižní blog" a dopouští se mnoha naprosto základních chyb.
Proto jsem se rozhodla začít psát následující (mini) seriál, ne ovšem pro ty, kteří se chtějí stát lepším recenzentem, ale spíše pro ty začínající pisálky, neboť si myslím, že většina zde zmíněných pravidel by měla být každému, kdo se v tomto ohledu nějaký čas pohybuje naprosto jasná a nedělám si tedy žádné nároky "na své radící pravidla".
Prozatím nemám přesně rozvrnuté, kolik článků tato série bude mít, nebojte se ale vyjádřit svůj názor a rozpor, myslíte-li si, že se v určitém bodu mýlím. Přeci jen je to stále pouze můj názor a není tedy dáno, že je to ten jediný pravý a správný.
Dnes by to ale nejdříve chtělo nějakou tu omáčku na-to a okolo, nadarmo se neříká, že za sucha se věci špatně tráví...

KDY SE STÁVÁM RECENZENTEM
Obecně by se dalo říci, že recenzent je každý, kdo někdy na nějaké dílo napíše svůj názor, přesto je často opravdu silné slovo, nazývat některé texty recenzemi.
Sama jsem tak svou tvorbu začala označovat až s přívalem jiných knižních blogerů, do té doby to byl jednoduše jen můj názor či doporučení a recenze pro mě bylo honosné označení. Recenze je totiž, dle mého, trochu něco vytříbenějšího a její úroveň by měla být poměrně vysoká. Neměla by obsahovat jen Váš názor, ale autor by do ní měl zapojit i svůj všeobecný přehled o dané tématice - více než pro sebe a své kamarády ji tedy psát pro širší publikum. (Sama jsem tedy nechtěla označovat svou tvorbu jako recenze, co kdyby to stále na její úroveň nestačilo? A celkem často nad tím přemýšlím i doposud.)
Proto mě trochu zmátlo, když na mě vyskočil naprosto subjektivní názor dané osoby a ve štítku na mě blikal název recenze. Copak do recenze patří něco jako: "Ach můj bože, to bylo naprosto božííí." a nebo "Hrdinka byla tedy pěkná pěkná kráva." (no aspoň, že byla pěkná, no ne?).
Samozřejmě je možné něco takové do recenze zakomponovat jako odlehčení a možnost jak čtenáře pobavit, rozhodně by v tomto stylu ale neměl být psaný celý text. Mohou se ovšem najít i takový experti, kteří něco takového píší naprosto záměrně, pak v tom ale vidím více ironii (ne-li dokonce sarkasmus) než cokoliv jiného.

RECENZETEM NA BLOGU a WEBZINU
Je určitý rozdíl mezi tím, píšete-li na webzin nebo na blog, samozřejmě by to tak být nemělo a blogeři by měli být na stejné úrovni jako recenzenti na webzinech. Je ovšem třeba si uvědomit, že každý webzin má v tomto ohledu svého redaktora, který na práci recenzentů dohlíží. Ten si dokáže všimnout i chyb, které by jinak autor textu opomněl. Člověk tak poté získá text zpět s poznámkami, co by bylo lepší přepracovat, aby to vyznělo jasněji a tedy i lépe.
Bloger nad sebou žádné vedení nemá a může-si-tak-více-méně-tropit-co-se-mu-zachce. Nejednou jsem se snažila najít osobu, která by mi dokázala objektivně zkritizovat recenze i na blogu, bohužel se mi to ovšem nepodařilo a obvykle jsem od onoho hodnotitele nezískala žádné užitečné informace, které by mi mohly do budoucna pomoci.

Nejčastěji se nám totiž naskýtají tři možnosti...
a) Vašemu hodnotiteli se recenze opravdu líbí (což už je samo o sobě zvláštní xD)
b) Váš hodnotitel jednoduše nedokáže posoudit, co by mohlo být v recenzi špatně
c) hodnotitel ví, co by šlo udělat lépe, přesto Vám to v rámci dlouhého trvání Vašeho přátelství (i do budoucna) neřekne a jednoduše odpoví "všechno je v pohodě" (přitom jak všichni dobře ví, lži pod záštitou dobra jsou vždy ty nejhorší)
poznámka na konec: pro pisálka textu je pak opravdu neuvěřitelně těžké rozeznat má-li před sebou prvního nebo třetího hodnotitele

Tohle je ale dle mého všeobecný problém blogerského světa, kde je lepší neříkat nic či chválit, i než napsat objektivní kritiku. Myslím, že to umí opravdu jen velmi málo lidí a více pak ti, kterým opravdu o něco jde a z jejich rozhodnutí jim nevyplývají nějaké neblahé zkutečnosti.
Přeci jen kritizovat v práci své podřízené, je něco jiného, než přijít domů a své manželce místo "Moc ti ta nová barva sluší miláčku" říct "Ach Mařeno! Co jsi to se sebou zase provedla?".
Otázkou tedy zůstává, co je lepší, zda milosrdná lež, kdy si Mařena bude připadat přitažlivá a po ulici půjde s frňáčkem nahoru, kdy za zády se jí ovšem lidé budou smát, a nebo skočí-li si do drogerie pro novou barvu.

Obecně pak může platit i to, že i když si žádáme kritiku, může nás poté občas opravdu srazit až na kolena. Je tedy třeba být i na něco takového přichystaný, jednoduše počítat s tím, že může k něčemu takovému dojít, neboť dávám-li svou recenzi na posouzení druhým, musím počítat i s možným bumerangem. Tedy, že i má recenze bude zrecenzována.

A táády táády dáá, to těď říkám já... prozatím konec! :))

* Článek byl doplněn obrázky z weheartit.com
* Zdroj na autorku grafiky: Wineas
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Skříteček2 Skříteček2 | Web | 7. listopadu 2011 v 19:23 | Reagovat

Máš pravdu, na internetu "falešná chvála", jak tomu říkám, se vyskytuje bohužel hojněji než "kvalitní kritizovači". Mimochodem, "...nezískala žádné užitečné informace, které by mi mohli do budoucna pomoci." - informace mohlY, ženský rod. ;-)

2 VeEee VeEee | Web | 7. listopadu 2011 v 19:32 | Reagovat

OUkej, odedneška píšu "Můj názor" a ne recenze :D, ale to bych zase musela změnit všechny štítky a na to sem moc líná :D. Takže oficiálně jsem pochopila, že nepíšu recenze :D já se prostě snažím vystihnout svůj názor na knihu, ať pozitiva tak negativa...
Jinak souhlasím se třemi body ohledně hodnotitelů, je hezké, když mi někdo pod mojí "recenzi" (názor) napíše: dobrá recenze, líbila se mi aj. Ale to mě nikdy neposune o krok dál.
Takže shrnuto: měla bych se jít zakopat :D

3 Abyss Abyss | Web | 7. listopadu 2011 v 19:34 | Reagovat

[1]: Vidíš to... i když to bylo samozřejmě naschvál xD... né teď vážně, děkuju, to mi uniklo :D

4 Nikki Finn Nikki Finn | E-mail | Web | 7. listopadu 2011 v 20:03 | Reagovat

Moc pěkný článek, který mě utvrdil v tom, že já mezi recenzenty nepatřím a proto přečtené knihy prostě okomentuju a vyjádřím vlastní názor. Neumím recenze psát...a proto se nikde na blogu nezmiňuji o tom, že snad recenze dělám.  nemám talent tak hojně okomentovat knihu ze všech možných směrů a hlavně, mě rozsáhlé recenze nebaví číst, a já nedělám, co mě nebaví :D vždy přečtu pár řádků a prostě klikám dál :D A tak proto nechávám recenze "nadanějším, zkušenějším" - tak jak to má být. :)))) třeba tam taky někdy dospěju.

5 Abyss Abyss | Web | 7. listopadu 2011 v 20:11 | Reagovat

[4]: Já myslím, že u nás bloggerů na tom ještě nikdo není tak dokonale, jsme taková dítka recenzentů a učíme se chodit :)) Ale nějak se přece člověk k tomu dalšími patru dostat musí ne. Jen nás čeká plno schodů... důležité je se z toho hlavně vypsat :D

6 Ells Ells | Web | 7. listopadu 2011 v 20:15 | Reagovat

Máš až příliž sebekritický názor... :-? A to teď myslím vážně ne jen pro tvé dobro. Tvé recenze i ostatní články se mi moc líbí a většinu knížek mám od tebe. A navíc jsi můj vzor v oblasti recenzentů... :-D Co mám říkat já? :D Já se nedám počítat ani jako... já nevím co... :D Takže můj závěr: Pokračuj ať se něco přiučím. :-D

7 Ettelëa Dragons Ettelëa Dragons | Web | 7. listopadu 2011 v 21:54 | Reagovat

Moc pěkný článek k zamyšlení. Souhlasím s tebou prakticky ve všem. Právě nedávno jsem sebrala odvahu a udělala něco dost šíleného - poslala jsem svou recenzni na posouzení šéfredaktorce fantasyplanet.cz a musím říct, že to byla super zkušenost. Je skvělé, když se vám naskytne příležitost, aby vaše dílka posoudil někdo , kdo tomu opravdu rozumí a díky tomu se můžete i posunout někam dál. Za takovou zkušenost jsem opravdu ráda, protože na blogu se zpětnou vazbou moc počítat nemůžu... :)
Ovšem člověk se nesmí přeceňovat, ale ani podceňovat, tvé recnze opravdu recenzemi jsou a jsou skvělé! Vždyť jen díky tobě a Syki jsem se k recenzování dostala a docela se v tom i našla a vždycky, když nad nějakou knihou váhám, jdu za tebou nebo právě za Syki. :D
Určitě se těším na další články a na to, že se něco přiučím ;)

8 Aailyyn Aailyyn | Web | 7. listopadu 2011 v 23:25 | Reagovat

Já si teda nemyslím, že recenzentem se staneš v momentě, kdy jsi schopná napsat, že kniha se ti líbila. Tzn. ve chvíli, kdy na ni máš nějaký názor. To je prostě tvůj subjektivní názor. Na ten samozřejmě právo máš. Ani ve chvíli, kdy jsi schopná si ten názor podpořit argumentem "kniha se mi líbila, protože blablabla". Kritik (protože kritik není vždycky jen ten, kdo tu věc zničí a roztrhá na cucky) či recenzent (dovolím si těch slov užít tedy coby synonym) by měl především svému oboru rozumět. Měl by dokázat celé to dílo posoudit v mnohem širších souvislostech. Literární kritik si nemůže přečíst knížku a z voleje, lidově řečeno, tvořit. To nestačí. Musí rozumět literatuře mnohem šířeji. Pak opravdu může být tou vzdělanou autoritou, na kterou se ostatní, méně zkušení čtenáři mohou spolehnout, o niž se mohou opřít.

9 Aailyyn Aailyyn | Web | 7. listopadu 2011 v 23:32 | Reagovat

[8]: Pak čtenářům tedy názor recenzenta k něčemu slouží. Čtenář dostal jakýsi sumarizovaný přehled o knize (postřehla jsem správně, že tu jde o knihy, tedy o kritiku literární, ne?) od někoho, kdo je zkušenější, kdo tedy odvedl kus práce za čtenáře a ten méně zkušený má usnadněnou "práci". Pozor, méně zkušený čtenář je prostě ten, který nečetl konkrétní titul, nikoli obecně vzato nesečtělý pablb, který může před chytrým panem kritikem leda šoupat nohama.
Bez výše zmíněných atributů to pořád imho budou subjektivní názory někoho, s kým můžu souhlasit, protože je naladěný na stejnou vlnu anebo mi jeho myšlenky mohou být naprosto cizí. Ale nebude to recenze jako specifický publicistický žánr se vším, co to mít má.

10 Čerf Čerf | Web | 7. listopadu 2011 v 23:46 | Reagovat

Kdysi dávno jsem psával dost ostré a podrobné recenze a bral jsem je nesmírně vážně, teď dávám přednost glosám a osobním názorům podaných s nadhledem. Pokud chce ode mne někdo opravdu zcela upřímný a nekompromisní "hodnotící" názor, píšu ho neveřejně, ale naštěstí se to stává jen výjimečně :-).

11 m. m. | Web | 8. listopadu 2011 v 9:01 | Reagovat

Tyjo ty obrázky jsou úplně úžasný, jeden lepší než druhej 8-O

Jinak jako jo, recenze by měla bejt něco nesubjektivního, alespoň z většiny. Připojit názor jo, ale nějak lehce a ne že celou dobu budeš mluvit o tom, jak se ti tohle a tamto nelíbilo, že podle tebe to a tamto. To se pak opravdu nedá považovat za recenzi. A hlavně, recenzent sám by měl mít hodně načteno, aby měl s čím porovnávat. Recenze bez porovnávání je tak nějak k ničemu, aspoň podle mě :-D

12 Aailyyn Aailyyn | Web | 8. listopadu 2011 v 13:25 | Reagovat

[11]: Taky si myslím. Recenzi nejde psát za předpokladu, že jsem si přečetla knihu, cosi si o ní myslím a pak vím, jak vypadá ten žánrový šuplík, do kterého to povídání chci nacpat. Jakožto začínající recenzent se mi urodí názor, tak ho sepíšu, nebude to valné, já napíšu pár blábolů a pak mi z nebes spadne nějaké osvícení a já se to naučím? Myslím, že těžko. Jak známo, z ho..a bič neupleš.
Když začne psát pitominy, jejich prostým dalším psaním je bude dotyčný začátečník plodit pravděpodobně na věčné časy.
Když bych chtěla začít, začala bych šířeji, na podkladě nějakých souvislostí. Hodně bych četla, z mnoha různých oborů (když do smrti budete číst akorát detektivky, v životě žádný nadhled nezískáte), naučila se hodně z literární teorie a historie a pak se teprve pokusila na základě svých znalostí něco napsat. (Tomu, kdo má takové znalosti, se rázem otevře taky úplně jiný pohled na knihu, kterou chce recenzovat.)
Ale asi bych stejně nechtěla číst recenzi od člověka literárně nevzdělaného, protože už vidím, jak se dobrovolně někdo, kdo nemusí, učí i to, co ho nebaví. Takový člověk imho bude přirozeně inklinovat pouze k omezenému množství témat.
Není to o porovnání, jde o to, že když člověk pár knih viděl, četl a důkladně rozebral, vidí už všechny další úplně jinak. A může být pak skutečným přínosem.
Proto recenzi čtu, abych se dozvěděla něco víc než informaci hodnoty "jedna paní povídala". Názor Lojzy z Horní dolní, který v životě přečetl akorát Blesk a jednoho Viewegha mi jaksi není k ničemu, jestli mi rozumíte. To pak není recenze. To je názor a já můžu mít úplně jiný, než má Lojza.
A ne, maturita z češtiny v tomhle imho nestačí. Vzdělaným člověkem skutečně myslím absolventa třeba filologie na VŠ. To je asi jako kdybychom chtěli říct, že gympl a pár let biologie stačí k tomu, aby byl absolvent dost fundovaný na to, aby někomu operoval slepé střevo.

13 Jilly Jilly | Web | 8. listopadu 2011 v 13:36 | Reagovat

Ahoj zlato, sháním knihu. Je to celkem stará záležitost. Série se jmenuje Darkover, napsala to tatáž ženská jako sérii Mlhy Avalonu. Konkrétně mi chybí třetí díl, který je u nás prakticky nesehnatelný. Kdybys náhodou věděla o někom, kdo by tu knihu měl doma, ráda ji koupím. Jinak jsem tady strašně dlouho nebyla. Nevím jestli si na mně pamatuješ. Máš ale můj obrovský obdiv za to, co se ti povedlo s tvými stránkami udělat. Je to bezvadný, jak daleko ses dostala. Pamatuju si tě když si začínala:) Je to úžasný, jen tak dál:) Jilly

14 Bastera Bastera | E-mail | Web | 10. listopadu 2011 v 20:23 | Reagovat

Souhlasím, jen bych to neviděla tak černě, já třeba chci psát recenze (tím myslím ty svoje recenzičky a názory na knihu) ale chci to psát jen tak, pro lidi, kteří přijdou a budou si chtít přečíst něco té které knize. Nemám rozhodně aspekty psát hlubokomyslné intelektuální dokonalé recenze do nějakého časopisu nebo tak, takže se to nedá moc porovnávat tohle :) Ale chápu to, taky mě překvapí, když někdo napíše "recenzi" na knihu a tam je deset vět typu: kniha se mi líbila, byla moc hezká a čtivá, takové věci píšu maximálně třeba na bookfanu jen tak pro info :D A máš pravdu, radši by člověk slyšel kritiku, aby se mohl někam posunout, ale třeba u Tebe nebo Syki hledám marně nějakou výtku, která by mě trefila do očí, abych na ní upozornila :)

15 Lady Vivianne Nessa Telemnar Lady Vivianne Nessa Telemnar | Web | 11. listopadu 2011 v 17:27 | Reagovat

[14]: Přesně tak souhlasím se vším :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama