Recenzent a postavy (Seriál pro začínající recenzenty)

12. listopadu 2011 v 17:32 | Abyss |  Mini seriál pro začínající recenzenty

Už toho máme za sebou poměrně hodně, kromě úvodu, bez kterého by to nešlo, jsme se stihli podívat i na spoilerování v recenzích (aneb nemístné vyzrazování děje), zamyslet se nad tím, jestli se recenzent nebojí říct svůj názor přímo, bez nějakých pomocných slovíček a nechyběl i nějaký dodatečný problém.
Kromě toho můžete vyjádřit svůj názor pomocí dotazníku, už nyní je tam velká kupa (přes 40) odpovědí, za které děkuji. Mnohdy jsem si díky Vám potvrdila své názory, nebo se naopak dozvěděla něco nového, co stojí za promyšlení.
Jak jsem již slibovala v minulém článku, protože tenhle kousek byl v té době již také napsaný, podíváme se dnes na postavy, jak je popisuje a vnímá recenzent. Je totiž důležité, aby ani nám nepřerostly knižní postavy přes hlavu, ale zůstaly pěkně usazené v naší kebulce.


POSTAVY, POSTAVY, POSTAVY...
Další často vídanou zvláštností je přílišný popis postav. Pokud tedy počítáme s tím, že máme již napsaný úvod do děje, takovou naši lákací anotaci, je potřeba ještě zdlouhavě popisovat zvlášť každou postavu v příběhu?
Jak velkou roli při rozhodování u výběru knihy, má u Vás fakt, jestli je hlavní hrdinka z bohaté či chudé rodiny, jaké měla dětství a jestli je zamilovaná do Franty nebo do Štěpána? Nebo jestli Štěpán raději jezdí na koni než si čte knihy a Franta to má zase naopak. Tohle je něco, co naprosto stačí, dozví-li se to čtenář až ze samotné knihy a recenzent mu to předkládat nemusí. Na tom, zda je v knize někdo introvert nebo extrovert, se kvalita knihy neodráží a stejně tak můžete být zhnusení z melancholika jako sangvinika.

Samozřejmě, že Vám nikdo nezakazuje dát do recenze nějaké popisy postav, hrdinové příběhu by být zmíněny měli, rozhodně však není potřeba dělat to nějak zvlášť podrobně do dlouhých odstavců, obvykle úplně postačí jedna dvě větičky. Rozhodně si raději počtu, jaké máte z knihy dojmy než jaké má hrdinka s rodinou vztahy a jak obsáhlý je jejich rodokmen.
Přílišným popisem totiž můžete vzít čtenáři jakékoliv kouzlo z postupného odhalování charakterů postav, zde tedy stejně jako u práce se spoilery platí, že to chce vyzradit jen tolik, aby čtenáře zajímalo, co se asi bude s postavami odehrávat. Vždy je důležité nechat většinu knihy čtenáři, aby mohl při čtení odhalovat to co Vy, přes děj až k právě pocitům hrdinů.

Pozn.: Díky dotazníku jsem si nyní navíc potvrdila, že se nejedná jen o mé nemístné tlachání, ale že velké části těch, kteří na otázky odpovídali, opravdu vadí přílišné rozepisování se o každé postavě. Takové úseky pak většinou jen přeletí očima a nedočtou do konce. Pro recenzenta je to tak jasné znamení, že není potřeba něco takového popisovat do větších detailů a pár vět pro všechny postavy opravdu naprosto postačí.

POSTAVA JAKO CÍL ZKOUMÁNÍ...
Co je naopak oproti zevrubnému popisu o něco důležitější a pro čtenáře přínosnější je to, zda postava příběhem dobře proplouvá, tedy není-li právě problém ve špatně vymyšlených postavách a jestli například nejsou právě pocity hlavní hrdinky to, přes co je těžké se dostat. Zasahujeme tak spíše již do celkových dojmů z knihy, což je asi nejdůležitější část recenze, najít pozitiva a negativa. Příběh bez postav by byl nahraný a mezi obojím musí být nějaké tenké pojítko, aby ani jedno nepůsobilo vytržené od někud jinud.
K tomu pak patří i určité pozorování umělotin. Nikdo se za týden vztahu nemůže do partnera zamilovat natolik, aby po něm i po letech stále vzdychal a nemohl se přes to přenést. Přesně takových nesmyslů si má recenzent všímat, protože to ubírá na věrohodnosti celého příběhu. Přeci jen i u té největší fantasy je možné poznat, není-li celé myšlení hrdinů postavené na hlavu.

Zde je pak třeba ještě popřemýšlet nad pravými úmysly. Obvykle je možné z děje vycítit, zda je to přesně to, co autor zamýšlel a že zrovna Vám se to již nelíbilo, je věc trochu jiná. V recenzi je pak třeba přihlížet k tomu, že autor alespoň dodržel to, co si stanovil. Postavy mají jednoduše takový charakter jaký od začátku zamýšlel.
Jindy se ale spisovateli jeho plán nepovede, abyste si to lépe představili uvedu zde asi nejčastější problém: autor vytvořil dramatickou atmosféru a jeho hrdina se tak cítí smutně, tíhne až k depresi, ovšem čtenář má přesto potřebu se smát - a to, dle toho co už o ději víte, rozhodně nebyl záměr a pocity, které chtěl spisovatel vyvolat, byly naprosto opačného rázu. Postava tedy nakonec působí neskutečně trapně a spíše než litovat ji, by si do ní člověk ještě kopl, aby toho už konečně nechala.

S postavami je tedy třeba zacházet stejně opatrně jako s příběhovým dějem, i samotná recenze je pak občas takové velké zamotané klubíčko a které jen tak někdo nerozmotá.

Tímto bych věnovala jednu minutu ticha mini seriálu, protože nejspíše mini nebude.
To se holt už tak stává, když se někdo do něčeho opravdu pořádně ponoří.
O to je to divnější, když to ten někdo nejdříve vůbec dělat nechtěl.




* Článek byl doplněn obrázky z weheartit.com
* Zdroj na autorku grafiky: Wineas
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VeEee VeEee | Web | 12. listopadu 2011 v 17:49 | Reagovat

Já teda v recenzích ty postavy popisuju, ale nemyslim si, že je to kdovíjaká chyba, prostě mi přijde, že je to tak správné a píši si to podle sebe.

2 princezná Sašenka princezná Sašenka | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 18:10 | Reagovat

tak jedna vec je napísať niečo v štýle: hlavná hrdinka má Bella-syndróm, správa sa nereálne atď a druhá popísať ju úplne do detailu...
načrtnutie postáv je dobré, ale tak, aby sme vyzdvihli pozitíva a upozornili na negatíva ale vo všeobecnosti a nie do detailu, aby sme nepokazili nejaké prekvapenie

3 Bastera Bastera | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 18:42 | Reagovat

Přesně tak, sdílím Tvůj názor, je důležité ukázat v pár větách, jaká je postavu a jakou má v příběhu roli a spíš jestli prochází nějakým vývojem, jestli je věrohodná nebo je to labilní puberťačka, která jak Ty říkáš po týdnu miluje nehynoucí láskou :)

4 Judit Judit | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 19:32 | Reagovat

Neviem, podľa mňa je milé, že tu robíš tento seriál, určite mnohým pomôže, ale podľa mňa žiadna recenzia nie je zlá, ani tá, ktorá obsahuje podrobnejšie opisy postáv. každý má iný štýl písania, každý to robí tak, ako sa mu páči a vďaka bohu za to, pretože počet knižných blogov stále stúpa a ak sa každý bude riadiť akými si "pravidlami" tak všetko bude na jedno kopyto a nikoho to viac nebude baviť čítať. Ja viem, že ty, Abyss, nikomu nič neprikazuješ ani nezakazuješ ale podľa mňa si teraz určité percento ľudí hrozne vystresovala, lebo si povedali, že robia presne tie chyby, ktoré si vymenovala a že ich recenzie sú na prd a že ich musia nutne zmeniť.PROSÍM, NEROBTE TO! Každá recenzia si určite nájde svoje obecenstvo :)
Inak dúfam že sa na mňa Abyss nenaštve, nemyslela som to v zlom ani nič, viem že hrozne veľa ľudí oceňuje, čo robíš ;-)

5 Abyss Abyss | Web | 12. listopadu 2011 v 19:51 | Reagovat

[4]: Víš, přesně to, co jsi tu teď psala jsem už psala v (tuším) zrovna předchozím článku :))
Takže teď ani nevím, co ti na to napsat jako odpověď a kopírovat úryvky z minulých článku je asi zbytečné :))
Já tuhle sérii beru jako celek a psala jsem to všude... nejsou to žádná pravidla (!!! :)), každý si z toho může vzít co chce, třeba se někomu nelíbí tahle část, ale jiná zase ano, nechci nikoho měnit... Navíc už v samotném názvu je pro začínající a to znamená co? Pokud sem někdo přijde, chtěl by taky začít psát recenze a neví jak na to, dosud si nevytvořil žádný svůj styl, tak zde má popsáno, jak by to asi mohlo vypadat... kam se pak už vidá je na něm :)) A vždyť i jinde se ve škole učí jak zacházet s jazykem (hlavně v Americe) a nikdo nepíše vše stejně, vždyť každá rada, je prostě jen rada a na tobě je, jestli se jí budeš řídit trochu... hodně... vůbec.
Mě prostě přijde, že jsi trochu nepochopila celý záměr :))
Ale všechno co tady píšu jsem psala i v minulých článcích.
Je to hodně obšírné a nikdy jsem nikomu neřekla, že je na něčem něco špatného (kromě snad posledního bodu minulého článku, ale stále je to můj názor a není to pravidlo! :)))
Prostě a jednoduše, přečti si to celé od začátku, pak ti asi bude vše jasnější :))

6 Judit Judit | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 20:14 | Reagovat

ja nepochybujem o tom,že tým článkom hrozne pomáhaš najmä tým začínajúcim blogerom a že tvojim zámerom nie je vymýšľať pravidlá ale dať nejaké tipy. A tie tipy sú podľa mňa skvelé a v mnohých veciach s tebou súhlasím. Respektíve v drvivej väčšine :)  ak si myslíš opak, tak to si potom zasa asi ty nepochopila mňa. Ide o to, že tvoj článok nečítajú iba začínajúci blogeri, tvoj blog je jeden z najnavštevovanejších, takže predpokladám, že ho číta pekná hromada ľudí. Lenže potom, čo som si prečítala koment od VeEee mi prišlo, že niekoho sa to môže dotknúť, ak proste začneš poukazovať na veci, ktoré on robí a nazveš ich chybami. Sama som raz napísala podobný článok a niektorí ľudia sa cítili byť dotknutí, na čo myslím mali právo, pretože ja tiež robím v recenziách milión chýb, tak prečo ukazovať prstom na tie ich? Ale zas keby ľudia chceli čítať bezchybné recenzie tak nečítajú naše blogy ale noviny a časopisy :)

7 Abyss Abyss | Web | 12. listopadu 2011 v 21:15 | Reagovat

[6]: Tak sama vidím některé své chyby a snažím se na nich pracovat, jiné mi zase najde redaktor na webzinu, pokud pro ně zrovna něco píšu...
Hlavně se mi nelíbí taková ta myšlenka, že když si píšeš na blog, tak nemusíš být tak dobrý, naopak, píšeš hlavně za sebe, takže to je o důvod víc se zlepšovat.

Já jen poukazuji na to co vím, že některým vadí (nemyslím že vím všechno, ale alespoň malý přehled o tom mám), jednoduše pokud se chce někdo považovat za recenzenta a dostávat i RC, tak proč by nemohl být na stejné úrovni jako ti na webzinech? Ve chvíli kdy držíš v ruce RC jsi mu rovnocen a i nakladatelství může očekávat stejně kvalitní práci.

A co je kvalitní je pak především to, co čtou čtenáři, můžeš poradit, můžeš ukázat kudy kam, ale vždycky pak záleží na tom co si oni vyberou a víš ono něco opravdu může být špatné, ovšem přesto to někdo může podat dobře. To je právě to co jsem psala i jinde "pravidla jsou od toho aby se porušovala" :)))

Ono kdyby měl člověk přemýšlet nad tím, koho všeho se jeho články můžou dotknout, tak by bohužel nemusel vůbec psát... přeci jen o tom je i samotná recenze... to by jsi pak musela pořád chválit, kdyby jsi se bála, jak na to pak bude nahlížet autor :))

Kritika k životu prostě patří (viz moje zkušenosti s redakcí webzinů) a pokud nebudeš mít na sebe jen samé špatné ohlasy, tak se nedá o ničem říct, že je to 100% špatné a vždycky pak jde i o to, jestli to ten kdo recenze píše, dělá hlavně pro sebe, nebo pro ostatní :)) Pokud pro ostatní tak by se jednoduše měl zlepšovat. A pak jsou tu třeba další dva druhy lidí, kteří to dělají pro sebe, jednomu se líbí, jak to dělá a je se sebou spokojený a druhý se chce prostě jen zlepšit :))

Prostě myslím, že tohle můžu uzavřít už tím, co jsem říkala... Ať si z toho každý vezme co chce... něco nebo nic? Mě je to upřímně jedno, já jen vycházím vstříc těm, co se o něco podobného často dožadovali... (samozřejmě, že pokud to teď někomu něco dá, tak mě to u srdce zahřát může). No a jestli to pro ně bude rána, je sice smutné, ale k tomu musí přihlížet oni, já jen píšu svůj názor (kdy taky vycházím z toho co jsem se v průběhu dozvěděla sama) a nic víc z toho taky nedělám :)) Sama pravidla nemám ráda :P :))

Pokud bych chtěla vytvářet nějakou školu psaní pro blogery... tak si na hlavu nasadím turban, začnu pískat na flétnu, svolávat své přívržence (a nejen ty) a pokud mě nebudou poslouchat, tak je sním! :D

Ne vážně já se nezlobím, jen se mi holt zdá, že sama obhajuješ něco, co ani obhajovat nejde a pak chceš můj názor, když já vlastně z těchto článků žádné důsledky nevyvozuji :)))

Přeci ve škole tě učili psát a píšeš snad stejně jako psala paní učitelka na tabuli? Ne i tohle se postupem vyvíjelo, jen někde se začít musí... cestu ukázat můžeš, cíl ale nikoliv :)) Sama jsem se třeba neřídila radou učitelky a psala tak, že jsem měla písmo nahnuté na jinou stranu, protože se mi to tak líbilo víc :))

Ale já myslím, že už i ty víš, co chci říct, já tě chápu, ty mě snad taky... jen to všechno prostě člověk nesmí brát tak moc vážně :))
To by za chvilku i samotní spisovatelé mohli páchat hromadné sebevraždy, pokud jejich hodnocení na GR padne pod 3,5 :)

8 Ettelëa Dragons Ettelëa Dragons | Web | 12. listopadu 2011 v 22:41 | Reagovat

Tenhle článek mi myslím zase dal něco nového a za to děkuji. Jinak, zaujaly mě komentáře výše. Já to vidím takhle: Pokud píšete své recenze "jen" na blog, v tom případě fajn, protože blog je taková osobnější věc, takže si to člověk více méně dělá podle sebe a je to v pořádku. Pokud se ale, třeba právě jako recenzent, chcete dostat někam dál a psát třeba i pro větší weby, pak tady bohužel pravidla jsou a je jich dost... Myslím, že Abyss to popsala moc pěkně a nikdo by si to neměl brát nějak osobně. No nic, radši u se nebudu rozepisovat, protože bych toho zase později mohla nějak litovat... myslím, že dneska už jsem se vymluvila až až :D

9 Skullka Nika "Sealand" Elricová Skullka Nika "Sealand" Elricová | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 23:07 | Reagovat

Teď jsem se trochu lekla... nepopisuju já ty postavy příliš? :D
Každopádně je to dobrý námět k zamyšlení... Hm... *kouká na recenzi k Monster High, kde se HODNĚ rozepsala* No, snad to tak zlý není... :D
Mám takovou zásadu, vždycky nějak popíšu postavy v takovém tom základním popisu děje, kde je příliš nerozebírám a zmíním jenom jejich základní charakterové rysy, a pak se k nim vracím ve svých dojmech, kde více nastíním jejich charakter a taky to, jak působily na mě, jak pomáhaly/uškodily příběhu a tak dál. :) Takže myslím, že spíše záleží na tom, jak to recenzent pojme. :)

10 Judit Judit | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 23:51 | Reagovat

Tak to sa ospravedlňujem, ja som všetky moje komentáre vzťahovala na rekreačné blogovanie, nie na recenzovanie profesionálnejšie. Asi to bude tým, že blogujem na slovenskej scéne, kde je nás päť a pol a nikto necíti potrebu písať na úrovni profesionálneho recenzenta, skôr tak pre radosť.
Aj my síce čítame knihy pre vydavateľstvá, ale je pravda že RC u nás veľmi nebežia, tak tam ani nie je veľké súperenie o to, kto ich dostane.Jednoducho si píšeme bez ohľadu na to, či použijeme častokrát výrazy "podľa môjho názoru" alebo podrobne opíšeme postavu do takých detailov, že sa to nechce čítať nikomu inému, len nám :D Popravde ja som na svoje recenzie hrdá ale nikdy som sa vlastne nezamýšľala nad tým, či ich píšem dobre, lebo neviem, čo je to dobre :-D píšem, čo zo mňa v tej chvíli vylezie. Ale priznávam sa, že chápem, že ak nejakí blogeri práve začínajú, potrebujú sa o niečo oprieť. a že ak niekto plánuje recenzovať na vyššej úrovni, mal by dodržiavať nejaké pravidlá. tu ťa aj obdivujem, že si sa toho ujala. Ako si sama na začiatku hovorila, takéto radiace články si v minulosti odmietala tak ako ich odmietam ja teraz, ale nakoniec si sa do toho pustila - chce to obrovskú zodpovednosť takže klobúk dole :)

11 Kimberly B. Kimberly B. | E-mail | Web | 13. listopadu 2011 v 9:41 | Reagovat

Musím jenom poznamenat, že jde o to, o čem kniha je...
Jestli popisuje charakter postavy, jeho vývoj apod., pak podle mě není chybou zakomponovat to do recenze. Jinak by to ani nešlo...

Celkově mi připadá tvoření recenzí velmi subjektivní vůči knihám. Nevím, jestli vůbec lze dělat takovýto "návod", jak psát recenze správně.
Podle mého názoru si to mladý recenzent musí všechno vyzkoušet sám. Musí napsat kupu špatných "recenzí", které mu/jí někdo zkritizuje od paty až k hlavě a musí si z toho vzít ponaučení. Jinak to, podle mě, nejde... :-)

12 Abyss Abyss | 13. listopadu 2011 v 11:01 | Reagovat

OMG tak teď jsem tu zase psala slohy a nějak se mi to neuložila, takže jen kráceně :D

[9]: Tvoje popisování je skvělé, tohle ale nepatří k tomu popisování co já myslím, ty máš originální a zábavné.
Já tu vlastně neustále myslím opravdu zevrubné popisování... postava kde-si-co-si.
Ty děláš právě to druhé, ty už píšeš o postavě v rámci totoho pojítka s příběhem. On je totiž popis a popis a když to je jako do čtenářáku, tak to pak není ono, tak je to celou dobu myšleno :))

[11]: Souhlasím a píšu to zde všude, ať si každý jde do toho kudy chce, já do toho taky tak šla.
Žádný návod neexistuje, ale člověk přesto může poradit tím, co ví... jestli je to dobrá rada, je už na každém, i kdyby si z toho vzal jen potřebu debatovat je to dobře ;))

[10]: Já to nevidím jako rivalitu, spíš si myslím, že když máme RC, tak si nakladatelství zaslouží stejnou práci jako jinde... jenže přitom stále koukám na naši blogerskou osobitost :)) Rozhodně nečekám, že si někdo sedne a začne psát recenzi přesně podle toho co tu je, to je naprosto šílené :D
Originalita je ale ve všem, ať už na blogu nebo jinde, nikdo není robot :)) To zase souvisí s tím co jsem psala v minulém komentáří... člověk se postupně rozvíjí do své originality a to jde s věkem nebo s prací :))

13 myanmar myanmar | Web | 13. listopadu 2011 v 12:11 | Reagovat

Výborný seriál :) recenze píšu tak necelý týden a tyhle články mi vážně pomáhají uvědomit si, co všechno bych měla zlepšit :) Je jasný, že se to nedá brát úplně 100%, ale jako taková berlička a námět na zamyšlení je to vážně skvělé :)

14 Das Das | Web | 21. prosince 2011 v 19:46 | Reagovat

úžasné úžasné! :)))
Nebudu se tady rozepisovat, názorů ti v komentářích určitě padlo dost a věřím, že většina je podobná tomu, co byhc napsala já. :))

Takže já se jen modlím, aby někdy bylo další pokračování. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama