(Recenze) Prokletý dům (#1)

28. listopadu 2011 v 16:57 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Rachel Caine
Originál: Glass Houses, 2006
Série: Morganville Vampires / Upíří z Morganville
Přeložil: Pavel Valenta
České vydání: 250 stran, paperback
Nakladatelství: Brokilon, 2011

Claire se díky svým skvělým výsledkům dostala na vysokou o dva roky dříve, což se nadruhou stranu ale nelíbí jejím rodičům, kteří by svou holčičku raději měli doma na očích. Stejný názor nakonec začne sdílet i obávaná dívčí parta na koleji, kdy se Claire nakonec z potyčky podaří-jen-tak-tak-vyváznout se zdravím krkem.
Rozhodne se proto zkusit své štěstí jinde, až jí padne do oka možnost pronájmu - ve starém děsivě vyhlížejícím domě. Claire navíc až moc pozdě zjistí, že Morganville se může pyšnit něčím mnohem nebezpečnějším než jsou nafintěné barbie a večerní procházka se díky tomu může stát pořádnou adrenalinovou záležitostí. Po setmění si zde totiž každý obyvatel, bez Ochrany, může na záda klidně napsat prostý nápis... "snězte si mě".


Upíři z Morganville nabízejí poměrně klasické pojetí vampýrského života s několika moderními inovacemi, ke kterým muselo v průběhu věků přirozeně dojít. Člověk na jednu stranu trochu očekává, že první řádky které najde na obálce "Po setmění raději zůstaňte doma. Městu vládnou nemrtví..." jen trochu nadnáší celou situaci a snaží se ve čtenáři probudit zájem o to, jak to vlastně celé je. Právě tahle slova se ale nakonec ukáží jako naprosto pravdivá a přesně popisující aktuální situaci. Morganville je místo, které si upíří vzali za své a i život obyvatel tohoto města pak leží právě v jejich rukou, vše je otázkou dohod a dobrých vztahů.

Rachel Caine se podařilo do knihy vložit opravdu hodně a žádnou scénu tak není možné považovat za bezúčelnou, vše někam směřuje a příběh je napínavý, občas ale až trochu otravných způsobem. Ono čeho je moc, toho je příliš - každý příběh je přitom vlastně založen na několika méně pravděpodobných situacích a také více složitých řešeních, jinak by prostě nebylo o čem psát "hrdinové tak neutečou, ale hrnou se do nebezpečí" - občas se ovšem překročí pomyslný míra únosnosti. Čtenář je pak rázem zahrnut něčím, co působí až zmateně, jako by běh do neznámá. Naše autorka právě občas zachází až moc daleko a poté je opravdu s podivem, když se věc urovná až moc elegantním způsobem. To je ale především věc vkusu a problém s ní může mít jen ten, kdo už za sebou nějakou tu řadu přečtených knih má.
Charakter hlavní hrdinky by navíc nedokázal rozebrat ani opravdu dobrý psycholog. Na Claire nebezpečí číhá snad na každém rohu, ona na sebe i tak nabaluje stále další a další průšvihy, přičemž nedbá na upozornění okolí. Tahle holka je prostě na maléry talent, co si snad ovšem ani neuvědomuje, je fakt, že si za většinu z nich může úplně sama.
Bezbranné holce pak na konci zůstávají jen oči pro pláč. Což je ale ostatně zase dobře. Po celý děj knihy jsem se obávala, aby z ní autorka náhodou nevytvořila nebojácného upířího lovce. Naštěstí se však drží při zemi a nemění outsidery na hrdiny, spíše jim dodává alespoň naději a vůli jít dál, což přichází v podobě nových přátel.

Právě tito přátelé - Michael, Eva, Shane - dodávají do příběhu hned několik potřebných věcí. Eva je charakterově bohužel hodně podobná Claire, i když se snaží tvářit jinak, uvnitř je to stále především křehké děvče. Michael a Shane pak patří k těm mnohem příjemnějším příběhovým postavám a alespoň oni mají mozek na správném místě. Je navíc jasné, že starý dům, ve kterém žijí, není jen tak obyčejný a dost možná ukrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. Na to si ale budeme muset počkat do dalších dílů.

Konec knihy je pak opravdu hodně otevřený, což mě trochu zaskočilo. On otevřený konec může svádět k tomu, aby jste si přečetli i další díl, nadruhou stranu jsme teprve na začátku poměrně rozsáhlé série (aktuálně vyšel již 11 díl) a tak je to i trochu risk. Nabízí se totiž otázka, zda to třeba takto nebude i u následujících pokračování a jedna kniha je moc málo na to, aby se člověk rozhodl zavázat pro celou sérii.
Prokletý dům však alespoň otevřel spíše jen konečnou scénu a nabídl možnost, kam se příběh bude dál ubírat (Tady ale nejspíše naletíme na klasiku.). Hlavní zápletka této knihy uzavřena byla i když ne úplně tak, aby mohlo být téma považováno za naprosté tabu.

Prokletý dým je kniha čtivá a rozhodně si tak nezaslouží, aby ji člověk smetl jen jako "další upířinu", odkrývá se nám totiž jedno upíří městečko, kde může být zajímavé sledovat už jen třeba samotnou upíří hierarchii. A navíc, i když byly určité úseky trochu zmatené, nemůžeme rozhodně říci, že se v knize nic nedělo - právě naopak. Pokud toho tedy autorka stihla tolik vložit již do prvního dílů, určitě měla i spoustu dalších nápadů. Proč tedy nepostupovat jako pravý upír... po kapkách krve až k hlavnímu zdroji, který by mohl každého čtenáře nasytit.

Abyss hodnocení: 8/10


* Zdroj obalu knihy: Brokilon
* Článek byl doplněn obrázky z weheatit.com
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Houp Houp | Web | 28. listopadu 2011 v 17:13 | Reagovat

Vypadá to zajímavě, ale 11 dílů? Cože? No páni, je pravda, že já upíry zase tak moc nečtu ale pokud knihu někde uvidím, možná si jí i přečtu, ale zavazovat se k 11 dílům? To asi ne, ale nápad je to super. Obálka je pěkná a trailer také. :-)

2 alipeli alipeli | E-mail | 28. listopadu 2011 v 17:34 | Reagovat

já už to četla a těším se na další díl

3 Mniška Mniška | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 17:40 | Reagovat

Ja kpopisuješ knihu, zní mi to zajímavě, škoda, že teď musím číst jen povinnou odbornou četbu. Nicméně, přijde mi, že těch upírů už je všude kolem trochu dost. Mělo přijít zase něco starého-nového. Monstrum, které známe ze starších časů, ale moc se o něm dneska nemluví.

4 Rea Rea | Web | 28. listopadu 2011 v 17:52 | Reagovat

No tých 11 dielov ma trochu zaskočilo. Kniha môže byť narozdiel od tých x - miliónov "upírich" aj trocha originálnejšia. Aspoň dúfam :-)

5 myanmar myanmar | Web | 28. listopadu 2011 v 18:02 | Reagovat

11-ti dílná sága o upírech? To si nějak neumím představit. Možná si jí zkusím půjčit, když na ni někdy narazím, ale na cílené vyhledávání to nějak nevidím :)
Každopádně moc dobrá a zajímavá recenze! :)

6 Ettelëa Dragons Ettelëa Dragons | Web | 28. listopadu 2011 v 18:03 | Reagovat

Pěkná recenze, jako vždy... Já jsem knihu už taky přečetla a asi se mi nelíbila tak, jak tobě. Na mě tam bylo až moc nesmyslů, jak říkáš, autorka hodněkrát překročila tu hranici a já jsem asi na tyhle věci nějak choulostivá nebo co, hodně mi nelogičnosti a zmatky v příběhu vadí. Ale bylo to čtivé, to je pravda, ale moje hodnocení bude asi o něco nižší.

7 Claire Claire | E-mail | Web | 29. listopadu 2011 v 19:01 | Reagovat

asi se po této knize podívám :D už jenom kvůli jménu hlavní hrdinky :D

8 Claire Claire | E-mail | Web | 29. listopadu 2011 v 19:10 | Reagovat

mohla bych se zeptat, nechystáš třeba předvánoční speciál nebo něco před vánocemi, kde by byl seznam nejlepších knih, které si letos četla?? :))

9 Abyss Abyss | Web | 29. listopadu 2011 v 19:40 | Reagovat

[8]: Chystám, ale až po Vánocích, aby v tom byly opravdu všechny přečtené knihy za rok 2011 :))) Pokud ale hledáš nějaké dobré tituly, tak mrkni do recenzí, někde už "Tip Knižního nekonečna" je, jinde jsou jiné "prvotní štítky" :))

10 Daysy Daysy | E-mail | Web | 30. listopadu 2011 v 13:07 | Reagovat

To vypadá zajímavě. :)

11 Pipi Pipi | Web | 1. prosince 2011 v 14:46 | Reagovat

Kníh kde sú tí "pôvodný upíri" (myslím tím takých čo sa netrblietajú a sú fakt, ale fakt vážne zlí) je v súčastnosti málo. Asi už viem čo napíšem Ježiškovi :D :D

12 Ebolin Ebolin | Web | 1. prosince 2011 v 14:52 | Reagovat

Kniha vypadá zajímavě. Jednak má pěknou obálku :-) (jako kdyby na tom záleželo!) a pak se mi líbí ten začátek.
Mám ráda knížky, ve kterých je hlavní hrdinka chytrá nebo něčím výjimečná. A to nejspíš tahle holka je (podle tvého úvodního textu ;-))
Sice nemám ráda moc upíří knížky, ale dobrá, dobrá - trocha pozitivity :-)
Kdybych jí třeba vyhrála v nějaké soutěži nebo bych jí dostala jako dárek, určitě bych si jí přečetla. Ale myslím, že bych jen tak sama od sebe nešla do obchodu a nesahala bych hladově po této knize :D

13 Katie Katie | Web | 1. prosince 2011 v 15:26 | Reagovat

Och! Tak s touhle holčinou si budu rozumět! :) Mně se líbí snad všechno, kde jsou upíři a tohle mi přijde trochu jako Upíří deníky (s tím městem).

14 Fabiana Fabiana | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 16:55 | Reagovat

Obecně jsem pro každého upíra, který se na slunci netřpytí. Tady mě příběh jako takový moc nezaujal, ale to, jak říkáš, až otravné napětí v něm zní dobře, už kvůli tomu jsem si knihu zapsala na svůj seznam knih, které si chci přečíst. Tuhle asi ne koupit, spíš půjčit, jestli ji někdo bude mít. Nebo časem z knihovny. Láká mě zjistit, jaké je být napjatá až k prasknutí.
Otevřené konce mám ráda, ale málokterý autor si s nimi umí poradit. Dokonale to zvládá třeba takový Haruki Murakami.
Třeba mě tahle kniha chytne víc než Upíří deníky..

15 Makina Makina | 1. prosince 2011 v 17:55 | Reagovat

Konečně nějaká změna, místo středoškolačky vysokoškolačka! Ovšem věkově stejné... Recenze je to vyčerpávající, docela mě ale odradily ty zmatené scény a kouzelná řešení... i když pak píšeš, že to až tak nevadí. Po knížce se určitě poohlídnu v knihovně, výhled koupě 11ti dílné série mě momentálně spíš odrazuje :)

16 Peregrin-Evi Peregrin-Evi | Web | 1. prosince 2011 v 18:15 | Reagovat

Vysokoškolská studentka, upíři a jiné nadpřirozeno, to je teď velkým trendem, který bych řekla mě také pohltil. Série knih na několik dílů, pro mě nejsou to nejlepší. Doma mít totiž celou sérii nemůžu a jen si knihu přečít a pak vrátit do knihovny, přjde mi to jako ukončení mého příbehu s tou knihou. Kdežto když ji mám pak doma v knihovničce a kdykoliv s ena ni podívám, tak si vzpomenu, jak jsem se při četní cítila, na co jsem myslela.

17 MaiQa MaiQa | Web | 1. prosince 2011 v 18:27 | Reagovat

Chtěla bych si knihu přečíst, ale pořád nevím. Líbí se mi nápad, ale i tak, těch upířin je stále až moc. :-D A 11-ti dílná sága? První díly si asi přečtu, ale mám strach, aby to nakonec nedopadlo jako u Školy noci. :-)  :-x

18 cizinka cizinka | E-mail | 1. prosince 2011 v 19:51 | Reagovat

na tuhle knížku se moc těším.. dokonce i česká obálka je nádherná :) dnes jsem tuhle knížku zrovna viděla - je malinkááá :)

19 Camelia Dagger Camelia Dagger | Web | 1. prosince 2011 v 20:59 | Reagovat

Upíři z Morgaville - Prokletý dům
Už jen název uvádí, že jde nespíše o zajímavou knihu, ale jak se říká: "Nesuď knihu podle obalu."
Nemůžu říct, jestli je kniha chytlavá, či zajímavá, protože jsem ji ještě nečetla, ale rozhodně si na mé straně získala přízeň a plánuju si ji nejpozději příští rok koupit.
Trochu mě zaskočilo, že série má až 11 dílů, ale nakonec jsem si řekla, že pokud je pokračování stejně dobré, jako první díl, neměl by být problém. Přeci jen - i Škola noci má mít dvanáct dílů, ale ta už sedmým dílem pomalu své kouzlo ztrácí...
Recenze mě zaujala a děkuju ti za ni, Abyss. Rozhodně jsi popudila mou zvědavost a těším se, až si knihu koupím :-)

20 Maataaa Maataaa | Web | 1. prosince 2011 v 21:25 | Reagovat

Dalšia kniha o upíroch...fúúúha, ale ten trailer vyzerá zaujímavo, možno sa k nej niekedy dopracujem. :)

21 Storm Storm | Web | 1. prosince 2011 v 22:01 | Reagovat

Konečně nějaká pořádná upíří kniha, co alespoň za něco bude stát. Snad :-) Musím jí uplně přečíst. Líbí se mi, že to není ten typický slaďák na způsob Twilightu...alespoň podle tvého popisu. Claire mi příjde teda taky osvěžující, že to není žádná Mary Sue ale aspoň něčím zajímavá hrdinka. Přeci jen, potížistka, je moje oblíbenkyně :-)

22 Luc Luc | E-mail | Web | 2. prosince 2011 v 10:18 | Reagovat

Táto kniha ma na prvý pohľad vôbec nezujala, teda okrem peknej obálke, ale teraz začínam zvažovať, že si ju preca len pozriem :)

23 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 2. prosince 2011 v 10:44 | Reagovat

Kniha mě docela zuajala, ale jestli se k ní budu chtít dostat, tak bude asi muset být dostupná v nějaké knihovně. Nemám moc ráda takhle dlouhé série. Pět je podle mě tak akorát. Navíc kdyby se stalo, že se mi to zalíbí a začnu si sérii kupovat, byla bych nesmírně vytočená, kdyby ji u nás nevydali celou...

24 Reina-sun Reina-sun | Web | 2. prosince 2011 v 12:25 | Reagovat

Uf, tedy nečetla jsem. Zkusím se po ní porozhlédnout v knihovně. A přečtu si pár stránek - když mě zaujme je to good :)

25 Everlinet Everlinet | 2. prosince 2011 v 13:08 | Reagovat

Páni, ta takhle mně zaujala hned podle obálky a popisu. Upírů prostě není nikdy dost. :D Pokud nenajdu v knihovně, klidně si to najdu na internetu a určitě koupím, vypadá to že to za to stojí. Navíc 250 stran, docela kraťoučká, takže to bych měla přelouskané během dne.. :D

26 Mifay Mifay | E-mail | Web | 2. prosince 2011 v 14:41 | Reagovat

Momentálně čtu a je to super :-D

27 Yuuka Yuuka | Web | 3. prosince 2011 v 17:06 | Reagovat

Většinou, když čtu recenzi, tak se hned rozhodnu, ano ta knížka určitě bude stát za to a nebo ne, je to zbytečné kupovat, když tak si to půjčím v knihovně. Ale u téhle...chvilkama jsem měla pocit, že si počkám na knihovnu ale za minutku už jsem si zase přála ji mít hned teď u sebe na stole a v klidu si listovat. Pocit mít knížku u sebe ale nakonec vyhrál. Musím se přiznat, že mě děsí, že tahle sága už má 11 dílů, ale zase první díl má jen 250 stran...

28 Kriss Kriss | Web | 3. prosince 2011 v 17:09 | Reagovat

Když jsem si přečetla tuhle recenzi, tak první co mě napadlo byl : "škoda, že upíří období mám už s radostí za sebou." Přemýšlím, proč ty upíry furt někam cpou.
Z tvého popisu hlavní hrdinky bych usuzovala, že má podobnou vlastnost jako slavná  Bella Swanová ( tím nemyslím, že se všemu jen diví, ale to že maléry na sebe přitahuje jako magnet).
Knihu neodsuzuji, máš na ni dobrou recenzi, ale 11 dílů o upírech? Uvidíme, jak se to vyvine dál. 8-)

29 Hanulla Hanulla | E-mail | Web | 3. prosince 2011 v 17:42 | Reagovat

Knížka se jeví hodně zajímavě a docela vážně uvažuju, že si ji přečtu, doufám, že mi to zas nebude připadat jako další upířina ze střední (tady z vysoké). Jinak mě ještě docela odrazuje těch 11 dílů, přijde mi to docela dost na upířinu ale knížku si přečtu a nechám se dál překvapit :)

30 Sušenka Sušenka | E-mail | Web | 4. prosince 2011 v 13:40 | Reagovat

Vypadá to zajímavě ... :) ... když jsem začala pomalu číst tu recenzi, tak sem si řekla .. "ježiš další upíři" .. ale čtu takhle dál .. a je to zajímavé ... chtěla bych si tu knihu určitě přečíst ... a i její pokračování ;) ...

31 luckily luckily | E-mail | 6. června 2012 v 23:31 | Reagovat

Jak jsi psala v předposledním odstavci(myslím) další upířina. Já už jsem se jich asi přečetla..:D Jednu dobu jsem totiž kupovala jen samé upířiny a čeho bylo moc, toho bylo moc a prostě zatím jsem se k těm upířím knížkám, které mám doma nedostala a začla kupovat knížky obyčejné, ale zrovna včera jsem si říkala, že se v létě asi vrhnu na zbývající tři díly Bratrstvá černé dýky. Ne že bych se styděla za to co čtu, jen ty názvy jsou docela zavádějící.
A co se týče knížky, tu jsem kdysi měla na seznamu co si koupit, ale ten seznam se poděl kdo ví kam a já začala nakupovat jiné knížky. Možná až dočtu upířiny co mám doma a zatoužím po nějaké jiné upířině, tak se vrhnu na tuhle, i když teda těch dílů je požehnaně.:D To je jak u Školy noci.:D

32 inexpensive prom dresses inexpensive prom dresses | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:56 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama