(Recenze) Pijou mi krev (#1)

6. listopadu 2011 v 15:16 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Kimberly Pauley
Série: Pijou mi prev / Sucks to Be Me
Přeložila: Eva Konečná
Nakladatelství: Alpress, 2010

Dostat jméno po postavě z proslulého Drákuly Brama Stokera by nejspíš nebylo tak strašné, kdyby Vaši rodiče opravdu nebyli upíří. Ovšem narozdíl od těch knižních a filmových se rodiče Mini na slunci nerozpadnou, ba na něm ani nezáří.
Každý den chodí do normální práce a starají se o svou dceru jako každý jiný. Je tedy pravda, že místo vína si večer přiťuknou sklenkou krve, ale to už holt tak nějak k upírství patří.
Mininy rodiče se stali upíry až po jejím narození a sama Mina se tuto novinku dozvěděla až v průběhu svého dětství, což je ovšem taky jeden z hlavních problémů. Lidé by o upírech vůbec neměli vědět, na což důkladně dohlíží Rada.
Mina se tedy musí rozhodnou jestli se stát upírkou a ztratit tak svůj dosavadní obyčejný život nebo postrádat zase něco (někoho) jiného...



Pijou mi krev je kniha plná milého vtipu, nečekejte tedy žádné chmury ani depresivní hrdinky, u této knihy se budete stále usmívat. Pokud ovšem čekáte nějaké velké dobrodružství jste nejspíše na špatné adrese.
Kniha je to veselá, ale žádné velké napětí nečekejte, je to spíše titul na poklidný večer, kdy si chce čtenář odpočinout a nedumat nad příliš složitým dějem. Děj se navíc trochu příčí české obálce, takto bych od knihy očekávala právě nějaký temný a záhadný příběh.

Byť je to kniha na první pohled určená především mladším ročníkům, dokáže se u ní bezpochyby pobavit i poněkud odrostlejší dítko. Přeci jen není na škodu zase jednou za čas zahodit masku důležitosti a nasadit si tu žertovnou.
O tom ohledně vypovídá i začátek každé kapitoly, kde autorka vychází ze svého příběhu a spolu s ním se snaží určitým způsobem vyvrátit a nebo naopak potvrdit mýty, které jsou po léta spojována s upíry. (A to následující bude asi mé památné spojení.)

Mýtus: Upíra zabije kůl vražený do srdce.
Skutečnost: No jasně. Tohle zabije každého.

Kniha působí trochu jako dívčí román, i když nějaká romantika je tam spíše jen velmi okrajově. Autorčin styl psaní na mě působil hodně podobně, jako například ten od Meg Cabot. Jednoduše je znát, že autorky staví vtipnost nad cokoliv jiného, na někoho tento fakt zapůsobí více na jiné méně.
Pokud ovšem u knihy nehledáte nějaké zářivé myšlenky, neměla by Mina se svým příběhem nikoho urazit. Čipernost totiž dokáže hravě nahradit i velmi obsáhlý děj. U Pijou mi krev, jde právě především o hrdinčiny hlášky a to, jak nahlíží na situace, kterými právě prochází.
Mezi specifika můžeme brát i často aktualizovaný seznam věcí, které Mině "Pijou krev" zajímavým faktorem je i výčet možností. Hrdinka tak jakoby více nechává čtenáře nahlížet do svého života, protože u určitých situací přemýšlí právě i nad různými možnostmi, jak je řešit či jen dumá nad příčinami právě onoho dění.

Mimo Minu stojí za zmínku i ostatní postavy, které autorka postavila na různých charakterech. Často je zajímavé sledovat jakou cestou se postupně vydávají a co mohou způsobit náhodná setkání. Každý člověk v Minině okolí, jí pak přidává další důvod do seznamu stát/nestát se upířím děvčetem.

Co mě ovšem poněkud zarazilo bylo skloňování jména George, které bylo naprosto chybné. Čtenář tedy neustále narážel na to, že se "ptáme Georga". Přičemž toto jméno je možné skloňovat pouze do čtyře různých tvarů pádů: George (1, 2, 4), Georgi (3, 5, 6), Georgeovi (3, 6), Georgem (7) a žádné Georg bez Georga neexistuje. Něco takového by se v knihách vyskytovat nemělo.

V každém ohledu je ale z prvního dílu znát určité směřování k něčemu upírštějšímu a tedy i záhadnějšímu. Ne všichni upíří jsou tak civilizovaní, jak se snaží Rada ostatní přesvědčit, přeci jen od zažitých stereotypů se jen tak lehce neodchází.
Díky tomu je tedy stále se na co těšit a čtenář ví, že je zatím stále jen na začátku. No a i kdyby se třeba mýlil může doufat ve stejně (ne-li více) vtipný příběh. Knihu bych si dost možná dokázala představit i jako nějaký veselý kreslený mini seriál.

Abyss hodnocení: 6/10

* Zdroj obalu knihy:Alpress
* Chtěla bych tímto poděkovat Alpress, za získání recenzního výtisku této knihy
* Knihu si můžete objednat přímo v e-shopu nakladatelství
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ebolin Ebolin | Web | 6. listopadu 2011 v 16:00 | Reagovat

Myslím, že by to byla dobrá kniha. Mám ráda upírovky :D ale nejvíc asi Twilight ságu. Myslím, že už si jí četla ne? Protože to četli skoro všichni.
Jinak, ty nechceš prozradit nic zásadního z děje a napíšeš článek dlouhej jako nevím co? :-) to je dobrý...
Ps: krásný blog

2 S. S. | Web | 6. listopadu 2011 v 16:21 | Reagovat

nečetla jasem a ani mě to nějak moc nezaujalo.

3 Christine Christine | E-mail | Web | 6. listopadu 2011 v 16:33 | Reagovat

Yup, to by mohlo být něco pro mě :)

4 Adelaine Pierce Adelaine Pierce | Web | 6. listopadu 2011 v 17:10 | Reagovat

Jak jsem psala v minulém článku, knížka mě nijak nezaujala. Místy to bylo prostě neskutečně odlehčené, což mi vadilo. Já chápu, že autorka si staví na vtipu, ale brát i vážné situace stylem "tády dády, nic se neděje" mi dost vadilo. A knížka mě nudila, až na pár jakože vtipných situací. Přečetla jsem ji za chvíli a když jsem ji zaklapla, dobu jsem přemýšlela, co se tam vlastně dělo, jestli vůbec něco.

5 Dem Dem | Web | 6. listopadu 2011 v 17:30 | Reagovat

Ošklivá obálka.
Stále čekám na upírskou knížku, která bude konečně jiná a zajímavá :D  :-!

6 ♥Mája ♥Mája | Web | 6. listopadu 2011 v 18:16 | Reagovat

Já tuhle knihu mám a mám dokonce i její 2.díl(pořád mi pijou krev)
Obě dvě knihy můžu zhodnotit jako velmi zdařilé =) velmi mě zaujaly a můžu jen tleskat

7 Pipi Pipi | Web | 1. prosince 2011 v 15:11 | Reagovat

Knihu som už čítala. Je fakt perfektná :D :D Na Mininych hláškach som sa poriadne nasmiala :D

8 Katie Katie | Web | 1. prosince 2011 v 15:35 | Reagovat

Něco podobného jsem myslím už četla. Teď nevím, jestli jsem tu knihu držela v rukách nebo jen četla obsah na nějakém blogu, ale je to zajímavý a i obálka je krásná.

9 alipeli alipeli | E-mail | 1. prosince 2011 v 16:23 | Reagovat

tohle jsem četla někdy v době, kdy to vydali a popravdě, vůbec si to nepamatuji :) asi si to budu muset přečíst znovu, abych si přečetla i ten druhý :)

10 Fabiana Fabiana | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 17:11 | Reagovat

Citát "Tohle zabije každého" mě dostal :D Knih, u kterých se dá smát, není nikdy dost, ne? Sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo, říká babička :) Jsem zvědavá na Minino rozhodování, asi si to taky přečtu..
A George je dost problematické jméno, tady si ho zjevně spletli s německým "Georg", to by se tak skloňovat dalo...

11 hajčuska hajčuska | 1. prosince 2011 v 17:29 | Reagovat

No mě se tahle kniha vůbec nelíbila...Přišlo mi pár věcí v ní hloupé například "Neměl by ponětí kdo je Stephenie Meyerová, kdyby k němu přistoupila a kousla ho." přijde mi hloupé naznačovat, že je někdo málo známý i když díky němu jste napsaly knihu (myslím si, že nebýt Stmívání tato kniha by nespatřila světlo světa). Mezi další - patří například obálka.. Přijde mi naprosto ošklivá

12 Kecka Kecka | E-mail | 1. prosince 2011 v 17:47 | Reagovat

Knihu jsem si přečetla, líbila se mi. Ale žádnou velikou zálibu jsem v ní neshledala. Prostě, jak jsi už ty napsala, dobrá oddechovka.
Kniha mi přišla jako jakýsi úvod do dalšího děje z tohodle, tak trochu netradičního, upířího světa. A těším se na další pokračování, jsem zvědavá co se bude dál dít a jak autorka zpracuje svojí upíří akademii, kterou lze očekávat v dalších dílech.
Co se mi opravdu zalíbilo na knize byly  ty citáty před každou kapitolou. Pobavily a někdy i trochu napověděly jak to teda s těmi upíry v téhle knížce je.
Co se mi zas tolik nelíbí, je obálka. I když musím uznat, že je dost praktický malý obrázek na hřbetu knížky. Až ji budu hledat v knihovně, tento malý obrázek mi napoví..

Tak tohle je taková moje recenze na tuto knihu. Myslím, že se s Tebou dost shoduju. :)

13 Storm Storm | Web | 1. prosince 2011 v 22:18 | Reagovat

Tahle kniha mne taky zaujala. Přeci jen upířích románů mám po krk..:-) Ale když to bude plynout a nebude tam žádné "milostné dráma" a napsané to je stylem Meg Cabot, je to zřejmě kniha, kterou si přečtu :-)

14 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 2. prosince 2011 v 11:10 | Reagovat

Jestli píše opravdu podobně, jako moje nejoblíbenější autorka, tak si tuhle knihu musím přečíst =)
víc nemám co říct, Meg je královna! :-D

15 Everlinet Everlinet | 2. prosince 2011 v 13:05 | Reagovat

Nezaujala mně obálka, taková nemastná neslaná. Ale když je taková spíš na odreagování a je tam dán nějaký ten "vtip" v ději, tak to si ji určitě docela ráda přečtu. :) Uvidím, jestli jí podle té obálky najdu v knihovně. :D Osobně mám radši takové ty víc krvavé (:D) ale tohle by se mi určitě taky hodilo přečíst. :D

16 Yuuka Yuuka | Web | 3. prosince 2011 v 17:36 | Reagovat

při čtení téhle recenze jsem měla hodně podobné pocity jako u recenze ke knížce "Prokletý Dům" prostě jsem si vůbec nebyla jistá, jestli si ji chci nebo nechci koupit, vlastně ani teď si nejsem úplně jistá. Asi to nechám tak, že pokud mi zbydou peníze, tak si ji koupím, ale asi jí nebudu dávat přednost, jelikož jsem více zvědavá na "prokletý dům"

17 carolin-a carolin-a | Web | 3. prosince 2011 v 18:06 | Reagovat

Neví, nevím.
Knížka na mě po přečtení názvu nepůsobila jako legrační, ale spíše jako dětská. Nevím proč, ale řekla jsem si, že se tady zase někdo snaží přijít k popularitě "lehkým a snadným" tématem, jako jsou upíři. Moc se mi nelíbí ta nadsázka, že se chovají jako lidé, ale na druhou stranu ne. Upírská rada mě na tom upoutala asi nejvíc, i když mě zase přivedla na myšlenku Volturiových ze ságy Twilight. Nevím, nevím..

18 TerushQaH TerushQaH | 3. prosince 2011 v 22:39 | Reagovat

tak tahle knížka by mohla být fakt supr.. trochu oddechové čtení, ale i takové čtení je občas potřeba... vyděla jsem ji na jednou blogu.. tak to vypadá, že ji zítra začnu číst.. třeba každý den jenom kousek.. ale i to stačí.. a jsem zvědavá co se bude dít.. ta anotace zní zajímavě i ta recenze.. hned zítra se pusítm do čtení =))

19 Sušenka Sušenka | E-mail | Web | 4. prosince 2011 v 13:53 | Reagovat

Podle mě .. mi příjde, že upíři jsou už dost ohraní ... :/ .. nejvíce se mi líbila Twilight sága, ale jinak mě moc nic nenadchlo ..
řekla, bych, že upírům už odzvonilo .. stačilo to ..
chtělo by to něco nového .. ;)

jinak hezká recenze ... pěkně napsané .. :)

20 ugg boots short ugg boots short | E-mail | Web | 23. října 2012 v 7:47 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama