(Recenze) Měsíční oko (#1)

10. listopadu 2011 v 15:46 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Libba Brayová
Série: Gemma Doylová / Gemma Doyl
Přeložila: Eva Klimentová
Nakladatelství: Mladá fronta, 2011

Viktoriánská Anglie je pro ženu především vězením, kde jejich názor nic neznamená a snění je pobuřující. Většina londýnských dívek by tak daly vše pro to, aby se byť jedinkrát mohly podívat do Indie. Gemma by si to přitom s nimi velmi ráda vyměnila. Celý život žila v zemi koření a nyní po ničem netouží více, než spatřit konečně ten dokonalý Londýn, jak jí ho alespoň babička často vybarvuje ve svých dopisech. Jejím životem však v jediném okamžiku otřese smrt matky, která nebyla jen pouhou nehodou.
Gemma se tedy poprvé ocitá v Londýně, který ale není okouzlující, jak si myslela. Působí spíše jako šedé pomírající město. Babička navíc není spokojená s jejím vychováním a Gemma se ocitá v internátní škole, kde zní mají vytvořit prvotřídní mladou dámu. Je tu ovšem i něco mnohem záhadnějšího a také děsivějšího než jsou korzety bránící vám dýchat a vyšňořené falešné dívky...


Napsat historickou YA (knihu pro young adults - mladého dospělého) je úkol poměrný těžký a nejeden autor již v tomto bodě naletěl. Obvykle totiž vůbec nepočítají s jiným slovníkem tehdejší mládeže a bez nějakých výčitek staví postavy na stejných principech jako ty nynější. Což ovšem ve výsledku působí naprosto uměle a postava je jako nové auto postavené mezi ojetiny.
Autorce této knihy se ale přiblížení k Viktoriánské době naopak velmi povedlo (určité výrazy by se pravda našly - přílišné puntičkaření ale neprospívá), bohužel mě to i tak utvrdilo v přesvědčení, že historická YA by se jednoduše především psát neměla. Naše spisovatelka totiž ve výsledku opět naletěla a to na přílišnou strohost.
Příběh díky tomu působí mdlím dojmem a čtenář se může určitými pasážemi opravdu jen velmi těžko prokousávat, alespoň pokud není opravdu sběhlý ve klasické literatuře. Což je další velmi zajímavý bod k zamyšlení, zda se chtěla autorka přiblížit starým klasikům a stavět především na dojmech a nebo si ani neuvědomila, že její příběh začíná postupně upadat a v důsledku toho zapomněla na to, že i klasici do svých příběhů vkládají významnější úseky.

Celý děj působí od začátku velmi perspektivním dojmem, už jen fakt, že se ocitáme v barevné Indii je zajímavý, bohužel tuto zemi neobýváme dlouho. Nejzajímavější úseky jsou navíc často kráceny a na čtenáře zbývají především zdlouhavé popisy.
Popisování nádhery luny patří spíše do poezie než do prózy pro mladé lidi a soupis okolí již není něco, co by chtěl člověk nacházet v každém novém, dosud neprozkoumaném, místě příběhu. Chceme spíše nějaká náhlá zauzlování a konečná rozuzlování děje.
Záhadnost je vítána v malých dávkách, které čtenáře nezahltí a nezmatou natolik, aby následně nabyl pocit ztracenosti. Zde je třeba dumat nad faktem, jsou-li určité pasáže pro příběh opravdu tak důležité, že se musí objevovat natolik často. Kniha je vlastně o světě za světem, což je téma sice již hojně probrané, stále ale lákavé, neboť je to něco, co člověka bude zajímat asi vždycky. Kam se dostaneme po životě? Alespoň na tuto otázku Vám Gemma může dát v průběhu příběhu jasnou odpověď.

Hlavní hrdinka je poté na škole obklopena třemi prazvláštními dívkami a každého musí nanejvýš překvapit, že Gemma tyto děvčata považuje za opravdové přítelkyně. Tento fakt ale může působit i poměrně svěže - rozkol mezi kladnými a zápornými vlastnostmi zde vlastně neexistuje a vždy je především pouhé "tady a teď". Díky tomu je možné, že autorka postupně přehlíží dané hříchy, otázkou zůstává dá-li postavám takovou svobodu i sám čtenář.

Libba Brayový vytvořila nevšední příběhové prostředí, které díky spojení s nevhodnými postavy působí naoko trochu šíleně. Opravdu je třeba se zamyslet, nebyla by snad pro děvčata lepší svěrací kazajka než jejich úzké korzety. Možná si toho ale autorka jen příliš ponechala do nastávajícího dílu, kde by se měla dějová linie rozproudit o něco více.

Zda stojí Měsíční oko za přečtení je především otázka detailů, na jednu stranu tu konečně máme jedno kvalitnější historicky zpracované YA, na straně druhé ovšem poměrně nesympatické postavy, které až příliš lehce naletí a každá další chyba může být právě tou osudovou.

Na závěr by se pak ještě hodilo pochválit Mladé frontě jejich vydání. V knize jsem objevila snad pouhé dva-tři překlepy, což je na poměrně obsáhlou knihu opravdu hodně dobré. Občas je vážně milé vidět, že nakladatelství splnilo svou práci na maximum a to i co se týče grafických vnitřních úprav knihy. Měsíční oko tak dokáže svým zjevem zaujmout skoro stejně dobře jako nádherný Les rukou a zubů.

Abyss hodnocení: 5/10


* Zdroj obálka: Mladá fronta
* Chtěla bych tímto poděkovat nakladatelství Mladá fronta, za poskytnutí recenzního výtisku.
* Knihu si můžete objednat přímo v e-shopu nakladatelství
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit.com
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 tail-haris tail-haris | E-mail | Web | 10. listopadu 2011 v 16:25 | Reagovat

Včera jsem ji začala číst, takže jsem teprve na začásku... je to zajímavá knížka, ale máš pravdu, že přes některé části se musí člověk "prokousat"... ale jinak je to dobrý :-)  :-)  :-)

2 myanmar myanmar | Web | 10. listopadu 2011 v 16:30 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že mám klasiku ráda, po týhle knížce nejspíš sáhnu. Už jen proto abych viděla, jak takový pokus o zasazení YA literatury do historickýho prostředí vypadá :)

Popisy mě neodradí - jako milovnice knih pana Huga jsem na ně zvyklá. A obšírnější popis než ten, který Hugo napsal o Paříži z ptačí perspektivy v Chrámu matky boží snad ještě nikdy nikdo nevymyslel :D konkurovat mu může leda Ivanhoe, a to bůhví jestli :D

3 AndyOnbekend AndyOnbekend | Web | 10. listopadu 2011 v 17:54 | Reagovat

Tak tahle knížka mě absolutně nezaujala. Obálka? Fuj, fuj, fuj. Ani náhodou. Popisek ještě jakž takž ale jak jsem četla dál, asi bych u toho umírala, než se bavila. :-(

4 Ebolin Ebolin | Web | 1. prosince 2011 v 15:02 | Reagovat

Obálka sice není nijak magická, ale možná to bude tím, že je to knížka klasická a že autor obálky nepoužil žádné grafické úpravy.
Název knihy se mi docela líbí - takový neurčitý. Nemám ráda, když autor v názvu knihy vybafne obsah ;-)
V anketě jsem hlasovala pro druhou možnost

5 Katie Katie | Web | 1. prosince 2011 v 15:33 | Reagovat

To znám.. Vždycky chci někam strašně moc jet a když tam jsem, tak si říkám, co je vlastně na tom městě tak úžasné... Ale příběh to může být pěkný. :)

6 alipeli alipeli | E-mail | 1. prosince 2011 v 16:20 | Reagovat

tak už to mám přečtený a snad nudnější knížku jsem snad z mého výběru ještě neměla...já jsem jí dokonce na goodreads myslím dala jenom 2 hvězdičky a rozhodovala jsem, jestli nemám dát 1

7 Camellia Camellia | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 16:37 | Reagovat

Kniha má rozhodně velice zajímavý název, zaujala mě již podle toho. Tématicky je to ještě zajímavější, kniha z viktoriálnské anglie určená mladým? Na takovou jsem snad ještě nenarazila. Tohle období je fascinující... Přemýšlím, že bych si ji přečetla, tématicky se mi opravdu moc líbí. Ale zase nadruhou stranu to vyznívá tak, že je nudná... :D Asi si počkám, až bude u nás v knihovně :-D

8 Fabiana Fabiana | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 17:06 | Reagovat

Stejně jako Camellii (snad skloňuji správně) mě zaujal název knihy, proto jsem se rozhodla si recenzi přečíst. Ale není to typ knihy, jaké bych běžně četla, a upřímně pochybuji, že by mě vůbec mohla bavit. Začátek zněl zajímavě, indická dívka v Londýně, no jo. Zbytek mě ale už tak moc neuchvátil, snad jen ty překlepy. V jednom vydání Čechova jsem jich našla osm jen v první polovině první povídky. Nikdy jsem tu knihu nedočetla...

9 Kelsí Kelsí | Web | 1. prosince 2011 v 17:37 | Reagovat

Knihu mám doma, četla jsem ji. Je to určitě zase něco jiného, za přečtení to stojí, ale neuchvátí, nezklame. Podle mě patří do takové lepší průměrné skupinky knih:)

10 Peregrin-Evi Peregrin-Evi | Web | 1. prosince 2011 v 18:07 | Reagovat

Přiznám se, knihu jsem ještě nečetla, ale jak se tak dívám o čem je. Anglie a Londýn jsou nádhernými místy, o kterých sama sním. A pokud tyto místa doplňuje tajemno může to být vážně něco co stojí za přečtení. Budu se řídit tvou recenzí a pokud na knihu narazím přečtu si ji! :)

11 Bastera Bastera | Web | 1. prosince 2011 v 18:34 | Reagovat

To je vážně škoda, že kniha postupně umdlévala, protože já ráda čtu takové trošku historické knihy, ale je pravda, že je to mnohem těžší, než psát o tom, co má každý na očím v dnešním světě nebo o světě vymyšleném. Hlavně potom je problém se třeba neuřeknou a říct, že použil telefon, když v té době ještě nebyl vynalezen a podobně a může se tak stát, že při soustředění na detaily unikne pointa a plynulost děje, škoda, vypadalo to jinak velice zajímavě :)

12 MaiQa MaiQa | Web | 1. prosince 2011 v 18:38 | Reagovat

Některá klasická díla mám přečtená a většina mě zaujala, tak snad bych to mohla trochu ocenit. Knihu jsem si chtěla koupit hned poté, co vyšla, líbil se mi vzhled, ale nakonec jsem to neudělala. Tak teď čekám až mi dojde e-mail z knihovny a já si pro ni půjdu. :-D Ale kniha by to mohla být i zajímavá. Hlavně by mě zajímalo, jak ji celkově zpracovala a navíc, mladá fronta má úžasné obálky a výzdoby knih. Tedy většiny těch, co jsem zatím měla možnost přečíst. :-D

13 Storm Storm | Web | 1. prosince 2011 v 22:12 | Reagovat

Takže zaprvé moc se mi nelíbí už ta obálka, přijde mi taková..no přinejmenším se do Viktoriánské Anglie nehodí..dále..já miluju historické novely a autory jako Jane Austen a takhle, ale ne druhou stranu, tahle kniha mne nějak nezaujala. Asi nehrozí, že bych si ji přečetla. Protože přeci jen, já s představuju hrdinky Viktoriánské doby poněkud jinačí, než je popisuješ :-D

14 Luc Luc | E-mail | Web | 2. prosince 2011 v 10:21 | Reagovat

obálka tejto knihy sa mi nikdy nepáčila, žiaľ, ale za to zápletka, vyzerá dokonale, milujem historické knihy, niekedy ľutujem toho, že žijem v takej dobe v akej žijem. Veľmi rada, by som žila v dobách, kde ženy nosili tie nádherné princeznovské šaty, kde nebol žiaden odpad a hluk z áut a tovární :)

15 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 2. prosince 2011 v 11:00 | Reagovat

z historických románů mám ráda jen Desire a Sissi, a obávám se, že to tak i zůstane... nicméně, pokud na tuhle knihu narazím v knihovně, zkusím si ji přečíst, přece jen, viktoriánská doba mě zaujala a třeba mě to mile překvapí =)

16 Reina-sun Reina-sun | Web | 2. prosince 2011 v 12:31 | Reagovat

Historické romány zbožňuji. Holt v nich musí být hodně popisů, protože přeci i v té Viktoriánské anglii je to úplně jiné než zde nebo v Indii. Mě tedy nedělá problém prokusovat se knihou.
Ale obávám se, že naše mini knihovna toto dílo obsahovat nebude a kupovat se mi ho nechce. I když pořád je tu Ježíšek :)

17 Everlinet Everlinet | 2. prosince 2011 v 12:56 | Reagovat

Takovéhle knížky mně asi zajímají nejvíc, moc se mi líbí ta obálka, některé obálky knih jsou totiž moc upravované a tohle je takové zajímavější.. Obsah je každopádně taky docela zajímavý a určitě o ní budu uvažovat, přecejen třeba mně překvapí už Ježíšek. :) Takovéhle knížky čtu docela jedním dechem, když je děj něčím hodně originální.

18 Kriss Kriss | Web | 3. prosince 2011 v 17:19 | Reagovat

Kdybych si přečetla jen obsah knihy, tak bych po ní šáhla bezváhání. Po přečtení tvé recenze ale začínám mít obavy, zda to za to opravdu stojí. Jedno plus bych dala alespoň za tu obálku. Osobně jsem velmi zaujatá Viktoriánskou dobou takže se asi nějak domluvím s Ježíškem ^^

19 Karča88 Karča88 | Web | 3. prosince 2011 v 17:54 | Reagovat

Knížku jsem nečetla, tak nevím jak ji soudit...
Líbí se mi obálka. A miluju tu viktoriánskou dobu, ve které se knížka odehrává.
Ale jak říkáš, strohý dojem a zdlouhavé popisy nudných situací. To není nic moc pro mě. Na druhou stranu by mě knížka docela zajímala, tak nevím.. :) Možná si ji časem pořídím, YA ještě moc přečtených nemám a  ty co ano, tak ty nestojí za moc.

20 carolin-a carolin-a | Web | 3. prosince 2011 v 18:07 | Reagovat

[19]: pardon, špatný nick, správný carolin-a

21 TerushQaH TerushQaH | 3. prosince 2011 v 22:43 | Reagovat

už jsem o ní nějakou recenzi četla.. a dost se podobal té tvojí.. řekla bych, že si tu knihu přečtu.. spíše ze zvědavosti.. a hlavně mě zaujala i ta obálka =)

22 Sušenka Sušenka | E-mail | Web | 4. prosince 2011 v 13:47 | Reagovat

Zvláštní recenze ... ;)
Tuhle knihu bych asi nechtěla číst (možná bych si jí přečetla ze zvědavosti), ale nějak mě to nenadchlo ...
Je dobré se dozvědět nečí názor o knížce, než kupovat "zajíce v pytli" :)

23 Lidka Lidka | E-mail | Web | 1. května 2012 v 15:06 | Reagovat

Už dávnejšie som čítala túto knihu a veľmi sa mi páčila. Asi máš pravdu, bude to tým, že dosť často čítavam Klasiku. Nerobí mi nejaké extra problémy ako je to zvykom u polovice mojich kamarátok. Ja som si túto knižku doslova užívala a odporúčam ju každému naokolo. Je mi celkom jasné, že sa nemusí hodiť každému čitateľovi a treba mať pri nej čo-to naštudované, ale za pokus to vždy stojí. Měsíční oko si nedám, jednoducho je to moja srdcovka... ;-)

24 bridal gowns bridal gowns | E-mail | Web | 23. října 2012 v 9:16 | Reagovat

Q. Why did the scientist install a knocker on his door?
http://www.carweddingdress.org/bridal-party.html

25 Dehi Dehi | 9. listopadu 2014 v 12:07 | Reagovat

Nádherná kniha :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama