(Recenze) Eragon (#1)

14. listopadu 2011 v 17:56 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz dračích jezdců
Nakladatelství: Fragment, 2004 (vydání první)

Eragon nikdy nepatřil k náročným lidem, chtěl jen spokojeně žít poblíž Carvahallu a všechny spory nechat daleko za sebou. Předurčeno mu však bylo něco naprosto jiného a Eragon má nyní jen dvě možnosti - bojovat s osudem a nebo se mu poddat.
Kdo by to byl řekl, že jeden jediný modrý kámen ho dokáže dostat do tolika problémů - to když se z kamene stane vejce a z něj se vyklube drak. Modrá dračice Safira.
Král Galbatorix ovšem nesnese pomyšlení, že by se v jeho zemi měl pohybovat dračí jezdec, kterého by nemohl ovládat.
Náhlá ztráta pak Eragona dožene k cestě po pomstě, z které se díky starému vypravěči stane i pouť poznání. Brom toho totiž o dracích ví tolik, jako nikdo jiný a Eragon se Safirou budou potřebovat všechno, co by jim mohlo pomoci při jejich neodvratném boji s temnými sílami, které už tolik let sužují království.


Jezdec Eragon
"Nechci se stát jen něčí loutkou. Chci žít svůj život."

První díl série Odkaz Dračích jezdců u nás poprvé vyšel v roce 2004 a od té doby se u nás těší opravdu velkému zájmu, což dokazuje i fakt, že v roce 2010 vyšel první díl již jako desátý dotisk. Nakladatelství se navíc rozhodlo vyjít vstříc i těm, co dávají přednost menším paperbackovým vydáním a s prázdnou neodejdou ani ebookáci.

Učitel Brom
"Existují tajemství, která nepatří jen mně a nemohu ti tak vše prozradit. Dám ti ovšem jednu cenou radu... Chraň svého draka."

Eragon patří do povinné četby všech mladších nadšenců fantasy, děj není nikterak složitý, jen je třeba se mu věnovat a neztrácet nad příběhem přehled. S přivřením jednoho oka pak sérii čtou i dospělí, těm knihy nejspíše nenabídnou tolik, co série pro dospělé, ale jako četba na dlouhé dny je naprosto ideální.

Král Galbatorix
"Všichni jednou podlehnou. Padnou na kolena přede mnou nebo před Smrtí."

Ve světě existuje opravdu velký počet podobných knih, myšlenka dračích jezdců tedy není nikterak neobvyklá. Přesto dokáže Paolini příběh podat tak, že zaujme a čtenář je zvědavý, jaké záhady se ukrývají pod pokličkou všudy přítomného tajemna. I když těch tajemství je v příběhu často až moc a je třeba se zamyslet nad tím, bylo-li potřeba tolik mlžit. Konečný dojem totiž může být, že vlastně vůbec nic nevíme a na to Eragon není žádná úzká knížečka.

Jezdec Eragon
"Nechci se stát jen něčí loutkou. Chci žít svůj život."

Kniha se mezi jinými tituly dokázala tak dobře prosadit i díky obrovské reklamní kampani, která byla pro mladého spisovatele vytvořena. Žádný titul se navíc nedostává od spisovatele rovnou ke čtenáři, nad ním totiž stojí mnohem zkušenější redaktor, který si s možnými nedostatky poradí a autora nasměruje správným směrem. To, že Eragon za toto velké divadlo ale opravdu stál, pak dokazují již samotní mladí čtenáři.

Společník na cestách Murtag
"Stín minulosti mě neopouští. Nechci pykat za chyby druhých."

Samotná myšlenka hlavního děje není vůbec špatná, občas do příběhu ale nesprávně zasahují samotné postavy, kdy například Eragon projde možná až příliš rychlou změnou a obyčejný vesnický chlapec má na svůj věk až moc kuráže, kterou pak dokáže ostatním leda přitížit. Na druhou stranu se zase vše nenaučí ze dne a na den a to je dost možná vlastně největším tahounem celého prvního dílu - putování za poznáním.
Autor sice nabízí několik bouřlivějších scén, bohužel ale končí vždy stejně a tak právě putování a Bromovo vyprávění je to, co čtenáře naláká až na samotný závěr. To, že příběh vznikl rukou začínajícího autora je znát především ve chvílích, kdy si spisovatel připravil skvělou scénu, ale zbytečně moc rychle ji zapudil a uhasil tak ohníček zájmu, který mohl ve čtenáři vyvolat. Ať už je vytvořena veselá nebo dramatická situace, měl by jí autor náležitě využít, jedná-li se o něco, co se nestává co každou kapitolu a působí tedy výjimečně.

Elfí žena Aria
"Zklamala jsem, sebe i jiné, nyní to mohu napravit."

Kniha byla v roce 2006 také zfilmována, bohužel tento projekt dopadl opravdu špatně a to i na normální poměry, co se týče knižního příběhu na plátně. Všechny myšlenky byly naprosto změněny a tak vzniklo vlastně něco, co obsahuje opravdu jen základní náplň původního příběhu a postavy filmové a knižní mají společné pouze jméno. Jediná opravdu skvělá věc na filmu byla hudba a doprovodný sountrack. Film rozhodně nebyl žádný trhák a kritika si na něm také dost smlsla, byla by ovšem opravdu velká škoda, posuzovat podle filmu i samotnou knihu.

Dračice Safira
"Všechno bude v pořádku, maličký."

Před sedmi lety byl pro mě Eragon něčím novým a já se do toho příběhu ihned zamilovala, po letech a mnoha knižních zkušenostech navrch, si již více všímám i menších nedostatků, přesto si kniha drží velmi příjemnou úroveň a času stráveného nad touto knihou není proč litovat.
Eragon je navíc jedna z těch sérií, která roste se čtenářem a i tato etapa musí někdy skončit, v originále poslední - čtvrtý - díl již vyšel (a během prvního dne se prodalo skoro půl milionu výtisků!), u nás se na něj můžeme těšit na konec března 2012. A aby toho nebylo ještě málo, tak Christopher Paolini zavítá na začátku května i do České republiky.

Abyss hodnocení: 7/10

Filmová hudba

* Zdroj obálky: Fragment
* Chtěla bych tímto poděkovat Fragmentu, za získání recenzního výtisku této knihy
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jilly Jilly | Web | 14. listopadu 2011 v 18:00 | Reagovat

Souhlasím:) No já další díly nedočetla. Ted se cítím trochu provinile, když vím, že vyšel další, ale co se dá dělat.

2 Hanulla Hanulla | E-mail | Web | 14. listopadu 2011 v 18:10 | Reagovat

Eragona přímo zbožňuju. :-D Mám přečtené všechny 3 díly a teď se rozmýšlím, jestli se nepustit do 4. dílu v angličtině, protože to čekání mi přijde nepředstavitelný :-?

3 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 14. listopadu 2011 v 18:10 | Reagovat

Skvělé čtení, jen mi pořád chybí poslední díl.

4 alipeli alipeli | E-mail | 14. listopadu 2011 v 18:21 | Reagovat

já mám tuhle sérii hrozně ráda a nemůžu se dočkat, až u nás vyjde ;-)

5 Storycollector Storycollector | Web | 14. listopadu 2011 v 18:39 | Reagovat

Eragon změnil můj život skoro stejně hodně jako Harry. Každý díl jsem dostala (nebo dostanu v případě 4.) k Vánocům, tak ho mám spojeného s nejkrásnějším obdobím roku. :-)

6 Skříteček2 Skříteček2 | Web | 14. listopadu 2011 v 18:42 | Reagovat

Film jsem viděla a líbil se mi :-) Když si tu čtu tvůj článek a komentáře k němu, mám takové tušení, že neodolám knížce. :-D

7 Guizmo Guizmo | Web | 14. listopadu 2011 v 18:51 | Reagovat

Jediná kniha kterou mi kdy ukradli...

8 Verloren Verloren | Web | 14. listopadu 2011 v 19:37 | Reagovat

[6]: Knížka je MNOHEM lepší než film... jak už to ostatně bývá.
Osobně se už taky nemůžu dočkat posledního dílu. Jaká škoda, že v angličtině bych ho ještě vážně nepřelouskala. :-?  :D

9 sju* sju* | Web | 14. listopadu 2011 v 20:06 | Reagovat

moje nejoblíbenější kniha:) už jen počkat, až vyjde poslední díl i v češtině. Jinak film je hroznej..

10 Fantaghira Fantaghira | Web | 14. listopadu 2011 v 20:24 | Reagovat

Eragona jsem dostala před pár lety k vánocům. Okamžitě jsem se do toho zamilovala. S postupem času to trochu vyprchávalo... Eldest ještě šel, ale Brisingr byl poměrně hrozný. Hlavně mi přišlo, že se tam sice pořád bojuje, ale děj se dopředu moc neposouvá. Největším trhákem byla svatba Rorana a Katriny. Teď čtu Inheritance, i když hlavním důvodem je prostě jenom to, že chci vědět, jak to dopadne. A jsem na straně 36, takže těžko hodnotit :-)

11 Faira Faira | Web | 14. listopadu 2011 v 20:28 | Reagovat

Na první pohled jedna z těch tlustejch bichlí, nakonec to však máte za dva tři dny přečtený. Má to jistě své chyby ale mě se zatím všechny knížky líbily. Až budu mít možnost, skočím i po té poslední. - Stejně jako každej, bych i já ráda věděla, jak to nakonec dopadne. :-)

12 Abigail Abigail | Web | 14. listopadu 2011 v 20:44 | Reagovat

Eragona jsem četla poprvé zřejmě před pěti lety. Knížku jsem si vydobyla od rodičů v rok prvního výtisku, ale trvalo mi dva roky než jsem se k němu dostala. Zpočátku mi přišel nudný. Druhý díl jsem se snažila číst tak jak bych chtěla, ale... nakonec mě přestal bavit příběh Eragona u elfů, ale mnohem více mě zaujal Roranův příběh, třetí díl mám doma a zřejmě si ho konečně přečtu :) Doufala jsem, že to bude pouze trilogie, tak jak původně mělo... bohůžel. No nevadí. :)
Film by nebyl tak špatný, pokud jste nečetli knihu. Bezvadný letecký záběry a soundtrack, bohužel, jinak to bylo poněkud slabé.

13 Yanny Yanny | Web | 14. listopadu 2011 v 22:53 | Reagovat

Mě se na celém tom příběhu nejvíc líbí věšťba, kterou si Eragon vyslechl a která se mu postupně plní...

14 Dragita Dragita | Web | 16. listopadu 2011 v 0:48 | Reagovat

Paolini u nás? To nesmím propásnout i kdyby to bylo jen v Praze :-D První díl jsem četla hned v roce 2004, teda to už je let a pořád má u mě své místo :-)

15 AndyOnbekend AndyOnbekend | Web | 17. listopadu 2011 v 0:07 | Reagovat

Miluju tu knížku!

16 Mitty Mitty | Web | 18. listopadu 2011 v 23:22 | Reagovat

Mám takový dojem, že elfka se jmenuje Arya.

17 nel-ly nel-ly | Web | 19. prosince 2011 v 13:11 | Reagovat

to je přesně ono, když jsem knihu kupovala před... no už dlouhými roky vlastně :D tak jsem měla tak aakorát věk a strašně mě to chytlo, dnes už bych potom v knihkupectví nejspíš nesáhla a vzhledem k té šílené prodlevě mezi díly se celkem bojím, jestli jsem neodrostla... ale poslední díl jsem číst začala v angličtině už (a musím se na chvíli vrátit k předchozím, abych se znovu zorientovala, naštěstí ty doma mám), protože jak to všechno skončí už mě zajímá roky

eragon je jeden z důvodů, proč už nezačínám číst nedopsané série

18 Jannie Jannie | Web | 23. prosince 2011 v 11:29 | Reagovat

Eragona jsem četla a myslím, že autor vytvořil opět něco, co miluje půlka světa.Takovou fantasy hledá každý, útěk do světa, kde nejsou žádné starosti.

19 Terýsek Terýsek | Web | 31. prosince 2011 v 18:11 | Reagovat

Přečetla jsem všechny tři díly a už se těším na ten čtvrtý,je to opravdu povedená série.Hodně se mi na ní líbila také mapa,která je v knize a rejstřík postav,takže se při Eragonově putování zaručeně neztratíte :-).

20 Julia Julia | E-mail | Web | 12. ledna 2012 v 16:45 | Reagovat

Už se na Eragona moc těším. Dostala jsem ho k Vánocům ale nějak jsem se k němu ještě nedostala. :-)

21 Johanka Johanka | Web | 21. ledna 2012 v 0:44 | Reagovat

Všechny tři díly jsem četla synovi před spaním...a často i sama sobě po tom, co už dávno spal. Znám je dokonale, protože jsem se ve čtení musela neustále vracet do míst, kde syn usínal :)

22 Anetka888 Anetka888 | E-mail | Web | 25. května 2012 v 15:10 | Reagovat

Všechny tři díly jsem přečetla během několika dní, takže to bylo trošku moc informací, ale kniha Eragon byla rozhodně lepší než film. Jen některé pasáže, kde cestovali, byly trochu nudné.
Mé nejoblíbenější postavy jsou Safira a Aria, miluju elfy.
Asi se mi ale nejvíc líbil Brisingr. Chystám se na 4. díl.

23 Erista Erista | Web | 25. května 2012 v 16:20 | Reagovat

Popravdě, nikdy jsem ji nedočetla až do konce. Mám ji v k knihovně už pár let, ale nějak mi nejde se začíst... Nic mě tam neoslovilo, nemohu číct, že je to špatná kniha, ale asi ne úplně pro mě.

24 Livien Livien | E-mail | Web | 22. srpna 2012 v 12:23 | Reagovat

Jak se říká - v jednoduchosti je krása. Paolini začal psát Eragona po patnáctém roce života a tak je velice těžké nahlížet na tento díl očima dospěláka. Myslím, že vzhledem k jeho věku jde o příjemnou fantasy, která k poslednímu dílu doslova rozkvetla. A buďme upřímní - ačkoli nepřináší zpočátku nic moc nového (což se myslím, ke konci mění), alespoň někde nejsou upíři, s kterými se jinak setkáváme doslova na každém kroku. :)

25 orange dresses orange dresses | E-mail | Web | 23. října 2012 v 9:15 | Reagovat

Q. What goes up when the rain comes down?
http://www.yeardress.org/

26 •Pet!nka• •Pet!nka• | E-mail | Web | 9. července 2013 v 23:39 | Reagovat

Tahle kniha se mi líbila a to moc. První díl byl naprostý trhák, zatímco ty ostatní u jen pokulhávaly. Je škoda, že to autor nedokázal zakončit nějak rozumně.

27 Everen Everen | 27. srpna 2013 v 17:52 | Reagovat

První díl i druhý mám prozatím zasebou, začetla jsem se do Brisingra. Moc dobře napsáno, teda alespoň podle mého názoru.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama