(Recenze) Stefanovy deníky: Zrození / Origins (#1)

27. října 2011 v 12:30 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autoři: L. J. Smith, K. Williamson, J. Plec
Série: Stefanovy deníky / Stefan's Diaries
Přeložila: Milena Hordinová
Nakladatelství: Fragment, 2011

Když se před lety Giuseppe Salvatore přestěhovat z Itálie do Nového světa, netoužil po ničem jiném, než vybudovat zde bezpečný domov a založit svou novou rodinu. Nyní se ovšem do jeho města vkrádají temní démoni, kteří se nebojí zabíjet a jejich obětí se může stát opravdu každý.

Mladý Stefan Salvatore se chystá na návštěvu své budoucí snoubenky, kterou mu vybral jeho otec. On ovšem závidí svému staršími bratrovi jeho lehkovážný život a to, jak se Damon vždy dokáže postavit otci, jenže na něj pak zbývá, aby se postaral o rodinné dědictví, o něco, co jeho otec tak pracně vybudovat, a jistě by i nadále vše plynulo dle otcových přání, kdyby mu do cesty nevstoupila tajemně krásná Katherine...

V nové sériové etapě Upířích deníků je velmi snadné rozpoznat především vliv stejnojmenného seriálu (The Vampire Diaries). Dostáváme se do doby, kdy byl ještě Stefan obyčejným člověkem a temnou stránku svého města začínal teprve pomalu poodhalovat.

Hned první naprosté klišé, vychází především z faktu, že všichni z rodů Zakladatelů provozují naprosto stejnou práci jako jejich potomci o století déle (starosta starostou, šerif šerifem(kou)). Snad to mělo posloužit pro efekt propojení seriálu a knih, byť z toho nakonec tento nápad vychází hodně lacině.

Ten kdo pak nemá rád seriálového Stefana především díky jeho melancholičnosti, bude při čtení lehce trpět. Máme tu bohužel postavu, která leč právě dosáhla plnoletosti, vyzařuje spíše sentiment malého utrápeného kluka, který by rád celosvětový mír, ale to jen pod podmínkou, že mu někdo řekne, aby si to přál. Kdyby příběh neprobíhal v roce 1864, lehce by bylo možné Stefana zaměnit s naprogramovaným strojem.

Co je však nutné ocenit, oproti jiným knihám z této edice, je rozhodně lepší a vypracovanější příběh, kdy alespoň směřujeme k nějakému jasnému cíli a nějaký ten děj se nám nestrhne jen v závěru, ale probíhá poměrně vyváženě celou knihou.
Pro příště by si autoři mohli dál pozor také na několik nepřesností, především s ohledem na dobu a několik dalších detailů, kterých si možná někdo nevšimne, ale jiným naopak budou bít silně do očí.
Vždyť i tenis, o kterém se Stefan v knize zmiňuje, vznikl až o deset let později. Před ním si bylo možné zahrát pouze obdobnou hru jménem paume původem z Francie a tenis dostal svůj název až po tom, co si ho pod ním jeho autor nechat patentovat.
Kromě toho do Stefanových deníků občas zasáhne i série původní (knižní) a ne jednou se nám pak otevírá rozpor mezi knihami a seriálem. Nebylo by proto na škodu, vybrat si spíše jen jediný zdroj, aby se čtenář nemotal do zbytečných sítí.

Po přečtení knihy jsem četla několik ne moc pozitivních prohlášení ohledně našeho překladu a tak jsem se o několik dní později pustila i do originálu. A dle mého, je pravdou, že by několik věcí šlo interpretovat lépe, ale nadruhou stranu by to pak mohlo být bráno jako zasahování do textu autorů, protože ani oni se s dialekty moc nemazlili a těžko se pak s takovým základem dělají nějaké výrazné zázraky.
Krásou pro Čecha, který si knihu čte v originále, je i určitá míra zapojení fantasie, protože mnoho vět je možné přeložit různě, myšlenka (základ) je ponechána, ale cit, na volbu z možných synonym, má už každý trochu jiný. I proto nám pak mohou knihy v originále připadat mnohem zajímavější. Obecně velkou chybou mnoha YA knih, je fakt, že moc neuznávají poměr využitého jazyka a doby, ve které se děj odehrává.

Zrození je tedy nápaditější, postavy ovšem nejsou výrazné tak, jak by si zasloužili. Stále je tu velký prostor, který by bylo možné skvěle využít, neboť má série pro dnešní dobu rozhodně velký potenciál. Především díky vlivu seriálu každého jistě zajímá, jak to všechno bylo ještě před Elenou.
Styl psaní je o něco lepší, přesto to stále není dost na to, abych knihu mohla doporučit i těm seriálem nepolíbeným. Pro ty kniha nemá opravdu nijak velký význam a můžou se s klidným svědomím pustit do jiných titulů, bez toho, aby se báli, že promarnili příběh svého života.
Většinu z toho dílu jsme mohli zaznamenat i v seriálu, přeci jen o tu základní linku celého dějství, proto by se dalo více nových věcí očekávat především od pokračování, které již také vyšlo a jaká že je to ta Chuť krve?

Abyss hodnocení: 5/10




* Zdroj obálky: Fragment
* Chtěla bych tímto poděkovat Fragmentu, za získání recenzního výtisku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z VD galerie
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vamp-Boy Vamp-Boy | E-mail | Web | 27. října 2011 v 12:40 | Reagovat

Vampire Diaries zbožňuju! Ale Stefanovy deníky, jsem ještě nečetl. :/ Bohužel! snad se k nim dostanu.

2 Katie Katie | Web | 27. října 2011 v 13:25 | Reagovat

Já četla první 4 díly upířích deníků a když jsem se chtěla pustit do dalších, celkem mě zarazilo, jak se celkem dobrá knížka přeměnila na úplnou hrůzu...Stefanovy deníky jsem raději ani nečetla a raději sleduju jen seriál, který mi přijde ze všeho nejlepší. Nemám ráda, když se do jedné věci míchají další a další nepotřebnosti. :)
Jinak super článek.

3 Reny DítkoRájová Reny DítkoRájová | 27. října 2011 v 14:38 | Reagovat

Stefanovy denky se mi docela líbily, ale některé věci se mi do doby děje zkrátka nehodily. Ať už tebou zmíněný tenis, nebo například oslovení "brácho", jenž se mi do onoho století absolutně nehodilo... V původních Upířích denících (knížce) Damon Stefana oslovoval posměšně "bratříčku" nebo tak nějak, podle mě by to určitě znělo lépe, ačkoli... v té době ještě Stefan a Damon nebyli nepřátelé...
A také se mi moc nelíbilo, že Stefanova a Damonova přeměna tu byla popsána jinak než v původních knížkách...
Ale jinak se to četlo celkem dobře...

4 Sammy Sammy | Web | 1. prosince 2011 v 14:12 | Reagovat

Stefanovy deníky... překvapily mě tam novinky ze života ale očekávala bych víc i když... co jsme očekávali když to mělo být z nudného období před jeho přeměnou? Rozhodně se ale četla docela dobře. :)

5 Pipi Pipi | Web | 1. prosince 2011 v 14:57 | Reagovat

Prvú sériu, Upírskych denníkov som prečítala len z donútenia. Umierala som nudou. Do tých ďalších som sa ani neodvážila pozrieť. Ale keď myslíš že táto je lepšia, možno si to ešte rozmyslím.:D

6 Ebolin Ebolin | Web | 1. prosince 2011 v 15:13 | Reagovat

Já osobně tyhle upíří deníky neznám a nikdy jsem nepociťovala touhu si je vlastně prozkoumat. Je o tom i film, že jo? Každou chvíli je v Bravíčku nějaká fotka tohohle Stefana :D
Ale má to své dva důvody, proč jsem se na tuhle recenzi mrkla s úsměvem
1) potřebuji nějaké ty vstupy do té Mikulášské soutěže ;-)
2) Soutěžím o tuhle knížku spolu s dalšími Upířími deníky v HOROROVÝCH POVÍDKÁCH a bylo by dobré vědět, jaké to je. ;-)
Nijak mě to moc nezaujmulo, ale každý má na vše svůj názor

7 alipeli alipeli | E-mail | 1. prosince 2011 v 16:22 | Reagovat

tuhle knížku se popravdě i bojím číst, už poslední díly Upířích deníků mě vůbec nebavily a na tuhle sérii také nejsou nijak valné recenze

8 Camellia Camellia | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 16:41 | Reagovat

Mě se nelíbí už samotné rozdíly mezi původní sérií upířích deníku a seriálem. Je to skoro, jakoby se jednalo o dva různé příběhy. Vždyť tam jsou v podstatě jenom stejné jména postav... Taky mi u klasické série vadí ta neukončenost a dojem, že bude děj trvat do nekonečna...

Rozhodla jsem se, že Stefanovy deníky číst nebudu. Připadá mi to trochu uměle psané "něco navíc". Navíc, jestli se vyskytují neshody v tom, zda vychází z knih nebo seriálu...

9 hajčuska hajčuska | 1. prosince 2011 v 17:38 | Reagovat

Seriál se mi líbí,knihy už tolik ne. Zdá se mi, že na dobu v které se příběh odehrává mluví postavy docela moderně... Upřímně jsem vůbec tuto knihu číst nechtěla, poněvadž Upíří Deníky(kniha)mi hrozně vadila. A když je serie 4.dílná tak by se po x letech nemělo dodělat dalších několik dílů. Každopádně kniha mile překvapila avšak je to průměr

10 Michiyo Michiyo | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 17:57 | Reagovat

První 4 díly upířích deníku se mi moc nelíbili, ale ušli. 5 díl pro mě, ale byl utrpením. To, že Elena se stala zase člověkem, ale neuměla mluvit atd. No už mě to přišlo strašně přeplácaný. Zato seriál je super. Stefanovy deníky jsem teď vyhrála u Syki tak doufám, že budou lepší než TVD. :-)

11 Maataaa Maataaa | Web | 1. prosince 2011 v 21:22 | Reagovat

Seriál mám rada, je to taká oddychovka...upírske denníky som nečítala, a myslím, že ani toto čítať nebudem...hoci uznvam, že pre fanúšikov, ktorí sú týmto seriálom fakt že posadnutí, je to kniha ako stvorená pre nich. :)

12 Luc Luc | E-mail | Web | 2. prosince 2011 v 10:15 | Reagovat

Jedna vec mi na seriály nikdy nesedela, a to odkiaľ v čertu sa vzal strýko Zachary? V seriály Stefan povedal, že ten penzion, kde bývajú patril ich rodine celé generácia, ale ich mama zomrela, otca zabil Stefan a Stefen a Damon  boli jediný pokračovatelia rodu Solvatore, tak kde sa tam vzal Zachary ? Dúfala, som, že mi kniha na túto otázku odpovie, ale žiaľ mýlila som sa.

PS: skvelá recenzia, tak ako vždy

13 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 2. prosince 2011 v 11:24 | Reagovat

tak tuhle knihu, stejně jako ostatní UD, asi vynechám... jasně, mají pěkné kostýmy, ale to jen díky fotkám, které jsi vybrala :-D
historické nepřesnosti jsou mi jedno, protože sama nevím, kdy přesně se co stalo, ale ani tak se do knihy nepustím...

14 Everlinet Everlinet | 2. prosince 2011 v 13:01 | Reagovat

Ačkoliv jsem Upíří deníky četla.. jen do určitého dílu, protože pak mi to přišlo nudné. Tohle bych ráda přečetla, seriálové UD mi příjdou místy opravdu horší než ty knížky, možná jsem sama, které to připadá trošku nudné, ale toť můj názor. Když jsem si přečetla recenzi, začala jsem uvažovat o tom, že si to jen vypůjčím, přecijen lepší to pak zavřít a vrátit než zavřít a vyhodit peníze. :D

15 Hanulla Hanulla | E-mail | Web | 3. prosince 2011 v 17:05 | Reagovat

Tuhle sérii jsem ještě něčetla, klasické VD mám přečtené všechny (no možná ne všechny, ztratila jsem přehled kolik u nás vyšlo dílů, já četla 6) ale jako seriálový fanoušek Damona (jsem antistefan:D) nevím jestli tyhle knížky budu číst, tvoje recenze je pěkná, ale utvrdila mě v tom, že o moc nepřicházím... ;-)

16 Yuuka Yuuka | Web | 3. prosince 2011 v 17:18 | Reagovat

četla jsem první sérii, ta se mi celkem líbila, ale seriál jsem sledovat přestala.  Když jsem se dozvěděla o "Stefanových denících" začala jsme zase přemýšlet, že bych si to přece jenom přečíst mohla, ale děkuji. Teď vím, že by to pravděpodobně byla ztráta času.

17 Karča88 Karča88 | Web | 3. prosince 2011 v 18:00 | Reagovat

Líbí se mi prolínání s upířími deníky jako takovými.
Některé části knihy na mě působí uspěchaným dojmem, kdy autoři moc nepřemýšleli o době, ve které se příběh odehrává a o věcech, které v knize zmiňují. Jako například ten tenis.
v Originále jsem to nečetla, takže nemůžu posuzovat rozdíly. Znám lepší knížky, ale rozhodně se mi četla dobře.. :)

18 carolin-a carolin-a | Web | 3. prosince 2011 v 18:07 | Reagovat

[17]: pardon, špatný nick, správný carolin-a

19 TerushQaH TerushQaH | 3. prosince 2011 v 22:50 | Reagovat

četla jsem VD ale přečetla jsem asi 4 díly.. a ten další už mě od začátku vůbec nebavil a vykašlala jsem se na to.. tuto knihu jsem vyhrála v jedné soutěži na intrnetu.. jak mi přišla tak jsem se do ní pustila.. ale zarazily mě v ní rozdíly oproti VD.. hlavně to jak "zemřela" Katherina... a druhý díl si kupovat nebudu.. možná když na něj narazím na netu tak si ho přečtu.. ale peníze bych za to asi neutratila

20 Sušenka Sušenka | E-mail | Web | 4. prosince 2011 v 13:57 | Reagovat

hezká recenze .... :)

chtěla bych se podívat, ale i přečíst Upíří deníky .. :)
si to pučím od kamarádky .. :)
sem teda velice zvědavá ..

21 Pegas99 Pegas99 | 17. února 2012 v 21:30 | Reagovat

Já četla všechny tři díly Stefanových deníků a musím říct že všechny kromě toho prvního jsou úžasné. Musím vás upozornit, že to není podle knihy, ale podle seriálu. Sice je tam pár odchylek, ale není to tak hrozné. Jinak mám ráda pořád stejného bratra - seriál, kniha i Stefanovy deníky - Damon. Myslím, že to je úžasně složitá postava :D
V prvním díle se člověk prakticky nudí a nic, co se tam děje ho vlastně nezaujme. Možná je to tím, že už člověk ví, jak to skončí, ale ty další dva... Damon se tam stará o neustálé napětí a toho je tam opravdu dost. Za těch 200 stran je tam tolik různých dojmů a nakonec se to všechno pěkně ujasní a člověk odkládá knihu s vědomím, že nemusí mučivě čekat na další děj.
Myslím, že to je výrazně lepší než Upíří deníky (kniha). Opravdu doporučuju :D

22 Suchoška Suchoška | E-mail | 16. dubna 2012 v 10:24 | Reagovat

Mám obojí jak upíří deníky tak Stefanovy. Stefanovy jsou bomba, ale ty upíří to je děs!V životě jsem nezažila takhle nudnou sérii a to už jsem občas nudnou četla, zatím jsem se donutila přečíst všechny ale je to fakt děs a to jsem se dozvěděla že letos a příští rok má vyjít dalších 6 dílů. Už teď je to o ničem, tak to by mě vážně zajímalo a ýčem chce ta autorka psát protože já už to asi rozhodně číst nebudu poslední díly odkládám pomalu po stránce a nutim se k tomu to vůbec číst je to fakt hrůza! :-!

23 lola181 lola181 | E-mail | 6. května 2012 v 13:12 | Reagovat

ja milujem seriál upírske denníky, rozmýšľala som a rozhodla som sa , že nechcem čítať stefanove denníky, pretože sa nepotrebujem vracať do minulosti, stačí mi to čo sa deje v seriáli teraz

24 romana tatíčková romana tatíčková | 15. května 2012 v 11:37 | Reagovat

miluji upiri deniky az az a nechci aby skoncili nejvic se mi tam líbí dejmon a elina videlasem 3serii a22díl askoncil dobre i divne ale vibrala si stefana nez dejmona skoda :-D

25 romana tatíčková romana tatíčková | 15. května 2012 v 12:02 | Reagovat

skoda ze se elina promenila v upíra ale tet je to jedno.  Rick semi tam uz nelíbí jak se promenil v upíra. nej víc se milíbí dejmon a co vám ;-)

26 crystal appliques for wedding dresses crystal appliques for wedding dresses | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:38 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.wiredress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama