(Recenze) Milenec z temnot / Dark Lover (#1)

1. srpna 2011 v 18:48 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: J. R. Ward
Série: Bratrstvo černé dýky / Black Dagger Brotherhood
Přeložila: Jiřina Stárková
Nakladatelství: Baronet, 2010

Pod temnou rouškou noci vycházejí na povrch bytosti, které mají stejně jako lidé své tužby, na rozdíl od nich je ovšem ovládá i žízeň po krvi. Netouží ale po té lidské, neboť při životě je dokáže udržet jen krev příslušníků vlastního rodu. Upíři by tak mohli poklidně žít vedle světa lidí, kdyby se je nesnažili zahubit bytosti, které obětovaly své srdce pro to, aby se mohly vyžívat v násilí a brutálním mučení. Díky tomu vzniklo Bratrstvo černé dýky, elitní upíří společenství, které má ochránit jejich druh.
Beth je jednou z mnoha redaktorek ve městě, kde nebezpečí číhá na každém kroku a je tak stále i o čem psát. Brzy ovšem nastane čas, kdy se její temnější část začne drát na povrch. Beth jako sirotek nikdy nepoznala své rodiče, matka zemřela při porodu a otec jednoduše zmizet, více se již o ni nezajímal... Nebo to si alespoň myslela, její otec ovšem patřil mezi upíří válečníky a i Beth tak v žilách koluje část upíří krve. Darius se musí postarat o to, aby jeho dcera proměnu přežila. Osud má však jiné plány a tak se Beth dostane až do rukou Wrathe, žíznícího po odplatě za smrt rodičů. Život Beth nyní leží v jeho rukách a na záda mu přitom dýchají zlověstní pronásledovatelé...

Pod pseudonymem J. R. Ward, u kterého by rozhodně nebyl problém pokládat autora za muže, se ukrývá Jessica Bird. Jak sama říká, k pocitu, že se ocitla v nebi, ji obvykle bohatě postačí její počítač, pes a hrnek kávy. Již několik let je známá jako jedna z nejlepších autorek paranormálních romancí pro dospělé, přičemž se jí podařilo ve svém odvětví získat i několik zajímavých cen.
Milenec z temnot je první díl její nejznámější série, přičemž v ději postupuje poměrně rychle a hned během první kapitoly se nám dostává zásadního zlomu celého příběhu.

Autorka se pokusila spojit napětí s vášní, což se jí taky opravdu podařilo, byť právě to druhé slovíčko dostává možná prostoru ještě o něco více. Co by měl ovšem taky člověk čekat od knihy, která má hned v názvu slovíčko "milenec". Nečekejte naivní romanci pro nezletilé, v tomto ohledu se J. R. Ward nebojí rychlých skoků vpřed a její příběh tak rozhodně nemá o živelnost nouzi. Bohužel i zde se neobejdeme bez toho, aby si kniha nezasloužila několik úsměšků, tak už to ale u romancí chodí a jen málo kdo v nich občas probírá i nedostatky týkající se sexuálního žití.
Nezvat ho harlekýnkou pro dospělé, ale také není to pravé, co by si děj zasloužil. Více ho ke všemu ještě ocení opravdu dospělý čtenář, nebo alespoň ten, který již nějaké ty řádky přečetl a může porovnávat s jinými tituly. Díky tomu si totiž série bude vážit nejspíše ještě o něco více. Ono totiž není problém najít podobných knížek hned několik, přesto si právě tahle série udržuje svou suverenitu a rozhodně ji lze zařadit do prvních příček ve svém žánrovém odvětví.

Série má v tuto chvíli již neuvěřitelných deset dílů, což vždy tak trochu nabádá k otázce, zda-li je vůbec možné napsat tak obsáhlou sérii a přitom udržet příběh stále na kvalitní úrovni. J. R. Ward v tomto ohledu pomáhá fakt, že se v každém díle věnuje jiné postavě a my se již v prvním díle mohli s velkou částí z nich setkat. Mimo Beth a Wrathe jsme k ostatním nakoukli jen velmi zlehka, i takové nakouknutí ovšem stačí, aby si čtenář uvědomil, že tohle je opravdu teprve začátek. Každá postava totiž tvoří naprosto odlišný dílek, který skvěle zapadá do charakteristicky nesourodého celku, není tak snad možné, aby si na své nepřišel opravdu každý.
Postava Wrathe byla zajímá, výbušná a přesto, že by na takové muže mohl kde kdo pohlížet jako na boha, bylo nám poodhaleno i několik jeho temnějších stránek. Autorka navíc využila jednoho nedostatku, který je přitom základním pilířem, díky kterému se stane tato knihu opravdu výjimečnou. Wrath byl tedy úžasný, přesto mám již teď několik dalších adeptů, kteří se hodlají porvat o post toho nejlepšího. Bitva to bude věru velkolepá.
Jediné momenty, které mě moc neuchvátili patřili k pohledům na odvrácenou stranu. Tedy k bezduchým, kteří se snaží upíří společenství vyhubit. Pan X mi nepřišel moc strašidelný, řekněme, že většina upírů by s ním udělala krátký proces, jediná výhoda bezduchých spočívá ve velkém počtu. Na představiteli zla by to chtělo do budoucna trochu více zamakat, dost možná je totiž to příběhové zlo mnohem důležitější než dobro.

Pokud se na knihu vrhnete s očekáváním neustálých bojů a vzrůstajícího napětí, netroufám si tak úplně říci, zda je právě Milenec z temnot tím pravým. Napínavé okamžiky sice proplétají celý příběh, přesto by velká míra něžností mohla být pro určité čtenáře nemalou překážkou. Každý se k sexuálním hrátkám v knihách nestaví moc dobře, na druhou stranu si snad někdo takový této knihy ani nevšimne.
Ona totiž neklame a nenabízí něco co nemá, každý, kdo se do ní začte, ví od samého počátku do čeho šel. Je tedy nesmyslné stěžovat si na postavy, které se na sebe z touhy rovnou vrhnou. "Milenec z temnot" vyjadřuje veškerý knižní obsah a všechny rozkoše mají opravdu tajemný podtext, za což může především fakt, že jsme stále ve světě nereálném - mystickém.
Kniha byla v každém ohledu velmi dobře čtivá a rozhodně se tedy nebojím ve čtení série pokračovat. Nakladatelství Baronet již nyní nabízí šest vydaných knih, přičemž sedmá vychází již na konci srpna a další dva díly, spolu s průvodcem vyjdou ještě letos.

Abyss hodnocení: 7/10






* Zdroj obalu knihy: bux.cz
* Chtěla bych tímto poděkovat nakladatelství Baronet, za recenzní výtísk této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 scarletin scarletin | Web | 1. srpna 2011 v 19:20 | Reagovat

Zaujímavé

2 Peter Cross Peter Cross | Web | 1. srpna 2011 v 19:29 | Reagovat

Wow. Vypadá to naprosto skvěle, ten děj mě naprosto uchvátil. Obálka by mě sice třeba v knihkupectví nezaujala, ale teď již mám jisto co bude další knížka kterou si koupím. ^^ A ta recenze je napsána opravdu skvěle. :)

3 luckily luckily | Web | 1. srpna 2011 v 19:36 | Reagovat

Já právě čtu Nespoutaného milence...:) Tahle sériemě uchvátila, i když jsem se docela skepticky stavěla k první knížce a to kvůli obálce, ono to opravdu podle obálek vypadá jako nějaká harlekýnka..:D Naštěstí jsem si to koupila a můžu prožívat skvělé příběhy Bratrstva.
PS. Podle mě je zatím nejlepší 3. díl, který je o Zsadistovi.

4 Terka Terka | Web | 1. srpna 2011 v 19:37 | Reagovat

Opravdu majií své tužky? :-D
jinak, pocedená RC.

5 Abyss Abyss | Web | 1. srpna 2011 v 20:02 | Reagovat

[4]: Rozhodně :D Někdy se povedou skvělé kousky xD ještě že tě mám :D

[3]: Na ten se zrovna těším asi nejvíc :)

[2]: Tak se pak nezapomeň zastavit a říct, jak se ti kniha líbila :)))

6 Jasmína Jasmína | Web | 1. srpna 2011 v 21:51 | Reagovat

Napětí s vášní? To je něco pro mě :)

7 luckily luckily | Web | 1. srpna 2011 v 22:04 | Reagovat

[5]: Těš, ten je zatím nejlepší!:)

8 Neriah Neriah | Web | 1. srpna 2011 v 22:55 | Reagovat

Mě tato kniha nezaujala natolik, abych ji řadila mezi oblíbené, ale uznávám, že na ní něco je. Souhlasím s Luckily, že třetí část je zatím nejlepší... Od čtvrté nahoru jsem to ještě nečetla, čekám na chvíli, kdy nebudu mít vůbec co číst, což ale v nejbližší době vůbec nehrozí :D

9 Beňulka Beňulka | 2. srpna 2011 v 8:06 | Reagovat

Mám přečtených všech 6 dílů a mezi nejlepší řadím rozhodně 2.díl o Rhagovi, to je miláček :-) díl o Z mě tolik nenadchnul už z důvodu, že jeho oblíbenost je založená na Z minulosti a je to napsáno tak, aby to chytlo za srdce... Rhage je nejromantičtější zatím z celé serie, pak Wrath a teprve pak Zsadist. Vyhlazovací společnost mě nebere v žádném díle, ale někdy dává možnost oddechu od všech těch žhavých scén :)

10 Hráblík=) Hráblík=) | Web | 1. května 2012 v 15:23 | Reagovat

Tahle série knih mě vůbec nechytla, asi to bylo stylem psaní, nebo nevím čím, ale prostě mi nějak nesedly :)

11 Ells Ells | Web | 1. května 2012 v 16:13 | Reagovat

Na téhle sérii mě odrazuje jediná věc. Má nekonečně mnoho dílů. :-D Obálka by mě ani tak moc nelákala, ale ty kladné ohlasy jsou čím dál tím víc viditelnější...

12 Miss Murder Miss Murder | E-mail | Web | 1. května 2012 v 16:28 | Reagovat

Musím uznat že i přesto, že mám skoro všechny díly, moc se mi do čtení nechce. Všichni mi knihu doporučují, ale ta obálka mě tak nějak odrazuje.
Na druhou stranu...recenze vypadá zajímavě, tak doufejme že se k Milenci časem dokopu :-D

13 VeEee VeEee | Web | 1. května 2012 v 17:55 | Reagovat

Kdyby tak ten Baronet neměl tak divné obálky... achjo... Přijde mi to spíš jako nějaká červená knihovna :D ale tak nemůžu soudit, když jsem ještě nečetla, že?

14 Suši Suši | E-mail | Web | 2. května 2012 v 22:37 | Reagovat

Souhlasím s VeEee, taky mi ta obálka přijde... no... radši nic =D
Knížka by mohla být zaajímavá, ale nevím, jestli do toho půjdu, přece jen mám na seznamu jiné, pro mě zajímavější =) Ale názor ti neberu, supr recenze, jako vždy 0=)

15 Hanulla Hanulla | E-mail | Web | 3. května 2012 v 12:58 | Reagovat

Knížky Bratrstva patří mezi mou nejoblíbenější sérii. Začetla jsem se do ní někdy před rokem a od té doby Bratry překonala snad jen Kate Daniels.
Jak teda říkají holky o pár komentářů nade mnou, ty obálky k celé sérii jsou děs a hrůza, ale poslední doubou se Baronet celkem polepšil takže snad se nám poštěstí s lepší obálky u Bratrstva... :-D

16 moira moira | Web | 4. května 2012 v 15:11 | Reagovat

knihy jsou moje guilty pleasures, miluju je a čtou se strašně dobře. Uvažovala jsem, že si je pořídím v originále, aspoň by mi ostatní nekoukali přes rameno. :D
Jediné, co mi na knihách vadí, jsou zvláštní obálky. Nesedí mi, u čtvrtého dílu je to jasné vykrádání oblíbených seriálů. :D

17 nel-ly nel-ly | Web | 11. května 2012 v 23:01 | Reagovat

Tohle se mi líbilo. Věděla jsem do čeho jdu a že to bude hlavně spíš o těch vztazích, ne nějaký akci, ale i ta akce byla dobře popsaná, upíři relativně zajímaví a hlavně autorka prostě umí charaktery - zajímavé, tragické, heroické
myslím, že jde o velice kvalitní začátek dobré serie, jejíž vrcholje pak u třetí knihy, jenže pak... no, jsem u devátý? :D ježiš... a je to prostě už to samé stále dokola a i když zajímavé a hezky napsané, tak přeci jen v devíti dílech už to začne nudit

přesto mito bylo mnohem milejší, než kdejaká YA s upírama

18 kacenec kacenec | 17. května 2012 v 18:31 | Reagovat

ja som prečítala všetky diely vydané v SR a nemôžem sa dočkať desiateho. prvé diely sú naozaj každá kniha o niektorom z bratov, v ďalších dieloch sa to už našťastie začína prelínať, takže v jednej knihe okrem hlavného príbehu niektorého člena bratstva sa dozvieme čo-to aj o ostatných.nie je to práve čítanie pre násťročných,niektoré scény a príbehy sú naozaj kruté, ale táto séria je na treťom mieste, hneď za kenyonovej dark hunters a clareovej mortal instruments.

19 Dadka Dadka | E-mail | 17. května 2012 v 21:09 | Reagovat

Milujem nielen túto knihu (lebo bola prvá) ale aj celú sériu. A začínam mať zlý vplyv na kolegyne, lebo im neprstajne pchám ďalšie diely do rúk a nadriadené ma začínajú neznášať, lebo začínam presadzovať nákup českých "erotických" kníh (zase o upíroch Dada!!!) do detskej knižnice. No holt, keď si neviem pomôcť :-D  :-D  :-D

20 Jana Jana | E-mail | 20. května 2012 v 18:54 | Reagovat

Tohle bude krátké :D  Kniha je skvělá a celou tuhle sérii miluju! Už se těším na 10. díl! Víc k tomu asi není co dodat :D ;-)

21 Nita Nita | 20. května 2012 v 21:00 | Reagovat

Kdo má rád upíry, opravdu fantasticky napsané :) Po dlouhé době jsem našla čtivou oddechovku ;) A navíc nesmíně romantické :)

22 Te. Te. | 20. května 2012 v 21:26 | Reagovat

Upřímně, připadám si jako snad jediná, které se tahle sága prostě nelíbí :D Přišlo mi, že knížky zkrátka nemají žádný spád. Pořád jsem čekala na nějakou pořádnou akci, epické souboje, ostrou dějovou linii... Autorka se místo toho radši věnovala milostnému životu svých postav. Oceňuji to, jak bezprostředně se stavěla k sexu, nemocem, problémům v rodině. Ale dle mého gusta by nebylo na škodu tyhle věci trochu zkrouhnout a rozvést spíš pořádně hlavní linii :-D Ale to je jen můj názor. Asi jsem po těch samých pozitivních recenzích čekala až moc velký zázrak :-D

23 Fée Fée | Web | 25. května 2012 v 15:00 | Reagovat

Musím se sklonit před tvými recenzemi, jsou fakt super :-)
A i když mě tedy tahle kniha vůbec neláká a ani ji číst s největší pravděpodobností nebudu, přesto mě recenze bavila :-)

24 ivula26 ivula26 | E-mail | 30. května 2012 v 11:40 | Reagovat

čítate bez dychu.... na nič iné nemyslíte a nič iné nevnímate len dej knihy. Ak hovoríme o milencovi z temnôt, tak musíme hovoriť o každej knihe v sérii BDB. Tak ako nemôžeme hovoriť iba o Wrathovi, ale musíme spomenúť každého jedného brata. Absolútne odporúčam(pre tých ktorí hľadajú závislosť, toto je jedna za ktorú sa nemusíte hanbiť a z ktorej sa nebudete chcieť vyliečiť). Veď príbeh týchto bratov sa ešte len začal. V tejto knihe.

25 Watches Ferrari Watches Ferrari | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:51 | Reagovat

Hello, just wanted you to know I have added your site to my Google bookmarks because of your great blog layout. But in earnest, I think your site has one of the simplest theme Ive came across. It really helps make reading your blog a lot easier.
http://www.kreplicawatches.com/Tag-Heuer-Aquaracer.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama