Upírova fotografie / Vampire's Photograph (#1)

5. července 2011 v 17:52 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autor: Kevin Emerson
Série: Oliver Nocturno / Oliver Nocturne
Překladatelka: Emílie Harantová
Nakladatelství: CooBoo, 2010

Oliver Nocturno je upír a náš svět již obývá přes šedesát let, na lidský přepočet je mu však pouze třináct. Mimo to, že místo v posteli spí v rakvi a jeho rodina bydlí ve sklepě namísto aby obývala vršek domu, je prostě jen další kluk, co musí chodit do školy. Jenže do upírské, ve které se učí večer a mimo jiné probíhá zkoušení z neviditelnosti.
Oliver není člověk, ale necítí se být ani správným upírem. Jak by na něj rodiče mohli být pyšní, když nemá chuť po večerech někoho vysávat, ani děsit stejně jako starší bratr, který si nechává říkat Zlocius - Charles je prostě pro upírá míň cool.
Jenže je tu Emalie, které se náhodou podaří Olivera vyfotit a bohužel ani nebude sám, kdo se o tomto incidentu dozví. Upíří ovšem musí zůstat před lidmi utajeni a Emalii tak hrozí nebezpečí. Ke všemu Oliver ani netuší, jak by na fotce mohl vypadat. V zrcadle se nevidí - existují pouze portréty a focení je podle rodičů pro upíra nebezpečné, přesto tu Oliver stále je a čím dál více ho začíná jeho tajemná fotografie zajímat. Až příliš brzy si však uvědomí, že stojí na začátku ještě zajímavějšího a temnější upířího tajemství.

Kevin Emerson nám přináší klasické pojetí upírů, avšak dobře stylizované pro dnešní mladou generaci. Dostává se nám tak do rukou velmi milá a přitom vtipná kniha. Věkově je určená především pro ty mladší, přesto jako odpočinkové čtení dokáže dobře posloužit i těm o trochu odrostlejším.

Rodina Nocturnových vlastní starý dům, nebo by se spíše hodilo říct starou barabiznu, k čemu by taky byl upírům rodinný domek, když obyvají jen jeho nejspodnější část. Oliver tráví den, jako každý jiný upír, ve své rakvi ve sklepě a večer pak navštěvuje utajenou upíří školu.
I přesto, že se živí krví, je však upírem opravdu hodně netypickým. A o tom je vlastně celý tento humorný příběh. V rodině, kde je jeho bratr chválen za večerní strašení obyčejných lidí to má Oliver poměrně dost těžké. Děsit smrtelníky ho nebaví a mnohem více by stál o normální kamarády.
Na rozdíl od ostatních navíc trpí občasnými stavy úzkosti a nedělá mu problém soucítit s lidmi, které by však měl mít správně chuť rozsápat. Oliver by prostě rád byl tím hodným a i když se snaží svou dobrotu před ostatnímu ukrýt, obvykle se mu to moc nedaří. Chudák Olí tak nikam nezapadá - pro svůj svět je moc hodný a pro ten lidský zase.. no moc jiný.

Hned na začátku knihy se navíc dostáváme před tajemnou Bránu a postupem knihy zjišťujeme, k čemu vlastně slouží. Upíři zde navíc při své dospělosti získávají démona, jež je odvrácenou stranou jejich duše. I přesto, že jsou zde upíři pojati poměrně klasicky, je možné naleznout i několik nových schopností. A zajímavá je i upíří komunita, před smrtelníky dobře ukrytá v jinak odpudivých kanálech.

Upírova fotografie svou přímočarostí hodně připomíná sérii Darrena Shana, oproti ní se však vyvarovává přebytečné ztrátě krve, kterou je Darren proslulý. Oliver Nocturno je tak takový milejší bratříček Darrena Shana.
Bohužel přes dobře plynulý děj, je zde možné naleznout i několik nejasností, které úplně nezapadají, holt ani Kevin Emerson není dokonalý a snad se mu tyto neduhy podaří v pokračování odstranit.
Samotný konec knihy je pak doopravdy šokující. Možná však až moc a čtenář nestačí valit bulvy, což byl ovšem asi autorův záměr, aby mohl mladého člověka přilákat i k pokračování, neboť kniha končí poměrně hodně otevřeně.
Pokud toužíte po lehlém čtení a chcete si chvilku odpočinout od těžší literatury, čeká tu Oliver Nocturno již jen na Vás. Není však dobré očekávat zázraky a knihu bych doporučila spíše čtenářům do patnácti let, kteří by ji mohli ocenit o něco více.

Abyss hodnocení: 6/10


* Zdroj obalu knihy: CooBoo
* Chtěla bych tímto poděkovat CooBoo, za získání recenzního výtísku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
* Pozn. mám-li se dívám očima mladšího čtenáře, bylo by hodnocení nejspíše mezi 7 a 8
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

"Upírova fotografie?"

Možná ano...
Spíše ne...

Komentáře

1 Hanyuu Hanyuu | Web | 5. července 2011 v 18:35 | Reagovat

Moje sestra to četla a dost se jí to líbilo...(Což je zvláštní, protože si myslím, že jsou lepší díla a zrovna ona je člověk, co přečte jednu knihu za rok se slovy, že jí musí kniha zaujmout a opravdu bavit, proto čte tak šíleně málo). Už co jsem si doma ale tu knihu tak prohlížela, řekla jsem si, že by to asi nebylo zrovna nic pro mě... a tahle recenze mi to jen potvrdila... navíc mě ani nijak nedostanou knihy o upírech...

2 Hanyuu Hanyuu | Web | 5. července 2011 v 18:37 | Reagovat

Jo a omlouvám se, ale jen bych tě chtěla upozornit, jak máš v menu ty Temné dny, tak máš spletené příjmení autorky... místo R tam máš L :D

3 Gauri Gauri | Web | 5. července 2011 v 18:38 | Reagovat

Vypadá to zajímavě. Ale už mám těch upírů na každym rohu plné zuby. Možná si to přečtu až to upíří období trošku odpadne.

4 Abyss Abyss | Web | 5. července 2011 v 18:40 | Reagovat

[2]: Vidíš to, překlep se vrtne všude :D

5 Jasmína Jasmína | Web | 5. července 2011 v 19:31 | Reagovat

Zní to zajímavě, ale mě knihy o upírech nikdy nelákaly, protože mi připomínaly twilight..

6 Rosie Rosie | Web | 5. července 2011 v 19:43 | Reagovat

[3]: pravda... mě už ti upíři také lezou krkem. Velký boom Stmívání a Upíří deníky... Zkrátka upíři kam se podíváš

7 Lokusta Lokusta | Web | 6. července 2011 v 13:22 | Reagovat

Trochu sa tu načrtlo, že upírov je až až, ale vzhľadom na to, že som človek, ktorý naposledy čítal knihu o upíroch v podobe Rice pred dávnejšími rokmi, tak by som to ako oddychovku brala. Ak by som však mala na to neskôr napísať recenziu, tak by som ju určite roztrhala v zuboch, ale u tejto knihy sa mi zdá ako jednoznačné plus, že sa nesnaží tváriť, že je pre "veľké dievčatá", ktoré z nej urobia megahit.

8 Adelaine Monroe Sawyer Adelaine Monroe Sawyer | Web | 6. července 2011 v 15:19 | Reagovat

Tuhle knihu jsem si koupila, ale už ve chvíli, když jsem zjistila, že je mu jen 13 mi bylo jasné, že to nebude nic pro mě. Mě se ta kniha nelíbila, přišla mi taková místy směšná a dost podivná. Celkově mě ta kniha prostě nezaujala.

9 Destel Destel | Web | 10. srpna 2011 v 18:20 | Reagovat

Mám pocit, že jsem četla něco podobného, ale bylo to hodně dávno a vybavuju si jenom něco. Název knihy už je dávno zapomenut.
Docela by mě zajímalo, jak vypadá na té fotografii, ale zas ne natolik, abych si kvůli tomu knihu koupila.
Kéž bych byla o pět let mladší. :D Pak by to vůbec nebyl problém.

10 Annie Annie | 10. srpna 2011 v 20:03 | Reagovat

Další krásná série od Richelle. Píše opravdu krásně a to už předvedla u VA, Sukubou to jenom dovršila. Když jsem četla první kapitolu tak už jsem nemohla přestat a zase jsem u toho byla až do té doby než na mě mamka v noci vběhla :D Kniha je naprosto úžasná čekám jen aby mi přišel už druhý díl :) Doufám, že sdílíte můj názor i vy ostatní ;)

11 Annie Annie | 10. srpna 2011 v 20:05 | Reagovat

Hupsky :D pardon jsem tu prvně sem takže se tu pořádně nevyznám :D omlouvám se :D

12 calla-blue calla-blue | 16. února 2012 v 17:16 | Reagovat

Chtěla jsem se jenom zeptat.Souvisí nějak první a druhý díl? Jáá mám pouze druhý a nevím jestli záleží na tom že sem nepřečetla první díl. Díky za odpověď :-)

13 Abyss Abyss | 16. února 2012 v 17:59 | Reagovat

[12]: Je to pokračující série, takže by určitě bylo lepší, začít od začátku :))

14 Hráblík=) Hráblík=) | Web | 1. května 2012 v 15:25 | Reagovat

Řekla bych, že to je spíše pro mladší čtenáře, ale i tka by to mohlo být zábavné :) takové to "starší" pojednávání o upírech :D

15 Ells Ells | Web | 1. května 2012 v 16:07 | Reagovat

O téhle jsem dříve uvažovala, pak když jsem si ji půjčila od kamarádky, po pár větách jsem řekla ne! Tohle číst nebudu. Vždyť je to pro děti! A tak to zůstalo do dneška.

16 DominikaCouf DominikaCouf | 1. května 2012 v 16:39 | Reagovat

kvůli recenzi bych se po ní porozhlédla, ale ty komentáře.. asi už ne :D
jinak se mi líbí, že ten upíří svět má udělaný jinak-jiná pravidla, zásady,.. je to docela divný, že upíři, kteří neexistují, mají v každé knížce stejný prostředí a životní osudy. trochu to vypadá, jako kdyby autoři neměli fantazii nebo nechtěli vymýšlet něco nového, ze strachu, aby je neopustili čtenáři :/
+ mám raději upíry typu Olivera než třeba Damona Salvatora (navíc Upíří deníky jsou fakt otřesný :D)

17 Kikulka Kikulka | Web | 1. května 2012 v 17:15 | Reagovat

Už jsem otéto knížce slyšela. Kamarádky mi ji nejednou doporučovala, ale já přes narůstající povinnou četbu ještě němal čas se do knížky pustit. Ale doufám, že to v nejbližší době půjde, protože ta recenze mě ještě víc nalákala tu knžíku sehnat, otevřít a začít číst a hodit povinnou četbu za hlavu

18 Tez Tez | Web | 1. května 2012 v 17:35 | Reagovat

Upíři mě nějak zvlášť neberou, ještě k tomu třináctiletí... Ale možná, že se k té knížce někdy dostanu, právě proto, že je pro děti :)
Ale musím uznat, že název i obálka jsou povedené.

19 Aneta H. Aneta H. | E-mail | 1. května 2012 v 17:38 | Reagovat

Upírovu fotografii mám doma už od Vánoc, ale ještě jsem se nedokopala k jejímu přečtení :-D
Myslím, že tvoje recenze mi k tomu "dokopání se" pomohla - už jsem si ji napsala na seznam knih, které budu číst hned po maturitě.

20 GiraffeAndy GiraffeAndy | E-mail | Web | 1. května 2012 v 17:52 | Reagovat

No patnáct už mi bylo a upíři už mi taky tak trochu lezou krkem... Takže asi nic pro mě, ale má pěknou obálku. :-)

21 VeEee VeEee | Web | 1. května 2012 v 17:57 | Reagovat

Nemůžu si pomoc, ale tohle mě nijak zvlášť neláká :(. Nevím, ale přijde mi to prostě takové zvláštní, už jen ta obálka se mi zdá divná :D

22 Annie Annie | Web | 2. května 2012 v 15:24 | Reagovat

Nejdřív jsem nad tím mávla rukou ("zas upíři"), ale dala jsem tomu šanci a přečetla si recenzi (a komentáře).
Po přečtení recenze jsem nakrčila nos a v anketě klikla na "spíše ne" a komentáře mě v tom utvrdily. Ač tam pravděpodobně bude několik scén, kvůli kterým by stálo za to si knihu přečíst, nějak mě to extra neláká. Ale má moc pěknou obálku... No, uvidíme. Zatím se po knize nějak aktivně shánět nebudu, ale třeba někdy změním názor. :-)
Btw, nejsem ta "Annie" nahoře. Sukubu jsem nečetla a ač tvůj blog znám už docela dlouho, komentovat jsem ti začala až teď kvůli giveaway, protože jsem strašlivě a neskutečně líná :-D

23 moira moira | Web | 4. května 2012 v 15:13 | Reagovat

abych se přiznala, já se téhle knize obloukem vyhla. upířin a jiných polotovarů už začínám mít až po krk. (chudák takto odvržená málem kvůli předsudkům skončila i Mercy Thompson. :D).
Z tvé recenze usuzuju, že jsem ani o moc nepřišla. Když už mám číst něco pro děti, ať to má pořádnou kvalitu nebo je to klasická pohádka. x))

24 lola181 lola181 | E-mail | 6. května 2012 v 16:05 | Reagovat

mňa táto knižka zaujala, neodradí ma to, že je to ďalšia upírska tématika, pretože tu je to poňaté inak a ešte k tomu je to vtipné a nevadí mi, že som prekročila odporúčanú vekovú hranicu :D jednoznačne sa teším na to keď ju budem mať :)

25 Monča Monča | Web | 6. května 2012 v 23:34 | Reagovat

No nevím. Moc jsem toho o upírech nečetla, akorád Upíří deníky a to jen jeden díl, který jsem dostala od kamarádky k Vánocům. Podle recenze to nejspíš není nic moc, ale je možné, jak jsi říkala, že je to spíše pro mladší čtenáře, tudíž oni by to zase hodnotili jinak.

26 Pease Pease | 8. května 2012 v 20:54 | Reagovat

Knižku jsem četla asi už před půl rokem a je to celkem taková oddychovka. Další díly  pravděpodobně číst nebudu, ale ani nelituji strávený čas nad prvním dílem.

27 Pipi :) Pipi :) | 13. května 2012 v 22:20 | Reagovat

Táto knižka mi neprišla veľmi originálna, ale prečítala som ju. Ale tá recenzia je úžasná, asi by som si ju hneď prečítala, ak by som ju ešte nečitala :D

28 .eS .eS | Web | 15. května 2012 v 18:04 | Reagovat

Zvláštní kniha. Asi začnu více číst, zvlášt teď, když nemáme POVINNOU četbu.

Jinak se fotografiím věnuji, a fotografie knihy jsou krásné ;)

29 Sara Whitney Sara Whitney | Web | 27. května 2012 v 12:54 | Reagovat

První díl této série jsem četla a docela mě to i zaujalo, pak jsem si půjčila další, a nějak nevím, už to nebylo ono a o sérii jsem ztratila zájem. Jak píšeš, je to spíše oddechovka, znovu bych si ji asi nepřečetla a mít ji doma taky nijak netoužím ;-)

30 sexy prom dresses sexy prom dresses | E-mail | Web | 23. října 2012 v 7:44 | Reagovat

Which Golf Clubs Are Better - Steel or Graphite ?.
http://www.agoweddingdresses.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama