Moře nestvůr / The Sea of Monsters (#2)

24. července 2011 v 17:59 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autor: Rick Riordan
Série: Percy Jackson
Přeložila: Dana Chodilová
Nakladatelství: Fragment, 2010

Po předešlém dobrodružství se Percymu podařilo strávit poměrně poklidný školní rok. Což znamená žádné nadpřirozené příšery, ale několik školních blbečků, i tak se mu ale podařilo najít nového kamaráda Tysona, a nebo si dost možná právě on našel jeho.
Každopádně Percy se už těší na prázdninový tábor. Tábor polokrevných, jehož jméno není jen součástí reklamní propagandy, ale přesnou realitou. Před Percym je ovšem ještě jeden školní den, který ho od tábora dělí a nebyl by to on, kdyby měl tento den skončit poklidně.
Když jste polokrevným, tedy dítětem člověka a boha, dá se očekávat nějaký zájem o vaši osobnost. Bohužel pro tyhle potomky jsou to právě nadpřirozené příšery, které se natahují po jejich krku... aby ho mohli rozervat a nebo je jakkoliv jinak zbavit života.
Tábor polokrevných je pak jedno z mála míst na zemi, kde nebezpečí nehrozí. Tedy tak tomu bylo ještě donedávna, nyní je ovšem v nebezpečí stejně jako jeho táborníci a nebyl by to satyr Glover, aby se taky nedostal do nějakých problémů...

Rick Riordan pro nás opět připravil další díl mýtického dobrodružství. Percymu je třináct a tak stoupl i jeho zápal pro věc. Nemilosrdně si začíná zvykat na to, že už nikdy nebude žít normálním životem. Přeci jen je jako magnet na všemožné krvelačné nestvůry a jeden prostý úkol, zůstat naživu, díky tomu získává naprosto nový rozměr.

Tvořit něco nového, ze starých dobře zaběhnutých věcí, je vždy tak trochu risk. Máte totiž šanci padesát na padesát, že se čtenáři nebude líbit, co jste se základem toho všeho provedli. Našemu autorovi se to ovšem povedlo, protože každou nadpřirozenou věc dokáže spojit s nějakou reálnou. Nedělá mu problém udělat si legraci z dnešní společnosti a za použití mytologických bytostí se z toho stává velmi důmyslná náplň pro stále běžící příběh.
Kniha opravdu neobsahuje hluchá místa, v jejím ději se stále něco děje. Postavy akorát stihnou dorazit z jednoho dobrodružství a za rohem již na ně čeká druhé.
Nejsou tu žádné váznoucí popisy, ani nesmyslné dialogy. Vše má své místo, ať už slouží k postupu v ději, pobavení či nabádání na pokračování. Percy Jackson je jednoznačně ta správná volba pro každého mladého dobrodruha.

Děti musí být z této série jednoznačně nadšení. Jako rodič bych se tedy rozhodně nebála Jacksona dítěti předčítat. Nejneslušnější výraz, který v ní naleznete, je ke všemu "chaluhový mozeček", autor prostě nepotřebuje nadávky, aby mohl pobavit. Ironie a sarkasmus stojí na takové té dětské úrovni, která ovšem nemá problém ani s pobavením těch starších a míra dobrodružnosti je přitom vysoká.

Harry Potter by měl růst s dětmi, stejně tak je na tom i Percy, již nyní se dá očekávám, že této postavě se charakter teprve tvoří a každým dílem bude úroveň vzrůstat.
Je jen škoda, že sérii spisovateli nevydali dříve (a to ji měl napsanou již nějakou chvíli předtím, než si ho nakladatelství všimlo) a já se k ní tak třeba nedostala jako mladší, myslím že bych si k ní vytvořila poměrně stejný vztah jako k Harrymu. Albatros má Harryho a Fragment Percyho, spolu pak tvoří sakramentsky dobrou dvojici, s kterou by měl prožít dětství každý, u kterého chtějí rodiče probudit lásku k příběhům na papíře.

To by bylo tedy k příběhu z pohledu dítěte, avšak mě samotnou by jako dítě označilo již asi jen mizivé množství lidí, pokud tedy vůbec někdo, a přesto i já se u příběhu bavila. Ta lehkost s kterou je příběh podáván dokáže zaujmout i nás starší, přitom je všechno jednoznačné a nepřipouští námitky.
To proč se mytologické středisko nalézá právě v Americe je dost možná trochu úsměvné, ale na druhou stranu proč ne. Autor to tam zná asi nejlépe a tak je pro něj i spojování reálna s nadpřirozenem jednodušší, nikdo po něm nemůže chtít, aby zasahoval někam, kde to nezná, protože právě pak by se mohli začít tvořit ty pravé nesmysly.

Novodová mytologická série, je tak krásné odpočinkové čtení pro ty starší. Mladší čtenáři ji zase budou hltat jako napínavé a zábavné čtení. Co kniha slibuje to taky obsahuje. Proto ten, kdo k příběhu přichází s jinými požadavky, nemůže se pak divit, že mu kniha nevyhověla. Snad každý si ale vybírá knihy podle svého vkusu a ne jen proto, aby jí pak mohl v konečném výsledku co nejvíce ublížit. Percy Jackson by si to rozhodně nezasloužil.

Abyss hodnocení: 8/10





* Zdroj obálky: Fragment
* Chtěla bych tímto poděkovat Fragmentu, za získání recenzního výtisku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z oficiální stránky série
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 25. července 2011 v 5:53 | Reagovat

Tuhle sérii mi absolutně znechutil film, který byl podle ní natočen. Ještě teď se mi ježí srst i na ponožkách. Věřím, že knížka bude lepší, ale ne, nepřekonám to.

2 Polgara Polgara | Web | 25. července 2011 v 13:28 | Reagovat

Mám stejný problém jako Temnářka, ale přesto si však myslím, že filme nebyl tak špatný, i když se mohli snažit víc. Přesto se však k téhle sérii časem dokopu, když na ni vidím všude samou chválu. Děkuju za hezkou recenzi :-)

3 Ettelëa Dragons Ettelëa Dragons | Web | 30. července 2011 v 14:10 | Reagovat

Já jsem se do téhle série ještě nepustila a je to možná dobře. Film se mi totiž hodně líbil. Možná se k ní časem dostanu, ale nevím... na mě je taková až moc dětská. Možná, jak ř´íkáš ty, kdyby vycházela, když jsem byla mladší, tak bych si ji jistě zamilovala podobně jako Harryho...

4 VeEee VeEee | Web | 30. července 2011 v 17:07 | Reagovat

Na Moře nestvůr jsem právě dopsala recenzi. Nevím proč, ale knížka se mi líbila. Docela si při čtení osvěžuju tu mytologii a tak :D.

5 Storycollector Storycollector | Web | 1. srpna 2011 v 17:22 | Reagovat

No já nevím. Neříkám, že to nemůže být pěkně napsané, ale mě už ta tématika řecké mytologie přijde ohraná. Takže já si jí nepřečtu (trochu mě odrazují i ty obálky), ale chápu, že se někomu líbí.

6 Gabuldik Gabuldik | Web | 1. srpna 2011 v 18:43 | Reagovat

Na první pohled jsem si myslela, že mě tato kniha nebude vůbec bavit. (Když jsem viděla obálku, a pak ty kreslené obrázky, říkala jsem si ,, Co tohle má společného kromě obálky s fantasi, že to Abbys něčím nadchlo? " Zprvu jsem se totiž vůbec nepodívala pořádně na ty obrázky. Viděla jsem jen nějaké děti. Kluka, chlápka v obleku(až na to pozadí),kluk který na první pohled vypadal jako tlustej i když tlustej nebyl, a  holka která nemá absolutně nic společného s fantasi.)Prostě jsem jí odsoudila. Pak jsem si ale přečetla recenzi, a musím uznat, že mě nadchla. Vypadá velice zajímavě a napínavě. Takže doufám, že si jí budu moci brzy přečíst. ;-)

7 Dreamer Dreamer | E-mail | Web | 1. srpna 2011 v 21:27 | Reagovat

Byla jsem na filmu v kině, no musím uznat, že nic moc. Vím, že některé filmové adaptace knih se nepovedou a některé jsou naopak lepší než knížka. Ale stejně si myslím, že ten první díl byl dějově příjemný, ale rozhodně žádný zázrak. Tak nějak se těch knížek bojím, že by nebyly tak úplně pro mě, tak jsem se do nich nepouštěla. Vypadá to sice zajímavě, ale řekla bych, že jsou spíš pro nižší věkovou kategorii.

8 Neriah Neriah | Web | 1. srpna 2011 v 23:09 | Reagovat

Já měla to štěstí, že jsem si nejprve přečetla knihu a pak až viděla film, takže mi nadšení zkazit moc nedokázal. I přes to, že mi knihu kamarád vyloženě vnutil, nezanevřela jsem na ni a netrpělivě očekávám pátý díl :-)
A řekla bych, že je úplně jedno, v kolika letech si ji člověk přečte, kamarádova babička si ji totiž naprosto zamilovala... :D

9 Niënor Niënor | E-mail | Web | 3. srpna 2011 v 19:49 | Reagovat

moc se mi líbí, jak Annabeth říká Percymu chaluhový mozečku :D Myslím, že kniha je zajímavá a že není pravda, že je určena pouze pro mladší děti. Myslím, že i nás ''dospělé'' kniha zaujme a pobaví. Rozhodně doporučuji přečíst celou sérii.

10 Annie Annie | 3. srpna 2011 v 20:55 | Reagovat

První díl jsem nečetla, ale jakmile byl v kině a já se dozvěděla, že je od tvůrců HP, tak jsem na něj zašla. Film se mi moc líbil a musím říct, že jednu dobu jsem vážně váhala, jestli si druhý díl přečíst...nakonec jsem se rozhodla pro jinou knihu, ale když jsem si te%d přečetla tu recenzi, asi si ho nakonec přečtu :D

11 C.ind.ere.lla C.ind.ere.lla | Web | 4. srpna 2011 v 13:48 | Reagovat

Knížku jsem četla stejně jako všechny ostatní ze série o Percy Jacksonovi a rozhodně toho nelituju. Při prvních dvou dílech jsem měla tak trochu pocit, že Riordan se toho do příběhu snaží vměstnat až moc, ale ne až tak výrazně, aby mě to odradilo od pokračování. Jak Percy dospívá, je jeho postava mnohem zajímavější, názory vyzrálejší, na puberťáka se chová víceméně rozumně. Hodně oceňuju, že se autor snaží dát svému vyprávění vždycky nějaký ucelený ráz z hlediska mytologie. Mám tím na mysli, že se soustředí na jednu konkrétní báji a potom z ní hledá odbočky a východiska, ale je to zároveň kompoziční rámec celého příběhu, který má svou logiku.
Je pravda, že i přes prvotní skepsi jsem si k téhle sérii vybudovala určitý vztah, takže se těším na pokračování, a rozhodně doporučuju. Percy má co nabídnout nejen dětským čtenářům.

12 *Lorraine* *Lorraine* | 4. srpna 2011 v 19:28 | Reagovat

Naprosto dokonalý. Strašně mě to pohltilo stejně jako ostatní díly. Líbí se mi to 100x víc než filmové spracování. Ale zklamala mě jen jediný věc, že tady je POseidon na Percyho ošklivej..

13 Sammy Sammy | Web | 5. srpna 2011 v 15:00 | Reagovat

Percy Jackson... je to vlastně takové moderní pojetí řecký bohů. Líbí se mi tahle knižní série, jsou tam chvíle kdy jsem se opravdu zasmála, ale i kdy byly velice napínavé.
Tohle není zrovna ta série kterou bych měla chuť číst znova nebo si ji koupit je to spíše pro menší věkovou kategorii než jsem já což je asi 12 let a do této kategorie se také Percy asi řadí. Myslím že bych tuhle knihu doporučila někomu kdo se potřebuje naučit něco o řeckých bozích a nejde mu to a v téhle podobě by se to pěkně naučil zábavnější, možná trochu delší ale čtivější formou.

14 Sammy Sammy | Web | 5. srpna 2011 v 15:01 | Reagovat

[13]: V soutěži jsem jako SammyWinchester

15 T. T. | Web | 6. srpna 2011 v 22:34 | Reagovat

První díl Percyho jsem nečetla, jen jsem viděla film, který se mi zalíbil i přes všechny negativní ohlasy kritiků (viz. že je jenom Harry Potter přejetý přes kopírku a že zde byla úplně pomíchána antická mytologie). Druhý díl jsem taktéž nečetla, ale je na seznamu knih, ke kterým bych se v budoucnu ráda dopracovala, tak snad se mi to někdy povede ;)

16 Scarlett Flame [Tazi] Scarlett Flame [Tazi] | E-mail | Web | 7. srpna 2011 v 12:01 | Reagovat

Kniha vypadá zajímavě.
J8 osobně mám ráda "knihy pro mladší",protože všechny nejsou jen pro ty mladší.Až se mi Persy Jackson dostane do ruky, určitě si ho přečtu, alle budu muset začít prvním dílem x)

A navíc jsem neviděla film, takže vůbec nevím o co v knize půjde x)

17 Mineko M.S. Mineko M.S. | Web | 7. srpna 2011 v 14:32 | Reagovat

Myslím si, že je to niečo ako nový H.P. Keďže ten nám už tento rok skončil a knihu už pred pár rokmi, tak to tu pokračuje Percym.
Recenziu nemôžem nijako vytknúť, kniha ma veľmi zaujala a ak na ňu natrafím a peniaze budú tak kupujem! :)
Páči sa mi aj ten detský humor. Takéto knihy mám strašne rada. To, že je hlavný hrdina ešte mladý je dobre, pretože s knihou sa dá skvelo pokračovať aj naďalej.
Tiež sa mi páči to, že niektoré postavy sú na prelome dnešného sveta a minulého sveta.
Už mi chýba si len knihu prečítať a dala by som jej rovných 10 bodov! Veľmi ma zaujala.

18 Skullka Nika "Sealand" Elricová Skullka Nika "Sealand" Elricová | E-mail | Web | 8. srpna 2011 v 14:12 | Reagovat

Percy! ^^ Yay, to je moje srdcovka! Začala jsem to číst v době, kdy jsem byla cca tak stará jako Percy, takže jsem si to opravdu zamilovala. :) Mám v plánu to brzké době dočíst celé, a doufám, že tím, že Percymu je v každé knížce víc se ztratí ten fakt, že je to asi pro trochu mladší než já. :D
Líbí se mi, jak Riodan pojal řeckou mytologii. Olymp na vrcholu Empire State Building? Ano, možná je to trochu přitažené za vlasy, ale proč ne, že? :)
Od té doby, co jsem přečetla Percyho, se o řeckou mytologii docela zajímám... Je to určitě zajímavý námět a dají se s tím dělat všelijaké věci, takže jsem zvědavá, co si pro nás ještě Riodan přichystá. :)
Tábor polokrevných je moc sympatické místo, stejně jako jsou všichni ostatní hrdinové velmi sympatičtí a takový... lidští. :)
Co se filmu týče, líbil se mi, dokonce si myslím, že jako jeden z mála se dokázal přiblížit kvalitě knihy opravdu hodně, ale bylo to takové hodně... Pomaričtělé, zmodernizované, a... Bylo na tom prostě vidět, že se z toho snažili udělat "americkej trhák" a přitáhnout na to ještě víc lidí, než původní čtenáře.
Btw, ty oficiální ilustrace nemám ráda, protože Percy na nich vypadá jako můj úhlavní nepřítel! Dokonce má i stejný triko. --"

19 madlenka madlenka | Web | 9. srpna 2011 v 10:56 | Reagovat

Skvělá recenze! Na Percym taky oceňuju to, že nemá žádná slabší místa, že jde doslova  "z akce do akce", na druhou stranu v něm ale postrádám ten hlubší smysl, který má Harry Potter. Percy Jackson je pro mě knížka čistě na odreagování, v Harrym Potterovi je ale víc než dobrodružství.

20 moira moira | Web | 10. srpna 2011 v 1:28 | Reagovat

první dva díly percyho jsem četla a je to taková fajn pohádka. Jen mě málem odradilo, jak velká byla písmena na stránkách, já, která jsem zvyklá na malé blechy, jsem se skoro vyděsila, že jsem zabrousila do dětského oddělení.. :D i když to vlatsně není zas až tak daleko od pravdy... :P

Příběh percyho je poutavý, využití řecké mytologie mě vždy navnadilo a proto jsem si při čtení knížek užila pár hezkých chvilek. Pěkná knížka... :))

21 Destel Destel | Web | 10. srpna 2011 v 18:12 | Reagovat

Asi před rokem mě zaujala recenze v Pevnosti. V podstatě jsem čekala něco hodně dobrého, vtipného a se zajímavým nápadem.
Ačkoliv jsem se u čtení Zloděje blesku bavila, nevím, jestli mám chuť číst další díly. Rozhodně si to pořádně rozmyslím.

Taky mě dost naštvala moje finanční situace, když jsem byla loni v Londýně. Poslední den jsme zašli do knihkupectví, kde měli akci tři knihy za 9 liber a mezi těmi, co jste si mohli vybrat byli i další díly Percyho Jacksona, které u nás ještě nevyšli. Já měla posledních pět liber a vzhledem k tomu, že jsem předtím v Paříži dopadla tak, že jsem neměla ani euro a nedošlo mi, že budu potřebovat nějaký obnos na použití toalety na benzínce, raději jsem téhle šance nevyužila a těch pět liber si nechala na záchod. :D

22 Michelle Michelle | E-mail | 11. srpna 2011 v 14:45 | Reagovat

No, abych pravdu řekla, moc mě kniha nechytla. Btw. skvělá recenze ;) Nelituju investovaných peněz, ale představovala jsem si něco ...jiného. Film, který byl podle knihy natočen, byl jedno velké WTF! Od obřích Bohů po létající boty.

23 alipeli alipeli | E-mail | 12. srpna 2011 v 11:56 | Reagovat

Přečetla jsem zatim všechny díly, které byly vydané, začala jsem to číst potom, co jsem slyšela o filmu, ale ještě něž jsem ho viděla (díky bohu), ten film mě zrovna dvakrát nezaujal. Už se těším, až si přečtu i poslední díl, nemám ráda, když začnu něco číst a už nevim konec, ale určitě by se mi tahle série taky víc líbila, kdyby to byla vydané už dříve

24 Dee Dee | Web | 13. srpna 2011 v 19:41 | Reagovat

jakkoli se mi nelíbil film (okatá amerikanizace), percy jackson má vážně dobrý námět a tím pádem spoustu možností uplatnit zajímavé nápady - navíc má autor přirozené nadání pro nenásilný vtip a humor, který se mi docela zamlouvá..=)

25 *Nanna *Nanna | E-mail | Web | 15. srpna 2011 v 9:42 | Reagovat

Určitě jsem o té knize někdy slyšela, ale tedy spíše o prvním dílu. I toto pokračování vypadá docela zajímavě. Harry Potter je pro mě klasika, na které jsem vyrůstala, což jsem vycítila i u tebe. Každopádně ten první díl zkusím a uvidím, co se z toho vyklube. Z toho, co píšeš, ta kniha vypadá docela lákavě.

26 annejude annejude | Web | 18. srpna 2011 v 23:48 | Reagovat

Momentálně se zdárně dostávám ke konci prvního dílu, takže jsem zvědavá na ten další. A přestože je Harry Potter prostě stará dobrá klasika, které jen těžko bude něco konkurovat, některým fanouškům by mohla trochu připomenou ten starý pocit.

Ne každému se musí upravená a zmodernizovaná řecká myytologie zamlouvat, což byla taky jedna z mých obav, teď už zbytečných, protože přesně jak si to ve své recenzi vystihla, Riordan kápl na tu správnou notu.

Být člověk o něco mladší a zhruba ve věku hrdinů, tak z toho má větší požitek. Ale když se svým způsobem odpoutá od téhle myšlenky, tak si příběh užije, ať už je malý nebo velký čtenář:)

Jinak jsem ráda, že ses vyhnula spoilerům:)

27 TerushQaH TerushQaH | E-mail | 26. srpna 2011 v 10:27 | Reagovat

tahle knížka se mi hrozně líbila... četla jsem i první díl... ´pak tenhle druhý a nakonec i třetí... a to jenom díky mojí nejlepší kámoškce, která se zbláznila do představile Percy jacksona ve filmu... film je také nádherný... ale já mam knížku raději a u tohohle to nebylo také jinak....
Dozvěděla jsem se něco málo o řecké mytologii... je dobré že se člověk z té knížky i poučí..
takže se mi moc líbila a těším se až si přečtu další díly

28 Winnie Winnie | E-mail | 26. srpna 2011 v 17:43 | Reagovat

mě baví všechny knihy z této serie;) téma řecké mytologie je úžasné a aspoň jsme se něco zajímavého dozvěděla... filmová adaptace se mi taky líbila :) jinak z mám nejradiš první díl :)

29 Longines Classic Longines Classic | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:58 | Reagovat
30 Mona Mona | E-mail | Web | 6. srpna 2013 v 16:03 | Reagovat

Percy Jackson ... můj oblíbený. Souhlasím s tím poutem k Harrymu. Myslím, že každý nakladatelství má pro mě nějakou sérii, ke které jsem se tak nějak "přilepila" :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama