Vražedná pomsta / Catching Fire (#2)

5. června 2011 v 14:04 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Suzanne Collinsová
Série: Hunger games / Hladové hry
Překladatel: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment, 2010

Katniss by nejspíše měla oslavovat své vítězství v Hladových hrách, přeci jen se jí podařilo přežít a v pořádku se vrátit domů, její výhrou nebyl navíc jen její život, ale i bohatství, které se jí i její rodině dostalo. Avšak každá myšlenka na to, že žije, ji vrací i k ostatním hráčům sedmdesátých čtvrtých her. Ti všichni museli zemřít, aby tu nyní mohla stát - na území dvanáctého kraje.
Utěchou se stává alespoň to, že dokázala zachránit Peetu. Jejich účty by mohli být tímto vyrovnány, kdyby ho však svým smělým kouskem s bobulemi nedostala do ještě horší situace.
Kapitol v jejím činu spatřil vzdor a pokud ho v něm uvidí i ostatní obyvatelé, mohly by nastat strašlivé problémy. V krajích to začíná vřít a jen ona s Peetou mohou nepokojům zabránit. Jak má ale dívka v plamenech udusit jiskru, kterou sama zažehla. Kapitol nezapomíná a ona se tak opět ocitá na tenkém ledě, který díky žáru roztává až moc rychle...

Ke knize jsem přicházela s očekáváním popisu vítězného turné, jak už to u každých her bývá, splátce který přežije se musí ukázat všem dvanácti krajům včetně hlavního města, to že máme tentokrát přeživší dva je již věc trochu vedlejší.
Byla jsem tedy ke knize trochu skeptická, po akci, která se uskutečnila v prvním díle, by mohlo být projíždění všech krajů poněkud nudné. Především proto pak bylo mé překvapení tak velké, když byl turné ponechán pouze začátek knihy a hned poté Collinsová rozpoutala své typické tempo a akci.

Dvanáctým krajem, z kterého Katniss pochází, jsme se prvním díle mihli jen velmi rychle a více toho zjistili až ve chvílích, kdy Katniss začala na svůj domov vzpomínat. Nyní tedy nastal ten pravý čas, abychom se dostali více pod povrch a zjistili, jak lidé na tomto místě žijí. A pravdou zůstává, že oproti ostatním se (i přes hlad) mají poměrně dobře.

Díky tomu, že je příběh z pohledu Katniss občas dochází k utiskování ostatních postav. Například Peety, což je obrovská škoda, neboť každá myšlenka této postavy je velice zajímavá a i přes své hendikepy nechce zůstávat stranou. Oproti předchozímu dílu však více prostoru získali jiní...
Konečně se tak toho více dozvídáme o Haymitchovi a jeho vítězství v Hladových hrách. Co předcházelo tomuto nyní starému opilci? Již v předchozím díle nám tahle pozoruhodná postava dokázala, že ve své hlavě ukrývá mnohem větší inteligenci než dává na první pohled znát a ani tenhle díl nebude výjimkou. Jeho vsunutí do příběhu byl ze strany autorky opravdu neskonale úžasný tah. Je jedním z těch u kterých nikdy úplně nemůžete vědět, co od nich máte očekávat. Navíc přesto, že bychom ho zařadili spíše mezi kladné postavy si jde vždy především za vlastním cílem a pokud by mu něčí smrt k uskutečnění pomohla, nezaváhal by ani na okamžik.
Více prostoru se dostává i Hurikánovi, není ho však zase mnoho a já po něm ani nijak zvlášť neteskním. V celém příběhu je totiž postavou poměrně nezajímavou, řídí se především pudy a tak je i velmi jednoduchý a předvídatelný.

Prvnímu dílu se podařilo k sobě svého čtenáře připoutat a donutit v sérii pokračovat. Byli jsem obeznámeni s problematikou novodobého světa a rychle vrženi do samotné arény, kde šlo o jediné - zachránit si život. Získali jsme díky tomu velmi dobrý přehled o krutosti Kapitolu, který se nehodlá před ničím zastavit.
Druhý díl nás však dostává hlouběji, k situacím v samotných krajích. Život je v každém sice jiný, jedno však všechny spojuje, odpor k tyranii a především k Hladovým hrám. Nesouhlas tu byl vždy, ale až Katniss - dívce v plamenech - se podařilo ukázat jim, že všichni mají stejný cíl a jen na nich teď záleží, zda se rozhodnout vzplanou společně.

Hunger games se řadí mezi jednu z nejlepších YA sérií naprosto oprávněně. Autorka totiž pochopila jeden velmi důležitý fakt, romantika nikdy neuškodí, chce-li však oslovit mnohem širší publikum, je lepší se stále zaměřovat především na napínavé dění a to umí Collinsová vytvořit s přehledem.
V surovém světe se klid a pohoda hledá těžké, pro život naprosto nevhodné, pro literární příběh dokonalé. Především před sebou nemáme nekonečnou sérii, někdy prostě stačí jen tři knihy, aby dokázali poblouznit tolik čtenářů. Rozsudek? Hunger games se jednoznačně stává povinnou výbavou každé knihovničky.

Abyss hodnocení: 9/10






* Zdroj obalu knihy: Fragment
* Zdroj video upoutávky: youtube.com, FragmentTV
* Chtěla bych tímto poděkovat Fragmentu, za získání recenzního výtisku této knihy
* Stáhněte si ukázku z knihy na oficiálním českém webu Hunger Games
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
* Filmová adaptace zamíří do kin na začátku roku 2012, více na IMDB
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Borůvková Borůvková | Web | 5. června 2011 v 15:51 | Reagovat

Vypadá to zajímavě. :)

2 Yanny.)) Yanny.)) | Web | 5. června 2011 v 16:10 | Reagovat

Zítra by mi měl přijít první díl. Netušíš, jak se třesuuuu :)))))

3 Dragita Dragita | Web | 5. června 2011 v 16:54 | Reagovat

Děkuji za recenzi, všude jsem četla, jak jsou další dva díly nudné a na první nemají. Jsem ráda, že je to naopak :-D ještě ale musím vydržet tu dlouhou frontu v knihovně :D

4 Hanyuu Hanyuu | Web | 5. června 2011 v 18:00 | Reagovat

Na tuhle knížku jsem se šíleně klepala až mi přijde... Ve čtvrtek konečně dorazila, teď už mám skoro dočteno a musím uznat, že mě to baví víc jak první díl a že už ten mě nehorázně dostal...
Tuhle sérii nikdy nedostanu z hlavy... už po přečtení prvního dílu jsem nad tím musela v jednom kuse přemýšlet...

5 Verush@ Verush@ | Web | 5. června 2011 v 20:08 | Reagovat

Zítra bych ho měla mít! Jedničku jsem zhltla za dva dny, strašně se mi to líbilo... třesu se na druhý! Vážně, zvedám všechny čtyři palce. :D

6 sayury sayury | Web | 7. června 2011 v 20:04 | Reagovat

Joj, zrovna včera jsem ji dočetla - jsem ráda za Haymitchův krátký příběh a i když nesouhlasím s jeho věčnou opilostí, nedivím se mu. Já zažít něco tak hrozného jako jsou hladové hry, asi bych se taky věčně utápěla v drogách a alkoholu...
Na filmovou adaptaci jsem hodně zvědavá, snad ji nepokoní...!

7 Diana Diana | E-mail | 30. července 2011 v 14:23 | Reagovat

Ach ano!! Jak já tuto knížku zbožnuju!! Nejlepší díl z celé série.. tady jsem prostě měla otevřenou pusu při celé knížce.. po druhé v aréně? Vzpoura? Třináctý kraj existuje? Zajali Peetu?  Prostě tyhle otázky se mi honily v hlavě než jsem začla číst třetí díl.. jednoznačně skvělá knížka! Měla jsem ji půjčenou z nknihovny, ale jak budu mít penízky, musím si ji do své knihovničky koupit!! Nejlepší knížka!!!! ♥

8 Petaaa Petaaa | 30. července 2011 v 14:35 | Reagovat

Tenhle díl mě strašně překvapil, ještě se nestačili ani vzpamatovat z prvních her a už musí jít do arény znovu. Peetovi to nevěřitelně myslí a to jak dokáže chrání Katniss je něco neuvěřitelnýho!
Ve druhém díle mají prostor i jiné postavy a přibylo hodně nových jako můj Finnick, který je super!

9 Mish@ Mish@ | Web | 30. července 2011 v 16:03 | Reagovat

Druhý díl byl z celé tilogie nejlepší. Teď jsem HG půjčovala jedné kamošce a první dva díly má už přečtené a to v rekordním čase.

10 Tarina S. Tarina S. | Web | 30. července 2011 v 17:46 | Reagovat

Miluju Hunger Games! :D Taky jsem očekávala možná nudnou cestu po krajích a ono nic? Vážně to bylo něco, co jsem vážně nečekala a to mám na knihách hrozně ráda, když se stane! :D Líbila se mi scéna kde se Haymitch s Katniss opili, to bych udělala taky. :-D A taky jsem si hrozně oblíbila Finnicka. Je úžasný jak je tam "milion" postav, ale přitom půlka z nich má minimálně jednu významnou scénu, Suzanne se v tom nijak nezamotala a... prostě ách. :D Mimochodem, viděla jsi plakát k filmu? Boží! :-D

11 Clareee Clareee | 31. července 2011 v 19:21 | Reagovat

Tyhle knížky jsou prostě perfektní, po dlouhý době něco, co mě fakt chytlo a četla jsem jedním dechem ...

12 Sammy Sammy | Web | 5. srpna 2011 v 15:10 | Reagovat

Čekala jsem toho opravdu hodně. Čekala jsem válku proti kapitolu ale dočkala jsem se naprosto úžasného a nečekaného zvratu. Myslela jsem že po nejnapínavější části hladových her v aréně to již nebude tak dobré ale když se Katniss dozvěděla že jde znova do arény.. ihned jsem se začala na knihu více těšit a stále více jsem hltala stránky v knize. Způsob jakým tentokrát byla vyobrazená aréna se mi velice líbila. Bylo to promyšlené a dějový zvrat na konci naprosto nečekaný. Čtivé dílo vřele doporučuji všem.

13 Sammy Sammy | Web | 5. srpna 2011 v 15:10 | Reagovat

[12]: V soutěži jako SammyWinchester

14 -Luc- -Luc- | E-mail | Web | 6. srpna 2011 v 11:05 | Reagovat

Zbožňujem celú túto sériu kníh, a každému určite odporúčam

15 MoniQ MoniQ | 8. srpna 2011 v 10:58 | Reagovat

Perfektná séria !:) 2. diel ma úplne pohltil a už sa neviem dočkať kedy si už konečne prečítam 3. časť :)

16 Lidush Lidush | 9. srpna 2011 v 13:12 | Reagovat

2 díl týhle uzasne serie byl skvely. Jak chudák Katnis musela zpatky do areny. A libilo se mi, jak spolupracovala s ostatnimi v arene. Ke konci se to trochu zamotalo, ale to tak byva u predposlednich dilu... :-D

17 monca monca | E-mail | 10. srpna 2011 v 12:38 | Reagovat

Prvni dil se mi zdal oneco lepsi, ale druhe pokracovani se mi opravdu moc libilo. Sice pomalejsi zacatek, ale pak vas kniha uplne vtahne do deje. Plno napeti, necekanych situaci a akce. Konec knihy byl pro me nevic překvapivy a uz se nemuzu dockat dalsiho dilu. :)

18 alipeli alipeli | E-mail | 12. srpna 2011 v 11:59 | Reagovat

tuhle sérii uplně miluju. Když jsem dočetla první díl, docela mi trvalo, než jsem měla 2. díl v ruce, jenom proto, že si nechci knížky kupovat, ale hned jak budu mít peníze, asi si ji koupim, protože je to série, která mě uplně pohltila a jedna z mála, kterou můžu číst víckrát. Vždycky, když jsem nemohla z nějakých důvodů číst, furt jsem přemýšlela nad dějem, je málo knížek, u kterých se mi to stalo a to myslim opravdu hodně málo

19 Ketty Ketty | 14. srpna 2011 v 20:17 | Reagovat

Po přečtení prvního dílu jsem se trochu bála co by ještě mohla Suzanne vymyslet aby to bylo aspoň tak dobré jako první díl. Moje obavy byly nakonec zbytečné, příběh byl stejně napínavý jako předtím a ta část s arénou mi přišla prostě geniální no a za ten konec bych vážně zabíjela :-D

20 *Nanna *Nanna | E-mail | Web | 15. srpna 2011 v 10:49 | Reagovat

Již prvním dílem - nebo-li recenzí na první díl - jsi mě tak navnadila, že hned poběžím do knihkupectví a hodlám si oba dva díly koupit. :]

21 annejude annejude | Web | 19. srpna 2011 v 16:45 | Reagovat

Aréna smrti mě naprosto nadchla, takže po pokračování jsem sáhla okamžitě a stejně jako ty jsem příliš neočekávala. O to víc jsem byla ohromená, že se druhý díl stal mou nejoblíbenější částí. Bylo to nepředvídatelné, hluboké a ten konec přímo parádní:)

Ano, je škoda, že Peeta nedostal více prostoru, protože toho kluka jsem si rychle zamilovala. Jeho postava byla velmi zajímavě popsaná a rozhodně by ještě mohl ukázat víc.

22 Melissa Melissa | 20. srpna 2011 v 13:38 | Reagovat

Jako mazec a mazec. Jen mě mrzí že autorka zatím nemá žádnou novou sérii páč píše moc dobře.

23 Elie Elie | Web | 27. srpna 2011 v 13:22 | Reagovat

Úžasná recencia. Veľmi sa mi páčil už prvý diel. A Peeta, to je podľa mňa najlepšia postava z celých Hier o život. Teším sa na film :)

24 Miwako Miwako | Web | 29. srpna 2011 v 23:24 | Reagovat

já osobně jsem se "těšila" na to, jak budou Katniss a Peeta trénovat nové splátce. Toho jsem se sice nedočkala, ale alespoň jsme se znovu podívali do arény (i když ani to mě moc neuspokojilo ^^').. Nejvíce se mi líbila první třetina knihy, ale celkově bych ji hodnotila jako trochu slabší, než první díl..

25 tarpantua tarpantua | E-mail | Web | 15. července 2012 v 20:13 | Reagovat

Skvělá kniha, skvělá trilogie. Zařadila se mezi mé nejoblíbenější příběhy :)
Autorka má styl psaní, který mě nenechal u číst pomalu. Rozhodně doporučuji:)

26 summer dresses summer dresses | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:37 | Reagovat

Thank You For This Blog, was added to my bookmarks.
http://www.agoweddingdresses.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama