Tulák ve stínech (#1)

9. června 2011 v 18:55 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autor: Alexej Pechov
Série: Kroniky Sialy
Překladatelka: Veronika Nohavicová
Nakladatelství: Zones Press, 2011

První díl ze série Kroniky Sialy začíná poměrně nevinně. Zloděj se snaží splnit svou obvyklou večerní prácičku a vysloužit si několik mincí zlata. Jak se ale brzy ukáže, někdo s ním má mnohem důmyslnější plány.

Podivná zakázka dostane Harolda Stína až k samotnému králi. Ten nyní potřebuje jeho skvělé schopnosti, aby zabránil útoku Bezejmenného. A Haroldovo nadání opravdu není ledajaké, je znám jako mistr ve svém oboru a jistý si před ním nemůže být žádný měšec. Bůh všech zlodějů Sagot mu přidělil do vínku o něco více než ostatním a i kdyby ne, Harold by si to bezpochyby dokázal nakonec sám ukrást.
Před ním tak nyní stojí nelehký úkol - získat Duhový roh, protože jen ten dokáže udržet magii Bezejmenného za územím království. Na cestu se nevydává sám a společnost mu budou mimo skvělých bojovníků dělat i ti nejpodivnější tvorové, jaké v tomto čarovném světě můžete najít. K jeho smůle je ovšem onen kouzelný artefakt uchováván v jednom z nejnebezpeč­nějších míst Sialy a kdo ví, jestli se tam tahle povedená skupinka vůbec dokáže dostat.

Alexej Pechov je jedním z mladých ruských spisovatelů tíhnoucím k fantasy žánru. Tulák ve stínech se stal jeho prvním větším projektem a získal povětšinou kladnou odezvu od svých čtenářů. Snad se ani není čemu divit, neboť se autor drží dobře známého základu, jak fantasy dílo vytvořit. Pro zarytého čtenáře tohoto žánru však příběh může působit až moc všedně. Před námi je totiž typický námět s hrdinou, jenž vlastně ani pořádně hrdinou není, do zad mu dýchá zlo - nové, avšak i staré, které se bohužel pro tento kouzelný svět začíná opět probouzet a rádo by srovnalo odvěké účty.

I když na nás ze všech stran doléhají odkazy jiných autorů, působí příběh celkově velmi příjemně. Autor volí pro hrdinu cestu vachrlatou s několika zatáčkami i slepými uličkami. Musíme tak spolu s Haroldem překonat nejedno úskalí a teprve poté je možné vydat se na cestu. Na příběh se díváme skrz Harolda, není tedy problém dostat se do hlavy mazaného zlodějíčka. Pro oživení se pak dostáváme i k mágům, elfům a do bojiště odvážných mužů, i proto se tak z běžné fantasy stává zajímavé počtení.
Stín se snaží oplývat vždy humorem a na nepřátele útočit spíše sarkasmem než úchvatnými schopnostmi bojovníka. Harold je jednoduše stále více šejdíř a raději má boj z dálky, který mu zaručuje jeho kuše. Alexej Pechov si měl nicméně s Haraldovým sarkasmem trochu více pohrát, není totiž nijak výjimečné, aby jizlivý humor působil strojeně a více než ostatní pak autor zraňuje samotnou postavu.

Zajímavou dvojicí z řad Haroldových pobočníků jsou nepochybně gnóm s trpaslíkem. Trpaslíci jsou s gnómy na nože již od samého začátku svého zrodu, a tak si i ti naši musí vždy naleznout nějakou záminku k hádce. Přitom si jsou však zdánliví nepřátelé dobrými kamarády a navzájem si neustále střeží záda. Kdo by však v této fantasy hledat u trpaslíků jejich typický vous, bude nejspíše trochu zklamán. Tohoto údělu se zde totiž zhostili právě gnómové a trpaslíci jim bradku věnovali naprosto dobrovolně. Dokonce je pro ně myšlenka zarostlé brady naprosto nemístná.
I u elfů se autor rozhodl pohrát si s jejich zjevem, a tak jim stejně jako příbuzným orkům trčí z dolního rtu tesáky a ze snědé pleti na vás hledí pár zlatavých očí. Alespoň jim však byla ponechána řada skvělých vlastností. Mimo jiné samozřejmě i nadání pro střelbu z luku, díky které jsou schopni porazit i obrovskou přesilu. Nevyhneme se ani zajímavému dělení na temné elfy, používající pro ně typický šamanismus, a světlé elfy, kteří se rozhodli přejít k magii vytvořené lidmi.

Knihu jsem si vybírala se záměrem začíst se do klasické fantasy, a toho se mi taky do určité míry opravdu dostalo, ale abych byla upřímná, čekala jsem toho méně, a nakonec toho dostala od příběhu více než dost. Jak již bylo řečeno, hrdina ke svému cíli nejde přímo a spolu s ním díky těmto odbočkám prozkoumáváme zajímavá místa hlavního města. Navíc nechybí ani slovníček na konci knihy, to kdyby vám náhodou unikal význam vymyšlených názvů, nebo byste toužili dostat se více do obrazu, jak je to s rasami Sialy.

Vrhnete-li se na Tuláka ve stínech, naprosto dobrovolně se upíšete i pro jeho pokračování. Cesta nesourodé skupiny totiž rozhodně není ničím, co byste jen tak lehce odložili a již se k sérii nechtěli vrátit. Sečtením všech pro a proti před sebou máte hodnotnou fantasy, která si zaslouží pozornost čtenáře.

Abyss hodnocení: 7/10






* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VeEee VeEee | Web | 9. června 2011 v 19:25 | Reagovat

Kniha vypadá zajímavě, podle toho, co píšeš, trochu mi to připomíná Pána prstenu, ale co se dá dělat, nemyslím, že bych si jí někdy přečetla, jsem na trošičku jiné fantasy :)

2 Kitty Kitty | Web | 9. června 2011 v 20:24 | Reagovat

Doufám, že tu knížku maj v knihovně :D

3 Neriah Neriah | Web | 10. června 2011 v 10:16 | Reagovat

Kniha nevypadá špatně, až zas budu mít náladu na klasickou fantasy, určitě se po ní podívám, věřím, že ztráta času to nebude :-)

4 Dragita Dragita | Web | 12. června 2011 v 23:59 | Reagovat

doufám, že se k ní brzy dostanu :-D

5 Luczynka Luczynka | Web | 30. července 2011 v 13:48 | Reagovat

Tuhle knížku už mám dlouho napsanou v seznamu na přečtení. Vypad prostě dobře a ty to dokážeš vždycky tak dobře popsat:-)
Mimochodem, ten trailer je bezvadnej! Líbí se mi k němu ta hudba.

6 Ettelëa Dragons Ettelëa Dragons | Web | 30. července 2011 v 13:53 | Reagovat

Tuto knihu právě čtu... souhlasím, že je to klasická fantasy, i když pro mě až příliš obyčejná a neoriginální. Přesto si myslím, že potěší a pobaví. Ze začátku mi to spíše připomínalo nějakou PC hru nebo Dračí doupě, ale už jsem se začetla :) Zajímavý pohled na elfy...

7 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 30. července 2011 v 15:27 | Reagovat

Nezní to špatně, ale trochu mě děsí série o cestě, kde není pevně danej konečnej počet knih. Vždycky mám strach ,že taposlední třeba už nevyjde a já se tak nedozvím konec.
Nicméně. Stavím se v knihkupectví a kouknu aspoň na začátek =)

8 T. T. | Web | 6. srpna 2011 v 22:43 | Reagovat

Tato kniha mi byla vřele doporučena jednou mojí známou, tak jsem po ní tak trochu zapátrala a byla jsem příjemně překvapena. Jednak by bylo fajn přečíst si něco od někoho, kdo není Američan, jednak je skvělé, že i v dnešní době se najdou autoři, co jsou ochotní napsat klasické fantasy, co nemusí za každou cenu okořenit nějakou upíří modernou, protože já osobně jsem velkou milovnicí fantasy v tom pravém slova smyslu. V září si chci pořídit kartičku do knihovny, takže tohle bude jedna z prvních knih, co si jistě půjčím ;)

9 Mineko M.S. Mineko M.S. | Web | 7. srpna 2011 v 14:51 | Reagovat

Vidím v tom krásne fantasy, dobrodružstvo a samozrejme aj sarkazmus. Táto recenzia ma najviac zaujala a hneď po knižkach, ktoré som si ja sama vybrala nasleduje táto!
Hlavná postava ma veľmi zaujala, pretože mi pripomína moju obľúbenú postavu z Atramentového sveta,Prašnoprsta.
Aj keď som trochu sklamaná z toho, že sa autor nedržal toho, čo tak všetci poznáme tak by som rada objavila niečo nové.
Príde mi to ako veľmi veľmi zaujímavá knižka a ja sa nemôžem dočkať kedy si ju kúpim! :)

10 Grizzly Grizzly | Web | 10. srpna 2011 v 8:26 | Reagovat

Je! Ještě, že jsem se dnes pustila do té letní soutěže!! Jinak bych tudle recenzi nejspíš nepřečetla :)) Zrovna jsem v Petrohradě a recenze mě zaujala, takže si to dneska nejspíš nasměruju na knížní trhy :D :D

Ale zároveň mi to příjde trochu moc obyčejný, neoriginální, použitý... Tak si vem třeba toho Bezejmenného!

11 Destel Destel | Web | 10. srpna 2011 v 18:54 | Reagovat

Z téhle recenze mám pocit takové polovičatosti. Zdá se to být takové průměrné.
Nejsem nijak hrr sehnat si ji, ale zase bych si ji ráda přečetla.

12 *Nanna *Nanna | E-mail | Web | 15. srpna 2011 v 10:45 | Reagovat

Nevím proč, ale co je svět světem a malá *N člověkem, Rusko mi nikdy nebylo příliš sympatické. A to vůbec netuším proč. Rusko. Přitom je to taková krásná země. A mě jen při vyslovení slovního spojení "ruské fantasy" běží mráz po zádech. Nesedí mi to tam. A očekávala bych od toho hodně, hodně málo. Tvoje recenze působí zajímavě, a líbí se mi, že hlavní hrdina není nějaký nagelovaný šampónek, který zachrání svět, nýbrž lotřisko po všech stranách. Stejně se do této knihy asi hned tak nepustím.

13 Miwako Miwako | Web | 29. srpna 2011 v 23:49 | Reagovat

už dlouho jsem nečetla klasickou fantasy a tohle vypadá docela nadějně ^^. "Skupinové putování" za dobrodružstvím mám ráda a složení skupiny vypadá vážně zajímavě ^^
Jestli na Tuláka narazím v knihovně, tak určitě nebudu váhat (protože normálně bych asi zaváhala.. obálka mě zas tak moc "nepřitahuje" a já většinou vybírám podle ní ^^')

14 Timuš Timuš | E-mail | 3. září 2011 v 14:24 | Reagovat

Milujem takéto magické knižky, hlavne keď sú v nich elfovia.. Tých mám nadovšetko rada  :)

15 Tkery Tkery | 1. května 2012 v 15:24 | Reagovat

Tuto knihu jsem už také četla a musím říct, že jsem se na ni opravdu těšila..bohužel jsem byla zklamaná.Typ psaní autora mě nesedl a tak jsem se do knihy zkrátka pořádně nevžila a nevychutnala jsem si ji..:)

16 Hráblík=) Hráblík=) | Web | 1. května 2012 v 15:26 | Reagovat

Nezní to špatně, ale připomíná mi to Pána prstenů, který mě teda nikdy za srdce nechytil :) ale možná bych to zkusila :)

17 Ells Ells | Web | 1. května 2012 v 16:08 | Reagovat

Na klasickou fantasy jsem nikdy nebyla a bohužel musím dát ostatním za prvdu, trochu to připomíná Pána prstenů. :-D Jinak je to vydařená recenze. ;)

18 VeEee VeEee | Web | 1. května 2012 v 17:57 | Reagovat

Tuto knihu jsem četla celkem nedávno. Zalíbila se mi a doufám, že se ke mě dostane i další díl a že brzy vyjde i třetí. I když to občas bylo takové hůře čtené, tak se to dalo a Harolda jsem si oblíbila :)

19 Das Das | Web | 1. května 2012 v 20:21 | Reagovat

Strašně dlouho jsem nic klasické fantasy nečetla a moc mi to chybí.
Hlavní postavou je zlodějíček, což by nemuselo být špatné, úplně vidím, jak si hlavní postavu oblíbím.
Trochu mě naštvalo, že trpaslíkům sebral spisovatel vousy a elfy zas přezubil, ale pokud se ke knize někdy dostanu (doufám, že ano), určitě si zvyknu a vadit mi to nebude. :)
Docela mě kniha láká a tvoje recenze jako by na mě vždy kývala, ať si letím na stránky knihovny najít, jestli toto dílo mají. :D

20 laurdes laurdes | E-mail | Web | 2. května 2012 v 14:31 | Reagovat

Nevím, nečetla jsem.. Pána Prstenů zbožňuju.. ale nevím, jestli skousnu něco "podobného". Pán Prstenů je jenom jeden.. a ruské spisovatele zrovna nemusím.. :/

21 Fée Fée | Web | 25. května 2012 v 14:57 | Reagovat

I když na fantasy moc nejsem a tyhle "ohrané" zápletky mě fakt nelákají, u Tuláka ve stínech mě nejvíc přitahuje ruský autor. Rusy znám totiž jen z klasiky a vím, že mají většinou vážně dobrý styl.

22 compare mini ugg boots compare mini ugg boots | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:37 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama