Síla vzdoru / Mockingjay

19. června 2011 v 18:01 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Suzanne Collinsová
Série: Hunger games / Hladové hry
Překladatel: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment, 2011

Uběhly dva roky od chvíle, kdy byla Prim Everdeenová vylosována jako spládkyně ku příležitosti sedmdesátých čtvrtých her. Arénu však nikdy nespatřila zevnitř, protože tu byla její starší sestra Katniss, která nesnesla pomyšlení, že by měla o svou sestru přijít a přihlásila se místo ní. Katniss boj v aréně okusila dokonce dvakrát, její druhé hry si však nenašly vítěze. Vypukla vzpoura a Katniss se dostala až do Třináctého kraje, který jak se zdá, nebyl nikdy tak úplně zničen.
Musí tedy čelit Kapitolu a jako reprodrozd pomoci povstalcům - dodat jim naději. Kdo však dodá naději Katniss? Peeta je pryč, prezident Snow ho stihl zajmout a je jen otázkou času, kdy se ho bude snažit použít proti Katniss. Dvanáctý kraj již neexistuje a Peeta je nyní to jediné co drží Snow proti Katniss v rukách.
Poslední část války krajů proti Kapitolu započla. Aktuální Hladové hry okusí na vlastní kůži celý svět a jako obvykle si hry žádají krev. Naštěstí, nebo bohužel, nezáleží na tom čí oběť to vlastně bude.

Hunger Game patří k sériím, které dokáží své čtenáře opravdu odrovnat - je to jednoduše emocionální nálož, kterou je nejlepší přirovnávat k atomové bombě. Jak má vůbec člověk někomu druhému doporučit poslední díl série, když pro každého, kdo se pustil do prvního a následně i do druhého, je tato závěrečná část naprosto nepostradatelným doplňkem.
HG je jako droga, která se šíří po celém světě, o knihách se říká, že jsou drogou zdravou. Nejsem si však úplně jistá, platí lito i o této sérii - citlivá duše by totiž nápor trilogie nemusela vydržet. Stejně jako reprozrozd, který na obálce konečně roztáhl křídla, nám i děj rozevírá svou zásadní část, oproti tomu však neslibuje návrat k lepším časům.

Zajímavostí je prolínání romantiky, člověk stále čeká, kdy už se autorka pustí do milostného trojúhelníku trochu více, ale toho se opravdu jen tak nedočká. Na jednu stranu se může zdát, že základy příběhu byly vystavěny právě na citech, na stranu druhou jde stále jen o náznaky.

Ve světě, kde je možné nalézt snad každý druh krutosti, je pro všechny opravdu těžké ukázat své city i navenek. Jako by se snad jednalo o slabé místo každé bytosti a pokud někoho miluje, znamená to, že je možné Vám i něco vzít. Lidé se postupně naučili skrývat své "nedostatky" pod tvrdou skořápkou.

Snad právě v tomto ohledu je postava Peety tak výjimečná, je to jeden z mála, kterým nedělá problém ukázat své nitro okolí. V tomto díle se však ukáže, jak tuto vlastnost dokáží špatní lidé použít proti němu.
Šťastně až na věky? Snad v jiném příběhu. Síla vzdoru nenabízí ani zdaleka klasický happy end, řekněme, že není možné užívat si života, pokud jste nuceni projít si tím čím naši hrdinové. Takové hrůznosti dokáží osobnost poznamenat už jednou pro vždy.

Ukazují se zde dokonce i špatné stránky samotných hrdinů, jakoby už nezáleželo na druhých a bohužel se tak dostáváme až k tomu, že postavám nedělá problém odsoudit i mnohdy ty nevinné k hrůznostem, které byli dříve páchány na nich samotných. Dochází zde k určité odprostěnosti od morálních zásad. Jak si pak někdo takový může opravdu říci, že bojuje za správnou věc.

Kniha tak sebou nese i několik zklamání, krutost v každém z předchozích dílů byla ještě poměrně úměrná situaci, zde se však dostává na úroveň zcela novou, neznající jakékoli limity. Došla jsem tak až k myšlenkovým obratům, jestli má opravdu vůbec cenu, snažit se takovouto společnost udržet na živu a jestli prostě nepřišel ten pravý čas, aby lidstvo vymřelo stejně, jako mnoho jiných druhů před nimi.

Tohle už prostě ani není možné nazývat životem, vidíte-li navíc ještě náznaky toho, že nic není tak úplně zachráněno a za rohem může stále čekat dosud nepojmenovaná hrozba. Samotný konec je tedy možné brát jako nekonec, uzavření jedné etapy, která snad mohla dopadnout i o trochu líp. Trochu se ztrácel smysl, který jsem se snažila v sérii naleznout. Přesto, že autorku obdivuji bych v tom jednoduše toužila objevit o něco víc. Ať tak či onak, série se čte skvěle od začátku do konce, podobně laděné knihy pomalu nenajdete. Rozhodně není potřeba stydět se za to, že vám HG zabírá místo na poličce. A tak mi to nedá, abych se nezeptala... "Co chystáš dál Collinsová?"

Abyss hodnocení: 8/10






* Zdroj obalu knihy: Fragment
* Zdroj video upoutávky: youtube.com, FragmentTV
* Chtěla bych tímto poděkovat Fragmentu, za získání recenzního výtisku této knihy
* Stáhněte si ukázku z knihy na oficiálním českém webu Hunger Games
* Článek byl doplněn obrázky z Mockingjay.net
* Filmová adaptace zamíří do kin na začátku roku 2012, více na IMDB
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Terka Terka | E-mail | Web | 19. června 2011 v 18:08 | Reagovat

Super, zrovna to mám rozečtené, rozhodně je to jedna z nejlepších knih současné doby, konečně něco bez upírů :-D

2 Hanyuu Hanyuu | Web | 19. června 2011 v 18:13 | Reagovat

Z Hunger games jsem hotová :D ... Jednoznačně nejlepší série, co jsem za poslední dobu četla a z hlavy se mi jen tak nevypaří...

3 medine medine | Web | 20. června 2011 v 13:04 | Reagovat

Krásný článek, který mě opravdu nabudil abych si knihu sehnala.. snad se v naší knihovně brzo ukáže. Jenom bych ti chtěli říct, že hned v prvním slově recenze máš pravopisnou hrubku, nemyslím to zle, ale byla by škoda aby takové hloupé chyby snižovaly kvalitu článku. Která je výborná :) jen tak dál

4 Abyss Abyss | Web | 20. června 2011 v 16:04 | Reagovat

[3]: Vůbec to neberu zle, já jsem na tohle mamlas, takže jsem ráda za každé upozornění. Ve všem ostatním jsem "mentálně" (:D) v pohodě, jen tohle je prostě má porucha (i když ani to mě neomlouvá a obvykle to tak nikde nezmiňuju, přeci jen se dá snahou vylepšit všechno :)) holt si hůř uvědomuju, kde dělám chyby, každopádně proti minulosti je to už na skvělé úrovni :D když koukám na starší věci jsem většinou u vytržení, co jsem všechno napáchala :D

No a sérii si rozhodně přečti :D

5 Yanny.)) Yanny.)) | Web | 21. června 2011 v 18:14 | Reagovat

Momentálně jsem na konci prvního dílu. Je to úžasné, už teď vím, že to je další z mých oblíbených knih.. ale nějak si nedovedu představit o čem budou další díly. Ale nebudu číst anotace, nechci si to zkazit :))

6 Kolk Kolk | 25. července 2011 v 20:56 | Reagovat

Tahle triologie je ze všech vydaných knih moje nejoblíbenější. Vždy se stane něco nečekaného. Také se mi líbí že aoutorka dále nenatahuje sérii nesmyslnými žvásty ,jak se v některých knihách stává. Palec vzhůru za tuhle knihu :-)

7 Luczynka Luczynka | Web | 30. července 2011 v 13:45 | Reagovat

Trailer vypadá dobře, ale nejsem si jistá tím, jestli by se mi tahle knížka dostala pod kůži:-)

8 Baaja Baaja | 30. července 2011 v 14:07 | Reagovat

Tahle série se mi hrozně líbila.Je to moje druhá nejoblíbenější série po Vampýrské akademii.
Já osobně jsem hrozně fandila Hurikánovi,takže mě docela zklamalo jak se začal choval... Knížka mě hrozně zaujala a upřímně jsem nečekala,že autorka ke konci popíše dobu kdy Peeta s Katniss mají děti...Tento díl se mi líbil asi nejvíc :-))

9 Diana Diana | E-mail | 30. července 2011 v 14:21 | Reagovat

Tuto sérii zbožňuju! Měla jsem všechny knížky přečtené za týden.. ale abych řekla pravdu, nejvíce se mi líbil druhý díl!! :) Ten byl úžasný. Ten třetí díl byl jistě taky skvělý, ikdyž konec bych tak neuspěchala. Byla bych ráda, kdyby Collinsová tam zahrnula třeba kapitolu navíc, co se postupně dělo mezi Katniss a Peetou.. Jinak chudáček Prim. U toho jsem i brečela no.. A taky mi bylo hrozně líto Finnicka, hrozně jsem si ho oblíbila :( Ale i tak nádherný konec!!! :)

10 Petaaa Petaaa | 30. července 2011 v 14:24 | Reagovat

Série Hunger Games je jedna z mých oblíbených, konečný díl mi přišel asi nejbrutálnější a nejsmutnější, měla jsem moc ráda Finnicka.
Už od začátku se mým favoritem stal Peeta, takže jsem s koncem spokojená. Peeta je prostě citlivá duše, ale taky umí dělat těžká rozhodnutí a co je nejdůležitější umí přežít a dokáže ochránit své milované.

11 Mish@ Mish@ | Web | 30. července 2011 v 16:01 | Reagovat

Polovinu té knížky jsem probrečela. Nejvíc mi bylo líto Prim a Finnicka. Ale Suzanne má úžasný styl. Docela by mně zajímalo jaká je ta její druhá série...

12 Yanny.)) Yanny.)) | Web | 30. července 2011 v 16:49 | Reagovat

Já ten příběh miluju, úplně mě dostal. Sice jsem zatím četla jenom první díl, i tak jsem z toho do teď silně poznamenaná :D dovedeš si představit tu mou sílu, když mám doma další dva díly a já je ještě nepřečetla? :D Sama se nechápu! :D akorát jde o to, že mi přišly z Fragmentu a já mám naplánováno asi milion dalších knížek přes léto, že se zatím musím držet svého seznamu :D takže jsem tam oba díly nechala pro sestru, která se z toho taky málem zcvokla, samozřejmě na můj popud :D a já teď u babičky čtu druhý díl Zavrženého a Mrazení. :)
Moc se mi líbí, jak jsi napsala tohle:
"Nejsem si však úplně jistá, platí lito i o této sérii - citlivá duše by totiž nápor trilogie nemusela vydržet. Stejně jako reprozrozd, který na obálce konečně roztáhl křídla, nám i děj rozevírá svou zásadní část, oproti tomu však neslibuje návrat k lepším časům."
Miluju takováhle přirovnávání :))
Máš naprostou pravdu s tou krutostí... já jsem měla při čtení prvního dílu takovou mírnou depresi, ale stejně mě ten příběh úplně strhl a já musela držet pěstky Katniss a Peetovi :D
Hrozně se těším na další díly!!!

13 VeEee VeEee | Web | 30. července 2011 v 17:12 | Reagovat

Tuhle sérii jsem si hodně oblíbila a její poslední díl mě hodně překvapil. Vůbec jsem nečekala, že zemře tolik lidí - hrozně to na mě emocionálně zapůsobilo, až jsem se skoro rozbrečela (to nekecám).

14 Berenice Berenice | 31. července 2011 v 11:39 | Reagovat

Milujem túto knižnú sériu a obľúbila som si ju okamžite a za to ďakujem mojej kamoške, ktorá mi ju nanútila :)
Výborná recenzia :)

15 Ywyk Ywyk | Web | 31. července 2011 v 23:42 | Reagovat

Celou sérii jsem dočetla nedávno a rozhodně se mi líbila. První díl se mi sice moc nelíbil, druhý už byl lepší, ale třetí se mi líbil asi nejvíc, hlavně to, že si Katniss konečně uvědomila, že Peetu miluje. Taky jí to trvalo! =D

16 Storycollector Storycollector | Web | 1. srpna 2011 v 17:25 | Reagovat

HG všichni oslavují a musím říct, že reklamní výcuc z knih na stránkách série mě zaujal. Jednou se k nim dohrabu, slibuji. -.-'

17 Verush@ Verush@ | Web | 1. srpna 2011 v 18:22 | Reagovat

Už dlouho mě žádná série nevzala tak, jako právě HG. A musím říct, že konec byl opravdu dokonalý. Třetí díl je podle mě nejemotivnější ze všech. Dost jsem si oblíbila Finnicka, škoda, jak to s ním skončilo... za to jsem byla na Suzanne neuvěřitelně naštvaná...
Nicméně, už dlouho jsem se nedostala k sérii, u níž by kvalita spolu s dalším novým dílem rostla. :) HG k nim patří, z čehož jsem hrozně nadšená.

18 Verush Verush | Web | 1. srpna 2011 v 18:22 | Reagovat

Promiň, špatný web... :-?

19 Magdallenne Magdallenne | 1. srpna 2011 v 20:41 | Reagovat

Hunger games je mojí první dystopií a musím říct, že mě velmi navnadila, abych se pustila do další...
Konec byl velmi emotivní, ale tak trochu mě na té poslední knize štve ta v podstatě "zbytečná" akce Katniss, která se co stůj co stůj snažila dostat za Snowem, a nakonec celá její cesta přes mrtvoly byla zbytečná... Ne, že by to tak v životě nechodilo, ale ve vrcholení třetího dílu mě to prostě rozladilo.

20 missviolet missviolet | E-mail | 1. srpna 2011 v 20:48 | Reagovat

Viem, ze treti diel HG je pomerne kontroverzny, fanusikovia sa na forach rozdelili na tabory love it/hate it... mne osobne sa dokonca drozdajka pacila uplne najviac, uz len kvli tou koncu... ano smutny, ano kruty, ale realisticky... ani len ten epilog nebo presladeny, katniss a peeta sa pozbierali ako sa len dalo, a predsa sa minulost neda vymazat... HG su jednoznacnie mojou najoblubenejsou seriou... vieme ci uz autorka pracuje na niecom novom? :D

21 veroniqua92 veroniqua92 | 3. srpna 2011 v 20:22 | Reagovat

musím uznať, že je to skvelá séria...klobúk dole pred autorkou, ktorá dokázala vymyslieť niečo tak originálne...je úžasné ako sa dej stupňuje a nenechá vás to odložiť knihu (aspoň u mňa to tak bolo) :-)

22 Sammy Sammy | Web | 5. srpna 2011 v 15:06 | Reagovat

Hunger Games... tahle série mě hned upoutala svým dějem. Skutečně originální nápad se mi ihned zalíbil. Hunger Games je velice čtivá série a také hodně napínavá. Jakmile jsem dočetla jeden díl, již jsem prahla po druhém. Co se týče dílu síla vzdoru, nemohu o něm moc co říct jelikož ji zrovna čtu a jsem asi v polovině avšak zatím mě to moc nezaujalo alespoň ne tak jako první 2 díly. Je to vlastně něco jako strategie boje proti kapitolu a mě spíše více zaujalo přežití ve dvou arénách takže proto se mi líbily spíše předešlé díly. Tuhle sérii bych si klidně koupila ovšem neprahnu po ní třeba tak jako po Vampýrské akademie. Nuže ale i přes tuhleto knihu vřele doporučuji už jen proto že se chceme dozvědět jak to všechno vlastně skončí.

23 Sammy Sammy | Web | 5. srpna 2011 v 15:06 | Reagovat

[22]: SammyWinchester

24 Háňa o_O Háňa o_O | E-mail | 5. srpna 2011 v 19:55 | Reagovat

Musím se přiznat, že po ukončení 2. dílu jsem si vvůbec nedokázala představit jak by dej mohl pokračovat. Spisovatelka mě mile překvapila svýmy nápady a stejně jako předchozí díly mě i tenhle ve velmi krátké době vtáhl do děje. Nápad jakým okořenit vztah vyvíjející se mezi Peetou a Katniss se mi velice zalíbil a dobře se tí zamotal děj. a závěr ? tak tohle jsem vážně nečekala. Nemám ráda snadno předvídatelne knížky a proto mě tahle zaujala. přinesla nečekane zvraty a mnoho dalšího ;-)

25 -Luc- -Luc- | E-mail | Web | 6. srpna 2011 v 11:03 | Reagovat

Super recenzia, a ešte lepšia séria kníh, myslím že si začnem čítať ešte raz:D

26 Lidush Lidush | 9. srpna 2011 v 13:09 | Reagovat

Tahle knížka je skvělé zakončení příběhu. Byly tu velmi smutné části, až mi bylo do breku. A konec dopadl dobře, lae ne zrovna šťastně. Slyšela jsem, že vse bude točit film, takže se na něj už moc těším... :-D

27 alipeli alipeli | E-mail | 12. srpna 2011 v 11:59 | Reagovat

tuhle sérii uplně miluju. Když jsem dočetla první díl, docela mi trvalo, než jsem měla 2. díl v ruce, jenom proto, že si nechci knížky kupovat, ale hned jak budu mít peníze, asi si ji koupim, protože je to série, která mě uplně pohltila a jedna z mála, kterou můžu číst víckrát. Vždycky, když jsem nemohla z nějakých důvodů číst, furt jsem přemýšlela nad dějem, je málo knížek, u kterých se mi to stalo a to myslim opravdu hodně málo. U tohohle dílu, se konečně projeví charakter Katniss, kterou jsem z předchozích dílů moc nemusela, protože jsem si hrozně zamilovala Peetu a ona mu dělala takový věci, hrozný. Ale ten konec série je uplně dokonalej :) Už se těšim na film

28 *Nanna *Nanna | E-mail | Web | 15. srpna 2011 v 10:29 | Reagovat

Námět vskutku zajímavý, líbí se mi nakreslené postavy v článku. :] Trailer i tvá recenze mě tak mírně nabádají k přečtení. Kvůli tvému blogu se opravdu nikdy nebudu nudit. Je to tu plné úžasných knih. :]

29 Melissa Melissa | 20. srpna 2011 v 13:40 | Reagovat

Já si myslím že konec dopadl přesně tak jak jsem si představovala. Série naprosto úchvatná

30 Miwako Miwako | Web | 29. srpna 2011 v 23:38 | Reagovat

Poslední kniha mě trochu zklamala. Tak nějak jsem postrádala atmosféru z předchozích dílů. A nakonec to bylo na můj vkus přecijen až moc surové (celé dobývání Kapitolu bylo až moc.. děsivé).
Vadil mi nedostatek Peety a taky mých ostatních oblíbených postav, ale co se dá dělat ¬_¬...
Konec se mi ale docela líbil.. bylo to něco, co se dalo svým způsobem očekávat a nedokážu si představit, že by série, jako je HG měla skončit jinak..

31 Bublushka Bublushka | Web | 2. července 2012 v 13:07 | Reagovat

Včera jsem jsi dočetla a musím podtknout, že mě taky závěr zklamal. Nevířili mi hlavou myšlenky o zániku lidstva,ale otázka "Sakra,proč to dělaj?"
ale série je to skvělá a tuším, že si ji za život ještě několikrát přečtu

32 Mona Mona | E-mail | Web | 6. srpna 2013 v 16:05 | Reagovat

Recenzi si chci už dlouho přečíst (dlouho znamená od vydání :D), ale nějak jsem se k tomu ještě nedostala. Film jsem viděla jen v ústřižcích, ale celkově na mě knihy působí zajímavě :D

33 Hunger games: Síla vzdoru 1.část Hunger games: Síla vzdoru 1.část | Web | 25. prosince 2014 v 18:14 | Reagovat

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část online

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama