Demonata / Lord Loss (#1)

4. června 2011 v 13:40 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autor: Darren Shan
Série: Demonata / Demonata
Překladatel: Richard Podaný
Nakladatelství: CooBoo, 2010

Grubbs nikdy tak úplně nechápal rodinný smysl pro humor. Jak jinak by bylo možné, že u nich nikomu nepřipadá divné, když ho mamka pojmenovala Grubitsch. Opravdu není nijak lákavé seznamovat se s novými lidmi. "Ahoj, já jsem Grubitsch Grady." Naštěstí Grubbsova výška dokáže odradit všechny pošklebáčky od nemístných fórků.
Když tak Grubbs zkusí na svou sestru jeden obzvláště skvělý vtípek, ve snaze pořádně se jí pomstít, očekával by ze strany rodičů alespoň nějakou odezvu. Copak není nic vtipnějšího než krysí vnitřnosti v ségřině ručníků? Očividně jen pro mladého pana z rodu Grady, který se nemohl udržet smíchy na nohou.
Jenže až velmi brzy Grubbs zjistí, že koukat se na něčí krev není nijak vtipné, je to totiž doslovně dohánějící k šílenství. Peklo si každý představuje jinak, ale Grubbs je jeden z mála, který může říct, že něco jako peklo opravdu viděl. Setkání s Lordem Lítost bylo to nejhorší jaké kdy zažil. Bohužel pro něj s ním pán démonů tak úplně neskončil...

Jakmile si jednou začnete pohrávat s Demonatou, není již cesty zpět.

Darren O'Shaughnessy je autor vystupující pod pseudonymem Darren Shan. Je zajímavé, že vždy toužil psát knihy pro dospělé, v roce 1999 ho ovšem napadl námět na sérii pro mladé čtenáře a právě až díky této sérii se stal opravdu známým. Jistě víte o jakou sérii se jedná - upíří ságu o chlapci, který díky shodám náhod přičichl k tajemnu - Darren Shan. Největší úspěch Shan slaví asi v Japonsku, kde dle předlohy vychází i manga.

Nyní se k nám dostává i další autorova série Demonata, která sklízí dokonce mnohem lepší hodnocení než sága předchozí. (Například už jen obdivuhodných 4.21/5 na goodreads.) Zajímavostí této série je i fakt, že deset dílů má dohromady tři hlavní postavy z jejichž pohledů je příběh vyprávěn. V prvním díle se tak seznámíme s Grubbsem, v pokračování se však dostaneme například i několik let před události této knihy s jiným hrdinou a můžeme se těšit i na dívku jménem Bec.

Odkaz Darrena O'Shaughnessy je jednoduché rozeznat mezi jinými díly i bez jména autora na obálce. Nebojí se totiž krve, především ovšem nijak zvlášť tyto ohyzdnosti nepopisuje. Když je postavě odtržen kus masa, je prostě fuč a nepotřebuje k tomu celý odstavec jako jiní autoři. Působí to tak mnohem reálněji, ale i syrověji, přesto z knihy nemám odpudivé pocity, protože je vše popisováno prostě tak jak to je. Jaké pak hrátky s roztrhanou kůži, masem, kostmi a ano stříkající krví, vše lze napsat i mnohem jednodušeji, ale i tak to dokáže čtenáře zaujmout.

Nejzajímavější je odhalování propletenců v ději. Jeden ze zásadních zašmodrchanců se snad každému podaří odhalit celkem brzy, zdálo by se tedy, že tímto celá zápletka končí. To jste však na velkém omylu. Autor dokázal napsat skvělý příběh, se spoustou indícií, které vás však nepřímo dokážou zavést úplně někam jinam. Demonata rozhodně dokáže v mnohém překvapit a příběh především nenudí.

První díl je navíc i dost nabitý, jiní autoři by s podobným materiálem vystačili na celou trilogii. Samozřejmě by pak do knih museli vložit spoustu dutých míst, ale určitě se všichni shodneme, že není zase takový problém podobné autory najít. Zatímco jiný by tak nechali pokrm pro svého čtenáře vychladnout, Darren nehodlá podávat jinak než je-li dlabanec vařící (čti krvavý).

V knize se však nalézá jedna scéna, která mi dokázala dojem z knihy trochu poničit. Může za to snad převeliká horlivost autora, nasadit své běžné zuřivé tempo, že se v jedné části knihy nachází věta "obluda ji ve chvilce urvala hlavu" a my se pak později dozvídáme, že subjekt "kterému byla urvána hlava" je v pořádku - pouze v bezvědomí.

Tuto pasáž jsem si dokonce četla několikrát za sebou, zda jsem snad jen špatně nepochopila text. Bohužel jsem ho však chápala naprosto přesně. Je to opravdu velká chyba, že se do knihy mohl vloudit takový nesmysl, když titul jinak působí pro čtenáře kterým je určen - mladému publiku - poměrně dokonale. Byla by nicméně velká škoda, na knihu zanevřít jen díky těmto šesti špatně voleným slůvkům. Přirozeně ovšem tento úsek dokáže čtenáře pekelně zmást.

Grubbs je na začátku knihy 14-ti letý kluk, co si možná hraje na drsňáka, ale uvnitř je spíše citlivka bojící se hlavně o svůj život. Na konci je mu již 16 a za tu dobu prošel dlouhou cestu. Občas je to opravdu otravná postava a ještě otravnější je nejspíše kamarád Bill-I, i tak dokáže příběh čtenáře jeho pohledem ke knize připoutat až do samého konce.

Demonata opravdu mile překvapila, na knize je i poznat autorům vzestup, kdy si od prvního dílu upíří série Darrena Shana dokázal ještě lépe vybrousit své spisovatelské nadání. Upírův pomocník leč nemá žádnou věkovou hranici je oproti Demonatě spíše pro mladší ročníky. Démonská série má před sebou ale dobrou budoucnost i pro trochu odrostlejší čtenáře. Navíc strýc Dervish ve své knihovně ukrývá víc než jen nějakou tu kvalitní láhev...

Abyss hodnocení: 8/10



* Zdroj obalu knihy: CooBoo
* Chtěla bych tímto poděkovat CooBoo, za získání recenzního výtísku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
* Pozn. věk Grubbse v knize není přesně upřesněn, je však možné ho vydedukovat
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Adelaine Monroe Sawyer Adelaine Monroe Sawyer | Web | 4. června 2011 v 15:12 | Reagovat

To by vážně mohlo být "pekelně zajímavé", Darrena Shanna jsem ani nečetla, takže nemůžu posoudit. Trochu jsem jen nepochopila s tím spisovatelem. Spisovatel knih o Darrenovi je taky Darren, nebo.. :D Fakt mi to nedošlo, proč je i u téhle knihy Darren Shann, takže asi jo..

2 Abyss Abyss | Web | 4. června 2011 v 15:33 | Reagovat

[1]: Tahle okolnost mě taky vždycky mátla :D On totiž Shan po sobě pojmenoval i svou hlavní postavu - matoucí, ale člověk si zvykne :D

3 VeEee VeEee | Web | 4. června 2011 v 17:27 | Reagovat

Vypadá to docela zajímavě :D ale do ankety jsem vyplnila "pozemsky v pohodě". Docela ti závidím ty recenzní výtisky :)

4 Michelle Michelle | Web | 4. června 2011 v 18:11 | Reagovat

tu knížku akorát čtu a moc mě zaujala :)) jinak úžasný blog :)

5 Freckles Freckles | Web | 4. června 2011 v 18:58 | Reagovat

[1]: V poslední knize o Darrenu Shanovi je to docela vysvětleno, proč se hrdina tak jmenuje... Já jsem četla všechny díly Darrena Shana a Demonatu mám taky za sebou, a musím říct, že Demonata se mi líbila méně, já si na odtržené kusy masa moc nepotrpím :-! Ale u Darrena někoho může odradit ten začátek, ten je nic moc, od čtvrtého dílu to začíná být mnohem lepší(podle mě), já celou sérii přečetla asi za 3 týdny :-) Ale jsem zvědavá na druhý díl Demonaty, třeba to na mě zapůsobí lépe.
Opravdu se mi líbil ten konec :-D

6 Ligheua Ytchä Ligheua Ytchä | Web | 4. června 2011 v 21:46 | Reagovat

Darrenovo psaní miluji :)
Z Demonaty jsem četla pouze první díl - byl boží!

7 Storycollector Storycollector | Web | 5. června 2011 v 8:54 | Reagovat

Další sága od spisovatele, který stvořil pořádně upíry? (D.S. jsem měla přečteného ještě předtím, než se u nás objevila mánie se Stmíváním a YA knihami obecně.) Tu si nenechám ujít. :-D

8 Willinda Willinda | E-mail | Web | 5. června 2011 v 9:55 | Reagovat

Já se na D. S. budu muset vrhnout, protože jsem jaksi nečetla ani jednu jeho knížečku! :-?

9 Polgara Polgara | Web | 5. června 2011 v 12:02 | Reagovat

Tak sérii o Darrenu Shanovi, mám taky přečtenou. Je zvláštní, jak její úroveň místy pokulhávala. Některé díly člověka vtáhly a měl je přečtené hned, u jiných se trochu nudil, ale přesto je dočetl.
Tuhle knížku jsem ještě nečetla, bohužel ted musím načítat četbu do školy, do toho profesorům rupl v bedně, ale i tak ti děkuju za doporučení. :-)

10 majka majka | 5. června 2011 v 13:13 | Reagovat

Mám rada toho spisovateľa a kniha "ozajstná nočná mora pichádza" ja tiež super  :-D O_O :-) 8-O

11 Peter Cross Peter Cross | Web | 5. června 2011 v 19:43 | Reagovat

Demonatu jsem četl asi už před rokem když jsem ji dostal k Vánocům a musím říct že upírská sága se mi líbila víc..

12 Teresinha Teresinha | Web | 6. června 2011 v 18:55 | Reagovat

Můžu se poptat, na které stránce je ta urvaná/neurvaná hlava? Třeba by se to dalo v příštím vydání nějak poupravit... :-)

13 Abyss Abyss | Web | 7. června 2011 v 13:06 | Reagovat

[12]: Teď jsem na intru, takže knihu nemám sebou, ale až v pátek přijedu domů stránku ti sem hodím :))

14 Antiqueen Antiqueen | Web | 7. června 2011 v 22:01 | Reagovat

Knížku jsem dneska ukořistila v knihovně, už se na ní docela těíšm. Doufám, že bude minimálně tak dobrá, jak popisuješ.

15 Teresinha Teresinha | E-mail | Web | 7. června 2011 v 23:13 | Reagovat

to Abyss: díky! :)

16 Kim Kim | 8. června 2011 v 19:28 | Reagovat

Zrovna jí čtu.. :D

17 Abyss Abyss | Web | 9. června 2011 v 20:41 | Reagovat

[15]: Tak! :D Je to na straně 135 :))

18 Teresinha Teresinha | Web | 9. června 2011 v 21:02 | Reagovat

Díky, mrknu na to ;-)

19 Strixy Strixy | Web | 13. června 2011 v 15:47 | Reagovat

Sakra, že bych se vrátila k Darrenovi? Skončila jsem nkde, při jeho putování z upírského sídla, neba jak to bylo (už je to opravdu dávno co jsem to četla) a le tohle vypadá fakt zajímavě...

20 Bublushka Bublushka | E-mail | Web | 22. června 2011 v 21:07 | Reagovat

Já četla asi pět dílu ze ságy Darrena Shana, První tři byly dokonalý ale pak už mě to moc nebavilo přišlo mi to zdlouhavý a šestý díl už jsem nepřečetla, nevím zda to někdy dočtu, ta série se mi zdá zbytečně dlouhá- 12 dílu je myslím moc
ale ty první tři jsou dokonalý, mám ej dokonce doma :-)

a u týhle Demoanty nevím asi dobrý ale zas mi přidje deset dílů moc

21 kikii kikii | 4. července 2011 v 17:34 | Reagovat

já jsem na třetí díl demonaty tak nadržená kurva!!! :-D

22 Karol Dee Karol Dee | 17. října 2011 v 20:45 | Reagovat

Darrena jsem si oblíbila podle jeho upíří ságy, ani nevím, proč ji mám tak strašně ráda :D Abych se přiznala, Demonata mě trochu zklamala...

23 Saký;) Saký;) | 8. listopadu 2011 v 21:04 | Reagovat

Taky jsem tu scénu s tou hlavou četla asi 5x :D asi chyba překladatele ale víc by to dávalo smysl kdyby napsal něco jako: během vteřiny jí mohla urvat hlavu..ne?:)

24 Kriss Kriss | Web | 3. prosince 2011 v 17:37 | Reagovat

Sága Darrena Shana. To byla z jedna hlavních věcí, co mi zásadně ovlivnily pubertu. Já jsem tou sáfou žila. Snad tři roky jsem na to nedala dopustit a ani teď nedám. Pro mě je to napořád nejlepší upíří sága.
A teď k Demonatě. Nemusím ani popisovat tu radost, když jsem zjistila, že se rozhodl napsat další ságu. A ne nebyla jsem zklamaná. Přesně jak píšeš. Jeho styl jde poznat, ani nemusíš číst jméno. A tenhle styl já miluju.
*právě pokračuju třetím dílem... nezklamal ;-)*

25 Roxanne Roxanne | Web | 5. dubna 2012 v 17:55 | Reagovat

Tahle knížka je úžasná! A její další dva díly taky! nemůžu se dočkat čtvrtého dílu! :)

26 annie annie | 24. dubna 2012 v 14:35 | Reagovat

mám přečtený už 4 díly ....a jsem nadšená .četla jsem iságu .je to ten nejlepší spisovatel . :-D

27 annie annie | 24. dubna 2012 v 14:41 | Reagovat

ta scéna s meerou ...jak jí chtel bill - i urvat hlavu .
psal to jako že si myslel že jí tu hlavu urve a byl si jistý že se to tak stane , proto to tak napsa ,není to chyba :-)

28 annie annie | 24. dubna 2012 v 14:43 | Reagovat

[19]:

[20]: 6.díl je trochu smutný ,ale je skvělí stejně jako ty ostatní   jestli si to nepřečteš ,budeš fakt hloupá

29 Cornelia Cornelia | Web | 23. července 2012 v 13:40 | Reagovat

Darrena Shana zbožňuji - hlavně jako Darrena Shana. Tohle zní také velmi zajímavě. Jen nevím, jestli bych kvůli tomu, jak jsem si upírskou dvanáctilogii zamilovala neměla moc vysoké požadavky. Ale napsala jsi to bezvadně. Shan má fakticky užasně strhující psaní, nepřehání a je vyvážený.

30 Stene157 Stene157 | Web | 29. srpna 2012 v 12:41 | Reagovat

Miluju knížky od Darrena! :-D Demonata mě naprosto uchvátila,je to originální,strašidelné,napínavé.Rozhodně se těším na další pokračování ;)

31 Kitty Kitty | 25. září 2012 v 1:01 | Reagovat

Demonat jsem četla 5 a musim říct že je to moje s přehledem njeoblíbenější hororová knížka =) .

32 L_T L_T | 11. října 2014 v 20:46 | Reagovat

Četla jsem šest dílů Demonaty a musím říct, že jsem naprosto zmučená od toho, když to nečtu, když nemám po ruce další díly a nemá je ani knihovna (snad Ježíšek nezklame)je to úžasná knížka. Hororová a drsná, ale někdy jsem při ni měla pocit, že exploduju smíchy. Super :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama