Recenze: Temný anděl / The Darkangel (#1)

17. května 2011 v 16:49 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Meredith Ann Pierceová
Série: Temný anděl / The Darkangel
Dostupnost: AJ / ČJ

Eoduin nikdy nevěřila povídačkám své chůvy, především pak příběhům o temných andělech. Jeden takový se pro ni však stane až příliš reálných ve chvíli, kdy ji unese na svůj hrad a udělá z ní svou třináctou nevěstu.
Nečekejte však žádné šťastné konce, temní andělé - vampýři totiž svým nevěstám doslova vysávají duše z těla. Nezbude z nich nic víc než lehké přízraky.
Aeriel chce - musí pomstít svou paní a kamarádku. A Vampýr ji nakonec opravdu unáší na svou pevnost. Aeriel ale není dostatečně hezká, aby se stala jeho nevěstou a tak mu může posloužil alespoň jako služebná pro jeho přízraky. Před Aeriel tak stojí nelehký úkol jak pomoci těm, které kdysi byly ženy a možná, že se jí podaří vykonat více dobra, než by mohlo být na první pohled patrné...

Čtení Temného anděla pro mě bylo něčím důvěrně velmi známým a přesto jako bych vstupovala do vlastní minulosti. Temný anděl je totiž příkladem pohádkové fantasy, která je ovšem díky svému temnému podtextu směřována především pro "ty odrostlejší".
Čtenáři, který drží v rukou tuto knihu, musí od samého začátku vrtat hlavou, o čem by právě tento příběh mohl být. Dalo by se říci, že se linie příběhu drží na opravdu velmi starých pověrách, podle kterých měli upíři křídla jako andělé.
Autorka poté vytvořila svůj vlastní svět, který je nám postupně odhalován do větších podrobností. Krajina plná prastaré magie a ta se dost možná touží opět plně probudit.

V příběhu je zanesena i poměrně velká předvídatelnost, přesto mnohé scény dokáží překvapit a čtení tak nenudí. Je ovšem potřeba podívat se na příběh z pohledu postav, kdy jim není dán takový přehled o celistvém dění. Díky vyprávění příběhu máme možnost dostat se i tam, kam postavy nemohou. Není se tedy čemu divit, že jim spojení věcí do souvislostí trvá o trochu déle.

Temný anděl je příjemným lehkým osvěžením do dnešních knižních vod, kdy se příběhy obvykle točí především v reálném čase a reálných místech, byť se jedná o fantasy, vždy ovšem trochu netypickou.
Aeriel nám přináší klasickou představu, že by se fantasy měla odehrávat ve světě smýšleném, aby čtenáře opravdu popisy donutili "začít si představovat".
Pohádková atmosféra působí trochu matoucně, na jednu stranu by jste knihu mohli předčítat i dětem, určité scenérie jsou však poněkud děsivé, snad až mířící k nechuti. Hrdinka žije ve světě, kde jsou lidé běžně bráni za otroky a jejich představy i chování jsou řekněme poněkud syrové, s ničím si neberou servítky.
Autorka ve své knize krásně popisuje to, jak se mladý člověk může vyvíjet. Ještě více jak fyzický růst zde máme zdůraznění toho psychického. Velmi odlišně je i zobrazována postava Vampýra, nezbývá však než přečíst si celou knihy, aby si čtenář mohl zhodnotit zajímavou náplň příběhu.

Přes celý ten obsah a snahu přesvědčit čtenáře, že autorka vytvořila nový fantasy svět, zde nacházím i několik spojitostí na díla jiná. Originalita se v dnešní době cenní zlatem, ale budeme-li upřímní je velice pravděpodobné, že již snad ani neexistuje. Je zase lepší držet se věcí, které člověka neodradí, než se snažit vytvořit něco zcela nového a nenalézt pro to čtenáře.
Temný anděl si své čtenářské publikum jistě najde, protože se nesnaží stavět vše na happy endech a autorka ví, že i dobro má být vždy vyrovnáno zlem.

Abyss hodnocení: 7/10





* Zdroj obalu knihy: CooBoo
* Chtěla bych tímto poděkovat CooBoo, za získání recenzního výtísku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
* Český překlad vychází u nakladatelství CooBoo
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 papája papája | Web | 17. května 2011 v 17:06 | Reagovat

Hm...zajímavý, škoda že nemam vůcbec čas číst něco, co mě zajímá (poviná literatura na státní maturitu...fuj...)

2 Dý | Web | 17. května 2011 v 17:43 | Reagovat

Včera jsem ho v knihkupectví držela v ruce, ale nakonec jsem se rozhodla pro sérii Hunger Games! .))

3 Cath-er-ine Cath-er-ine | Web | 18. května 2011 v 7:41 | Reagovat

Zaujímavá kniha to môže byť... asi si pridám do môjho súkromného "wishlistu" :P

4 Melori Melori | 18. května 2011 v 9:43 | Reagovat

díky za recenzi, zní to zajímavě. Pohádková temná fantasy může být opravdu osvěžením.

5 Polgara Polgara | Web | 19. května 2011 v 19:49 | Reagovat

Zvažuju, zda to má cenu číst, přeci jen mám teď knížky, které jsou pro mě přednější. Ale za recenzi děkuju, hezky se četla a jeden ví, co může od knížky očekávat:-)

6 nicki nicki | 20. května 2011 v 0:19 | Reagovat

Je to úžasná kniha, právě jsem ji dočetla a souhlasím s veškerou chválou... konečně něco trochu jiného!
Nevíte, jestli bude pokračování?

7 Abyss Abyss | 20. května 2011 v 13:10 | Reagovat

[6]: V originále pokračování je, tak uvidíme co na to CooBoo :)

8 cizinka cizinka | 20. května 2011 v 14:40 | Reagovat

byla jsem překvapená, že kniha byla v originále vydaná v roce 1982 O_O mám ji doma, tak se do ní musím pustit..

9 Karoll Karoll | Web | 21. května 2011 v 20:54 | Reagovat

nesouhlasím s tebou v tom, že fantasy svět má být nový. Tedy ne úplně. Myslím, že člověka zaujme více, když existuje současně s tím naším a leckterá souvislost ho tak může překvapit. Alespoň já to tak mám ráda.
Temný anděl vypadá na dobrou knížku. Vampýři jsou zajímavým námětem, i když v dnešní době mi to přijde už ohrané...ale jednozančné plus je, že nemá šťastný konec, nekonečné štestí hlavích hrdinů totiž nenávidím :D

10 Petaaa Petaaa | 21. května 2011 v 22:52 | Reagovat

Zrovna tuhle knihu si donesla z knihovny moje sestra, zaujala jí obálka i název knihy. A vypadá to na zajímavou knihu. Miluji totiž úplně nové fantasy světy, který s naší realitou nemá nic společného.

11 Aný Aný | E-mail | Web | 25. května 2011 v 18:05 | Reagovat

Knížka se mi líbí už dlouho.Každou chvíli na ni koukám v knihkupectví.V knihovně je bohužel rezervovaná hodně dopředu takže nezbývá než počkat až se uvolní nebo až si našetřím...:)
Taky se mi líbí, že má jiný konec než většina knížek... :D

12 Strixy Strixy | Web | 26. května 2011 v 16:53 | Reagovat

Že by další kniha, která přibyde na můj sálodlouhý knižní seznam? Asi bych si to vážně měla začít psát...

13 Mamra Mamra | 27. května 2011 v 18:46 | Reagovat

Tak tahla knížka má aspoň špatný konec co jsem pochopil ... doufám že ji mají v knihovně :) až tak abych si ji kupoval mě nezaujala :-)

14 Lucie?! Lucie?! | E-mail | 1. srpna 2011 v 19:11 | Reagovat

Tak to vypadá velice zajímavě. Mám takové fantasy knížky ráda,a určitě se na ni poptám v knihovně!! :-) bravo

15 Sammy Sammy | Web | 1. prosince 2011 v 14:15 | Reagovat

Zajímavá kniha s dobrým tématem :) Nebyly tam žádné takové výchylky jakože jsem knihu číst nechtěla, ale prostě kdykoliv jsem měla čas tak jsem ji vzala do ruky a četla ;).

16 Katie Katie | Web | 1. prosince 2011 v 15:21 | Reagovat

Podle toho, co píšeš, by mě to mělo bavit. Odrostlejší čtenář jsem a knihy založené na nějakých pověstech se mi líbí. Jediné, co mě trochu zarazilo je, že já budu vědět něco dřív, než ty postavy.
Už ten název mě hodně upoutal! :) V knihovně  se na ni mrknu.

17 Evl Evl | 1. prosince 2011 v 16:52 | Reagovat

Vůbec by mě nenapadlo, že to může mít něco společného s upíry. Docela mám na něco podobného chuť, čistokrevnou fantasy jsem poslední dobou skoro nečetla.

18 hajčuska hajčuska | 1. prosince 2011 v 17:45 | Reagovat

upřímně tuto knihu jsem nečetla, ale už kolikrát jsem jí v knihkupectví potěžkávala v rukou a rozjímala nad krásnou obálkou.Každopádně vždycky jsems i pak vybrala knihu jinou... Docela mě zaujalo, že kniha nemá Happy end tak snad zkusím přečíst:) Naznačila jsi i psychický růst což by mě dost zajímalo:) Zkusím si ji v nebližší době přečíst:)

19 MaiQa MaiQa | Web | 1. prosince 2011 v 18:44 | Reagovat

No mě trochu dělalo problém se některými pasážemi prokousat, ale většinou jsem si příběh užívala. Jen skončil moc brzy. CooBoo by mohlo vydat pokračování. Ale trochu mi dělal problém i styl psaní, ale s za chvíli jsem se s ním sžila. :-)  :-D

20 Camelia Dagger Camelia Dagger | Web | 1. prosince 2011 v 21:13 | Reagovat

Upřímně lituju, že jsem si knihu asi před půl rokem od Albatrosu nekoupila. Četla jsem na ní některé ohlasy a byly velmi pozitivní, což mě popudilo k tomu, abych tuto knihu co nejdříve zařadila do své sbírky v knihovničce.
Rozhodně tedy, až na ni narazím někde za přijatelnou cenu, nenechám si ji ujít.

21 carolin-a carolin-a | Web | 3. prosince 2011 v 18:14 | Reagovat

ÁÁh, tajemno! :)
Nemůžu se ale ubránit pohádkovému tématu kdy čaroděj unáší dívku, aby z ní udělal nevěstu.. :)
Bohužel jsem to nečetla, ale ráda bych si knížku pořídila.. :)
Mám ráda scény, kde něco čekám a ono se to pak nestane. Horší je když čekám, že to co si myslím se nestane,a le ono se to stane. :D I dkyž to by snad nebyl případ téhle knížky. :D Jsem na ni zěvdavá.. :)

22 Yuuka Yuuka | Web | 3. prosince 2011 v 18:35 | Reagovat

Tak na tuhle knížku si zuby brousím už nějakou tu chvilku, ale ještě jsem se neodhodlala ji koupit, vždycky jsem v mysli vyštrachala nějaký důvod, proč ji nechat na pultu. jenomže teď už se asi nic nenajde, těch dobrých ohlasů k této knížce je prostě hodně.

23 designer flower girl dresses designer flower girl dresses | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:59 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama