(Recenze) Tajný kruh: Zasvěcení (#1)

12. května 2011 v 14:44 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: L. J. Smith
Originál: The Secret Circle: The Initiation
Série: Tajný kruh (1. díl)
Přeložila: Ivana Svobodová
České vydání: 232 stran, paperback
Nakladatelství: CooBoo, 2011

Cassi se ocitá v Nové Anglii, kam se s matkou přestěhovaly do New Salemu, aby mohly pomoci babičce. Jenže vnučka svou babičku vlastně ani nezná a jak se brzy ukáže není to žádná roztomilá malá stařenka.
Od začátku na nové střední Cassie očekávala poměrně hodně, jen málo kdy se vám poštěstí začít znovu. Ale ani tyto plány se Cass moc nevydaří, podaří se jí totiž dostat na černou listinu Faye a její party, pro které znamená každé týrání svých spolužáků neskutečnou zábavu.
Cassie tak nebude mít zapadnutí do nového kolektivu vůbec jednoduché, z plachého člověka se musí stát mnohem silnější osobností, aby dokázala čelit svému okolí. Je tu ovšem někdo, komu čelit nedokáže, záhadný a okouzlující Adam.

Těžko uvěřit, že Upíří deníky a Tajný kruh jsou dílem jedná autorky. Kvalita těchto dvou díl se totiž naprosto liší, jako by snad Smith při psaní Tajného kruhu vedl ruku někdo jiný a nebo je to dost možná pravě tohle dílo, který by si měl čtenář YA přečíst a Upíří deníky měly zůstat ležet v autorčině šuplíku.
Obě série se však drží stejného vzoru, snaží se ke svému čtenáři promlouvat co nejjednodušeji, nečekejte žádné spletité problémy, Smith napsala fantasy pro mladé čtenáře a kniha se nesnaží tvářit jako něco jiného. Tajný kruh se ovšem čte velmi dobře, plyne poměrně rychle a nezadrhává se, na rozdíl od Upířích deníků se tedy nejedná o protivnou četbu.

Ani zde však Smith neopustila svou představu, že ti s nadpřirozenými silami by tak měli vyzařovat i navenek. Točíme se proto v kruhu krásných děvčat a neméně pohledných chlapců. Především u jedné z hlavních postav mám trochu problém představit si jeho rudé vlasy. Vlastně si nepamatuji jediného hezkého kluka s rezatou hřívou, nebo alespoň natolik hezkého, aby se vám při pohledu na něj podlamovala kolena. Možná je to spíš tím, že rusovlasých kluků je tak pomálu a snad díky tomu se Smith snažila představu pěkného kluka trochu znevšednit.
Zakoukání Cassie do Adama také není tak úplně normální, snad by to působilo až uměle, kdyby mezi ně nezasahovala ještě nějaká jiná tajemná síla. Každopádně je pro mě její zaláskování trochu úsměvné.

Při čtení knihy jsem měla pocit, že čtu vlastně něco velmi klasického. Navíc Zasvěcení není pro svět žádnou novinkou, stejně jako já obývá svět již osmnáct let. V té době vznikalo i spoustu filmů s magickou tématikou, základ byl jednoduchý, střední školy se studenty, kteří umí víc než jen napsat dobře test. Jenže každá mince má dvě strany a tak stejně jako dobrá existuje i špatná magie. Čarodějové žijící souběžně s obyčejným chodem našeho světa tedy nejsou ničím novým, příběhy s nimi tu kolem nás plují již poměrně dlouho a mě stále nedělá problém se do nich pouštět.

Obvykle opravdu nemám ráda slabé postavy, ti kteří se bojí postavit svému trýzniteli mi obvykle nestojí za větší pozornost. Mám ovšem ráda, získává-li postava postupem času takzvaně "pevnější půdu pod nohama". Cassie je toho dobrých důkazem, i když toho má opravdu ještě hodně před sebou.
Z mírumilovného děvčete, které vždy stálo trochu stranou holt nelze udělat ze dne na den bojovnici. No dobře lze, ale nepřijde vám pak takový příběh umělý? Je tedy jedině dobře, že autorka na své hrdiny příliš netlačí a nenutí je měnit vlastní kůži.

Jak už bylo řečeno Smith píše velmi jednoduše, náročný čtenář tedy její tvorbu nejspíš tolik neocení. Přitom ale každý kdo proklínal její Upíří deníky by měl opravdu sáhnout po této sérii a zjistit, že Smith není zase tak špatnou autorkou, jak by se mohlo zdát. Jen svět si ji pamatuje díky dílu, které si to vlastně ani nezaslouží.
To Tajný kruh měla být první série, které se k nám měla dostat, protože to teď kniha bude mít s napravováním reputace své autorky poněkud těžší. Zasvěcení je prvním dílem celkem třídílné série, snad tedy Smith ani do budoucna nezklame. Stejně jako u mnoho jiných, mi totiž tento první díl přijde jen jako lehký úvod do příběhové linie a spousta nás toho teprve čeká.
Snad by vás ještě mohlo zajimat, že stejně jako Upíří deníky i Tajný kruh by se měl objevit v televizním provedení. Přesnějí ještě tento rok v řijnu. Uvidíme jestli se i zde nechají autoři seriálu předlouhou pouze inspirovat, či se snad budou držet záměru autorky. Chcete-li znát herecké představitele, určitě navštivte IMDB.
Příběh s nádechem kouzel má tedy rozhodně právo být čten. Především pak v době, kdy na nebi vysvitne měsíc, který by mohl pomoci dokreslit atmosféru tohoto čarodějnického příběhu.

Abyss hodnocení: 6/10


* Zdroj obalu knihy: CooBoo
* Chtěla bych tímto poděkovat CooBoo, za získání recenzního výtísku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
* Český překlad vychází u nakladatelství CooBoo
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Ells Ells | Web | 12. května 2011 v 15:03 | Reagovat

také jsem ji četla :) a můžu říct že je rozhodně lepší než upíří deníky

2 Denii Denii | 12. května 2011 v 15:44 | Reagovat

Tak si ji možná přečtu, dost jsem se bála si ji koupit po přečtení deníků =D

3 Adelaine Monroe Sawyer Adelaine Monroe Sawyer | Web | 12. května 2011 v 16:04 | Reagovat

To vypadá zajímavě, i když trochu ohraně. Ale když budu upřímná, Upíří deníky mě tolik.. zklamaly, že to ani číst nebudu. Kdyby to bylo od jiného autora a podobná tématika, tak možná, ale teď asi ne. :)

4 El El | Web | 12. května 2011 v 16:24 | Reagovat

Těžko říct, co bych od téhle knížky mohla čekat. Téma zní dost zajímavě, vždcky mě podobné problémy přitahovaly, jenže to bohužel není tak obsáhlé dílo, na jaké baych zrovna měla chuť. Ale uvidíme...

5 Nikki Nikki | 12. května 2011 v 17:52 | Reagovat

Tuhle knihu jsem zatím nečetla, a upřímně, to s TVD mě kapku naštvalo...přece jen jde o umění knihu ocenit...Upíří deníky byly psány "starším a přeslušnělým stylem" Damon mi v knize připadal moc měkký...v seriálu je větší drsňák :D Proto jsem zvědavá na SC...když je to teda jiné :)

6 kája kája | 12. května 2011 v 18:50 | Reagovat

[3]: přesně moje slova...upíří deníky byly jediné knížky,které jsem s čistým svědomím odebrala z mojí knihovny,kde mám skoro všechny knihy,co jsem kdy četla.

7 Strixy Strixy | Web | 14. května 2011 v 19:27 | Reagovat

Upírské deníky jsem sice nečetla - zajímavější mi připadal seriál, ale tahle knížky by nemusela být tak zlá:).

8 Dý | Web | 15. května 2011 v 14:22 | Reagovat

No .. myslím, že to tam má většina - po denících se mi do toho moc nechce.. :// .. :D

9 Melori Melori | 15. května 2011 v 21:25 | Reagovat

Vypada to docela zajimave, verim, ze to bude lepsi nez Deniky. A necetli jste nekdo uz Temneho andela od M.A.Pierceové? Diky

10 Abyss Abyss | Web | 15. května 2011 v 21:35 | Reagovat

[9]: Četla :) Dnes jsem začala psát recenzi :))

Tahle kniha je opravdu lepší než Upíří deníky, ale není to holt kniha pro lidi jako je El, kteří hledají obsáhlejší díla :))

11 Jojíček Jojíček | 17. května 2011 v 16:35 | Reagovat

Knížku jsem kvůli spisovatelce moc nechtěla číst (upíří deniky mě hodně zklamaly), ale jak jsem se začetla, je to moc dobrá knížka, těším se na pokračování... :-)

12 Sammy Sammy | Web | 1. prosince 2011 v 14:16 | Reagovat

Tajný kruh se četl velice dobře. četla jsem ho ještě než jsem viděla filmovou verzi která se teda liší. Rozhodně se mi ale tentokrát líbila knižní verze kvůli tomu že ve filmu zemřel (ještě nevím jak to bude ve třetím díle knihy)

13 Miruš Miruš | 1. prosince 2011 v 14:45 | Reagovat

L.J. Smith. To meno ma od tej knihy odradilo najviac. Seriál je fakt super, veľmi sa mi páči, ale ja mám po ešte celkom čerstvej nočnej more v podobe upískych denníkov, strach kupovať niečo od nej. Lebo aj Upírske aj Tajný kruh majú veľmi dobré seriálové spracovanie, bohužiaľ, v prípade denníkov je to knižné trochu pozadu. A tak je vždy v hlave taká otázka, čo ak aj toto bude také o ničom? Inak pekná recenzia, zasa sa mi bude ťažko rozhodovať, keď pôjdem okolo tej knihy v kníhkupectve. :-)

14 Pipi Pipi | Web | 1. prosince 2011 v 15:22 | Reagovat

Súhlasím s tebou. Ak by som si mala  vybrať medzi Tajným kruhom a Upírskymi denníkmi všetkými desiatimi som za Tajný kruh. A podla mňa, kniha je lepšia ako seriál :D

15 hajčuska hajčuska | 1. prosince 2011 v 17:52 | Reagovat

Tak protože miluji seriál TVD rozhodla jsme si přečíst tuhle knihu a stáhnout díly  i Tajného Kruhu. Tak seriál je rozhodně lepší TVD, kniha naopak Tajný kruh. Avšak stejně mi přišla taková neobsáhlá, krátká... Přesto se mi líbila, kvůli její čtivosti.

16 Camelia Dagger Camelia Dagger | Web | 1. prosince 2011 v 21:25 | Reagovat

To ti teda pěkně děkuju, Abyss :-D !
Chtěla jsem s koupením Tajného kruhu ještě chvíli počkat, jelikož mám teď na čtení fůru knížek, ale ty prostě asi víš, jak popudit čtenářovu zvědavost.
Jestli ji budou v knížním klubu příští rok ještě mít (mají totiž na netu napsané, že na skladě už jsou poslední díly), určitě si je co nejdříve koupím.
Jo a ještě bych se tě chtěla na něco zeptat. Viděla jsem seriál k této sérii a chtěla bych se tě zeptat na tvůj názor. Zda se seriál alespoň trochu knize podobá, nebo je úplně o něčem jiném. Díky za odpověď :-)

17 Storm Storm | Web | 1. prosince 2011 v 22:08 | Reagovat

Upřímně zbožňuju Tajný kruh. Jak knížky, tak seriál. První knihu jsem zhltla asi za dvě hodiny a ani jsem nemrkla..(s přestávkami). A líbila se mi. Děj tak příjemně plynul a hezky se to četlo a téměř se nešlo od toho odpoutat.
Samozřějmě sleduji i seriál..ta mě trochu zklamalo, že to vůbec není podle knížky. Štve mě, že Jake není v knížce, že v seriálu je Faye méně zlá a také, že Adam je normální hnědovlasáč. Těšila jsem se jak vyřeší kluka s rudými vlasy...a zklamalo mne to no..:( CO se týče druhého dílu, ten jsem prozatím nepřečetla, ale chystám se na to, jakmile doču pár knížek, co mi leží na stole :-D

18 Luc Luc | E-mail | Web | 2. prosince 2011 v 10:25 | Reagovat

Knihu som síce ešte nečítala, ale seriál pozerám pravidelne a mám ho veľmi rada. Preto by som si v najbližšej dobe chcela prečítať aj knihu, i keď o knihách od tejto autorky nemám veľmi dobrú mienku, ale tak prečo nie :)

19 Hanulla Hanulla | E-mail | Web | 3. prosince 2011 v 17:21 | Reagovat

od L. J. Smith jsem četla akorát VD, ale Secret Circle sleduju jako seriál a mám ho moc ráda, a když tak čtu tu tvou recenzi, asi se pustím i do knížky :)

20 saiteens saiteens | E-mail | 10. prosince 2011 v 23:39 | Reagovat

Vsadím se, že knihy Upíří deníky jste četli až po shlédnutí seriálu, proto je tak odsuzujete. Pokud to ještě nevíte, tak kniha vyšla dříve než seriál. Seriál je knihou pouze inspirován nemá být naprosto identický. Mě osobně se knihy velmi líbily už jen pro tu atmosféru. ;-)

21 Abyss Abyss | Web | 11. prosince 2011 v 16:29 | Reagovat

[20]: Nám nejde o to, že kniha a seriál nejsou stejné. Ale úroveň knih je hodně nízká a vlastně se v nich nic neodehrává, první čtyřka by ještě šla, ale to co následuje (a co taky autorka psala právě až nyní a ne před lety) je ještě mnohem horší :))

22 louboutin boots louboutin boots | E-mail | Web | 23. října 2012 v 7:48 | Reagovat

Q. What did the big firecracker say to the little firecracker?
http://www.shoesgreat.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama