Modrá krev / Blue Bloods (#1)

9. května 2011 v 16:19 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Melissa de la Cruz
Série: Blue Bloods / Modrá krev
Dostupnost: AJ / ČJ

New Yorkem protéká modrá krev...

Škola madame Duchesneové patří mezi elitní vzdělávací instituty a očekává se tedy, že stejně elitní bude i její studentská společnost. Jenže každé místo musí mít i svého vyvrhele. Schyler Van Alenová o tento titul nikdy moc nestála, ale ani neměla žádné problémy dostat se na spodinu téhle mladé smetánky. Gotický styl, který jako by se někdy spíš podobal stylu bezdomovců, holt každý nedokáže ocenit. Až na Olivera, jejího nejlepšího kamaráda, jediného člověka, kterému může bezmezně věřit.
Mimi a Bliss se naopak mohou pyšnit svým titulem královen Manhattanské společnosti. Nebo alespoň Mimi, protože Bliss vlastně stvořila ona. Nikdy nezapomene, jak se jí podařilo z Texaské husičky udělat tuhle novou Bliss, u které se nemusí stydět nazývat ji svou kamarádkou.
Schyler však začnou pomalu děsit její modrající žíly na rukou, jenže jak se brzy ukáže, je to opravdu to nejmenší s čím si měla zatěžovat hlavu. Smrt jedné ze studentek totiž přeci jen nebyla pouze nešťastná nehoda a nebezpečí se ukrývá blíž než by se mohlo zdát.

Pokud jste o této knize již někdy slyšeli určitě vám neuniklo spojení upíří Gossip Girl. Osobně mi to zase tak podobné snad ani nepřišlo. Je pravda, že tu máme opět odkazování na módní značky a postavy prostě nenosí jen šaty, ale šaty od X., to pro mě ale není ještě to pravé vodítko k přirovnání k jiné sérii. Navíc o upírech se přeci vždy vědělo, že patří "k těm lepším".

Nová upíří společnost, vytvořená Melissou de la Cruz, působí trochu nepředstavitelným snovým dojmem. Jedná se o jeden z poměrně dost častých problémů rozhodne-li se autorka zasadit svůj příběh v reálném světě, za předpokladu jeho normálního chodu. Pro obyčejné smrtelníky jsou tedy nadpřirozené věci tabu: nevidí je a nevnímají kolem sebe. V takovém případě by se pak mělo dbát právě na určitou míru reálnosti, aby pro čtenáře nebylo těžké představit si "dva světy" působící spolu v souladu.
Modrá krev stojí tak trochu na pomezí, protože mění spoustu zažitých mystických faktů a snaží se spojit to co již známe s novými skutečnostmi. Autorka si opravdu hodně zafantazírovala, na druhou stranu tu před námi stojí zase něco nového a já za sebe mohu prohlásit, že i dost zajímavého.

Příběh bohužel obsahoval i spoustu nedořešených situací a některé pasáže mi byly poměrně dost nejasné. Může se jednat o promyšlené gesto autorky a pokračování nám vše odhalí a nebo se jedná o pouhé nedořešené myšlenky, u kterých autorka nakonec sama nevěděla co s nimi dál. Trochu poeticky působí i spojitost upírů s čtyřnohými kamarády, pes u nich jednoduše nemá obyčejnou úlohu.
Kupodivu je poměrně zajímavé, že se příběh točí kolem třech postav a ne jen kolem jedné. Dochází tak k odhalování hned ve třech rovinách a každá z dívek, kolem které se příběh točí, je natolik odlišná, že nám kniha nabídne vždy něco nového...
Bliss je z počátku klidná postava, kterou až okolností donutí se opravdu projevit.
Mimi dobře ví, že se nachází na vrcholu a tak se dle toho i patřičně chová.
A Schuler je pak odměřenou, avšak přitom poměrně příkrou dívkou a nebojí se začít bránit to na čem jí záleží.

Knihá má tedy několik nesporných "temnějších míst", i přesto se jedná o pozoruhodný příběh s kreativní dějovou linii, od které by se toho dalo dost očekávat i do budoucna. Stále totiž pouze stojíme na jakémsi okraji a to hlavní má rozhodně teprve přijít. Je to jeden z těch příběhů, u kterých tak úplně nevíte proč vás vlastně zaujal, ale je to tak a vy můžete jen říct, že se vám kniha líbila.

Abyss hodnocení: 7/10





* Zdroj obalu knihy: BB art
* Chtěla bych tímto poděkovat BB art, za získání recenzního výtísku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
* Český překlad vychází u nakladatelství BB art
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bublushka Bublushka | E-mail | Web | 9. května 2011 v 17:26 | Reagovat

mě teda ta kniha zas tak nezaujala
myslela jsem si že bude slabší a bylo to tak
nedokončenej konec a tak divně se mi nelíbil
hodně tam bylo otevřenejch věcí
ale zase něčím se mi to líbilo
ten závěr jaks psala je vlastně pravdivej jen já bych těch 7 nedala dala bych míň

2 Leah Leah | Web | 9. května 2011 v 17:39 | Reagovat

Ta kniha vypadá opravdu zajímavě, ale asi si ji nepřečtu. Možná, pokud na ni narazím v knnihovně :)

3 *Emmgirl* *Emmgirl* | Web | 9. května 2011 v 22:45 | Reagovat

Knihu jsem četla a těším se na další díl. :-))

4 _Lucy_ _Lucy_ | E-mail | 10. května 2011 v 17:06 | Reagovat

Zajímavá kniha :)
Děkuju za všechny úžasné recenze na knihy.Pěkně se ty recenze čtou :)
Jinak můžu se zeptat kolik stojí poštovné na knizniweb.cz,když si koupím jen jednu knihu ? děkuju :)

5 Bublushka Bublushka | E-mail | Web | 10. května 2011 v 17:35 | Reagovat

[3]: ono to má mít porkačování ?

6 Abyss Abyss | Web | 10. května 2011 v 18:02 | Reagovat

[1]:[5]: Jj je to první díl série, možná proto ti to přišlo tak divné a otevřené :D

[4]: Ahoj, poštovné je myslím přesně 99 Kč :) Jinak jsem moc ráda, že se ti mé recenze líbí :)))

7 Nikki^^ Nikki^^ | Web | 10. května 2011 v 18:02 | Reagovat

Tohle jsem zatím nečetla, ale chystám se pokud na ni brzy narazím :). Zajímalo by mě, co se v téhle sérii bude řešit, když má mít tolik ( 7 ) dílů :/.

8 Karoll Karoll | Web | 21. května 2011 v 21:02 | Reagovat

Ano, zase upíři. Přesně takové dva světy jsem měla na mysli, troufám si říct, že knížka by mě bavila, mrknu na to v knihovně. Romány, které mají víc úhlů pohledu, oceňuji. Není jich tolik. A taky se tam konečně budou vyskytovat nějaká zvířata, protože knih, které dokáží propojit děj a lásku ke zvířatům do něčeho nekýčovitého, je naprosté minimum.

9 Petaaa Petaaa | 21. května 2011 v 22:44 | Reagovat

Upíří Gossip Girl, to zní velmi dobře. Knihu jsem nečetla, ale již jsem o ní něco slyšela. Pomluvy a intriky v upířím světě by mohly být skvělým lákadlem.

10 Freckles Freckles | Web | 26. května 2011 v 10:53 | Reagovat

"Je to jeden z těch příběhů, u kterých tak úplně nevíte proč vás vlastně zaujal, ale je to tak a vy můžete jen říct, že se vám kniha líbila."
Přesně Abyss, tohle to úplně vystihuje :)

11 Strixy Strixy | Web | 26. května 2011 v 16:54 | Reagovat

Malá upíří odreagovačka? Proč ně, už se moc těším až se mi Modrá krev dostane do rukou:)

12 Ryuu Ryuu | 30. května 2011 v 16:40 | Reagovat

Zajalo mě to hned a hodlám si to přečíst :D

13 Yanny.)) Yanny.)) | Web | 30. července 2011 v 18:53 | Reagovat

No, musím uznat, že už mi všechny ty nové a nové upíří příběhy začínají lézt ušima, protože je těžké si u každého příběhu pamatovat, jestli zrovna u nich je slunce smrtící, jestli se bojí česneku, pijí z lidí krev... ale tohle zní tak dobře, že prostě zase podlehnu a dávám na seznam k přečtení. Hlavně se mi hodně líbí to, že je to v New Yorku. Pro mě je to prostě naprosto nepochopitelný svět, ve kterém je možné snad všechno. Myslím, že ta zmíňka o značkách a tak se mi určitě bude líbit. Jsem na tohle ujetá. Gossip girl jsem milovala, ale tak od 3.série už mě ten seriál moc nebral, byl hrozně přetažený za vlasy. A knížky, no ty prostě nestály za nic. Nebo jako, ano byly docela průměrné, ale přišla mi škoda na ně plítvat čas, nic nového mi totiž do toho literárního světa nepřinášely. Ale co, nechtěla jsem tu vůbec zase rozvíjet GG. No prostě a jednoduše, já si to chci přečíst! :)

14 Sammy Sammy | Web | 1. prosince 2011 v 14:20 | Reagovat

Rozhodně zajímavá kniha. Další upíři. Docela mě kniha zaujala, počkám si na další díl a kupovat si ji asi nekoupím. V tomto ohledu využiji knihovnu ;)

15 Mimi Mimi | 15. července 2012 v 21:05 | Reagovat

k tejto knihe som sa dostala keď ešte nebola v českom jazyku áno pokúšala som sa ju prečítať v angličtine ale šlo to strašne pomaly a preto som bola veľmi rada, že ju preložili :-) ...séria Blue bloods sa stala hneď mojou najobľúbenejšou upárskou sériou ja viem najdu sa takí čo nebudu súhlasiť no u mna predčila aj VA 8-) celkovo pozadie príbehu a to ako autorka poňala upírov ma úplne uchvátilo jednoznačne táto séria stojí za prečítanie ;-)

16 Mish Mish | 17. července 2012 v 18:54 | Reagovat

Kniha? Příjemně mě překvapila :). Rozhodně jsem ocenila, že tam nebyli Edwardové, kteří se zakusovali do krků  :D . Kniha  měla takový svůj osobitý ráz,  a přestože byla o upírech, bylo to něco jineho.  Přiznávám, že mi Schuyleřiny kapitoly moc nebavily a také jsem se ztrácela v názvech ruznych znacek obleceni atd.. :-P

17 Ronnie Ronnie | Web | 16. června 2014 v 6:05 | Reagovat

Když jsem tuto knížku viděla poprvé, moc jsem od toho neočekávala (nelíbila se mi obálka :D )
Když jsem ji dočetla, už jsem nechtěla číst nic jiného a začala jsem shánět další díly :D
P.S. Až budeš mít čas, mrkni na můj blog, založila jsem ho teprve včera, a chtěla bych se věnovat především Melisse a jejím knihám (především Modrokrevným) :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama