Město Ember / The City of Ember (#1)

22. května 2011 v 13:42 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Jeanne DuPrauová
Série: Město Ember / The City of Ember
Dostupnost: AJ / ČJ

"Pochmurné město Ember, ztracené uprostřed Neznámých území a obklopené neproniknutelnou tmou, čelí postupnému rozpadu. Jeho obrovské podzemní skladiště se zásobami potravin a předmětů denní potřeby se pomalu vyprazdňuje, a tak obyvatelé strádají. Největší hrozbou pro Embeřany, nad nimiž se klene temná obloha a jimž jediné světlo poskytují reflektory a žárovky napojené na dosluhující generátor, jsou stále častější výpadky elektrického proudu. Bojí se, že je tma co nevidět pohltí nadobro."

Lina s Doonem dříve bývali dobří kamarádi, pak se ovšem něco pokazilo a jejich cesty přátelství se rozešly. Vše se změní v den jejich rozřazení, kdy si mají vylosovat své první povolání a stát se tak přínosem pro město Ember.
Doon tuší, že je na tom jejich město špatně a tak by rád získal práci, s kterou by se mohl dostat až k příčině "proč Ember skomírá". Lině by zase úplně stačila práce, která by ji poskytovala volnost.
Osud tomu však chtěl jinak a Lina s Doonem se naopak rozhodli si svůj úděl zaměnit. Prohodí si tak svá zaměstnání s očekáváním, že oba získali po čem toužili.
Na Linu čeká doma navíc pěkné překvapení, dopis psaný Staviteli. Nebo by to měl být alespoň on, protože není nejlehčí vyluštit vzkaz, který se nejdříve rozhodla rozkousat Linina sestřička Poppy.
Spolu s Doonem tak před ně čeká velká výzva, zjistit co jim chtěli zakladatelé města zdělit a uniknout před těmi, kteří by je raději umlčeli.

Kniha k sobě dokáže čtenáře přitáhnout především díky své jednoduchosti, autorka se snažila svůj příběh psát z pohledu toho jak myslí dětí a přesto vznikl text, který nemá určené přesné věkové spektrum. Je pravda že pro vždy ducha přítomné dámy a pány, sahající vždy pro filozofické tvorbě kniha nebude přesně tím pravým. Každého jiného čtenáře, ale musí při nejmenším zaujmout to, jak lehce může být psát takovýto příběh.

Jsou to takové malé detaily, na kterých si hlavní postavy zakládají. Na maličkostech jako je mít papír na kreslení a pastelky, u nás naprosto běžné, pro ně však nikoli. O minulosti vědí opravdu pramálo, snad by se ještě lépe hodilo říci, že nevědí vůbec nic. Již je to přes dvě století, co do Ember přišli první lidé. Za tu dobu se toho změnilo mnohé. Sluneční paprsky patří více než do reality jen povídkám a dřívější haraburdí je pro obyvatelstvo pokladem.
Svět hrdinů je tak pro čtenáře něčím novým a přitom nemá problém si většinu věcí představit, neboť se odvíjejí od věcí naší denní potřeby.
Líbí se mi také to, že postavy nejsou žádní extra nadřazenci své společnosti, jsou to prostě naprosto obyčejné děti, kterým se náhodou do rukou dostalo něco zajímavého a protože je jejich okolí takové jaké je, zůstalo na nich odhalit tajemství dávného dopisu zakladatelů.

Navíc za překladem stojí Jana Jašová, dle mého jedna z nejvýraznějších překladatelek pro nás mladé lidi. Za sebou má hned několik knížek podobného rázu a tak v této tématice umí našlapovat opravdu hobře.

Od roku 2008 existuje i stejnojmenný film. Ten je na jednu stranu věrnou kopií knihy a na straně druhé si toho tvůrci hodně přikreslili. Čemuž se zase tolik nedivím, neboť kniha není tak objemná aby zaplnila jeden filmový celek. Adaptace je tak doplněna hned několika efekty, které by si v knize děti pro svou složitost dokázali jen těžko představit. Vyhneme-li se ovšem porovnání je kniha i film velmi příjemným celkem.

Čtenář tedy rozhodně nemá problém přečíst Město Ember za jedno odpoledne. Kniha nezanechává žádné pocity, po kterých by se měl člověk složit na zem a jen pomalu je rozdýchávat.
Naopak po zaklapnutí knihy by jste se měli cítit příjemně, snad i lehce, protože přesně takový tenhle příběh je a má být. Nemá děti děsit, má rozproudit jejich fantasii a i proto je důležité na příběh pohlížet z dětského úhlu pohledu.
Vlastně po poslední stránce bych nejraději vzala pastelky a nějaké to město pod zemí si sama nakreslila. Pokud mám z příběhu takový pocit já, jaký ho pak může mít tvoreček mladší, u kterého je fantasie mnohem bezmeznější než je v tuhle dobu již ta má. Těším se, co nám přinese díl druhý...

Abyss hodnocení: 7/10


* Zdroj obálky: Wales
* Přečti si ukázku z knihy
* Chtěla bych tímto především poděkovat Argu, za získání recenzního výtisku knihy
* Článek byl doplněn obrázky z moviezone
* Český překlad vychází ve spolupráci nakladatelství Argo a Triton
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 kitty-autographs kitty-autographs | E-mail | Web | 22. května 2011 v 14:10 | Reagovat

Bezva film i knížka ... :-)  :-)  :-)  ... četla jsi Vesnice Sparks ???

2 lina lina | Web | 22. května 2011 v 14:39 | Reagovat

pravidelně v knihovně narážím na druhý díl, ale první nikde:D Až ho tam objevím, rozhodně si ho přečtu...a hele, hlavní hrdinka se jmenuje po mě:D

3 Miwako Miwako | Web | 22. května 2011 v 14:45 | Reagovat

Město Ember jsem četla. Tedy pokoušela jsem se číst. Bylo to už dávno, takže si nevzpomínám přesné důvody, proč jsem to ani nedočetla, ale možná to bylo tím, že je kniha jednoduchá (někdy až nudná). (A nebo mě prostě jen nechytla :-| ) ^^

4 Bublushka Bublushka | E-mail | Web | 23. června 2011 v 18:06 | Reagovat

Já jí četla líbila se mi
byla jednoduchá a hezky se četla
a film byl taky pěkný jen docela upravený ale to nevadilo- kniha mě však bavila víc :-)

a druhý díl Vesnicce Sparks je taky pěkný, jestli jsi ho enčetla určitě si ho přečti :-) :-D

5 BellaQa BellaQa | E-mail | Web | 30. července 2011 v 14:17 | Reagovat

Kniha je celkem jednoduchá, ale vlastně je to i její plus. Dobře se čte a rychle ubýhá. Příběh se mi líbil, ale s rezervou. Není to zrovna můj šálek kávy a znovu už bych ji asi nečetla. Film jsem taky viděla, ale jak to už bývá, kniha byla lepší.

6 Diana Diana | E-mail | 30. července 2011 v 14:25 | Reagovat

Tuto knížku jsem přečetla, když jsem našla jen tak náhodou na internetu trailer na film.. abych řekla pravdu, souhlasím s tvoji sedmičkou. Byl to takový lepší průměr.. ikdyž mě to chvilkama i trochu nudilo. Ale četla jsi ten druhý díl? Jmenuje se vesnice Sparks, a tento díl se mi líbil více než město ember. Více akce! :) Jinak filmové zpracování mě vůbec nenadchlo... Ale ano, jsem ráda, že jsem si tuto knížku přečetla :)

7 Zlatka Zlatka | Web | 30. července 2011 v 15:01 | Reagovat

Viděla jsem jen film, u kterého jsem se bohužel málem unudila k smrti. Připadá mi to jako až moc dětské fantasy, nebo to možná prostě jen není přímo můj šálek kávy. Kniha bude pravděpodobně o něco lepší, jak už to tak bývá, ale film mě nijak neoslovil, takže tuto knihu přenechám jiným :)

8 Tarina S. Tarina S. | Web | 30. července 2011 v 17:51 | Reagovat

Město EMber jsem četla i viděla už dávno. Film se mi líbil, vždycky si ráda představuju, že bych tam vlastně klidně mohla být i já :-D A kniha... taky nebyla špatná, ale tehdy (dost dávno ;D) mě občas nudila, ale občas jsem se nemohla odtrhnou zase. :D Měla bych se dokopat k druhému dílu - Vesnice Sparks - prý má být lepší než jednička. A je myslím i trojka. :-D

9 Evk Evk | 30. července 2011 v 19:31 | Reagovat

Doporučila bych to mladšímu sourozenci, kdybych ho měla. Obdivuju, když dospělí zvládají psát pro děti a o dětech, tak že je to důvěryhodné. Já milovala takové ty paperbackové pětky a sedmy od Blytonové (doufám, že se tak jmenovala)

10 Berenice Berenice | 31. července 2011 v 11:59 | Reagovat

Knihu som ešte nečítala, kúpila som ju kamoške k narodeninám aby si ju prečítala, ale ani ona sa ku nej ešte nedostala. Keď som knihu kupovala, už som poznala film a veľmi sa mi páčil a páči sa mi stále :) Myslím si, že je to skôr pre mladších, ale určite by som si to chcela prečítať a aj vďaka tvojej recenzii. Skvelá práca :)

11 Katelin ♥ Katelin ♥ | 31. července 2011 v 20:28 | Reagovat

Viděla jsem pouze film, protože v knihovně knížka není dostupná, možná nebo spíše určitě je to kvůli tomu, že je skvělá. Když jsem pro ni měla namířeno do knihkupectví, řekli mi, že už ji bohužel nemají na skladě. Takže jsme se rozhodli tak, že jsem tam nechala číslo, a ihned jak bude kniha, budou mi volat, takže každý den nedočkavě čekám na hovor. Ale stále nic. Na filmu se mi líbili sympatičtí herci a krásně vytvořená stylizace podzemního života.
Jinak, co dodat? Tvoje recenze je super ;) Skvělá práce!

12 Dreamer Dreamer | E-mail | Web | 1. srpna 2011 v 21:29 | Reagovat

Abyss ty mě pokoušíš :D Abych si přidala tuhle knížku do senamu k přečtení, a že už tak není zrovna krátký :D Děj vypadá na nějakou tu letní oddychovku někam na dovolenou, nemuselo by to být tak špatný. Zmiňuješ i film, možná že si prvně zkouku ten a pak se uvidí s knížkou

13 Scarlett Flame [Tazi] Scarlett Flame [Tazi] | E-mail | Web | 7. srpna 2011 v 12:33 | Reagovat

Město Ember.Už jen ten název mne zaujal.
Taktéž mám ráda, když hrdinové nejsou nijak nadřazení, mají vlastní problémy a do toho musí ještě řešit záchranu celého světa /v tomto případu města Ember/.

Město, jak píšeš, je obklopené tmou.To zní vážně dobře.

A že pro obyvatele je harampádím to, co pro nás Ajfoun4 ? Další věc, která mne láká, abych knihu sehnala.

Znovu děkuji za tip, a až budu mít cestu okolo knihovny, probádám, jestli nemají Město Ember x)

14 moira moira | Web | 10. srpna 2011 v 1:24 | Reagovat

netuším jak, ale o knize ani filmu jsem doteď nikdy neslyšela.. :D

tahle recenze se mi zdá trochu chaotická, jako by jsi si nedokázala správně utřídit myšlenky, ale stačila mi k tomu, aby jsi mě na knihu navnadilo, co více chtít, že? :D

Recenze láká i odrazuje. Spíše láká (:-D ) a já (knihomol a fantasmaniak) jí nejspíše neodolám, pokud se mi dostane do rukou.. :)) Díky za tip.. ;))

15 Grizzly Grizzly | Web | 10. srpna 2011 v 8:17 | Reagovat

Já taky patřím k těm, co si to přečetli za jedno odpoledne. Četla jsem to už před nějakou dobou, ale stále si pamatují, že jsem chtěla, aby to mělo pokračování, ale mám pocit, že žádné není..

Je to jednoduché, pokud si chceš odpočinou.. Stejně, jako je to někdy u mě s hudbou.. Když mi už gothic rock "tlačí" na mozek, tak si zapnu hip-hop :))

Todle je taky takový hiphop :))

16 Skullka Nika "Sealand" Elricová Skullka Nika "Sealand" Elricová | E-mail | Web | 13. srpna 2011 v 0:39 | Reagovat

Panejo, to tedy vypadá HODNĚ zajímavě. Město pod zemí s žárovkami místo slunce, tajemství, filozofický podtext... Že by něco pro mě? :)
Recenze se mi moc líbí, úplně z toho cítím takovou dětskou, klidnou a tajemnou atmosféru... Snad taková bude i kniha. Ale asi to má víc dílů, škoda, já se snažím poslední dobou moc nerozečítat rozdělané série... :D

17 Dee Dee | Web | 13. srpna 2011 v 19:43 | Reagovat

steampunkový nádech u mě platí za velice přitažlivý, viděla jsem film, ale knihu jsem bohužel nikde nezahlédla..:( město ember má skvěle vymyšlený pochmurný koncept, reálie působí neuvěřitelně dobře, ačkoli si třeba nedovedu dost dobře představit, že se nikdo nevzbouří proti např. rozdílení prací..:DD

18 Ketty Ketty | 14. srpna 2011 v 20:25 | Reagovat

Tak knihu jsem ještě nečetla, zato film jsem viděla a docela se mi líbil. Také ty obálky mají něco do sebe, jsou takové jednoduché, ale přesto zaujmou, hlavně ta na vesnici Sparks, takže jestli bude čas někdy se na ně určitě mrknu ;-)

19 *Nanna *Nanna | E-mail | Web | 15. srpna 2011 v 13:15 | Reagovat

Někde jsem zavadila o film, tedy přesněji řečeno o zmínku o filmu. Četla jsem i recenzi na film. A teda vypadá to, že se nejspíš první vrhnu na knížku. (Rawr.) :]

20 Nerya Nerya | Web | 18. července 2012 v 23:22 | Reagovat

Pre mňa to bola skvelá kniha, videla som aj film a už sa neviem dočkať, kedy sa mi v knižnici pošťastí a natrafím na pokračovanie. Dosť som totiž zvedavá, ako sa tým dvom bude dariť a hlavne, ako sa bude dariť odkazu, ktorý sa ocitol v rukách možno tej pravej, ale na druhej strane tej, ktorej aj tak nikto neuverí...To by ma neskutočne zaujímalo...

21 Pim Pim | 22. srpna 2012 v 21:14 | Reagovat

Po knížce už delší dobu pokukuju v knihovně, zda si jí teda půjčit či nepůjčit... a vzhledem k tomu, že nemam co číst a líbilo se mi, jak si jí popsala v recenzi, si jí pravděpodobně půjčim :)
A na film se chystam potom :D

22 evening dresses for weddings evening dresses for weddings | E-mail | Web | 23. října 2012 v 7:55 | Reagovat

Great blog! I actually love how its easy on my eyes and the info are well written. I am wondering how I can be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which really should do the trick! Have a nice day!.
http://www.carweddingdress.org/bridal-party.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama