Eon: Znovuzrození Dračího oka / Eon: Dragoneye Reborn (#1)

28. května 2011 v 16:08 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Alison Goodmanová
Série: Eon / Eon
Dostupnost: AJ / ČJ

Eona pracovala na solné farmě, kde byla využívána jako otrok. Nikdy neměla na výběr a musela tak snášet solný prach, který ji měl jednoho dne zadusit stejně jako ostatní otroky.
Jenže pak ji díky nadání, vidět draky, objevil Heuris Brannon, bývalé dračí oko, a Eona po jeho boku podstoupila náročné studium, ve kterém musela snoubit prastaré bojové umění s vnímáním vlastní energie.
Po letech nyní nastat její nejdůležitější den, jenž rozhodne zda získá dračí sílu, nebo bude znovu prodána do otroctví. Drak - Strážce ctižádosti si má vybrat jednoho z dvanácti učedníků, aby mu po několik let bytost propůjčovala svou sílů. Jenže vše má jeden velký háček, je neslýchané, aby se dívka pokoušela stát dračím okem. Eona se tak musela stát Eonem a spolu s mistrem se pokusit tajemství ukrýt před světem.
Ženské pohlaví není to jediné, co stojí v překážce aby si Krysí drak vybral právě ji. Po vážné nehodě se totiž stal z Eony mrzák s pokřivenou kyčlí. Je vůbec možné, aby si silný drak vybral někoho tak křehkého?
Osud však Eonu nehodlá nechat stát jen nečině v koutě a dívka, která musí zůstat chlapcem, je zapletena do světa intrik a boje o císařský trůn. Přitom před ní je jen jedna jednoduchá cesta, ta smrtící...

Eon je opravdu pozoruhodná kniha tvořená především detaily. Se spoustou nečekaných (i očekávaných) okamžiků a i když si myslíte, že víte jak se děj bude vyvíjet, dokáže autorka s precizní jednoduchostí něčím překvapit.
Na "Eona" si navíc člověk opravdu musí vymezit určitý čas, po který bude do příběhu nahlížet. Nejedná se o fantasy u které by člověk jen usedl a bezmyšlenkovitě se posouval dějem kupředu. Je to skvěle promyšlený příběh, u kterého se očekává čtenářova odezva.
Fantasy Alison Goodmanové tak patří mezi příběhy, kterým se daří ničit mýty o tom, že je fantasy žánrem podřadným, který by zvládla číst i necvičená opice. Pokud člověk nebude dějem správně proplouvat hrozí mu rychlé utonutí.

Autorka sice vytvořila svůj imaginární svět, nechala se však inspirovat Východní Asií, kde jak každý ví, sídlí jedna z nejpozoruhodnějších a také nejsložitějších kultur naší planety. Spisovatelé neobývající toto území se těmito směry nechávají inspirovat poměrně velmi zřídka, neboť tvořit svět dle těchto spletitých kulturních směrů, nebývá obvykle nijak jednoduché a autorovi by hrozilo, že se sám ve svém díle začne ztrácet. Dobře vypracovaná kniha s prvky Číny a Japonska je však pro čtenáře o to zajímavější.

Draci zde představovaní nemají ani tolik svou fyzickou sílu (a vzhled) jako duševní. Jsou ztělesněním čisté energie a prostřednictvím lidí ji lze usměrňovat. Mimo císařskou dračí krev a učence, které si draci vybrali, je lidé spatří jen velmi výjimečně.

Začátek knihy plyne velmi pozvolna, je třeba se seznámit se světem dračí magie a porozumět kultuře a společenským principům země. Pro někoho může být toto oťukávání nudné, je však potřeba mít na paměti, že je nezbytné znát základy, na kterých příběh stojí.
Až ve chvíli, kdy Eona ztratí něco, o čem ani nevěděla, že je pro ni tak drahé, se děj začne vrhat vpřed opravdu velmi rychle a dokáže čtenáře přitáhnout až do samého konce.

Mnohé jednání Eony může dnešní generaci připadat nesmyslné, odvíjí se ovšem od toho, co jí bylo vštěpováno po tolik let. Žena i tvořivé ženské myšlení je zde nechtěné a intuice je považována za iracionální ženské vědění. Mám ráda silné postavy, ale ještě raději ty, které se opravdu silnými teprve stát mají. Ve světě, kde vlastní hlavní postavení muži si tak i Eona musí najít svou skulinu a objevit sílu svého pravého já. Protože právě to jediné, ji opravdu dokáže zachránit.

Pro čtenáře zlákané romancemi s fantasy podtónem však tohle dílo není. Autorka se nebála zajít i ke krajnostem, nehraje tak na notu lásky a mírů, spíše chce poukázat na mnohem reálnější věci. Na důležitost přežití, na krutost některých mužů, zuřivost lidské podstaty, rozkol mezi společenskými kodexy...Příběh toho obsahuje mnoho a je určen spíše pro složitějšího čtenáře, který dokáže prohlédnou i pod povrch, neboť právě tam je zaseto sémě dračí magie.

Chybička se vloudí všude a i do českého překladu se dostala. Tohle je vlastně problém všech knížek, kde se někdo vydává za ženu/muže. O čem mluvím? O zaměňování pohlaví. Občas když Eona mluvila ke svému posluchači, za ni překladatel vyzradil její tajemství. Nebylo to ovšem zase tak časté a není problém tuhle chybičku nevnímat.
Proti jiným knihám zde zase nenajdete moc překlepů a ocenit musím především velikost písma. Nebo spíše nevelikost, knihu nemáte tedy přečtenou tak rychle, jak to u spousty jiných bývá a je to tedy i dobrá investice, protože vám čtení vydrží déle.

Pokud se tedy nespokojíte jen s málem, s náměty které jste již četli, zkuste třeba zrovna Eona. Přeneste se přes poklidný začátek a začněte objevovat Eoninu vnitřní sílu. Příběh si stejně jako své příznivce, však jistě dokáže najít i odpůrce, obsahuje totiž něco trochu nového, což může působit jako svěží déšť po horkém dni a nebo jako pichlavý liják do začínající vychřice.

Abyss hodnocení: 8/10






* Zdroj obálky: Jota
* Zdroj video upoutávky: youtube.com, PenguinYoungReaders
* Chtěla bych tímto poděkovat Jotě, za získání recenzního výtisku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z weheartit
* Pokračování se máme dočkat ještě tohoto roku "Eona: Poslední dračí oko"
* Český překlad vychází u nakladatelství Jota
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Hanyuu-hime Hanyuu-hime | Web | 28. května 2011 v 16:51 | Reagovat

Na tuhle recenzi jsem čekala :)... Takže jsem nakonec došla k názoru, že si tu knížku nakonec asi fakt koupím :D

2 Werika Werika | Web | 28. května 2011 v 17:42 | Reagovat

Jé, tohle jsem četla :D Docela mne ta knížka zaujala, líbilo se mi asijské pojetí i nápad. Takže bych ji ohodnotila stejně  jako ty (:

3 Freckles Freckles | Web | 28. května 2011 v 19:31 | Reagovat

Mě se Eon začal líbit až ke konci... Snad bude Eona lepší :-)

4 sayury sayury | Web | 28. května 2011 v 22:46 | Reagovat

Páni, chtěla jsem si ji kdysi přečíst, ale nepřišla mi dostatečně zajímavá, ale teď jak čtu tu tvou recenzi, hned se mi do toho chce víc :))) :D

5 Dragita Dragita | Web | 28. května 2011 v 22:51 | Reagovat

když jsem viděla, že hlavní hrdince je dvanáct let, moc mě to nelákalo, ale zřejmě na té knize něco bude, jsem zvědavá, takže si určitě seženu :-D

6 Abyss Abyss | Web | 28. května 2011 v 23:13 | Reagovat

[5]: No hrdince je šestnáct, jen se vydává za dvanáctiletého chlpace :D

[3]: Mě se Eon líbil, ale i tak bych čekala od Eony ještě víc :))

7 Vít Kilián Vít Kilián | E-mail | Web | 30. května 2011 v 13:39 | Reagovat

Máš nádherný layout, moc se mi  líbí

8 Sammy Sammy | Web | 2. června 2011 v 19:28 | Reagovat

Tuto knihu jsem přečetla a moc se mi líbila :)

9 Luczynka Luczynka | Web | 30. července 2011 v 13:51 | Reagovat

Ani jsem si dřív nevšimla, že tu na Eona máš recenzi. Takže ti za ni děkuji, protože mi hodně pomohla v rozhodování, jestli ji koupit nebo ne:-)

10 Ettelëa Dragons Ettelëa Dragons | Web | 30. července 2011 v 14:28 | Reagovat

Tahle kniha mě také včera v knihkupectví zaujala. Zvlášť její nádherný obal mě udeřil do očí. Ale mco jsem příběhu nevěřila. Ale teď myslím, že až budu mít finance, půjdu si ji koupit, protože vypadá opravdu zajímavě. Zvlášť mě zaujalo, že je trochu složitější a pro náročnější čtenáře, myslím, že si ji určitě přečtu...

11 Petaaa Petaaa | 30. července 2011 v 14:59 | Reagovat

Tuto knihu jsem viděla u více blogerů a je velmi dobře hodnocena. Mám hodně ráda fantasy a dračí magie zní velmi zajimavě. Navíc obal vypadá skvěle a kniha s prvky Číny a Japonska tak na tu se vyloženě těším až si jí přečtu.

12 Polgara Polgara | Web | 30. července 2011 v 17:54 | Reagovat

Zajímavé, ale že by mě to nějak zaujalo. Nu uvidím, momentálně mám toho, co si chci přečíst víc, takže tohle přijde na řadu v případě nouze. :-)

13 Evk Evk | 30. července 2011 v 19:17 | Reagovat

Mám problém s tím námětem. Nevím jestli by se mi podařilo vcítit se do východní hrdinky, jednoduše mi jejich mentalita připadá zajímavá, ale úplně jiná... Asi jsem zdeformovaná americkou YA. Na druhou stranu, ale je fajn, že se podobné knihy u nás objevují, a proto si tuhle knihu někde půjčím - tvoje recenze mě navnadila.

14 Christine^^ Christine^^ | Web | 30. července 2011 v 21:19 | Reagovat

Takže, myslím si, že tato kniha musí být velice zajímavá, proto až půjdu do naší knihovny, tak se tam na ni určitě zeptám.
Jako tato recenze mě velice zaujala, tak co nejdřív "poletím" do té knihovny a poptám se na ni! ..;)

15 Berenice Berenice | 31. července 2011 v 11:56 | Reagovat

Túto knihu mám veľmi rada, prečítala som ju už niekoľkokrát a už sa teším na pokračovanie :)
Mne sa nezdá, že by som postrehla v slovenskom preklade nejaké chyby, ako si ty písala... alebo možno už po toľkom čítaní som si to ani nevšímala :)

16 Ywyk Ywyk | Web | 31. července 2011 v 23:51 | Reagovat

Sice moc nemám ráda knihy, které se týkají nějaké dračí magie, kde se navíc míchají náboženství z Asie. Ale zklamaná jsem nebyla, sice mě kniha příliš neoslovila, ale rozhodně stála za přečtení.

17 Storycollector Storycollector | Web | 1. srpna 2011 v 17:44 | Reagovat

:3 Dráčky já ráda. I když ne každá kniha o dracích mě zaujme. Kupodivu ani Eon mě nejdřív nepřitáhl, zřejmě mi chyběly informace, doporučení ostatních a podobně, přeci jen o Eoně se mluví dost málo ve srovnání s jinými literárními projekty. To zasazení děje do fantasy Asie může být zajímavé, přestože asi ne úplně nové. Draci - Čína, to spojení napadne leckoho, ale to mě neuráží. Naopak si myslím, že je slušná šance, že si to přečtu a že se mi to bude líbit.

18 Gabuldik Gabuldik | Web | 1. srpna 2011 v 18:05 | Reagovat

No mě tato kniha vcelku podle tvého popisu nadchla, ale i z části nenadchla. Já mám strašně ráda draky ve stylu jako kniha Eragon, a tak. Obálka této knihy mě také hned nadchla, otroctví také, protože vždy jsem měla pro draky,otroctví a tak slabost. Ale to co mě trochu nenadchlo je to, že se právě jedná o čínského draka a tak... já jsem spíše na takové ty knihy s dračími jezdci a tak.... přeci jen je to něco jiného. Ale tak je to pro mě nové téma knihy, takže pokud to půjde, moc ráda si to přečtu. Přeci jen musíme  oběvovat i nové, nebýt neustále zařezaná do jednoho tématu. To bychom se pak nikdy v životě nikam nedostali, a ničeho bychom nedosáhli.  Možná se mi to nezdá jen teď, a po přečtení budu blázen do čínského draka, ale určitě , neopustím ty moje milované draky a jezdce. :-D

19 Sammy Sammy | Web | 5. srpna 2011 v 15:14 | Reagovat

Tahle kniha mě zprvu moc nezaujala. Četla jsem ji pomalu a neměla na nic moc čas a tak ji vrátila zpět do knihovny. Jenže šel čas a já si ji půjčila znovu. Více jsem se vžila do příběhu a prokopala se docela nudným hodně rozepsaným začátkem a pořád jsem čekala kdy bude ta napínavá chvíle a té jsem se dočkala v podstatě až na konci knihy. Ano bylo tam více napínavých chvílí ale ta opravdová přišla až nakonec. Nuže ale kdybychom vzali v potaz příběh a kulturu, neznám jiné slovo než dokonalé. Naprosto promyšlené zapojení japonské a činské kultury se mi velice líbilo už jen kvůli tomu že mám ráda draky. Velice pěkné napsaná a čtivá kniha (hlavně na konci) mě tedy nakonec zaujala a rozhodně doporučuji přečíst. Rozhodně jsem zvědavá na pokračování.

20 Sammy Sammy | Web | 5. srpna 2011 v 15:14 | Reagovat

[19]: V soutěži jsem jako SammyWinchester

21 Scarlett Flame [Tazi] Scarlett Flame [Tazi] | E-mail | Web | 7. srpna 2011 v 12:25 | Reagovat

Fantasy-román?
Co víc si přát ? x)
***
Když jsem narazila na tuhle recenzi, z názvem EON "Znovuzrození DRAČÍHO oko" bylo mi hned jásné, že si onu recenzi musím přečíst, protože draky nevýslovně miluji, i když se to tak vždy nemusí zdát.
Ale to odbíhám od Tvé recenze.

KDyž se dívka, musí promněnit v Chlapce, a udělat co bude v jejích silách,aby si jí Krysí drak vybral, musí to být opravdu velmi zajímavé.
A  ještě, když je k tomu Ona Eona /Eon/ mrzačká, respektive mrzák.

Do toho to není o síle a vzhledu draků, ale o jejich energii a vnitřní síle ? Och, tuhle knihu musím sehnat v knihovně.
Děkuju za tip x)

22 Mineko M.S. Mineko M.S. | Web | 7. srpna 2011 v 14:18 | Reagovat

Začiatkom recenzie som sa ťažko dostávala, ale keď som prišla ku určitému bodu, tak som si to zamilovala! Nie som moc obdivovateľom drakov, ale táto kniha mi príde taká úžasná, že by som po nej hneď siahla.
Veľmi ma zaujalo, že sa to odohráva v Číne a Japonsku, pretože jeden z týchto štátov mám strašne rada. Kniha mi príde skôr akoby ju písal muž, aj keď nepochybujem o spisovateľkinom písaní.
Chybička krásy pre mňa je, že v poslednej dobe som čítala dosť príbehov a kníh kde sa ženy vydávajú za mužov a muži za ženy. Už ma to trochu omrzelo a preto by som tam toto nedávala. Aj keď autorka má možno iný názor.
Celkovo to zhrniem tak, že ma kniha strašne nadchla a ak budem mať k tomu finančné prostriedky tak siahnem aj po tejto knihe.

23 moira moira | Web | 10. srpna 2011 v 1:13 | Reagovat

tato kniha se mi strašně líbila kvůli probírání tématu východní kultury, draci a zvyky apod. Samozřejmě mě nadchla i propracovanost příběhu a hlavní hrdinka jako taková... :))

četla jsem tu knihu už vcelku dávno a tvoje recenze mě na ni zase navnadila, nejspíše po ní v knihovně opět sáhnu... :D

24 Grizzly Grizzly | Web | 10. srpna 2011 v 8:20 | Reagovat

Na knížku jsem náhodně natrefila, když už jsem nevěděla, co číst.. Svět, který autorka popisuje je nesmírně zajímavý! A stejně, jako i tato recenze mi tato knížka přišla jako mistrovský kus svého druhu :D :D I když, ohledně knížky to znamená asi to, že moc podobných není :D :D

25 Skullka Nika "Sealand" Elricová Skullka Nika "Sealand" Elricová | E-mail | Web | 13. srpna 2011 v 0:34 | Reagovat

Když jsem si kdysi dělal seznam knih, co bych si ráda přečetla, v knihkupectví mi padl zrak na tuhle knížku. Prolétla jsem anotaci - už ani nevím o čem byla - a řekla si, že tohle ne. Navíc, tématika draků mě příliš neláká, a pokud možno se snažím vyhnout pobláznění, to, že skupuju všechno s upíry, vlkodlaky, steampunkem a Viktoriánskou Anglií stačí, děkuji xD
Jak to teď ale čtu, vypadá to zajímavě. Hrdinky převlékající se za kluky mám ráda, jsou takové správné, a když navíc vidím, že je to inspirováno mým milovaným Japonskem (a méně milovanou Čínou :D) a jaké to v sobě nese morální poselství... Asi se nechám zlákat. :)

26 *Nanna *Nanna | E-mail | Web | 15. srpna 2011 v 12:14 | Reagovat

Ten závěr byl krásně napsaný. Zní to poutavě, a upřímně lituji hlavní hrdinku v začátcích. Přijde mi to jako Harry Potter, jen kapku surovější. Odsouzena k zániku.. to zní jako inspirace! Každopádně se těším, až si knihu přečtu a uvidím to něco nového, nějakou naději na další dobrou knihu. :]

27 Denise Denise | Web | 26. prosince 2011 v 20:58 | Reagovat

Naprosto skvělá knížka, už čtu pokračování... ;-)

28 TerushQaH TerushQaH | Web | 15. ledna 2012 v 17:38 | Reagovat

skvělá knížka, moc se mi líbila, už se těším až si přečtu druhý díl =))

29 Kikulka Kikulka | Web | 15. ledna 2012 v 18:29 | Reagovat

Tato knžíka mě v knihovně zaujala už svým obalem a také svým tématem. Docela rychle jsem se do knížky začatla, ale některé pasáže se vlekly a já se nemohla dostat dál. Ovšem souhlasím, knžíka je to velmi propracovaná a mnohem lepší než obvyklé fantasy

30 Johanka Johanka | Web | 21. ledna 2012 v 0:40 | Reagovat

Velice poutavé...

31 Kristiánka Kristiánka | 8. května 2012 v 21:20 | Reagovat

nádherná knížka prostě úžasná ale chtěla bych aby udelali film to by bylo jestě lepší :-D

32 ugg short ugg short | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:25 | Reagovat

Thanks For This Post, was added to my bookmarks.
http://www.shoesvisit.com/ugg-bailey-button-boots.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama