(Recenze) Roztomilé malé lhářky (#1)

8. dubna 2011 v 16:46 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Sara Shepardová
Originál: Pretty Little Liars, 2006
Série: Roztomilé malé lhářky (1. díl)
Přeložila: Anna Školníková
České vydání: 264, hardback
Nakladatelství: BB art, 2011

Nikdy nevěř hezké holce se strašlivým tajemstvím.

Když se z vás stane kamarádka Alison DiLaurentisové, můžete si být jistí, že vám obyčejný život skončil. Ali je totiž ta nejúžasnější holka na škole, po které závistivě pokukují i starší holky. Přátelit s Ali se člověku prostě vyplatí, protože se alespoň část pozornosti přenese taky na vás. Už nejste ta holka, co se tak nechutně přežírá, jste ta holka co kamarádí s Alison.
Spencer, Aria, Emily a Hanna byly Alisoniny nejlepší kamarádky a ke každému kamarádství patří taky spousta tajemství. Jenže nejsou tajemství jako tajemství a některá by jednoduše ani existovat neměla. Když pak jednoho večera Alison zmizí, mají se kamarádky začít strachovat o svou včelí královnu, nebo si mohou konečně oddechnout, že jejich tajemství zůstanou navždy v bezpečí?
Čas plyne a dříve nerozlučné kamarádky se navzájem začínají vzdalovat, že by to snad byla jen Alison, co je celou dobu drželo pospolu.
Po třech letech od zmizení Ali se holky stihly opravdu hodně změnit a kdo by to byl řekl, že právě až Alison se podaří dát holky opět dohromady. Nebo to snad není Ali, kdo jim posílá zprávy s tajemstvími o kterých nemohl vědět nikdo jiný než právě ona. Kdo se pak tedy ukrývá pod tajemným A?

Kniha o tom, že každý má svá tajemství a jak každý dobře ví, tak ty nemohou být ukryta navěky. Ten příběh je opravdu hodně zvláštní, nikdy mě nějak nelákalo číst o holkách, co je pro ně důležité jakou značku mají na sobě a jestli jim "nehty ladí k barvě jejich očí". Ovšem díky tomu, že je ten příběh propleten velkou dávkou tajemna, které dokáže tajemství vyvolat, se z toho stává něco opravdu hodně zajímavého. Nadruhou stranu je to opravdu čtení pro holky, neumím si představit pořádného kluka, co by u této knihy vydržel sedět.

Postupem se dostáváme hlouběji pod povrch toho dokonalého světa, jenž si snaží hrdinky příběhu za každou cenu udržet. A to odkrývání je opravdu hodně poutavé, leč sama knihy začíná trochu zvláštně a já první tři strany pořádně nevěděla co se právě odehrává, netrvá to však naštěstí dlouho a čtenář je již plně vtáhnut do děje.
Dalším takovým pro mě úsměvným bodem je popisování věcí. V knize jednoduše nikdo nemá jen "mobil", ale má BlackBerry (jako například Hanna). Nepije jen vodu, ale vodu Perrier a ani pejsek nemá jen pelíšek, ale pelíšek od Gucciho. Spisovatelka tak nenapíše, že má dnes oná postava na sobě tričko, kalhoty a náušnice, ale že má tričko X, kalhoty Y a náušnice Z. Pro někoho, kdo nemá světové značky moc v malíčku, je to tak zbytečný vylepšovák, který ovšem není problém vypustit jedním uchem tam a druhým zase ven.

Mnoho z vás jistě již slyšelo o stejnojmeném seriálu Pretty Little Liars, který se právě touto sérii nechal inspirovat. Jako první se ke mně dostal právě seriál a narozdíl od mnohých jiných se drží své předlohy opravdu hodně věrně, leč jsou scény časově pomíchány. Jedinou větší a nezanedbatelnou změnou je asi vzhled postav, náš "seriálový" obal tak může působil trochu lživě, oproti originálům ale rozhodně patří k tomu vydařenějšímu.
Díky seriálu jsem si tak vytvořila i menší handicap, protože si jednoduše již pořádně nedokážu vytvořit představu postav dle svého a vidím stále ty seriálové. Snad je to tedy i tím, že jsou mi po vzhledové stránce seriálové představitelky bližší, než ty, které nabízí autorka série.
Navíc ještě zatím co v seriálu, mi nejsympatičtější přijde Hanna, v knize mě pak asi především zaujal děj točící se kolem Spencer, která toho podle dosavadního zjištění ukrývá asi nejvíc a tak očekávám, co všechno se ještě kolem této dívky vyklube.

Pokud se vám Roztomilé malé lhářky dostanou do rukou, věřte že držíte zase něco trochu jiného. Ten příběh je v zásadě opravdu jednoduchý, nadruhou stranu není předvídatelný, protože nám autorka nabízí hned několik řešení a kdo ví, které bude nakonec to správné?
Někomu může přijít svět ve kterém se kniha odehrává až příliš dokonalý, já v tomto ohledu vidím dobře promyšlený záměr autorky, zobrazit rozpor mezi dokonalostí a právě tím co je skryté. Vše není tak, jak se na první pohled zdá, od tohoto asi pramení také ta velká spojitost se seriálem Zoufalé manželky, naše hrdinky jsou opravdu to samé jen v mladším provedení.
Kniha se mi četla až překvapivě dobře, něco mě stále lákalo k pokračování ve čtení a rozhodně jsem tak zvědavá co nám přinese druhý díl. Autorka navíc pro svou sérii určila neskutečných dvanáct knih, z nichž je dosud osm vydaných. Udrží si série stále napínavé tajemno? O tom se již asi budeme muset přesvědčit sami.

Abyss hodnocení: 9/10





* Zdroj obalu knihy: BB art
* Chtěla bych tímto poděkovat BB art, za získání recenzního výtísku této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z oficiálního webu
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Elizz Elizz | Web | 8. dubna 2011 v 16:54 | Reagovat

V pondělí mi má přijít morová rána.. takže si radši nic kupovat nebudu =D Vypadá to zajímavě, alespoň seriál zajímavý je.

2 Freckles Freckles | Web | 8. dubna 2011 v 17:43 | Reagovat

Mě teď trochu mrzí, že jsem se koukala na seriál, protože bez toho by mě kniha bavila víc... Prostě jsem se nedozvěděla nic nového; ale pro ty, kdo seriál nesledují, je to určitě výborná kniha :-)

3 Petik Petik | E-mail | 8. dubna 2011 v 17:50 | Reagovat

Seriál se mi líbí. Tak jsem zvědavá na knížku. Určitě bych si ji ráda přečetla.

4 maybe-strange maybe-strange | Web | 8. dubna 2011 v 18:02 | Reagovat

Abych pravdu řekla, moc mě nezaujaly, něco mi na nich vadí.. Zkusím se podívat alespoň na seriál .

5 Niky Niky | 8. dubna 2011 v 18:11 | Reagovat

Seriál sleduju, knížky bych si určitě chtěla taky přečíst :)

6 Neliss "Nellie" Screamers Neliss "Nellie" Screamers | E-mail | Web | 8. dubna 2011 v 19:24 | Reagovat

Seriál sledujem a knihu si asi kúpim.:)

7 Chloé Moncoulleréz Chloé Moncoulleréz | 10. dubna 2011 v 9:25 | Reagovat

Seriál sleduji, ale zatím se na knihy nechystám... :) Přijde mi zbytečné číst knihu, o které už dopředu vím, jak dopadne... A kdybych si měla přečíst pokračování, které jsem v seriálové podobě ještě neviděla, nejspíš by mi pak bylo líto, že nemám u jakého seriálu po škole odpočívat. ;)
Radší si koupím něco, co nevím, jak dopadne, a u čeho si veškeré detaily budu muset představit, což u knih s dříve shlédnutou seriálovou předlohou moc nejde... Ale to je mimo mísu.. :-x
Knížku tedy ohodnotit nemohu, ale seriál stoprocentně doporučuji.:)

8 Caty Caty | Web | 13. dubna 2011 v 17:13 | Reagovat

Seriál naprosto miluji!U knížky uvidím,aby se mi nezkazil dojem:D

9 Gabriella Gabriella | Web | 13. dubna 2011 v 17:15 | Reagovat

Dočetla jsme ji o víkendu  a poměrně se mi líbila,ale vadili mi ty  detaily,co jsou v seriálu jinak:)

10 Abyss Abyss | Web | 16. dubna 2011 v 12:44 | Reagovat

[2]:[7]: No mě to bavilo i když jsem znala dřív seriál, za den jsem to měla přečtený :) Je to jedna z mála knih, která mě u sebe dokázala upoutat i když jsem ji znala zfilmovanou (nebo bych spíš měla říct zeseriálovanou :D), takže si rozhodně přečtu i pokračování :)

11 m. m. | Web | 19. dubna 2011 v 13:21 | Reagovat

Tak ta poslední fotka mi vážně hodně připomíná Gossip Girl...

12 Pajinka Pajinka | 24. dubna 2011 v 15:59 | Reagovat

Jo, přečetla jsem si knížku a myslela jsem, že budu vědět kdo je "A" :-D Nenapadlo mě, že těch knížek bude víc, ale kupovat si je už nebudu :-)

13 Kate Kate | Web | 29. května 2011 v 9:01 | Reagovat

Já sleduju seríál kterej se mi líbí moc. Je prostě dokonalej. Nejradši mám asi Ariu. Těším se na 2 sérii. Knihy vypadají zajímavě, ráda si je přečtu. Ale nevím..mám to číst od 1. dílu, když jsem viděla celu 1. sérii seriálu? Jestli to ní o tom stejném (nebo hodně podobném). Která kniha (kolikátej díl) je jakoby z druhé série? (chtěla bych číst něco co navazuje na první sérii seriálu.)

14 Cleo Cleo | Web | 15. června 2011 v 18:52 | Reagovat

Po tvé recenzi si knihu určitě koupím a pokusím se tomuto kultu přijít na kloub :D

15 Valentina Valentina | E-mail | 30. června 2011 v 16:27 | Reagovat

Dobrý den, chci se zeptat, kde bych se na serial mohla podívat :) a jestli jsou dalsi knižní díli :) první díl jsem precetla už dvakrát :) a shánim i druhý a ty dalsi :)
diky za odpoved :-)

16 Abyss Abyss | Web | 30. června 2011 v 16:32 | Reagovat

[15]: Ahoj, seriál u nás neběží, takže nezbývá než ho stahovat a koukat na něj s titulky (např. www.uloz.to), druhý díl knižní série vyjde v češtině v listopadu :))

17 Hanka Rose Hanka Rose | Web | 1. července 2011 v 10:00 | Reagovat

Hm, to vypadá zajímavě, snad se dostanu ke knížce a budu moct si ji přečíst :)

18 Diana Diana | E-mail | 30. července 2011 v 14:37 | Reagovat

Já se dívám na seriál :) Ten mě opravdu baví.. a uvažuju, že si tuto knížku přečtu no :) Uvidím.. ale tvoje hodnocení se mi zamlouvá, takže asi jo :)

19 Michel Michel | Web | 6. srpna 2011 v 11:16 | Reagovat

Je to úžasná knížka! Za 2 dny jsem jí přečetla a už smutním, že ještě není další díl. Nevíš, kdy vyjde? :)

20 Abyss Abyss | Web | 6. srpna 2011 v 13:05 | Reagovat

[19]: V prosinci :))

21 Gwinney Gwinney | Web | 28. srpna 2011 v 18:26 | Reagovat

nejraději mám Hannu, jinak seriál je úžasný

22 Barča Barča | 1. listopadu 2011 v 17:15 | Reagovat

Je to skvélý! nevíte někdo nějakou webovku, kde se na ten seriál můžu koukat? :) předem dík :)))

23 Jilly Jilly | Web | 15. listopadu 2011 v 23:15 | Reagovat

Skvělá recenze. Souhlasím, chlapi to asi těžko budou číst:D Jsem fakt zvědavá na tu dvojku, protože doufám, že bude působit trochu líp jako celek:)

24 Anďa Anďa | 2. prosince 2011 v 22:25 | Reagovat

:D dá se to u nás sehnat v angličtině?

25 Merry Merry | 22. prosince 2011 v 22:00 | Reagovat

Takže touto knížkou se stejně nedozvíme kdo je "A"?! :-(

26 Lenka Lenka | 22. prosince 2011 v 22:02 | Reagovat

Barčo: na Kinotipu to je skoro vše:)

27 aaa aaa | 27. prosince 2011 v 19:00 | Reagovat

serial jsem neviděla ale čtu knihu a v serialu vinechali jednu holku spencr

28 Abyss Abyss | Web | 27. prosince 2011 v 20:51 | Reagovat

[27]: No a tam zrovna je :))

29 bbb bbb | 2. ledna 2012 v 21:05 | Reagovat

Spencer je v seriálu taky!!!

30 Kate Kate | E-mail | 18. února 2012 v 23:00 | Reagovat

Ahoj kde se da koukat na serial roztomile male lharky? odepiste mi na katka.klailova@seznam.cz

31 Flash Flash | Web | 25. února 2012 v 16:18 | Reagovat

V anketě mi chybí čtu knihy nechystám se na seriál.

32 Carol Carol | E-mail | 12. března 2012 v 13:37 | Reagovat

Ahojte... taky by mě zajímalo, kde se na to dá koukat, když už to nejde přes kinotip :))

33 Tkery Tkery | 1. května 2012 v 15:26 | Reagovat

Knihy bych si sama od sebe ani nevšimla, jenže jedenkrát jsem se pustila do seriálu, který mě opravdu bavil a tak jsem si řekla proč si ji nepřečíst. Teď jsem za to ráda. Kniha je podle mě skvělá a já jsem dokázala vydržet napnutá po celý čas až do konce...:)

34 Susan Susan | Web | 5. května 2012 v 17:59 | Reagovat

S tejto knihy som bola dost sklamaná, očakávala som niečo ovela viac, kedže sa podla toho natočil aj serial.No čo už...

35 Abyss Abyss | Web | 14. července 2012 v 9:51 | Reagovat

[31]: Potřebuješ to úplně doslovně? :)) Protože jinak to v anketě je "Nesleduji seriál, chystám se číst knihy (čtu knihy)" ;))

36 -Lí- -Lí- | Web | 18. července 2012 v 10:59 | Reagovat

www.zamilovana-a-blba.blog.cz

-->mrkni<--
:-) supéér blog .. :) PLL miluju ;-)

37 christian louboutin christian louboutin | E-mail | Web | 23. října 2012 v 7:50 | Reagovat

This is most certainly the best most informative website I've seen yet,I am thrilled I unearthed .
http://www.shoesgreat.com/

38 wee wee | 3. listopadu 2012 v 12:40 | Reagovat

Knížka mi přišla poněkud nudná. Ale seriál je super:')
Pokud se chcete dívat na seriál, tak s titulkama. To je to nejlepší  co může byt:')) přeju příjemnou zábavu :P

39 kar. kar. | Web | 15. ledna 2013 v 12:20 | Reagovat

jak knížku, tak seriál miluju :)

40 Aria Aria | 24. července 2014 v 14:23 | Reagovat

Teď koukám na 2.sérii a čtu 1. knížku a je to pro mě vyhovující,protože kdybych nekoukala na seriál,¨tak něco z té knížky nepochopim (Jsem trochu blbá blondýna jako Hanna--- Není to Hejt!!"!!) A líbí se mi jak čtu a najednou si představim jak to bylo v tom seriálu a je pro mě nevyhovující,že jsou v knížce jinak popsány např. že je Spencer blondýna :-? Jinak to mám ráda, ale upíří deníky mám radči o 1% ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama