Poslední oběť / Last Sacrifice (#6)

23. dubna 2011 v 13:23 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Richelle Mead
Série: Vampire Academy / Vampýrská akademie
Přeložila: Katrin Chýlová
Nakladatelství: Domino, 2011

Velkolepé finále...

Vražda. Láska. Zrada.

Rose čelí obvinění z vraždy.
Lissa chce uplatnit svůj nárok na královský trůn.

Rose čeká na rozsudek ve své cele, jenže všechny důkazy jdou proti ní a tak je od samého začátku jasné, jak by její případ u soudu dopadl. Velezrádci se navíc nevězní, ti se popravují a něco takového její přátelé nemohou dopustit.
Netrvá tedy dlouho a všichni spolu vymyslí důmyslný plán úniku. Na Lissu však nesmí padnout sebemenší podezření, jako princezna rodu Dragomírů si musí za každou cenu udržet ve své společnosti náklonnost druhých. Na obzoru tedy není nikdo lepší než Dimitrij, na koho by mohla být poté vina za osvobození Rose vržena.
Spolu se vydávají do zdánlivého bezpečí, jenže Rose nedokáže jen nečinně přihlížet snaze kamarádů, očistit u dvora její jméno a i ona sama musí odhalit tajemství, které může všechno změnit. Vzkaz zanechaný zavražděnou královnou mluví jasně. Lissa není poslední Dragomírovou a pokud se Rose podaří najít nemanželské dítě Lissina otce Erika, získá rod Dragomirů opět své místo v královské radě, které mu od samého začátku právoplatně náleží.

Poslední díl série Richelle Mead, se symbolickým názvem Poslední oběť, očekávalo opravdu spoustu lidí a není divu, přeci jen Vampýrská akademie patří mezi to nejlepší s upírskou tématikou, co nám může dnešní young adults knižní scéna nabídnout. V době kdy na nás z každé strany padají kvanty knížek s vampýry je potřeba umět si najít ty kvalitní kousky a pokud máte rádi fantasy pro mladé, laděné spíše pro ženskou část obyvatelstva, je pro vás Vampýrská akademie přesně to pravé.
Vampýrská společnost má několik jednoduchých pravidel, sloužících k tomu, aby se udržel určitý řád. Autorka navíc dokázala vytvořit zajímavý svět, do kterého se rozhodla příliš nezapojovat obyčejné lidi. Nemáme tu tedy žádné klišénoidní rozhodování mezi životem po boku svého milého, za předpokladu přežití všech těch, které milujete.
Ne. Vampýři se v této sérii zase tolik neliší od normálních lidí, žijí déle a mají i nějaké ty magické schopnosti, ale rozhodně nejsou nesmrtelní a už vůbec ne neporazitelní. Jejich společenství se snaží žít klidně mezi tím lidským a nepoutat na sebe zbytečně mnoho pozornosti.

Ani těch několik dní za mřížemi, nedokázalo změnit Rose Hathawayovou. Její osobnost ji jednoduše nutí stále něco dělat a pokud nemůže pomoci u dvora, bude rozhodně pomáhat jinde. Autorka nás již se svou sérií zavedla do Ruska, nyní spolu s ní prozkoumáme kouty USA. Aby se Rose dostala ke svému cíli musí překonat několik překážek, poznat spoustu lidí, a během toho všeho se ještě ukrývat před svými pronásledovateli. Do toho všeho samozřejmě stíhá i vymýšlet nespočet nových hlášek a popichovat své okolí.
Rose si postupně také začíná uvědomovat, že jejich výprava hodně znamená i pro Dimitrije. Je to totiž jeho nová cesta za sebe poznáním. Po tom všem, co přožil jako Strigoj, se musí naučit dívat na svět trochu jinak a především pokusit si odpustit.

Závěrečný díl je opravdu nabitý událostmi a odhaleními, jenž nás mají dovést k pravému vrahovi královny Taťány. Každá cesta našich hrdinů odhaluje nový dílek skládačky. Pro někoho bude možná odhalení překvapivé, jiní budou zase od samého začátku tušit, kdo za tím vším stojí. Odhalit pachatele předem není zase tak těžké, autorka se drží zaběhnutého modelu knižních příběhů. Ať je to již jakkoli, každý, kdo četl předchozí díly, si i tento náramně užije.
Jedinou výtku bych snad měla jen k trochu moc idylickému konci, přesto že jsem převelice ráda, že série končí právě takto, mám živě před sebou scény z předchozích dílů a i když je Poslední oběť více než jen důstojné zakončení této příběhové linie, první příčku na mém žebříčku drží stále třetí díl - Stínem políbená.
Ne všechny postavy si však dojdou ke svému vysněnému konci, ale tak již to chodí a ne všichni mohou být šťastní. Vlastně tu máme nad spoustou postav vrženy velké otazníky a na naše odpovědi nám má podle všeho odpovědět až nadcházející spin-off série. Opět tedy skvělý tah Richelle Mead, jak si své fanoušky udržet i nadále.

Trocha té nostalgie nakonec... Série Vampýrská akademie mě vlastně provázela od začátku tohoto blogu, i proto pro mě možná tolik znamená. Postavy se někdy mohou zdát jako vytvořené z ryzího zlata, často ale odhalujeme i jejich nedostatky a je dobře, že autorka nestaví všechny své postavy ve stejném duchu. Stačí se podívat na ten obrovský rozdíl mezi Lissou a Rose, přesto k sobě v příběhu skvěle ladí a jejich nasazení se krásně doplňuje. Rose a její vysněný Dimitrij je pak kapitola sama pro sebe. Obě postavy jsou hodně živelné, každá ale svým originálním způsobem.

Je tedy jedině dobře, že si nakladatelství Domino všimlo právě této série a že jsem se přes prvotní ostych, který jsem pociťovala pokaždé, když jsem viděla první díl v knihkupectví, nakonec vrhla do světa vytvořeného Richelle Mead. Nemůžu totiž v žádném případě litovat a snad pokud hledáte něco nového, do čeho se pustit, čeká tu VA právě na Vás. I když mnoho lidí tvrdí, že se jedná pouze o již několikrát omílaný stereotypní příběh, ukrývá v sobě celá série něco neotřelého a poutavého. Čtení člověka opravdu baví a proplouvat celou sérií je až neskutečně jednoduché.

Abyss hodnocení: 9/10






* Zdroj obalu knihy: Domino
* Zdroj video upoutávky na Vampire Academy: youtube.com, SupplySummer
* Článek byl doplněn fan arts z tvorby: Mitchie-V, LittleDhampirs, Drapisz,
* Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Domino, za poskytnutí recenzního výtisku
* 13. června 2011 vychází u nakladatelství Domino komplet VA série
* Český překlad vychází u nakladatelství Domino
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Dianka Dianka | 23. dubna 2011 v 13:40 | Reagovat

Toto je tak naprosto úžasná série. A tento díl je prostě úžasný. Tak naprosto dokonalý konec a všechno. Klobouk dolů Richelle :)

2 Zlatka Zlatka | Web | 23. dubna 2011 v 14:08 | Reagovat

Já jsem se teda teď tak nějak zasekla u Maškarády od Prachetta a mám naplánovano soustu dalších knih... a k mému údivu poslední díl ještě stále nemám doma!!! :( (To je k zešílení)... ale vidím to tak, že rodiče ukecám, ať mi ji koupí za výzo, nebo za celkové ukončení základní školy... nebo za přijetí na středí (pokud se to povede...)... a když tak nad tím přemýšlím, mohla bych za každou takovou událost dostat knížku... jooo to by bylo fajn :D. Každopádně na poslední díl se velmi těším, i když mi už teď chybí fakt, že další díl už nebude. Ale alespoň se můžeme těšit na spin-off sérii (nebo jak se tomu říká :D) a další sérii od Mead o té sukubě... na tuhle sérii jsem taky moc zvědavá :)

3 Moon - Lustre Moon - Lustre | Web | 23. dubna 2011 v 14:48 | Reagovat

VA je rozhodně lepší než Twilight

4 Lomeril Lomeril | Web | 23. dubna 2011 v 15:01 | Reagovat

Musím se přiznat, že Last Sacrifice mě trochu zklamala, už tím, že jsem tam žádnou oběť neviděla. Ani mi nevadil relativně průhledný konec, ale přijde mi, že autorka si je jistější v psychologii postav než v detektivní zápletce, protože ta mi přišla dost vachrlatá. A přestože Rose a Dimitrij se k sobě hodí, musím říct, že za to, co provedla Adrianovi, se bude muset v Bloodlines dost snažit, aby si to u mě vyžehlila. Nejlepším dílem pro mě je Krvavý slib.

5 Čip Čip | Web | 23. dubna 2011 v 15:31 | Reagovat

To se mi zdá dobrý, chtěla bych si to přečíst. Ale nevím, jestli to seženu..

6 Tomisus Aisling Saoirse Tomisus Aisling Saoirse | Web | 23. dubna 2011 v 21:05 | Reagovat

Tahle recenze mne jenom utvrdila v tom, že jsem mamce k narozeninám vybral kvalitní počteníčko v podobě prvního dílu Vampýrské akademie.
Pěkná recenze.

7 Abyss Abyss | E-mail | Web | 23. dubna 2011 v 22:54 | Reagovat

[2]: Přeju hodně štěstí u ukecávání, jistě již brzy bude poslední díl v tvé knihovničce :D

[3]: V tom naprosto souhlasím :)

[4]: Mead to s Adrianem ve spin-off sérii rozhodně ještě pořádně roztočí.
S detektivní zápletkou máš pravdu, mohlo to být trochu lépe prořešené, nadruhou stranu to zase berme tak, že má holt Richelle opravdu inteligentní čtenáře, kteří se jen tak nedají nachytat :-)

[5]: Vampýrskou akademii určitě seženeš, já ji potkávám v každém knihkupectví a pokud by to vaše přeci jen selhalo, můžeš si vždycky knížky koupit přes internet u nakladatelství :)

[6]: Závidím ti mamku co čte YA fantasy knihy, mě by vůbec nevadilo, kdyby můj knižní zápal doma sdílel ještě někdo jiný než já :D

8 Borůvková Borůvková | Web | 24. dubna 2011 v 12:20 | Reagovat

Dlouho jsem zvažovala, jestli se do toho pustit nebo ne, ale tvoje recenze mě přesvědčila... Počtu si. ;)

9 Lomeril Lomeril | Web | 24. dubna 2011 v 20:15 | Reagovat

[7]: Spíš mi přišlo, že podání celé detektivní zápletky bylo takové trochu zmatené, nikdy jsem úplně nepochopila, jak že vraha přesně odhalili nebo jak si mohli být jistí, že to byl/a on/a. Ale já jsem holt zmlsaná špionážními romány a tunou detektivek.

10 Abyss Abyss | Web | 24. dubna 2011 v 20:43 | Reagovat

[9]: Možná to byl záměr autorky, nechat to pod rouškou tajemna :) Základem ovšem bylo odhalení "pána" kterému sloužil útočník :)

11 Polgara Polgara | Web | 25. dubna 2011 v 15:50 | Reagovat

Ještě jsem šestý díl bohužel nečetla, ale chystám se. Jsem zvědavá na ten konec a podle toho, co píšeš, nakonec budou spokojeni všichni, co si přáli, aby Rose Dimtrije zachránila. A je fakt, že VA patží mezi to lepší, co k nám přišlo.

12 Gabriella Gabriella | Web | 26. dubna 2011 v 21:35 | Reagovat

Jsem si myslela že má vyjít až v květnu v češtině. Mažu si pro ni do knihkupectví:)

13 Strixy Strixy | Web | 28. dubna 2011 v 13:25 | Reagovat

ach ano poslední díl už mám nějakou dobu přečtený, je to krásný konec. Můj neoblibenější díl je sice ten čtvrtý, ale jako konec série se mi to líbilo:), recenze je moc povedená:)

14 Jana Jana | 10. května 2011 v 13:55 | Reagovat

VA jsou moje nejoblíbenější knihy o upírech tak jsem trochu smutná že je tohle poslední díl :-( ale jinak moc povedený

15 Cärria Cärria | Web | 13. května 2011 v 20:54 | Reagovat

Podle mě je tento díl, jak jen to říct, odfláknutý. Když jsem to četla, skoro nic pořádného se tam nestalo. Celou knihu bych shrnula do pěti vět a konec. Prostě je to...nuda. :( Byla jsem strašně zklamaná, když jsem ji dočetla, od posledního dílu jsem čekala víc. :-(

16 borůfka borůfka | 12. července 2011 v 16:06 | Reagovat

Bezpochyby je to ta nejlepší upíří série jaká kdy u nás vyšla. Právě jsem dočetla 6tý díl a je mi z toho taky nějak ouzko..Ano, konec docela idylický, ale pořád lepší než aby zůstal otevřený. Doufám, že plánovaná spin off serie bude taky tak skvělá a nepřijdu tam o postavu Dimky a Rose.. :-?

17 Diana Diana | E-mail | 30. července 2011 v 14:31 | Reagovat

Jžš. Jak já tuhle sérii zbožňuju! bezpochyby patří mezi nejlepší upíří knížky.. Och Dimitrij! Pamatuju si, že pátý díl jsem dočetla nějak v lednu.. a tento díl měl vyjít až v dubnu, ale jak jsem t mohla vydržet? Tak jsem si našla na internetu blog, kde jedna šikovná holčina překládala každou kapitolu.. musím říct že dobře! :) AAtak jsem věděla, jak vše dopadne ještě předtím než to vyšlo.. jinak bych se asi zblíznila! Je fakt, že jsem nepřečetla oficiální verzi. Musím si ji koupit, všech ostatní pět mám doma :) Ale prostě tato knížka naprosto úžasná! Ikdyž ten konec se mi zdál až moc harmonický!! :) Prostě I ♥ Dimitrij!! :)

18 nel-ly nel-ly | Web | 19. prosince 2011 v 13:38 | Reagovat

Já se celou serií pročetla nakonec v podstatě v kuse. Potom, jaký byl poprask kolem Školy noci, jsem se bála, co to zas bude a ejhle... sympatická hrdinka, u které člověk alespoň ví, proč po ní všichni jedou a k tomu ještě její skoro protipól upírky
osobně bych klidně přežila bez těch "erotických" částí, kde prostě v YA musí být na kaýždých padesáti stránkách nějaká scénka a všichni mají dokonale barevné oči, rozcuchané vasy a přesně víme, co mají na sobě, prootže Mead dokazuje, že jakmile se jedná o děj, tak dokáže nasadit u YA nepředpokládané tempo

i když musím souhlasit, že mě ten idylický konec zklamal, sice jsem se smířila, že to tak asi  bude už na konci pětky, protože šestka je předvídatelná až hamba, ale co naplat... mít to konec z kombinace skvělého třetího a čvrtého dílu, tak zařadím VA mezi oblíbeé, takhle jde o knihy, na které si vzpomenu, ale mít doma je nemusím a číst už je nebudu

uff, potřebovala jsem se někomu svěřit :D

19 Annie  ♥ Annie ♥ | Web | 21. prosince 2011 v 15:32 | Reagovat

Do VA jsem se prostě zamilovala :D
Četla jsem všechny, ale doma mám jen první 4 díly takže ostatní 2 dostanu buď k Vánocům nebo si je koupím po vánocích ;)
Dimka je prostě úžasnej :D Vůbec mi nevadil, když byl Strigoj... Liss mi děsně připomíná Elenu z TVD taky taková no hysterka :D Podle mě byli nejlepší 1 a 2 díl ;)

20 Kecka Kecka | 12. ledna 2012 v 14:42 | Reagovat

Taky jsem byla děsně ráda za tak krásný konec, i když to se sérií prostě neladilo, aby to skončilo takhle hezky.. :D Ale co je to pro mě ta nejlepší serie, i teď si ji pročítám a nepřestávám se smát u těch nejlepších scén.

Prosím tě, nevíš jestli bude nějakán ta povídka jak D. s R. jedou do Ruska?
Vím, že je kkomix, ale zatím a asim to tak i zůstane jen v AJ, ale snad to tolik nevadí.. :)

21 Abyss Abyss | Web | 12. ledna 2012 v 15:46 | Reagovat

[20]: Ahoj, ono je to součástí nějaké sbírky, zatím jsem nikde nezaznamenala, že by to u nás mělo vyjít, ale co není může být :))

22 dresses to a wedding dresses to a wedding | E-mail | Web | 23. října 2012 v 9:03 | Reagovat

best post. I has been collection in my blog.
http://www.wiredress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama