Inkarceron / Incarceron

17. dubna 2011 v 16:46 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autorka: Catherine Fisher
Série: Inkarceron / Incarceron
Dostupnost: AJ / ČJ / SJ

Inkarceron měl být ráj, vězení které napravuje své vězně, všechno bylo promyšleno do nejmenších detailů, jenže Sapienti nakonec zklamali. Jejich největší vynález se začal chovat jinak než mu bylo předurčeno a z ráje se rázem stalo peklo. Mocenskou silou byl navíc zakázán jakýkoliv další pokrok a co víc, byla nastolena Doba, která drží všechny obyvatele ve středověku, s představou nastolení tak věčného míru.
Finn je přesvědčen, že do Inkarceronu přišel Zvenčí, jenže všichni vězni vědí, že vězení nepouští nikoho dovnitř ani ven. Přesto se však povídá o jediném muži, kterému se podle legend mělo povést Uniknout a Sapient Gildas věří, že by Finn díky svým zvláštním snům a vizím mohl být tím pravým, kdo má východ naleznout.
Inkarceron ovšem není to nekrutější, co vás zde může potkat, mnoho lidí se změnilo a zhořklo. Když tak Finn získá záhadný Klíč neváhá a vydává se na pouť skrz vězení, které ho sleduje na každém kroku, aby spolu se svým přísežným bratrem Keirem, psím děvčetem a Sapientem unikl před vůdcem Špíny a mohl opět spatřil Venek.
Dcera Správce Inkarceronu se má vdávat, Claudii se však vidina života se synem intrikářské královny ani trochu nezamlouvá a touží naleznout tajemný Inkarceron, možná za to může zvědavost nebo jen pouhá marnivost, něco ji však ke vězení stále přitahuje. Po vloupání do otcovi pracovny Claudia nalézá křišťálový klíč a její svět se změní v okamžiku, kdy se jí díky Klíči podaří navázat komunikaci s Finnem, oba totiž musí za každou cenu naleznout pravdu...

První oťukání s knihou může čtenáři připadat trochu těžkopádné, nalézáme se totiž v příběhu, kde se panovník rozhodl zastavit dobu a ještě ji o něco posunout zpět, jenže co udělat se vzniklými věcmi mezi tímto obdobím vývoje a nastolenou Dobou? Může se snažit sebe víc a přeci jen se mu nepodaří odstranit všechny novodobé vynálezy a tak i když je svět vlastně středověký, dokázali si lidé zachránit nemálo drobností, které by jim měly Dobu alespoň částečně pomoci vylepšit.
Mezi obyvatelstvem se pak nalézají lidé zvaní Sapienti, nejjednodušší bude asi nazveme-li je učiteli, dříve to byli oni, kterým lidé vděčili za vynálezy, jenže pokrok byl Protokolem zakázán a tak mohou být Sapienti rádi, že jim bylo dovoleno nechat si alespoň svých několik technických hraček.
Právě ten střet středověku a technologie působí na první pohled neohrabaně a nepřirozeně, postupem času si ovšem čitatel začíná uvědomovat, že právě to je ta jedinečnost celého příběhu, díky níž dokáže příběh zapůsobit jako něco nového. Spisovatelka se tak rozhodla vsadit na opravdu nezvyklý a možná i trochu riskantní přístup k zasazení děje, který se jí ve výsledky ovšem opravdu velmi vyplatil.

Každý člověk který bude mít to štěstí držet knihu v rukou, si jistě jako prvního zajímavého bodu všimne krátkých dopisů, legend a vyhlášek, které jakoby otevírají každou kapitolu. Tyto krátké úryvky vlastně nepředvídatelně proudí celým dějem, proplétají se přes minulost k přítomností a chybí snad jen, aby nakukovaly do blízké i vzdálené budoucnosti. Je to takový záhadný moment začátku každé kapitoly, který vám buď může nabídnout něco k zamyšlení, donutit pocítit sílu okamžiku a nebo provrtat vaše dosavadní chápání celého příběhu a nabídnout vám nespočet řešení dalšího vývoje.

Je mi trochu záhadou, jak autorka docílila tak barevných charakterů postav, že i vlastnosti které v jiných knihách odsuzuji a nesnáším, mi zde přijdou jako pro naše hrdiny ryzí. Nejlepším příkladem je asi právě Claudia, která často působí trochu povýšeným dojmem, avšak přesto, tato vlastnost ji tvoří a já musím ocenit její jednání. Finn je pak takovým přesným protikladem jí samé a tak dohromady tvoří velmi zajímavou dvojice, kolem které se děj odehrává. Pokud čekáte nějaké milostné vzplanutí, asi budete překvapeni a nesmělé oťukávání vás trochu překvapí. Kdo by se taky zajímal o lásku, když má před sebou Inkarceron...

Pokud alespoň trochu sledujete dění okolo knihy, jistě vám tato zprávička neunikla, pro ostatní je zde ovšem ještě potřeba zmínit i plánované filmové zpracování, které by mělo do kin přijít v roce 2013 a i když se toho okolo obsazení šušká opravdu hodně, je v tuto chvíli jako jediný jistý Taylor Lautner, coby náš vězeň Finn.

Kniha si po celou dobu pohrává s fantasií svého čtenáře, vězení je popisováno bravurně a přitom nehrozí, že by vás zahltily strohé představy, autorka jednoduše své dílko píše tak, aby nebyl problém představit si okolí Inkarceronu, ale přitom nechce svého čtenáře omezovat. Někomu může tento aspekt dělat problémy, nadruhou stranu by pak možná měl zvolnit tempo - zavřít oči a nechat se příběhem pozvolna unášet. Já se tedy ptám, troufá si tvá fantasie na Inkarceron?

Abyss hodnocení: 9/10



* Zdroj obalu knihy: Knižní web
* Zdroj video upoutávky: youtube.com, PenguinYoungReaders
* Chtěla bych též poděkovat Knižnímu klubu, za možnost získát reading copies této knihy
* Článek byl doplněn obrázky obálek z goodreads.com
* Druhý díl s názvem Sapphique u nás vychází v listopadu 2011
* Český překlad vychází u nakladatelství Knižní klub
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Colleen Colleen | 17. dubna 2011 v 17:02 | Reagovat

Pěkná recenze (jako vždy) :) Jen bych možná poukázala na to, že to nebyl středověk, ale 18. století ;)

2 Mish@ Mish@ | Web | 17. dubna 2011 v 17:13 | Reagovat

Mě se Inkarceron taky líbil. Jsem fakt zvědavá na druhej díl..

3 Abyss Abyss | Web | 17. dubna 2011 v 17:18 | Reagovat

[1]: No já tohle vybádala z anotace, kde byla uvedená středověká doba a v knize svou Dobu taky několikrát označili jako středověkou :) jinak bych to osobně  neurčovala, takže je dost možné že máš pravdu, pokud někde přímo jmenovali i 18. století, tak jsem to přehlédla, nebo spíš zrovna tuhle informaci stačila vypustit :D

4 Tajemná M* Tajemná M* | Web | 17. dubna 2011 v 17:30 | Reagovat

Určitě si na tu knížku ještě vzpomenu, ale bojím se, že do naší knhovny to dorazí až tak někdy o prázdnínách a moje pokladnička je teď bohužel dost prázdná na to, abych si mohla kupovat knihu, která rozhodně levná nebude(alespoň myslím). Ale stejně děkuju za dobrý tip. Určitě si to někdy přečtu.

5 Colleen Colleen | 17. dubna 2011 v 17:48 | Reagovat

[3]: Ne, nejmenovali to přímo, je to spíš poznat z popisu oblečení a toho uhlazeného chování podle Protokolu. 18. stol. mám ze stránek autorky, které jsem si nedávno projížděla, tak mi to tak nějak utkvělo v hlavě.
Ale v knížce je to jako středověká doba? Tak to mi uniklo :D Ale kdo by se dobrovolně vracel do středověku? :D

6 Kriste-n Kriste-n | E-mail | Web | 17. dubna 2011 v 18:01 | Reagovat

Fantastické, klobouk dolů :-)

7 kája kája | 17. dubna 2011 v 18:47 | Reagovat

Na tuhle knížku už se těším,tak jsem byla zvědavá na tvojí recenzi,která mě jako vždy nezklamala :) Chtěla jsem se zeptat,už jsi četla VA 6?Já jí dočetla dneska ráno..:D

8 Dragita Dragita | Web | 17. dubna 2011 v 22:51 | Reagovat

prvně mě nezaujala, ale vypadá to na pěkně zajímavý příběh, snad bude brzy v knihovně :-D jsem taky na suchu :D

9 Neliss "Nellie" Screamers Neliss "Nellie" Screamers | E-mail | Web | 18. dubna 2011 v 14:45 | Reagovat

Sakra, teraz si to proste musím prečítať.:D Dobrá recenzia.:)

10 Monica Otmili Monica Otmili | Web | 21. dubna 2011 v 12:51 | Reagovat

Knížka vypadá určitě zajímavě, aneb zase mám důvod, proč vyžebrat pár stovek od našich. :-) (Teďka je ještě "donutit", aby mi koupili Leviatan.Ale oni mají rozum a vědí, že knížky jsou dobré.)

11 sayury sayury | Web | 21. dubna 2011 v 13:43 | Reagovat

Inkarceron?Parádní kniha!Opravdu se povedla a po dlouhé době nějaké kniha kde neni žádná zmínka o upírech,vlkodlacích a tak podobně,ne že bych to neměla ráda,ale co je moc,to je moc :)

12 Gabuldik Gabuldik | E-mail | Web | 21. dubna 2011 v 16:35 | Reagovat

Já tuhle knihu nečetla, ale možná přečtu. :-) Jo a mohla bych tě poprosit o rozhovor po e-mailu na můj blog? Bude ještě s jinými blogery, na určité téma. Prosím ozvy se mi. :-)

13 Maedros Maedros | E-mail | 15. května 2011 v 19:08 | Reagovat

Já se do ní před dvěma dny pustil a musím říct, že prozatím jsem trochu zmaten. Nějak jsem to doteťka nepochopil. Ten Finn je tedy "vězněm" Inkarceronu a ta Claudia se vlastně nalézá kde? Vždyť i to místo, kde se nachází je celé iluze! Potom tedy nechápu, kam se má ten Finn dostat. Z vězení do iluze? 8-O

14 Abyss Abyss | Web | 15. května 2011 v 21:30 | Reagovat

[13]: Jak to myslíš s tou iluzí? To kde je Claudia je prostě svět, jen bylo kdysi rozhodnuto, že by se měla změnit doba a tak lidé musí žít v určené době, i když jsou mezi nimi stále pokročilé vynálezy... jen čti dál, určitě brzy všechno zapadne a ty pochopíš :))

[5]: No však oni se do něj taky nevraceli moc dobrovolně :D

[7]: Skvěle ty :D

[10]: Dobrý přístup :)

15 Bublushka Bublushka | E-mail | Web | 5. října 2011 v 17:32 | Reagovat

knihu jsem četla a zaujala mě, sice jsem se v ní někdy nevyznaala, ale když skončila hned jsem šla zjištovat zda už nevyšlo pokračování (a ještě pár dnííííííííí) :-D a stejně ji mám z knihovny
no a film může být hezký ale Talyor mi jako Finn moc nejde

16 honza honza | 21. ledna 2012 v 19:38 | Reagovat

podle mě to je spíše z budoucnoti. jde o to, že technika je tam velmi vyspělá, pouze se nesmí používat, kvůli zavedenému protokolu

17 Abyss Abyss | Web | 22. ledna 2012 v 12:28 | Reagovat

[16]: JJ však jasné :)) je to jako kdyby u nás teď někdo zavelel, že se vracíme do středověku... (a mnoho lidí by si schovalo vymoženosti( nic jiného tu ani netvrdíme :)))

18 Knihofil18 Knihofil18 | Web | 15. března 2012 v 18:14 | Reagovat

mne inkarceron velmi nesadol...

19 Abyss Abyss | Web | 15. března 2012 v 18:44 | Reagovat

Příspěvěk od Měsíčnice byl tedy pěkně spoileroidní a mohla na spoilery v něm alespoň upozornit... (tímto ho tedy mažu, aby se ostatním nestalo to co mě - nepřečetli si důležité informace týkající se druhého dílu)

20 Abigail Abigail | Web | 3. dubna 2012 v 19:40 | Reagovat

Ahoj, psala jsem ti, jak jsem si ho sehnala levně ;) Ale co mě zaráží tak je chování Správce, a oni mi chudinku Attii nechali ve vězení - má  být i druhý díl?

21 Abyss Abyss | Web | 4. dubna 2012 v 0:48 | Reagovat

[20]: Už je :)) Vyšel minulý rok :))

22 Abigail Abigail | Web | 4. dubna 2012 v 0:53 | Reagovat

[21]: Uf tak to je super :) Protože tam nechce Attii nechat :D Jestli jsi ho četla, nechceš přihodit recenzi? Teď to nějak nestihnu přečíst a bůhvíkdy se mi zase podaří sehnat knížku tak super levně :D Mají Krásný bytosti za 79,- :D

23 Vendy Vendy | Web | 13. dubna 2012 v 0:04 | Reagovat

Naprosto luxuní recenze!
A stejně tak luxusní recenzovaná kniha.
Inkarceron mě příjemně překvapil, ta kniha je nadupaná akcí, dějem, zápletkami a snůškou fantastických nápadů, které by se klidně daly rozpitvat na šest dalších dílů.
Naštěstí tomu tak není. I když jsem při čtení měla pocit, jestli to množství akce a zvratů trochu není na škodu - ve smyslu, že čtenář dostává nové a nové zážitky a ještě nemá čas vstřebat to, co vlastně přečetl.
Čtu, nebo spíš dočítám, Saphique - také výtečně napsaná.
Má to být zfilmované. Tak  uvidíme - bude to nový Matrix? Nebo Eragon? (myslím kvalitou...) 8-)

24 Nykki Nykki | 30. července 2012 v 23:36 | Reagovat

Tedy...Četla jsem Inkarceron a teď jsu na pokračování... Musím říci,že jak tady recenze uvádí ,že je snadné si prostředí vězení představit,pro mně to bylo zatím nejtěžší(a to jsem knih přečetla opravdu hodně)... Jinak patřím mezi čtenáře,co musí mít lásku a tak.. :-D

25 prom dresses 2012 prom dresses 2012 | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:24 | Reagovat

Q. Why did it take the monster ten months to finish a book?
http://www.yeardress.org/

26 Henrietta Anne Henrietta Anne | 27. října 2012 v 22:24 | Reagovat

V podstatě, Doba, je středověk. To se dá vyčíst z života chudých ve vesnicích (nebo Finnova bývalého vychovatele). To 18.století, které se projevuje na zámku, domě správce apod., je jen iluze (viz kniha Sapphique) :). Akorát mě trochu zaráží ty moderní přístroje, už si to moc nepamatuju.. jestli si to někdo pamatuje lépe, klidně mě opravte/dopňte ;)

27 allnikka allnikka | 16. října 2013 v 19:01 | Reagovat

[15]: Jestli bude film tak super, ale souhlasím s tebou. Taylor jako Finn? NEVER!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama