Smečka / Nightshade (#1)

29. března 2011 v 16:32 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autor: Andrea Cremer
Série: Smečka / Nightshade
Dostupnost: AJ / ČJ

Vlkodlaci neexistují, na tom by se jistě Calla Torová se všemi shodla, jenže nemusíte být vlkodlak, aby jste se dokázali měnil ve vlka.
Calla je od narození připravována na svou budoucnost, většinu času tráví ve svém lidském těle a vzdělává se jako jakákoli jiná středoškolačka, jen s tím rozdílem, že její smysly mohou kdykoliv ovládnou impulsy, které musí mít za každou cenu pod kontrolou, opak by totiž mohl znamenat změnu ve vlčici se smrtícími smysly a to by asi část jejích lidských spolužáků moc nepotěšilo. Jako dcera vůdce smečky Nightshadeů, je navíc i ona přirozenou vůdkyní mladých vlků, s kterou není radno si zahrávat.
Při jedné z nočních hlídek pak Calla narazí na lidského chlapce Shaye, ohrožovaného medvědem Grizzly a i když na ni rozum volá, aby nechala hloupého turistu svému osudu, jiná mnohem silnější síla jí velí, aby cizince zachránila.
Toho dne začne poprvé přemítat nas správností svého osudu a především o předurčení stanout po boku mladého vůdce Baneů, coby jeho družka. Jenže jsou tu Strážci, kteří vlkům Ochráncům velí a ti rozhodně nepřipouští neposlušnost, na své straně navíc mají mnohé bytosti, aby si poslušnost smečky dokázali zajistit vždy a všude. Shay v Calle probudil nejistotu, která nehodlá jen tak zmizet. Jenže proč by jim Strážci, kteří dle svých slov chrání náš svět, před jinými mnohem horšími hrozbami a starají se o to, aby smečkám nich nechybělo, měli celé roky jejím lidem lhát...

Na tento titul jsem se opravdu těšila, především díky tomu, že autorka dala hlavní role vlkům, kteří v mnoha příbězích mívají až druhou roli. Zde je ovšem celý prostor věnován výhradně jim a tak je tahle kniha určitě nedílnou součástí každé knihovničky fanouška fantasy knížek pro mladé, který má pro tyhle osrstěné bytosti slabost.

Asi největším kladem knihy, je vytvoření zajímavé společnosti smeček, celá ta hierarchie, pravidla a vysvětlování, jak to vlastně mezi Ochránci a Strážci chodí, dokáže čtenáře skvěle vtáhnout do příběhu. Jde tu vlastně o jakýsi pocit, držet spolu s hrdinkou nevoli vůči nespravedlnosti, která je kolem ní páchána. Čtenář tak během několika kapitol dokáže přesně zapadnout mezi děj, který kolem něj ladně plyne.
Znáte to, někdy se vám prostě stane, že má kniha i nudné pasáže, vaše mysl se pak toulá po snovém světě a vy si poté uvědomíte, že už ani nevnímáte co čtete. S touto knihou na něco podobného ale rozhodně zapomeňte, pokud se právě nevrháme do akce, sledujeme velice jiskřivé dialogy, opravdu stačí málo k tomu, aby vám kniha zahořela pod rukama a to se ani nemusí jednat o milostné vzplanutí, pokud vás něco takového napadlo jako první.

Autorka pro příběh volila opravdu hodně odlišné charaktery pro své postavy, já tyto aspekty v každém příběhu jedině vítám, protože o to víc vás vždy překvapí konání aktérů, při náhlých nepředvídatelných situacích. Jak už vám jistě došlo Calla bude stát mezi Shayem, kterého zachránila a Renem, vůdcem smečky Baneů. Mé sympatie si v tomto případě získal Ren, který mě nepřestal překvapovat svou oddaností smečce, u Cally by pak měl čtenář především ocenit její nedokonalost. Autorka si nahraje na boha a Calla není středem vesmíru, aby ji všichni poslouchali, nic totiž nedokáže naštvat člověka víc, než hrdina, který nikdy nedostane ránu.

Je pro mě opravdu překvapivé, že se mi kniha až tak líbila, většinou právě u titulů, od kterých toho čekám poměrně hodně, naletím a pak jen nestačím naštváním otáčet stránky, ve snaze naleznout alespoň nějaký ten kladný bod. U Smečky se nadruhou stranu nedají naleznout nijak zvlášť velká negativa, někdy se člověk sice zamyslí nad něčím, co mu úplně nesedí, ale to je prostě problém fantasy žánru, udržovat nějakou úměru mezi realitou a tím jiným. Někdy je pak to jiné, tak nevšední, že to není možné jen tak přehlídnout, u této knihy si čtenář musí především zvyknout na jiné postavení vlků, opravdu to nejsou vlkodlaci. Například i to, jak se ve vlky smečka mění, s představou jiné dimenzionální reality, ve které jsou vlky pořád a stačí jen pomyšlení, aby se pro ně dimenze prohodili, může znít trochu jako sci-fi, ale není problém se právě do této změny vžít.
Ke konci bych ještě ráda věnovala zmínku provedení knihy, kdy vás před každou kapitolou uvítá jedna celá černá stránka s měsícem v postupně se měnících se fázích, což je opravdu vkusný a žádoucí detail.

Abyss hodnocení: 9/10



* Zdroj obalu knihy: Knižní web
* Zdroj video upoutávky: youtube.com, PenguinYoungReaders
* Chtěla bych též poděkovat Knižnímu klubu, za možnost získát reading copies této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z oficiálního webu
* Český překlad vychází u nakladatelství Knižní klub
 

16 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Adelaine G. Screams Adelaine G. Screams | Web | 29. března 2011 v 16:55 | Reagovat

MMmm.. to si možná koupím. Sama píšu teď několik povídek s vlky(odlaky no :D) a tak by bylo fajn si od upírů chvíli odpoučinout. :P
Vypadá to dobře.

2 Terka Terka | Web | 29. března 2011 v 17:00 | Reagovat

Já už se těším na veri v ČJ! :-)

3 Awia Awia | Web | 29. března 2011 v 17:11 | Reagovat

Hm... zní to zajímavě, velmi zajímavě. Že bys mě normálně předělala na fantasy? Už jsi mě nakazila Across the Universe a Smečka by mohla být zajímavá... Jen... hlavní hrdinka bude asi náctiletá, že? Nevím proč, ale pro příběh s vlky by se mi hodili starší hrdinové, aby to bylo dramatičtější... ehm, ne, raději své teorie rozvíjet nebudu. Každopádně já vlky žeru právě proto, že jsou chudáčci tak utlačovaní a taky částečně kvůli mé představě vlkodlaka... Že bych si někdy zkusila vkodlačí povídku? Kdo ví?

4 Strixy Strixy | Web | 29. března 2011 v 17:13 | Reagovat

Mno asi bude trvat dlouho než si to přečtu. Jsem spíš milovníkem upírů a jakkoliv ta kniha vypadá zajímavě. Vlky prostě ráda nemám, ale třeba se mi ta kniha jednou dostane do ruky a budu příjemně překvapena 8-)

5 Destiny Destiny | Web | 29. března 2011 v 17:33 | Reagovat

Téda, jsem docela dost okouzlena. Ráda si počtu :)

6 Faira Faira | Web | 29. března 2011 v 18:29 | Reagovat

Jako milovníka vlků mě ta knížka zaujala od prvního okamžiku, kdy jsem na ni narazila. Takže si ji do svého pořadníku rozhodně připíšu. Už taky jenom proto, jak ji tu popisuješ :-)

7 Abyss Abyss | 29. března 2011 v 18:29 | Reagovat

[3]: Calle je sedmnáct, na konci knihy pak osmnáct, ale tedy musím říct, že kniha postrádá nějaký přihlouplý mládežnický blbosti :)

[4]: Spoustě lidí, kteří jinak vlčata nemusí se tahle kniha líbila, takže doufám, že se ti kniha dostane do ruky a změníš názor :D

8 Awia Awia | Web | 29. března 2011 v 18:38 | Reagovat

[7]: Abyss: Nejde mi o mládežnické blbosti ... ale prostě kdybych já ve vlkodlačím příběhu volila hlavní hrdinku, byla by to dospělá žena. :)

9 Abyss Abyss | 29. března 2011 v 19:55 | Reagovat

[8]: Tak to máš třeba u Mercy, i když třeba přímo ona není vlček :) On právě tady hraje ten věk svou roli, ale vím co myslíš, mě na tom zase tolik nesejde, pokud postavám není jooo tak deset :D|

10 Ayamee Ayamee | 29. března 2011 v 20:33 | Reagovat

Takže je to séria? Koľko to má mať dohromady dielov? :-)

11 Abyss Abyss | Web | 29. března 2011 v 21:03 | Reagovat

[10]: Mělo by to mít tři díly, podle dosavadních informací :)

12 Colleen Colleen | Web | 29. března 2011 v 21:19 | Reagovat

Už se těším, až to vyjde. (brzy se asi zruinuju :D) A doufám, že to nezklame moje očekávání :D

13 Vala Vala | Web | 29. března 2011 v 21:31 | Reagovat

Ta knížka vypadá zajímavě, možná si jí přečtu. Jinak máš překný blog. :-)

14 kelly01 kelly01 | Web | 30. března 2011 v 0:11 | Reagovat

jako vzdy krásna recenze abyss.. mas opetne stejny nazor jako ja a jsem prevelice stastna ze muzu rict.. ja mam taky radsi Rena... je skvelej.. Shay je takovej porad klucici.. Ren je oddany a nebojacny vudce.. proste je to alfa samec ;-) povedla se ti ta recenze.. mas na stole i inkarceron??

15 Dragita Dragita | Web | 30. března 2011 v 8:23 | Reagovat

díky za recenzi, tuhle knihu jsem si chtěla přečíst a teďka už se nemohu dočkat :-D  :-D

16 Abyss Abyss | Web | 30. března 2011 v 8:38 | Reagovat

[14]: Inkarceron už na mě čeká, doufám že to bude alespoň stejně dobré jako Smečka :) Jinak máš pravdu Ren je prostě Ren a je to taková ta postava na kterou se nezapomíná :)

17 Tomisus Tomisus | Web | 30. března 2011 v 18:50 | Reagovat

Už nějaký ten den tu kroužím a čtu si tvé recenze. Musím říci, že jsou úžasné! Čtivé, stručné, jednoduché.
Sice knihy podobného žánru nečtu, ale právě hledám nějakou literaturu pro mamku, která má podobné věci velmi ráda, takže děkuji za tip. :-)

18 Mish@ Mish@ | Web | 30. března 2011 v 21:34 | Reagovat

Plně s tebou souhlasím. Mě se strašně líbily všechny tři RC, které jsme od KK měla.

19 Leila Leila | Web | 1. dubna 2011 v 12:54 | Reagovat

Čtu už několikátou recenzi a zatím se pěje na knížku jen samá chvála... Mám čím dál větší nutkání si ji přečíst..

20 lina lina | Web | 1. dubna 2011 v 20:09 | Reagovat

už jsem na ni četla asi dvě recenze a obě pěly samou chválu :D ale peníze nejsou, takže  počkám na knihovnu..

21 Sai Sai | Web | 1. dubna 2011 v 21:22 | Reagovat

že bych si to přečetla..? :))

22 inuš inuš | 23. května 2011 v 18:42 | Reagovat

diely by to malo mať 3 (nightshade, wolfsbane, bloodrose) + 1 novela... čím viac, tým lepšie :-)  :-)  skvelá kniha

23 Diana Diana | E-mail | 30. července 2011 v 14:36 | Reagovat

Ach ano! Tuto nížku jsem si půjčila z knihovny, protože jsem neměla co číst, myslela jsem, že to bude taková normální knížka, ale vyrazila mi dech. naprosto úžasný příběh, téma, postavy, všechno... Ikdyž jsem i Shaye až tak neoblíbila no. Ale jak říkáš, jsemm ráda, že zas je nějaká knížka kolem vlků.. Ti upíři mě i už docela nudí.. (nemyslím tím vampýrskou akademii!!) .. a ta hierarchie Ochránci, strážci, hledači.. úžasné! Vidím tam podobnost s Vampýrskou akademií ale tím více se mi knížka líbí! Úžasné!! :) Dávám jí jako ty 9/10 :)

24 Bels Vengeance Bels Vengeance | E-mail | Web | 1. srpna 2011 v 21:19 | Reagovat

Akorát jsem to rozečetla ;-) Jsem ráda, žes to tak dobře hodnotila, mám jistotu, že to nebude brak :-D

25 Nessie Nessie | E-mail | Web | 18. února 2012 v 21:09 | Reagovat

Knížka mě zaujala ještě předtím, než vyšla u nás. Hrozně jsem se na ní těšila:) Zaujal mě příběh, ale bohužel se stalo to, že jsem si na ní ještě nenašla čas. Tenhle rok maturuju, takže jsem se tak nějak donutila číst věci hlavně do školy, vždycky si říkám, že bych se rozjela a nechtělo by s mi zpátky do těch učebnic nebo některé povinné četby (nejde o ty knížky, ale nenávidím to slovo "povinné :) ) tak jsem zvědavá, jak se bude číst ;-)

26 Harunka Harunka | Web | 13. března 2012 v 21:41 | Reagovat

Smačka mě fakt bavila... po dlouhé době mě nějaká knížka zaujala.
Celou knihu jsem nevěděla, komu fandit... jestli Renovi nebo Shayovi :-)

27 Skřítek Skřítek | Web | 25. května 2012 v 15:11 | Reagovat

Já nečtu knihy tak, že co je nový, jdu si koupit nebo tak. Prostě jdu do knihovny a když něco uvidím, půjčím si to, i když je to klidně pět let starý. Na Smečku jsem narazila omylem a protože jsem na ni kdesi četla recenzi, pokrčila jsem rameny a řekla, proč ne!
Za prvé se mi hrozně líbí nápad. Byla jsem zhýčkaná vlky ze Stmívání a vidět najednou Callu jako vůdkyní s dávno předurčeným osudem bylo jako ledová sprcha. Jenže i ta je někdy příjemná a v mém případě byla. A, jak píšeš, onen Měsíc na stránkách je krásná věc. :-) Jo a nakonec, prostě jsem si zamilovala Rena. :-)
Jenom mě štve, že to končí, jak to končí. Nemám prostředky sehnat další díly, takže si to můžu jenom představovat.

28 Violette Violette | Web | 22. června 2012 v 15:31 | Reagovat

Smečka byla skvělá, ale díl od dílu to bylo horší a horší

29 Mimi Mimi | 15. července 2012 v 21:12 | Reagovat

tak táto kniha ma fakt bavila ani som nečakala. že ma ta chytí konečne niečo de nehrajú prím upíri :-D Teda mala aj svoje mínus a tým bol Shay ako ja tú postavu tam neviem vystáť nemôžem si pomôcť je to jeden otravný pako keby môžem asi ho vymažem z celej knihy :-D ale tak keď si ho odmyslím tak veľmi dobrá oddychovka pre mňa :-)

30 cocktail dresses cocktail dresses | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:39 | Reagovat

A. The letter V!
http://www.rundress.org/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama