Nádherné bytosti / Beautiful Creatures (#1)

26. března 2011 v 17:30 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autor: Kami Garcia, Margaret Stohl
Série: Kronika prokletých zaklínačů / Caster Chronicles
Dostupnost: AJ / ČJ

Jaké je to žít ve městě, ve kterém se nic neděje, kde jediný krám je přezdívaný "Čmajzni & Zdrhej", kde odlišovat se - znamená být špatným? Ethan Wate by mohl vyprávět, protože právě v takovém městě žije celý svůj život. To kouzelné místo v Jižní Karolíně se jmenuje Gatlin, jeden z největších zapadákovů, který lze vůbec najít.
Ethana již delší dobu trápí noční můry, nemůže se zbavit obrazu dívky, jenže ta mu ve snu stále uniká, vysmekne se mu a oba pak padají volným pádem, řítí se vzduchem do bezedné propasti. Nejhorší na tom je však ten pocit - zase ji ztratil. Jeho sny nejsou obyčejné, ví že něco znamenají, mají ho připravit na to, co se má stát. Ale nic ho nedokáže připravit na první setkání s Lenou, s dívkou o které již tolik nocí snil, o vnučce starouše Ravenwooda, široko daleko vyhlášenýho blázna.
Lena Duchannesová by tak pro něj měla být tabu, Gatlinská společnost si to žádá, nepřipouští nic novýho a především jinýho. A zelenooká černovlasá Lena je navíc ještě krásná a záhadná, což jsou zločiny, které se nepromíjejí. Přitom právě Lena touží po jediném, alespoň jednou ve svém životě někam zapadnout. Pro někoho jako ona, z rodu Zaklínačů, je to ovšem více než těžký úkol, zvlášť je-li vaše rodina prokletá a den vašich šestnáctých narozenin má rozhodnout o vašem budoucím osudu...

Hned první věc, které si každý musí všimnout, je vlastně poměrně kuriózní. Není totiž zase tak běžné, aby byla kniha z YA žánru vyprávěna z pohledu kluka a to i když se vlastně jedná o příběh s mysteriózními prvky. Kdo by pak doufal, že se pomocí Ethana podívá pod klučičí skořápku, bude asi trochu překvapen a nebo vlastně ani ne, protože co by jste taky mohli čekat, když knihu napsaly dvě spisovatelky. Ethan možná i proto někdy působí dojmem kluka s duší holky. A jeho myšlenkové obraty se mohou zdát na klučičí poměry až moc něžné, kluk je holt celou duší romantik.

Atmosféra Gatlinu by se nejspíš nejlépe dala přirovnat k našim vesnicím, všichni se znají a mají své zaběhnuté tradice. Narozdíl od našich vesnických zábav a bojů o nejlepší zelí či guláš, si zde však každoročně připomínají boj z doby občanské války, který tam tehdy proběhl a většina obyvatel je na tuto událost opravdu hrdá. Propojení děje s minulostí, z doby války Unie proti Konfederaci, byl tak zajímavý způsob oživení příběhu. Nadruhou stranu to mohlo být provedeno opravdu o něco lépe a když se jednou autorky do něčeho podobného pustily, měly vymyslet více způsobů, jak se k minulosti vracet, aby nám po chvíli pouze nezanikla v příběhu.

Jako v každé knize jsou tu postavy, které si oblíbíte a které naopak ne. Ethana jsem poměrně větší část příběhu doopravdy nechápala, touží odejít z nudného města, když sám je snad ještě nudnější. Hůř na tom u mě byla však ještě Lena. Asi jsem holt trochu člověk z jiné planety, ale pokud vím, že mě čeká něco nemilého, snažím se tomu stavět čelem, pokud je nemilá věc ještě v nedohlednu a vím, že s ní nic nenadělám, snažím si užívat toho co mám. Navíc je nesmyslné brečet nad něčím, u čeho ještě ani nevíte, jak to dopadne.
U Leny jsem trochu čekala dračí duši, jenže nakonec musím přiznat, že bych možná stejně jako několik postav, občas považovala Lenu za pořádného blázna. Mé sympatie si získal především strýček Macon, který leč měl být dle obyvatelstva blázen, mi nakonec připadal jako jeden z mála normálních lidí.

Kniha se snaží po celou dobu svého děje působit na čtenáře napínavě, postupně jsou nám odhalovány indície, které by nás měli dovést až k našemu cíli. Bohužel je zde však patrná určitá nepromyšlenost a nepropracovanost, díky čemuž na sebe vše nenavazuje jak má. Mnohá odhalení jsou nám naprosto k ničemu a tak nakonec můžeme dojít až k závěru, že celé pátrání nemělo smysl. Pokud si však odmyslíte tyto nedostatky, není kniha psána špatně, jen vás bohužel neláká přečíst příběh na jeden zátah, ovšem plyne poměrně vyrovnaně.
Pro někoho může být překážkou i způsob, jakým byl pojat překlad. Každému totiž nevyhovuje používání hovorových výrazů a slangu středoškoláků i v knize. Já to však vítám jako možnost přiblížení příběhu čtenáři, který tak působí svěže a přesně zapadá do kategorie, pro kterou je příběh určen. Takže jako odpočinkové čtení ano, ale hledáte-li něco s větší myšlenkou, podívejte se raději po něčem jiném.

Abyss hodnocení: 6/10





* Zdroj obalu knihy: Knižní web
* Zdroj video upoutávky: youtube.com, ReverieBR
* Chtěla bych též poděkovat Knižnímu klubu, za možnost získát reading copies této knihy
* Článek byl doplněn obrázky z oficiálního webu
* Český překlad vychází u nakladatelství Knižní klub
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Adelaine G. Screams Adelaine G. Screams | Web | 26. března 2011 v 18:04 | Reagovat

Páni, ty máš ale tvrdou kritiku.. :P
Ale kniha vypadá celkem zajímavě, no. Asi je těžké v dnešní době najít něco dobrého, originálního.. Myslím, že s nějakým psaním knihy se můžu rozloučit. :D

2 Ayamee Ayamee | 26. března 2011 v 18:51 | Reagovat

Počkať, ono je t i sfilmované? Lebo tu máš fotky Leny a jej retiazky, tak... :-)

3 Abyss Abyss | 26. března 2011 v 19:11 | Reagovat

[2]: To jsou fotky z traileru na knihu :) Ale pravdou zůstává, že práva na film jsou již odkoupena, takže kdo ví... za jak dlouho se setkáme s tímto příběhem i v TV :)

[1]: Vážně to působí až tak krutě? :D Protože zase tak hrozné to nebylo, takové dobré čtení před spaním :)

4 kelly01 kelly01 | Web | 26. března 2011 v 19:22 | Reagovat

ahojky.. koukam, ze zrovna tehle knizce davame co proto co?? ;-) stejda macon byl hustej.. docela se mi libila i amma... :-) ale ethan a lena.. nn..nic pro me.. ty si cetla tu moji??

5 Anett"ka" Anett"ka" | Web | 26. března 2011 v 21:22 | Reagovat

vypadá to dost dobře :)

6 Abyss Abyss | 26. března 2011 v 21:25 | Reagovat

[4]: Jo právě teď jsem si tu tvoji konečně přečetla :D Vidíš to poměrně stejně, možná že jsi knize dalo ještě trochu víc :D

7 Seesen Seesen | E-mail | Web | 26. března 2011 v 21:30 | Reagovat

Macon je taky můj oblíbenec! Asi zapůsobil na nás na všechny :)

8 Taylor Taylor | Web | 26. března 2011 v 22:25 | Reagovat

Mám pocit, že jsem četla jinou knihu, protože mně se Bytosti naopak líbily hodně. I když je fakt, že na konci už toho emaření začíná být moc. Překlad tomu podle mě přidal, obecná čeština mi nejdřív lezla krkem, ale rychle jsem si zvykla a zalíbilo se mi to; dívala jsem na originál a ten by mě asi tak nebavil. Co ale nechápu, proč se vám všem zdá Ethan zženštilý... mně takový vůbec nepřišel, ale tady se to opakuje v každé recenzi :/ (Nechci naznačovat, že to od sebe opisujete, ale Ethan mi připadá jako normální kluk, třeba můj brácha a spousta kamarádů jsou stejní - nemusí být přece každý vymakaný ubersamec, ne? :))

9 Abyss Abyss | 27. března 2011 v 10:29 | Reagovat

[8]: No já čtu ostatní recenze vždy až po tom, co napíšu svou, protože ať chceš nebo nechceš, tak by tě ostatní nakonec mohli ovlivnit :)
Ale možná právě díky tomu, že se to zdá tolika lidem na tom něco bude (já teď tedy četla jen tři recenze a bylo to v jedné, takže zde dávám na tvůj názor), ono v porovnání s jinými knižními hrdiny je Ethan opravdu strašný romatik a tím působí zženštile a vůbec tu nejde o to, že by nebyl vymakaný, přeci jen je to hráč basketu, tak tam nějaký ten sval jistě bude ;) jde tu jednoduše o jeho chování a já mám tedy kamarády asi úplně jiné než ty, moji jsou holt "peprnější" :)

10 Polgara Polgara | Web | 27. března 2011 v 15:33 | Reagovat

Dost ostrá kritika, ale přesto si tma dokázala najít i několik světlých bodů, tudíž budoucího čtenáře neodradíš úplně. Po téhle knížce pokukuju už dlouho, ale prozatím je pro mě přednějšíh druhý díl Tetovaného. :-)

11 kája kája | 27. března 2011 v 17:52 | Reagovat

wow...nevim kam to mam napsat tak to píšu sem..super design a kdyz uz to pisu k tyhle knize...planovala jsem si ji nekdy precist,ale prisla mi takova okoukana takze diky za tvuj nazor...asi se poohlidnu po jine(mam je na seznamu,takze mam co cist tak i tak :D)

12 Abigail Abigail | Web | 27. března 2011 v 21:59 | Reagovat

Páni, tak tahle recenze mi taky přišla poměrně ostrá, ale ne tak, aby případného čtenáře odradila, bohužel já zrovna nemám vůbec čas číst a nevím, příliš mě to nezaujalo ;)
Jinak bezvadnej design ;)

13 Nel-ly Nel-ly | Web | 28. března 2011 v 1:15 | Reagovat

mě osobně se recenze líbí... pokud kniha doopravdy není NĚCO, tak se vždycky najde dost bodů ke kritice, ale v recenzi máš vyšvihnout to, co tam je a zároveň poukázat na to, co se ti nelíbí - protože přeci nejsi žádný bláznivý fanoušek

jen popravdě, a to se mi stalo u více tvých recenzí, moc nechápu styl tvého hvězdičkování... zdá se mi, že ať napíšeš cokoliv, hvězdy tomu moc neodpovídají a jsou překvapivě vysoké u knihy, o které sama říkáš, že je o ničem (v tuhle chvíli komentář nesouvisí s článkem)

jinak kniha je zajímavá, ale myslím, že si ji odpustím - zatím mě tyhle young-adult knihy moc nezaujaly, asi už nejsem young-adult :D

14 Abyss Abyss | 28. března 2011 v 8:22 | Reagovat

[13]: U těch hvezdiček jde pak především o to, jak si kniha stojí když porovnáváš klady se zápory, tady bylo několik záporů, ale i kladů, takže mi s toho vyšla výsledná 6, i když jsem chtěla dát spíš 5,5, ale zase nebudu takhle moc detailní :D

Ono i přes tu mou peprnou kritiku to není k zahození, ale rozhodně je to určeno lidem co mají rádi YA žánr :)

15 Strixy Strixy | Web | 28. března 2011 v 13:30 | Reagovat

Asi jsi měla pravdu:). Ačkoliv anotace jsou moje vlastní dílko, můj osobní názor na knihu je moc krátký. Pro příště se polepším a zkusím to psát delší. A přihlásím se někdy příště:)
Jinak tahle knížka vypadá opravdu zajímavě a jakmile ji budou mít v knihovně tak si ji rozhodně půjčím:) (kupování knih je moc drahé a na čtení u počítače čs bohužel nemám:( )

16 kelly01 kelly01 | Web | 30. března 2011 v 0:12 | Reagovat

[6]:njn, nedá se nic delat.. tahle kniha nebyla muj salek kavy.. zato smecka :-)

17 Leona Leona | Web | 2. července 2011 v 21:17 | Reagovat

já to teď čtu a je to asi první knížka, která mě baví! dávám 10 bodů:D :-)

18 Klaudie Klaudie | 7. září 2011 v 19:17 | Reagovat

Mně se tato kniha velice líbila, protože miliju romantiku a opravdovou lásku na 1. pohled, což je třeba Twilight vztah Edwarda a Belly mě fascinuje( ze všech nejvíc)...ale v této knize je to něco podobného nechci někomu brát názor..ale tato kritika byla podle mě až hodně ostrá...obě spisovatelky nejspíše chtěly popsat své pocity a představy o ideálním páru..určitě si chci do budoucna přečíst všechny díly nejen ten první, ale musí být čas že..každopádně tato kniha splnila mé představy a může jen a jen doporučit :-)

19 Jaja Jaja | Web | 15. září 2011 v 16:51 | Reagovat

Vypadá zaujímavo =)
Môže byť dobrá, možno keď dočítam tú čo mám teraz rozčítanú si ju kúpim :-D

20 cheap summer dresses cheap summer dresses | E-mail | Web | 23. října 2012 v 8:29 | Reagovat

Thanks very much, Ive found this extremely good!.
http://www.rundress.org/

21 Tereza Tereza | 3. prosince 2012 v 16:12 | Reagovat

Máme fb stránku o této knize. O knihách Kronika prokletých zaklínačů 1,2,3,4. http://www.facebook.com/kronikaprokletychzaklinacu.casterchronicles?fref=ts Děkujeme za každý like.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama