Odstíny života (#1)

10. března 2011 v 20:03 | Abyss |  | RECENZE | Mám přečteno... a co na to říkám?
Autor: Lucie Adamová
Série: Odstíny života
Dostupnost: ČJ

Smrt je jenom začátek...

Alex by nikdy nenapadlo, že oslava jejích devatenáctých narozenin bude taky posledním okamžikem jejího života, anebo aspoň poslední chvílí toho normálního života. Když se po necelých třech letech od své vraždy probouzí doslova ve svém hrobě, netrvá jí dlouho než si uvědomí, že se z téhle strašné noční můry prostě musí vyhrabat.
Jenže bohužel pro ni, tohle není noční můra. Bohové s ní totiž mají velkolepé plány a její osud již dávno určilo tajemné Proroctví. Má se stál Spasitelkou dobra, nebo aspoň doufá že jeho. Oplakána svými přáteli a rodinou, bez šancí se k nim znovu vrátit, tak nezbývá nic jiného než najít svůj cíl a nebránit se tomu, co jí bylo předurčeno.

Než se ještě dostanu ke svému názorovému pojednání, ráda bych vás obeznámila s několik věcmi které jsou s touto knihou spjaty, pokud to tedy již sami nevíte (což je velice pravděpodobné) a nebo vám to nezačíná pomalu ale jistě docházet. "Odstíny života" jsou dílem české autorky, Lucie Adamové (známé také jako Lu.Lusy), možná úplně stejné devatenáctileté holky jako jste právě i Vy. Lucčiným snem bylo vydat knihu a jak teď můžeme sami posoudit, její sen se jí již brzy splní.
Možná je to tedy i další impuls pro ty z vás, kteří touží po tom samém. Možná že si naše nakladatelství jednou uvědomí, co tu máme i my za skvosty a nebudou po fantasy, urban fantasy, young adult žánru a vlastně i všech dalších žánrech obecně, pokukovat stále jen do zahraničí. Vždyť se stačí rozhlédnout kolem sebe a jistě se najde spousta dalších děl, která by stála za to, aby mohla spočinout na pultech knihkupectví. Nenechme si tedy ujít tuto šanci a koukejme Lucku pořádně podpořit! :)

Od prvního okamžiku, kdy jsem začala říct, jsem se obávala jediného, aby příběh nesklouzl do pro mě velmi známých příběhových kolejí a já si nepřečetla něco, co jsem v bledě modrém četla již mnohokrát. Přeci jen tu máme hrdinku, která je krásná, drzá, má nás všechny zachránit... navíc do všeho skáče po hlavě... Jaké však bylo mé překvapení, když mi tahle hrdinka hned na začátku ukázala, že není zase tak dokonalá, jak by se od Spasitelky celého lidstva dalo očekávat a že dobře cítí každý kopanec - ať už je od života, nebo od nadpřirozených tvorečků. Její "nevymáchaná huba" jí tak dost často něco stojí a nikdo nebere ohledy na to, že je holka. Proč taky, přeci si sama vybrala tuhle nevděčnou práci... a nebo si to ostatní aspoň myslí.
Co by to pak bylo za fantasy pro mladé, kdyby se nám tam neobjevil i nějaký krásný jinoch. Jeden? No tak na to zapomeňte, tady totiž máte z čeho vybírat. Nečekejte však nějaké přenechutné trojúhelníky, nabíráme totiž trochu jiné obrátky, než na které jsme zvyklý, přesto se však nějakému tomu klišé nevyhneme.

Mé srdce a mysl si stále nemůže pomoci, aby netíhlo k těm, kteří se trochu pohupují mezi dobrem a zlem. Abych však tíhla hned k třem subjektům najednou se mi tedy ale vážně ještě nestalo. Gabe mi tak třeba až neskutečně připomínal Dimitrije z mé oblíbené Vampýrské akademie a přitom se od něj tak liší, Gabe v tomhle příběhu zastává postavu "toho-co-tě-zachrání-když-ti-jdou-příšery-po-zadku", jenže i Matt a Doug stojí za pozornost a to více než malou. Jediný charakter postavy, který mi asi nikdy nepřiroste k srdci je nalezenec Nick, jehož přílišně rychlá změna "pohledu na svět" mě trochu zaskočila, no a když už jsme u toho, párkrát bych jednu natáhla i samotné Alex.

Sarkasmus kam se podíváš... neznám žádnou knihu, která by takto výřila sarkasmem do všech stran, což může být jak velkým bonusem příběhu, tak ale i jeho prokletím. Na někoho toho totiž může být až trochu moc. Můj případ to však není, tudíž proč si neužít trochu těch rozvášněných i přátelských rýpanců. Sama totiž ne-li málo chrlím na své okolí ironické poznámky a komu se to nelíbí, se holt může leda tak zalknout, staří známí již totiž vědí, že nemá cenu snažit se mě v tomto ohledu změnit.
Leč má příběh milostný podtón zaměřujeme se stále především na akci, v Los Angeles, kde se příběh odehrává, je totiž hned několik potvor, které je třeba poslat do horoucích pekel. V příběhu mi však scházela jedna malá věc, i proto jsem se rozhodla nedat knize plný počet, jsem ovšem v očekávání, že tento jediný negativní bod dokáže bohatě napravit pokračování. Rozhodně by však byla chyba tohle dílo opomenout a jenom kolem něj procházet, protože ta lehkost čtivosti mě samotnou až musela překvapit...

Abyss hodnocení: 9/10


* Zdroj obalu knihy: oficiální web knihy Odstíny života
* Článek byl doplněn fanwallpapers z oficiálního webu, pocházející z tvorby Michelle
* Ráda bych zde pak ještě poděkovala Lucce, za možnost získání knihy jako RC, ale především pak za to, že tento příběh začala psát a i když její cesta jistě nebyla vždy jednoduchá, dopracovala se až ke zdárnému konci :)
* Kniha vychází u nakladatelství: XYZ
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Faira Faira | Web | 10. března 2011 v 20:10 | Reagovat

O tomhle jsem myslím už někde slyšela. Určitě si to pokusím sehnat. Už jsem myslela, že nám se budou pořád dokola cpát jen zahraniční autoři(zejména z USA) a že u nás snad ani nikdo nepíše. - Začínala jsem mít takový pocit.

2 Abigail Abigail | Web | 10. března 2011 v 20:30 | Reagovat

Páni, bezvadná recenze :) Hned mám chuť si jí přečíst :)

3 Abigail Abigail | Web | 10. března 2011 v 20:33 | Reagovat

Teď jsem koukala na obálku knihy, kterou nabízí na XYZ... nevím, přijde mi maličko přeplácaná, ta, co máš tady je střídmější a daleko hezčí... jednoduší

4 maybe-strange maybe-strange | Web | 10. března 2011 v 20:34 | Reagovat

Wow, máš dobrou ruku :)
Jak dlouho vůbec takovou recenzi píšeš? :O

5 Polgara Polgara | Web | 10. března 2011 v 20:35 | Reagovat

Výhodou tvých recenzí je, že čtenáře zaujmou a donutí ho si knížku, o které píšeš koupit. O této autorce slyším prvně, i když ji možná znám z blogového světa. :-)

6 Mary-Ane Mary-Ane | Web | 10. března 2011 v 21:11 | Reagovat

Super recenze-četla jsem Odstíny skoro od začátku, co je Lucka posílala na mejl a už se moc těším na knihu, protože přeci jen je to hned hmatatelnější důkaz o tom, že se někomu splnil sen:)

7 Abyss Abyss | Web | 11. března 2011 v 8:49 | Reagovat

[3]: Rozhodně, snad se ještě podaří nakladatelství "překecat" :)

[4]: No to je dost různé, v řádu je to hodina až dvě, ale sem tam i víc, jde o taky o to, že některé knihy k tobě promlouvají sami a nad jinými se musíš zamyslet, co to o nich vlastně toužíš říct :) Taky často prostě jen koukám do compu a přemýšlím, jestli jsem ohodnotila knihu dobře, jestli by nebylo potřeba něco změnit, jsem tak trochu perfekcionistka a proto mi pak všechno trvá tak dlouho :)

[5]: Ty vždycky umíš potěšit :) No jestli sleduješ VD tak Lucku jistě musíš znát :D

[6]: To máš naprostou pravdu :)

8 Kaori Kaori | Web | 11. března 2011 v 17:26 | Reagovat

Ty skutečně víš, jak na recenze, abys potencionálního čtenáře ke knize připoutala :-D
Zní to zajímavě. Už kvůli tomu, že je to mladá a česká autorka, které se splnil sen x)

9 Niky Niky | 11. března 2011 v 18:23 | Reagovat

Tak knížku si určitě přečtu :)

10 Colleen Colleen | Web | 12. března 2011 v 17:14 | Reagovat

Tahle knížka mě dost zajímá. Jsem zvědavá na hrdinku, když ji každá RC recenze zatím popisuje tak skvěle.
Taky doufám, že se to nějak poštěstí s tím obalem, protože tenhle, co máš u článku, je dokonalý.

11 Stormy Stormy | Web | 13. března 2011 v 10:36 | Reagovat

Knižka je ozaj skvelá :) S Nickom súhlasím - ja osobne som ho síce mala rada, ale prešiel takou rýchlou zmenou, že som sa nestíhala čudovať čo sa deje. Najprv sa trasie a potom stojí na rovných nohách a je úplne iný... inak sa mi kniha neskutočne pozdávala a neviem sa dočkať toho, ako sa do nej pustím druhýkrát a tentoraz už normálne v posteli :) A Alexin sarkazmus je nezabudnuteľný! :D

12 Fantaghira Fantaghira | Web | 13. března 2011 v 11:39 | Reagovat

České autory většinou nečtu. Prostě mi tak nějak nesedí. Ale tohle vypadá vážně zajímavě. Sympatické je mi už jenom to, že hlavní hrdince je devatenáct (tedy stejně jako mně) a pokud je skutečně tak sarkastická, jak píšeš, tak mi určitě bude víc než sympatická.
A navíc potvory posílané do horoucích pekel... Vzhledem k tomu, že jsem nedávno objevila seriál Lovci duchů (Supernatural) nemám potvor posílaných do horoucích pekel nikdy dost.
Na závěr bych řekla jenom to, že vzhledem k tomu, že bych se rozhodně nebránila tomu jednou sama vydat knihu, tak si Odstíny života asi koupím, abych Lucii podpořila. Líbí se mi, že si splnila sen :-)

13 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 13. března 2011 v 14:09 | Reagovat

tak tohle má hned několik plusů!
mladá autorka - taky chci být :-P
a velice zajímavý příběh

mám sice odpor s všemocným a nádherným drsňačkám, ale podle toho co píšeš, to tady nehrozí, takže se rozhodně budu rozhlížet po novinkách na pultech =)

14 Lumos Lumos | 14. března 2011 v 17:26 | Reagovat

Týhle knížce hodně fandím. Musím se přiznat, že o knížce sem zaslehla hned na začátku, ale nečetla sem jí a už vůbec by mě nenapadlo, že by mohla vyjít v tištěné formě.
A s tím sarkasmem jedině dobře - sama sem sarkastická až to bolí.
A taky se mi moc líbí výběr postav, protože se do toho opravdu hodí.
A autorka na mě udělala dojem - tak mladá a už má splněný sen! Bezva!

15 Krejdom Krejdom | Web | 16. března 2011 v 17:31 | Reagovat

Doufám, že až tato knížka vyjde, dostane se i do naší malé knihovny, protože bych si ji mileráda přečetla. Ráda podpořím mladičkou českou spisovatelku, kterých je pomálu. I obal knihy vypadá slibně, sice se říká - "nesuď knihu podle obalu" ale přiznejme si, že to většina lidí dělá a já nepatřím mezi výjimky. :)
O nakladatelství XYZ jsem ještě nikdy neslyšela a po prvním přečtení, mi to připadalo jako vtip. Ale po shlédnutí jejich stránek, jsem se dovtípila, že to asi vtip nebude. :D
Tak jsem zas o něco moudřejší a můžu se těšit na další záživnou četbu. :)

16 Lyn_von_nightlight Lyn_von_nightlight | E-mail | Web | 20. března 2011 v 21:21 | Reagovat

Už od začiatku som veľkým fanúšikom skvelej Lu.Lucy. Má na konte mnoho úžastných tituliek k seriálom, na ktoré som vždy nedočkavo čakala. O OŽ viem už dlho a čítala som ho ešte keď bolo na nete.
Príbeh mi pripadal asi ako všetky ostatné, až na to, že Lucy ho prekvapivo excelentne spracovala a aj nudné pasáže mi pripadali zábavné. Nezabudnuteľný humor, kopec sexi mužov a dobrodružstvo - to všetko tam rozhodne je a ja odporúčam všetkým prečítať, pretože Lucy je nový európsky talent, ktorý určite nezostane nepovšimnutý!!! :-D  :-D  :-D  :-D  :-D

17 kája kája | 23. března 2011 v 21:26 | Reagovat

V prvním případě musím říct,že más úžasnej blog a díky tobě mám zaplněnou většinu mé nové poličky :) .Chtěla jsem se zeptat,jak máš v tom posledním odstavci věc,která ti na knize vadila,tak která?Nějak jsem to z toho nevyčetla :-D

18 Abyss Abyss | E-mail | Web | 23. března 2011 v 23:20 | Reagovat

[17]: Kniha je psána tak aby se vlastně dál příběh uzavřít - je v tom tedy záměr - co kdyby náhou něco nevyšlo a nepodařilo se vydat druhý díl, v takovém případě by byli čtenáři rozhodně zklamaní.
Jenže je tam i velký prostor pro pokračování a zde mi chybí takové to nabádání na další díl, kdy vlastně nevíme co se bude dít dál a přitom přesně na něco takového čekáme. Bohužel holt první věc nemůže jít v ruce s druhou a přesto je tohle přesně taková ta jediná piha na kráse. Proto doporučuju ukázat nakladatelství, že máme o knihu zájem, aby i oni měli zájem vydat druhý díl :)

19 Diana Diana | E-mail | 30. července 2011 v 14:40 | Reagovat

Ano ano! Tuto knížku jsem si pořídila hned jak vyšla! Lucka, češka! Prostě musel jsem ji mít :) A tak jsem se dala do čtení a hrozně moc se mi knížka líbila :) Alex jsem si zamilovala.. takové hrdinky zbožňuju!! Gabe a Matt? Oba úžasnní! Líbí se mi prostě celé to pojednání knížky a tak!!! :) Skvěláááá ♥

20 Saký;) Saký;) | 3. prosince 2011 v 20:42 | Reagovat

Nevíš jestli bude pokračování?:)

21 Abyss Abyss | Web | 3. prosince 2011 v 20:51 | Reagovat

[20]: Uvidíme na začátku příštího roku, kdy se bude počítat "jestli se vydání vyplatilo" a zda má tedy cenu, vydat i pokračování :))

22 katerina katerina | 15. května 2012 v 15:33 | Reagovat

Tahle knížka je fakt naprostá bomba. Chtěla bych se zeptat jestli vyjde i druhý díl??????

23 Abyss Abyss | Web | 15. května 2012 v 15:44 | Reagovat

[22]: Autorka na něm pracuje, nakladatelství ale bohužel mlčí - vydání tedy není prozatím jisté.

24 laurdes laurdes | E-mail | Web | 25. května 2012 v 15:25 | Reagovat

Na odstíny života se už pekelně dlouho chystám, ale znáš to, knih na přečtení je hrooozně moc. Ale po takové nadšené recenzi přesunu Odstíny na přední příčky mého to-read listu :) .. protože sakrasmus, ten je muj!

25 Skye Skye | E-mail | Web | 7. září 2012 v 20:15 | Reagovat

za prvé jsem ráda, že se tady takhle podporují mladé české autorky! nesměle zvedám prstíček, že i já k nim patřím, tedy že už se mi splnil sen, aby mi vyšla kniha :-)

a za druhé jsi mě pořádně nalákala na knihu, kterou bych si už tak chtěla přečíst! tedy, ne už jen ze zmíněné podpory, ale z opravdové zvědavosti ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama